Prajitura "Alba ca Zapada"

Prajitura "Alba ca Zapada"

O prajitura perfecta pentru a incheia anul 2013 - ultima reteta pentru anul acesta!

Cu aceasta ocazie vreau sa va urez dragi utilizatori La Multi Ani! Va multumesc pentru fidelitate, sustinere, comentariile obiective - toate ma motiveaza sa lucrez in continuare, ma inspira si ajuta mult in procesul de lucru. Revenim in 2014 cu forte si idei noi, sunt sigura ca toate o sa va placa!

Referitor la prajitura, reteta este in lucru de 2 ani, pe parcurs am incercat vreo 3 variante, chiar aici pot sa spun la sigur ca este o reteta supertestata.

Acum m-am gandit sa combin foile de la tortul Smetannik(pt ca sunt foarte gustoase, fragede si se prepara fara amoniu) cu crema clasica - si am nimerit fix la tinta. Este o prajitura foarte fina, aromata cu un gust complet. Recomand cu incredere, puteti sa faceti si tort in asa combinatie de crema cu foi, va fi super.

Ingrediente

Smantana
200 g
smantana simpla fermentata
Praf de copt
2 lingurite
Oua
2 buc
Unt
3 linguri
pentru aluat - sa fie topit si racorit
Zahar
200 g
Faina alba
500 g
+7 linguri pentru crema
Lapte
1 l
Unt
200 g
unt moale, la temperatura camerei - pentru crema
Zahar pudra
150 g
Lamaie
1 buc
puteti pune si 2, dupa gust
Ulei de floarea soarelui
2 linguri

Pasi de urmat

1

Preparati aluatul conform cu pasiii 1-7 de la Reteta de Tort Smetannik.

2

Se imparte in 3 bucati egale si formati din ele niste bile de aluat.

3

Taiati 3 bucati de hartie de copt - exact dupa dimensiunea tavii de cuptor.

Presarati pe hartie putina faina si intindeti fiecare bila de aluat direct pe hartia de copt - o intindeti atent cu facaletul asa ca sa vina perfect pana aproape de margini - cam 1 cm lasati pentru borduri.

4

Trageti de hartie si mutati foaia in tava de cuptor. Metoda cu hartia de copt va scuteste de multe chinuri cu intinderea aluatului, asa ca recomand.

La fel faceti si celelalte 2 foi - cat timp se coace una din ele, o pregatiti pe urmatoarea.

5

Se coc la cuptor preincalzit la 200 grade timp de aproximativ 10 minute - sau pana incep sa se rumeneasca usor marginile.

6

La fel se coc toate 3 foile, lasati sa se racoreasca.

7

Acum putem sa ne apucam de crema.

Dizolvati cele 7 linguri de faina cu aproximativ 1 pahar de lapte, amestecati bine sa nu fie cocoloase.

8

Restul de lapte se pune la fiert, cand incepe sa fiarba faceti focul mic si adaugati atent laptele cu faina, de la pasul anterior.

Amestecati continuu cu telul sa nu fie cocoloase. Lasati cam 10 minute la fiert, pana se ingroasa.

Puneti la o parte acest amestec de lapte cu faina, sa se raceasca complet(chiar ar fi bine sa-l faceti inainte sa va apucati de copt foile).

9

Untul se bate bine cu zaharul pudra si coaja rasa de la o lamaie.

Apoi adaugati cate 1-2 linguri din crema de lapte cu faina, treptat - bateti bine crema dupa fiecare repriza.

10

Dupa ce incorporati toata crema adaugati zeama de lamaie.

La mine parca avea tendinta sa se taie putin crema de la sucul de lamaie, asa ca nu am insistat s-o amestec prea mult.

11

Impartiti crema ochiometric cam in 2 cantitati, ungeti foile - foaie1+crema+foaie2+crema+foaie3 - dar puteti lasa 3-4 linguri pentru ornare deasupra.

Prajitura se poate orna deasupra simplu cu zahar pudra sau unge cu cateva linguri de crema si presarat nuca de cocos.

12

Lasati-o sa se patrunda bine la rece, peste noapte este cel mai bine(acoperita cu folie de plastic).

Portionati si savurati:)

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (o tava mare de cuptor)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 33

geolucys
geolucys 13 feb 2018, 20:07

Lena,te deranjez iar.Eu am facut prajitura ta de mai multe ori,insa acum pregatind amestecul de faina cu lapte,constat ca nu e atat de groasa ca de obicei.Din ce cauza oare?Am folosit exact 1 litru de lapte cu 7 linguri de faina.Pot face ceva sa o ingros mai tare?Acum este la racit.Multumesc frumos!

lena
Elena (lena) geolucys 13 feb 2018, 20:14

Poate nu ai incalzit-o suficient? Singura solutie s-o reincalzesti si sa mai pui 1-2 linguri de faina.

geolucys
geolucys Elena (lena) 13 feb 2018, 20:17

Am tinut-o pe foc cam 8 minute,la foc micam oprit-o tocmai ca mi s-a parut ca se subtiaza.O sa incerc sa o refac.Multumesc!

geolucys
geolucys 13 feb 2018, 18:07

Bun,Lena!Pot folosi margarina Unirea speciala pt prajituri in loc de unt?

lena
Elena (lena) geolucys 13 feb 2018, 18:11

Da, se poate.

Danetten
Danetten 29 oct 2017, 22:38

Prima data am incercat sa fac crema ca in reteta, sa bat untul cu mixerul si sa adaug treptat compozitia din lapte cu faina. Si s-a taiat din pacate. Apoi m-am folosit de reteta de la soacra mea: am adaugat untul direct in compozitia fierbinte de lapte cu faina si am amestecat pana s-a topit untul de tot. Nu s-a mai taiat si a iesit perfect fara nici o bataie de cap.

Nota mea pentru reteta:
Sin Elena
Sin Elena 14 oct 2017, 19:15

Pentru concurs

Poza mea pentru reteta:
ancab
ancab 16 apr 2014, 08:10

Buna. 

Prajitura asta era preferata mea cand eram mica :) doar ca in varianta cu amoniac si stiu ca mama zicea ca se fac foarte greu foile... Cand am vazut varianta ta am fost foarte bucuroasa si as vrea sa fac prajitura de Pasti. Am o tava de 42/29 si as vrea sa stiu dca sunt suficiente cantitatile. 

Mersi mult!

salas
salas 21 feb 2014, 09:59

Fetei mele ii place numai cu cacao/ciocolata, pot sa-i adaug cacao la crema? Stiu ca nu se mai cheama Alba ca Zapada, dar am s-o numesc prajitura cu cacao.

lena
Elena (lena) salas 21 feb 2014, 10:21

Cred ca nu ar fi vreo problema, ma gandesc si cu lamaia sa fii mai atenta - parca nu prea se combina gustul de cacao cu acreala de lamaie.

Emir
Emir 25 ian 2014, 22:25

Ok scuze

lena
Elena (lena) 25 ian 2014, 20:15

Citit mai atent pasul 9, am scris clar ca se foloseste zahar pudra si il aveti in lista de ingrediente.

nicole64
nicole frotey (nicole64) 22 ian 2014, 02:15

Buna Lena.Sunt noua pe blogul tau si in primul rand tin sa te felicit pentru tot ce faci.Se vede ca pui mult suflet.As vrea sa iti explic modul meu de a prepara crema de la Alba ca zapada daca imi permiti.Uite cum fac eu si nu se taie niciodata!!

Amesteci faina cu zaharul(in felul acesta nu se formeaza cocoloase).Adaugi laptele si amesteci bine. Fierbi amestecul pe focul mic pana se ingroasa si se da la rece. Dupa ce s-a racit( dar nu rece ca de la frigider),adaugi untul sau margarina taiat bucatele care trebuie sa aiba cam aceeasi temperatura si consistenta cu crema de faina (foarte important) si o amesteci cu mixerul pana devine spumoasa adaugand treptat zeama de la o lamaie si un praf de zahar vanilat. E mult mai simplu de facut si fara gres!! Eu folosesc untul President.Se preteaza cel mai bine la creme. 

Nota mea pentru reteta:
irinamaria
Irina (irinamaria) 11 ian 2014, 21:20

Am facut prajitura asta saptamana trecuta. A fost foarte usor de facut iar rezultatul delicios. Am simplificat putin crema: am adaugat zaharul (tos) in timp ce fierbea faina cu laptele iar untul dupa ce s-a racorit putin crema. Nu am avut probleme cu taiatul cremei, totul a iesit super. Multumesc, Lena!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile