Prăjitură cu mac și frișcă (Revani) Rețetă VIDEO

Prăjitură cu mac și frișcă (Revani)

Această prăjitură cu mac de fapt se numește Prăjitură Revani cu mac, adică un desert grecesc cu griș (în varianta arabescă este Basbousa) pe care vi-l recomand cu mare drag. Este foarte fragedă, pufoasă, moale și se combină perfect cu stratul de frișcă. Un mare plus este că-i destul de rapidă, fără mari eforturi și agitații prin bucătărie, dar este de mare efect - și vizual, și la gust! Eu sunt atât de impresionată de Basbousa că nu am avut nici o emoție când am încercat și această variantă cu mac - printre puținele rețete care le fac prima dată și ies fără nici o problemă.

Să nu mă întrebați de frișca vegetală-margarină lichidă de fapt, nu o recomand nici gratuit (o găsiți oricum mai în toate prăjiturile din comerț), mai bine nu puneți deloc sau bateți niște smântână simplă mai grasă și puneți deasupra.

Ingrediente

Ouă
3 buc
   
Zahăr
600 g
pentru sirop, prăjitură și frișcă
Ulei
250 ml
   
Lapte
250 ml
   
Griș
165 g
   
Mac
130 g
   
Făină albă
130 g
   
Praf de copt
10 g
adică 1 plic
Esență de vanilie
1 buc
   
Zeamă de lămâie
2 linguri
   
Smântână dulce pentru frișcă (32-35%)
500 ml
să fie rece bine, de la frigider

Pași de urmat

Pas 1

Siropul:

În primul rând pregătim siropul și îl lăsăm să se răcorească până pregătim blatul de prăjitură.

Deci, într-o cratiță turnați 500 ml de apă și adăugați 300 g de zahăr, amestecați bine și puneți pe foc.

Prăjitură cu mac și frișcă (Revani) - Pas 1
Pas 2

Când începe să fiarbă turnați zeama de lămâie, amestecați și închideți focul.

Lăsați la o parte până pregătim și coacem prăjitura.

Prăjitură cu mac și frișcă (Revani) - Pas 2
Pas 3

Prăjitura:

Într-un bol puneți ouăle și încă 200 g de zahăr.

Prăjitură cu mac și frișcă (Revani) - Pas 3
Pas 4

Amestecați bine cu un tel sau cu mixerul.

Prăjitură cu mac și frișcă (Revani) - Pas 4
Pas 5

Treptat adăugați și încorporați uleiul, amestecați în acest timp cu telul.

Prăjitură cu mac și frișcă (Revani) - Pas 5
Pas 6

Adăugați și laptele, amestecați.

Prăjitură cu mac și frișcă (Revani) - Pas 6
Pas 7

În continuare puneți grișul, macul, făina, praful de copt și esența de vanilie.

Prăjitură cu mac și frișcă (Revani) - Pas 7
Pas 8

Amestecați bine cu un tel sau mixer, trebuie să fie un aluat fără cocoloașe și un pic mai lichid, nu chiar ca cel de chec.

Prăjitură cu mac și frișcă (Revani) - Pas 8
Pas 9

Ungeți cu puțin ulei o tavă adâncă de cuptor - a mea este una de sticlă, de 35x32 de la Ikea.

Prăjitură cu mac și frișcă (Revani) - Pas 9
Pas 10

Turnați aluatul în tavă și puneți la cuptor preîncălzit la 180 de grade pentru 35-40 de minute, în funcție de cuptor.

Prăjitură cu mac și frișcă (Revani) - Pas 10
Pas 11

Cam așa arată prăjitura gata coaptă.

Prăjitură cu mac și frișcă (Revani) - Pas 11
Pas 12

Cât este fierbinte turnați peste ea siropul de la pasul 1-2.

Nu vă speriați, prăjitura va fi perfect de umedă și fragedă, absoarbe perfect și bine tot siropul.

Lăsați prăjitura așa să se răcească bine 2-3 ore minim.

Prăjitură cu mac și frișcă (Revani) - Pas 12
Pas 13

Batem Frișca:

Când prăjitura este bine răcită ne apucăm să batem frișca.

Luați smântâna rece din frigider, o turnați într-un bol adânc, adăugați 100 g de zahăr.

Prăjitură cu mac și frișcă (Revani) - Pas 13
Pas 14

Bateți bine frișca la viteză mare până se întărește și se îngroașă.

Prăjitură cu mac și frișcă (Revani) - Pas 14
Pas 15

O treceți peste prăjitură.

Prăjitură cu mac și frișcă (Revani) - Pas 15
Pas 16

Nivelati bine cu o lingură.

Prăjitură cu mac și frișcă (Revani) - Pas 16
Pas 17

Acoperiți tava cu o folie alimentară și puneți la frigider pentru 2-3 ore.

Așa frișca se mai întărește și se fixează, în plus prăjitura va fi mai răcoritoare și mai gustoasă.

Prăjitură cu mac și frișcă (Revani) - Pas 17
Pas 18

O portionați și savurați cu mare plăcere - este delicioasă, fragedă, moale, gustoasă, perfectă!

Poftă Bună!

Prăjitură cu mac și frișcă (Revani) - Pas 18

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (10-15 porții)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 1 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

kmonik
kmonik 11 Feb 2017, 09:21

Macul este macinat sau bobite?

lena
Elena (lena) kmonik 11 Feb 2017, 10:05

Este simplu, nemacinat.

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 24 Feb 2017, 13:48

Lena ai pus toata frisca deasupra ? Am in vedere toate cele 500 ml?

lena
Elena (lena) CristiAna Tcaciuc 24 Feb 2017, 13:53

Da, pe toata.

Aly Sc
Aly Sc 24 Jul 2017, 14:11

Daca pun in loc de mac fulgi de cocos, cum crezi o sa-mi iasa?

lena
Elena (lena) Aly Sc 24 Jul 2017, 16:15

Va fi si asa f.bine!

AnneN101
Anne N (AnneN101) 25 Sep 2018, 23:58

Nu e f mult zahar??🙄😶

lena
Elena (lena) Anne N (AnneN101) 26 Sep 2018, 06:42

Este perfect 🤓

OanaLeonte893
Oana Leonte (OanaLeonte893) 01 Dec 2021, 08:54

La sirop as putea pune miere un loc de zahar? Cam ce cantitate?

lena
Elena (lena) Oana Leonte (OanaLeonte893) 01 Dec 2021, 09:13

Se poate, sigur, aceeasi cantitate.😉

cora.
cora. 02 Mar 2023, 11:51

Prajitura asta e apetisanta dar ma descurajeaza cantitatea de ulei si cea de zahar.As reduce uleiul la jumatate,ori as inlocui cu unt topit(dar tot 1/2).La sirop as pune mai degraba lapte cu zahar vanilat/miere,sau ,si mai bine,suc de portocala.Numai ca tu spui ca macul a fost nerasnit.Si e posibil ca reducand grasimea ,dupa coacere blatul sa fie mai sfaramicios,mai uscat?