Tiramisu

Ce pot sa spun despre unul dintre cele mai delicioase deserturi din lume? Cred ca denumirea este suficienta ca sa provoace pofta la multi dintre voi, reteta foarte accesibila si simpla - deci puneti mana si alintati-va familia cu un Tiramisu italian! :)

Ingrediente

Crema de branza Mascarpone
500 g
Biscuiti Savoiardi(piscoturi)
450 g
Oua
4 buc
Zahar
125 g
Lapte de vaca
125 ml
sau vin Marsala/Lacrima lui Ovidiu
Smantana dulce 32%(Dorna/Milli)
200 ml
Zahar
3 linguri
Cafea
2 linguri
Lichior de cafea/ciocolata
2 linguri
optional
Cacao pudra
2 linguri

Pasi de urmat

1

Pregatiti toate ingredientele pentru prajitura.

2

Fierbeti o cafea tare, cu 2 linguri de cafea, 3 linguri de zahar si aproximativ 400 ml apa. Lasati sa se raceasca bine.

3

Intr-un castronel(bun de pus pe baie de aburi sau pe foc) puneti galbenusurile separate de albusuri si 125 g de zahar.

4

Cu mixerul bateti galbenusurile cu zahar, pana se fac o spuma alba.

5

Apoi atent incorporati laptele, amestecati continuu si turnati cate putin lapte in galbenusuri.

In reteta originala italiana se foloseste vin Marsala, se poate inlocui cu vinul Lacrima lui Ovidiu.

Eu am inlocuit vinul cu lapte, pentru ca alaptez bebe-ul. Daca faceti desertul pentru copii, mai bine puneti si voi lapte.

6

Puneti castronul pe baie de aburi, amestecand continuu pana nu incepe sa fiarba si se ingroasa ca un aluat de clatite.Procesul dureaza cam mult, asa ca sa aveti rabdare  -sau faceti ca mine - am pus compozitita intr-un ceaun(sau cratita cu fundul gros) si la foc mic, amestecand permanent cu telul am avut acelas rezultat dar in timp mai scurt.

7

Aproximativ asa arata compozitia de galbenusuri cand este gata. O scoateti de pe baia de aburi si mergem mai departe...

8

Intr-un bol puneti Mascarpone, si cu o lingura il omogenizati putin.

9

Peste mascarpone adaugati cate putin crema de galbenusuri, amestecand continuu cu telul sau mixerul la viteza mica.

10

Amestecati bine sa nu fie cocoloase.

11

Bateti smantana dulce pana se face frisca. Sau folositi frisca deja batuta, sau albusurile batute spuma tare(cele care au ramas de la galbenusurile folosite la crema)

Adaugati in crema de mascarpone, amestecati bine - aceasta va fi crema folosita pentru prepararea prajiturii.

12

Treceti cafeaua rece prin sita, adaugati lichior(dupa preferinta), amestecati bine. Daca va place mai mult sau mai putin dulce, reglati singuri cantitatea de zahar cand preparati cafeaua.

13

Incepem montarea prajiturii.

Intr-o tava cu borduri inalte aranjam primul strat de piscoturi inmuiate in cafea(doar le cufundati in cafea pentru 1 secunda, altfel se inmoaie prea tare).

 

14

Peste stratul de piscoturi turnati jumatatea de crema de mascarpone si nivelati.

15

Aranjati al 2-lea strat de piscoturi si turnati restul de crema. Nivelati bine compozitia.

16

Peste suprafata prajiturii cerneti printr-o sita cacao pudra, acoperiti cu o folie alimentara tava cu prajitura si o puneti la rece minim 4 ore.

17

Cand s-a racit bine prajitura, o portionati si savurati cu toata familia :)

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Publicata:
Nota: 5 (14 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 81

Tantza
Tantza 01 iul 2016, 11:52

In crema nu am adaugat smintina sau albusurile batute...am pus fara si a fost ffff gustos. I-ar schimba gustul oare? Adika sunt obligatorii?

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Tantza 02 iul 2016, 22:16

Nu e obligatoriu, mai fac si eu asa, iese putin mai Pufoasa crema, la gust diferenta nu este.

tatiana.ostahi
tanne Tatiana (tatiana.ostahi) 21 iun 2016, 09:41

Lena eu am facut crema cu albusurile spuma tare dar dimineata era ca apa la fundul prajiturii...te rog ajutama as vrea sa mai repet aceata reteta

lena
Elena (lena) tanne Tatiana (tatiana.ostahi) 21 iun 2016, 19:48

Sincer, nu-mi dau seama, poate nu le-ati batut bine... Daca nu iese asa faceti numai cu crema de vanilie si mascarpone crema de tiramisu.

tatiana.ostahi
tanne Tatiana (tatiana.ostahi) 20 iun 2016, 19:19

Salut Lena pot inlocui smantana dulce cu iaurt de baut caci nu gasesc sau ce altceva as putea folosi

lena
Elena (lena) tanne Tatiana (tatiana.ostahi) 20 iun 2016, 19:22

Nu se poate inlocui cu iaurt nici intr-un caz, sunt chestii complet diferite. Puteti pune albus crud batut, cititi atent reteta.

timotei
timotei 11 nov 2014, 02:48

Tortul numai este demult numa poza mia mai ramas

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 09 nov 2014, 00:06

Am facut si eu azi praji aceasta. Si la mine crema avea tendinta de a se taia cu toate ca am amestecat cu telul crema de oua cu mascarpone. Eu înaite de a face o reteta citesc toate comentariile fetelor,si am vazut in poze ca am scos praji din vas,eu nu cred ca voi reusi sa scot ca crema era prea lichida.Astept cu ne rabdare sa gust ,pun si poza mîne.

Poza mea pentru reteta:
vasileveronica
vasileveronica 30 mar 2014, 15:04

EXCELENTA! Crema este foarte fina.Am exact  urmat pasii din reteta, am scos crema de Mascarpone din frigider de cand am inceput sa fac cafeaua, iar crema de galbenusuri am lasat-o sa se racoreasca un pic.Am amestecat cu telul si nu s-a taiat, a iesit asa cum trebuie.Copiilor le-a placut foarte mult.Nota 10 cu felicitari , Lena!

Poza mea pentru reteta:
ileana.l
ileana (ileana.l) 21 oct 2012, 19:57

este cel mai bun tort!

fiica mea este fan,, tiramisu,,

Poza mea pentru reteta:
gabriela29sv
gabriela29sv 01 iun 2012, 16:16

Draga Lena ti-am ascultat sfatul si mi-am alintat familia weekend-ul trecut cu ...un tiramisu ;) .Dar nu orice tiramisu,ci unul super delicios ...am mancat de la mic la mare :))) pana n-am mai putut.multumesc

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Cori
Cori 01 mar 2012, 14:41

E, m-am srtaduit si eu, sper sa fie ceva de el 

Poza mea pentru reteta:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 30 ian 2012, 01:13

Nu arata asa de aspectuos ca al tau, dar oricum, este reteta prefera a lui Alex. Crema este incredibila!

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile