Tartă cu mere și fructe de pădure (blat de ovăz)

Tartă cu mere și fructe de pădure (blat de ovăz)

Fiind acum la regim dacă m-ați întreba ce aș pofti să mănânc de dulce - aș zice că nu vreau nimic deosebit, nici prăjituri, nici ciocolate - dar această tartă aș servi cu mare plăcere! Deși este o tartă mai light în grăsimi, întrece la gust, aromă și textură orice tartă clasică de fructe.

Blatul de ovăz este o mare chestie, face tarta puțin mai crocantă și o textură mai interesantă, iar după ce mai absoarbe din zeama de fructe e o nebunie...

Recomand s-o încercați cu orice fructe congelate aveți: vișine, coacăze, afine, căpșuni (eu le pun așa congelate, nu le mai decongelez) - și neapărat să încercați să le combinați și cu mere, deși nu este obligatoriu.

Ingrediente

Fulgi de ovăz
300 ml
alegeți fulgi mai mici și mai fini
Făină albă
150 ml
   
Zahăr
100 ml
   
Unt
50 g
   
Ouă
2 buc
   
Lapte
100 ml
   
Fructe congelate
500 g
vișine, coacăze, afine, căpșuni, caise, plus 2 mere, opțional

Pași de urmat

Pas 1

Într-un robot se pun fulgii de ovăz, făina, 50 ml de zahăr, 1 ou și untul.

Tartă cu mere și fructe de pădure (blat de ovăz) - Pas 1
Pas 2

Se mixează bine până se formează un aluat omogen.

Tartă cu mere și fructe de pădure (blat de ovăz) - Pas 2
Pas 3

Iese ca un aluat obișnuit de tartă, puțin lipicios și mai tare.

Tartă cu mere și fructe de pădure (blat de ovăz) - Pas 3
Pas 4

Acesta se întinde cu mâinile (sau cu sucitorul) și se pune în forma de tartă (nu am uns-o cu ulei).

Presați bine cu degetele ca să vină perfect pe formă.

Tartă cu mere și fructe de pădure (blat de ovăz) - Pas 4
Pas 5

Peste aluat se pun fructele congelate și felii de mere (dacă vreți).

Fructele pot fi și congelate și decongelate, eu am făcut și așa și așa, nu a fost nici o diferență - doar că este mai comod, dacă vă vine brusc să faceți tarta, nu mai trebuie decongelate fructele din timp.

Tartă cu mere și fructe de pădure (blat de ovăz) - Pas 5
Pas 6

Într-un bol se amestecă 1 ou, laptele și 50 ml de zahăr.

Tartă cu mere și fructe de pădure (blat de ovăz) - Pas 6
Pas 7

Se toarnă această compoziție peste fructele din tavă și se pune la cuptor - la 180 grade, pentru aproximativ 40 minute.

Tartă cu mere și fructe de pădure (blat de ovăz) - Pas 7
Pas 8

După ce s-a copt, lăsați să se răcorească bine, este și mai gustoasă dacă o lăsați câteva ore sau chiar peste noapte.

Înainte de servire se poate orna cu zahăr pudră.

Tartă cu mere și fructe de pădure (blat de ovăz) - Pas 8
Pas 9

Tarta de mai sus am făcut-o cu coacăze roșii și mere. Aceasta de aici este cu coacăze negre și mere.

Variațiile de fructe pot fi după cum vreți și aveți, oricum va fi delicioasă și sănătoasă - cu ușoară aromă de unt, fructe și crocantă.

Poftă Bună!

Tartă cu mere și fructe de pădure (blat de ovăz) - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 23

MartuicaAneta841
Martuica Aneta (MartuicaAneta841) 09 Jul 2022, 22:41

Deci...am greșit cantotatile. In loc de ml am masurat in grame. Dar, desi blatul a iesit cam prea tare, cu toate ca am pus in plus lapte pentru ca nu se lega, tot s-a mancat. Chiar de cei care nu sunt fani prqjituri cu fructe. Probabil ca la cantitatile adecvate va iesi cev super. O sa încerc si va anunt.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 24 Feb 2016, 22:19

Robotul doar framanta aluatul, nu face nimic deosebit. Puteti asta sa faceti si cu mainile.

denilu
denilu 24 Feb 2016, 21:17

Buna, Lena! As face si eu aceasta tarta deoarece am facut multe din retetele tale cu fulgi de ovaz si imi plac in mod deosebit (acum nu-mi mai lipsesc din casa, la fel ca si celelalte alimente). Problema este ca nu am robot de bucatarie. Daca ai vreo sugestie sau o solutie pt. aceasta problema, te rog sa-mi raspunzi. Multumesc frumos.

anca2015
anca2015 14 Jul 2015, 19:59

Abia astept sa se raceasca. Inca nu am gustat-o

Poza mea pentru rețetă:
rov
rov 20 Jun 2014, 00:00

A iesit ceva tare bun... Am folosit coacaze rosii si negre proaspete.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
taniulya
taniulya 17 May 2014, 00:45

Lena, eu am fulgi de ovaz de aia mai mari. E o problema daca ii maruntesc in robot un pic? Si daca nu am forma de tarta, cred ca nu e o problema daca se coace intr-o forma pentru torta? Apropo, cit are diametru forma ta aici? Mersi mult!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) taniulya 17 May 2014, 11:12

Da, neaparat sa-i maruntesti.

Si sigur ca poti face in forma rotunda de tort, ar fi bine sa fie cu peretii detasabili, sau sa-i pui hartie de copt dedesubt. Formea mea are 28 cm.

Cristina Maria
Cristina Maria 12 Apr 2014, 22:32

Buna seara! Am incercat si eu reteta astazi si a iesit perfect, ne-a placut tare mult. Am folosit mere plus zmeura si mure congelate. Multumim!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
nikole
nikole 15 Jun 2013, 08:29

S-a primit foarte gustos! Multumim pentru receta!

Poza mea pentru rețetă:
elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 28 Feb 2013, 19:40

am facut tara in asta seara, la aspect frumoasa, dar nu stiu de ce fulgii, desi maruntiti, se simt si sunt tari, ii prinzi in dinti, exista vreo explicatie????? poate mi-a scapat ceva?

lena
Elena (lena) elena bordianu (elenabordianu) 28 Feb 2013, 20:03

Blatul este putin crocant dar dupa ce se mai sta tarta la racit absoarbe zeama fructelor si se inmoaie. Pe viitor las-o mai peste noapte sa se insiropeze si va fi mai bine.

Alma Camelia
Alma Camelia 27 Feb 2013, 22:39

Banuiesc ca  in cazul fainii, ovazului si al zaharului ml se refera la paharul cu care masori, nu? Ma tenteaza sa fac reteta cu rubarba congelata si mere.

lena
Elena (lena) Alma Camelia 28 Feb 2013, 10:50

Da, toate ingredientele si uscate si umede se masoara cu cana gradata.

Arată toate comentariile