Tort Tiramisu

Tort Tiramisu

Un fel de prăjitură Tiramisu, dar tortul este bineînțeles un fel de adaptare a rețetei clasice - am folosit pandișpan în loc de pișcoturi, crema puțin am simplificat-o, și mi se pare că schimbările sunt chiar spre bine.

Oricum tortul merită făcut, este deosebit, gustos și fraged - în plus mi se pare că este chiar mai simplu de făcut decât prăjitura, se taie mai bine(deși pe viitor aș pune un plic de gelatină dizolvată în lapte, în cremă, să fie mai fermă). Pentru un eveniment arată parcă mai frumos tortul pe masă.

Semipreparate

Ingrediente

Pandișpan
1 buc
la mine a fost diametrul de 28cm
Mascarpone
500 g
   
Cafea
1 pahar
am în vedere băutura gata preparată, pentru copii puteți face cafea fără cofeină
Zahăr
3 linguri
pentru cafea
Smântână dulce 32% (Dorna/Milli)
500 ml
pentru ornat
Zahăr pudră
1.5 pahare
0.5 pahar pentru mascarpone și restul pentru frișcă
Cacao pudră
1 lingura
pentru ornat

Pași de urmat

Pas 1

Cu o zi sau cu cel puțin 6-7 ore înainte de montarea tortului faceți pandișpanul, rețeta o aveți aici.

Eu am mai adăugat o lingură de cacao în făină, ca să-l am mai maroniu, dar este opțional.

După ce s-a răcit bine și "s-a odihnit" 4-5 ore îl tăiați în jumătate, să obțineți 2 foi de tort.

Tort Tiramisu - Pas 1
Pas 2

Pregătiți din timp Cremă de vanilie, aici varianta la microunde, dar merge oricare alta vă place. Important să fie cât mai fermă după răcire.

Lăsați să se răcească complet.

Tort Tiramisu - Pas 2
Pas 3

Faceți cafeaua, o amestecați cu cele 3 linguri de zahăr lăsați, să se răcească.

Eu am mai adăugat puțin lichior Irish Cream, merge și unul de Capuccino, sau de nuci.

Tort Tiramisu - Pas 3
Pas 4

Acum facem crema:

- mixați 1-2 minute mascarpone rece cu 0.5 de pahar de zahăr pudră;

- apoi adăugați câte puțin din crema de vanilie rece și amestecați bine, așa continuați până încorporați toată crema.

Tort Tiramisu - Pas 4
Pas 5

Începem să montăm tortul:

- Am pus prima foaie de pandișpan pe platou, pe margini am acoperit cu bucăți de hârtie de copt - să fie mai ușor de curățat platoul după ornarea cu cremă.

Fiecare bucată de hârtie am împins-o ușor sub pandișpan.

Tort Tiramisu - Pas 5
Pas 6

Am însiroipat bine blatul cu aproximativ jumătate din amestecul de cafea.

Cantitatea de sirop o reglați după gust și preferințe, pandișpanul oricum este fraged și nu necesită însiroipare excesivă.

Tort Tiramisu - Pas 6
Pas 7

Puneți jumătate din cremă peste primul blat.

Tort Tiramisu - Pas 7
Pas 8

Deasupra puneți următorul blat, îl însiroipați și peste el turnați restul de cremă.

Nivelați deasupra și ungeți bine marginile.

Acoperiți tortul cu o folie de plastic și îl puneți la rece pentru 5-6 ore minim, perfect ar fi peste noapte.

Tort Tiramisu - Pas 8
Pas 9

După ce a stat la rece îl mai nivelați puțin cu un cuțit, crema se întărește și se lucrează mai bine.

Tort Tiramisu - Pas 9
Pas 10

Pentru ornare, bateți smântâna pentru frișcă, obligatoriu rece de la frigider.

Metoda și pașii aveți aici bine explicați.

Tort Tiramisu - Pas 10
Pas 11

Ungeți marginile cu frișcă și le nivelați bine cu un cuțit.

Tort Tiramisu - Pas 11
Pas 12

Deasupra puteți face moțuri de frișcă, sau puneți un strat mai gros și îl nivelați simplu.

Tort Tiramisu - Pas 12
Pas 13

Și pentru a fi un Tiramisu cât mai veritabil, bineînțeles ar trebui să-l ornați cu cacao - puneți 1 lingură de cacao într-o sită mică și presarăți peste tort.

Scoateți hârtiile de pe margini, și observați că va rămâne platoul curat și frumos.

Tort Tiramisu - Pas 13
Pas 14

După ce l-ați ornat cu frișcă puteți să-l mai lăsați la frigider, dar merge și servit imediat.

Aici și o felie din el, crema este ceva mai moale, nu foarte fermă. Dacă o vreți mai fermă adăugați în ea un plic de gelatină dizolvată în puțin lapte cald.

Poftă Bună!

Tort Tiramisu - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (8-10 porții)
Timp de preparare: 360 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 15

denilu
denilu 28 Feb 2020, 19:54

Super! Îți mulțumesc pentru răspunsul prompt. Voi face tortul mâine. O seară bună!

denilu
denilu 28 Feb 2020, 19:39

Bună, Lena! Aș avea și eu o întrebare. Am mai făcut prăjitura Tiramisu după rețeta ta și a ieșit extraordinar. Mulțumesc pentru rețetă, este una din preferatele familiei mele. Acum aș vrea să fac tortul pentru o aniversare. Nu am cuptor cu microunde, așa că voi face crema clasică de gălbenușuri. Întrebarea mea este: Nu cumva va fi prea grasă dacă pun untul și apoi și mascarpone? Mulțumesc frumos.

lena
Elena (lena) denilu 28 Feb 2020, 19:48

Salutare! Eu cred ca poti renunta la unt fara probleme, sau sa pui mai putin, doar pt un gust mai bun.😉

timotei
timotei 23 Mar 2016, 07:28

Aici o felie

Poza mea pentru rețetă:
timotei
timotei 23 Mar 2016, 07:25

Am facut portie dubla. Foarte gustos mai bun ca prajitura tiramisu .

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
MashaL
MashaL 21 Jul 2015, 15:53

Buna Lena! Am facut si eu acest tort nu am cuvinte ca sa redau CIT de gustos este. Iti multumesc pu rețeta! Pandispanul l-am facut după rețeta mea dar se aseamănă cu al tau , l-am insiropat cu lichior din cafea si crema ( sunt in Italia asa ca am avut ocazia să-l găsesc ). Prietenul mi la apreciat cu nota 10 si e de aceasta nota asa ca recomand tuturor să-l facă cu încredere!!!

Poza mea pentru rețetă:
Lavinia Matei
Lavinia Matei 10 Nov 2014, 22:01

Acest tort l-am facut de doua ori si mi-a iesit foarte bun. Este mai bun decat tiramisu cu piscoturi. Felicitari pentru reteta Lena si la cat mai multe retele delicioase. Te pupam!

Poza mea pentru rețetă:
irina11
irina11 06 Nov 2014, 18:05

a iesit super

KtB1AnKa
KtB1AnKa 02 Jun 2014, 09:11

intresanta ideea de a combina crema de vanilie cu mascarpone Eu faceam tiramisu destul de des dar, doar cu smantana batuta ca frisca mestecata cu mascarpone si fara oua, ca nu-mi plac ouale crude.... in schimb puneam bucatele marunte de ciocolata amaruie in crema si e un deliciu. Felicitari pentru reteta Lena!!!

Nota mea pentru rețetă:
sara33
sara33 31 May 2014, 10:22

tare e frumos! si imi inchipui kt e de bun ! cum ma topesc dupa tiramisu .... mi-a ramas si mie o portie? pupici

Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 30 May 2014, 17:25

Am vazut de multe ori la store tort tiramisu din pandispan dar tot il ocoliam, nu cumpar niciodata tort, il fac acasa totdeauna.Acest tort mi se pare mult mai simplu de facut decit prajiutur tiramisu.

Arată toate comentariile