Îmi place foarte mult rețeta de tiramisu clasică, o găsiți și aici pe site cu toate explicațiile, dar de câțiva ani, poate eu m-am făcut mai comodă sau, sinceră să fiu nu văd așa o mare diferență la gust între cele 2 rețete, am făcut o dependență anume de varianta de tiramisu mai simplă și mai rapidă. Câțiva ani în urmă mi s-a cerut să fac un Tiramisu un timp scurt, am improvizat și am rămas chiar plăcut impresionată de textura lui fermă și faptul că se poate face repede. La această rețetă de tiramisu nu prepar crema de gălbenușuri pe aburi, fac varianta aceea mai rapidă, la microunde sau la oală cu fund mai gros/tuci.
Am un obicei bun să fac o cantitate mai mare și să mai pun la congelator din crema de vanilie, și atunci când am poftă de tiramisu, sau pentru eclere - doar o decongelez și folosesc mai departe. Puteți să-i adăugați puțin vin Marsala în procesul de preparare să fie cât mai apropiată cu gust de rețeta de tiramisu clasic.
În varianta de tiramisu pentru copii de obicei folosesc cafea decofeinizată sau de cicoare și omit lichiorul. Încă un plus la această rețetă este faptul că nu mai trebuie să folosiți albușurile crude, de la frișca pufoasă tiramisu are la fel textura aerată.
Dacă nu aveți cremă de vanilie gata, primul pas ar fi totuși s-o faceți pe aia.
Așa cum v-am spus, puteți să faceți rețeta mea de cremă de vanilie la microunde sau rețeta în cratiță. O lăsați să se răcească bine, neapărat.
Acum smântâna pentru frișcă, rece, de la frigider - se toarnă într-un bol adânc și începeți s-o amestecați bine cu un mixer clasic.
Când începe să se îngroașe adăugați 100g de zahăr și continuați să mixați.
Vă opriți când crema este pufoasă și întărită, aveți grijă să n-o bateți prea tare că se face unt și se taie.
Aici avem cremă de vanilie gata preparată și răcită sau decongelată.
În bolul cu smântână bătută adăugați cele 500g de mascarpone și crema de vanilie.
Amestecați atent cu o lingură apoi cu un tel să desfaceți bine cocoloașele.
Cafeaua rece se amestecă cu lichiorul și 1-2 linguri de zahăr.
Observați și în video, voi aranja fiecare pișcot cu partea zaharisită în jos în tavă, după ce îl trec repede prin cafea. Recomand să nu-l țineți mult în amestecul de cafea, va absorbi prea mult sirop și se vor face terci în prăjitură. Doar adânciți și repede scoateți.
Cam așa ceva.
Îmi place să folosesc pentru tiramisu tava de sticlă adâncă, cam de 33x23cm, este de la Ikea, ieftină și foarte bună.
Am pus un rând de pișcoturi înmuiate în cafea, le tăiați ca să le încadrați bine în tavă, dacă e nevoie.
Puneți deasupra jumătate din crema preparată și nivelați uniform.
Mai aranjați un strat de pișcoturi.
Puneți și restul de cremă, iar nivelați bine.
Cu o sită presărați deasupra pudră de cacao.
Prăjitura este gata, acum rămâne s-o puneți la frigider pentru 5-8 ore.
Neapărat o acoperiți deasupra cu folie de plastic alimentară.
Îmi place că este destul de fermă la tăiat, veți avea secțiune frumoasă, dar în același timp e destul de aerată și fragedă.
Serviți cu mare plăcere!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.