Într-un final am ajuns să fac și această rețetă, o băutură a copilăriei mele - vara ieșitul în oraș cu părinții neapărat era obligatoriu însoțit de înghețată și kvasul turnat din butoaie de pe stradă (ca și berea).
Este o băutură de origine rusească, și de fapt rezultă din fermentarea drojdiilor (ca și socata, braga românească), în varianta clasică drojdiile naturale din pâinea integrală de secară și maia. Mai nou se folosește la greu drojdia simplă de pâine, dar vă asigur că efectul terapeutic și gustul sunt complet diferite. Recomand să folosiți la rețetă anume maiaua de secară și pâinea integrală de secară.
Efectele terapeutice, pe lângă faptul că este o băutură răcoritoare excelentă, ușor acidulată, sunt foarte importante:
- conține multe vitamine B1 și E și fermenți care contribuie la o bună digestie
- reglează metabolismul
- îmbunătățește circulația sânguină și lucrul inimii
- potolește setea
Și multe altele, mi-ar lua mult să le descriu pe toate care le-am găsit despre această băutură, este din aceeași categorie cu băuturile fermentate pe bază de acid lactic - kefirul, iaurtul, etc.
Puteți citi mai multe pe wikipedia aici și wikipedia în rusă.
Oricum este delicioasă băutura, cu ușor miros de pâine, acidulată puțin, perfectă pentru zilele călduroase și nu numai.
Pâinea de secară se taie felii și se pune pe o tavă în cuptor - se rumenește bine, să fie chiar arsă bine, aproape neagră - foarte important pentru culoarea și gustul băuturii.
Dacă mă întrebați de pâinea de secară din comerț - nu știu să vă răspund, nu am folosit-o pentru că poate conține mulți conservanți și adaosuri care ar putea influența negativ gustul și proprietățile kvasului.
Într-o oală se fierb 5 litri de apă, se adaugă pâinea arsă în apă fierbinte și se lasă câteva ore până se răcorește bine. Trebuie să fie abia caldă când puneți restul ingredientelor.
Puneți cele 100 g de maia și amestecați bine cu un tel, să o desfaceți mai ușor.
Puteți folosi maia direct din frigider, dar am observat că fermentează puțin mai greu în kvas.
Dacă folosiți maia reînnoită/trezită cu câteva ore înainte, băutura va fermenta puțin mai repede.
Adăugați și zahărul cu stafidele spălate, amestecați bine.
Acoperiți cratița cu capac și o lăsați la loc cald 24-48 de ore.
Dacă nu este foarte cald în bucătărie puteți primele 12 ore să o înveliți într-o pătură să țină mai bine căldura.
Sunt 2 indicatoare principale că băutura este gata:
- are un gust puțin acidulat, parcă înțeapă limba
- și stafidele ies la suprafață
Acidularea trebuie să fie chiar ușoară, nu o țineți mai mult decât este nevoie.
Scoateți cu o lingură sau cu mâinile bucățile de pâine de deasupra.
Restul kvasului îl turnați în borcane sau sticle, printr-o sită - nu foarte deasă, să țină doar bucățile mari de pâine și stafidele.
Borcanele cu kvas le puneți în frigider pentru 2-3 zile - în acest timp fermentarea va continua ușor, el va deveni puțin mai acidulat, dar și se va limpezi.
Observați aici sedimentul de la fundul borcanului.
Îl serviți după aceste 2-3 zile, dar stă foarte bine și mai mult timp în frigider.
Atenție - kvasul nu este dulce aproape deloc, dacă vreți să-l mai îndulciți puteți adăuga acum la final zahăr în el. Eu fac altfel - fac un sirop din apă caldă și miere și îl torn în kvas până la dulceața dorită, chiar înainte de servire.
Și încă o poză, cu el în halbă - așa se servește în original :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.