Imi place foarte mult reteta de tiramisu clasica, o gasiti si aici pe site cu toate explicatiile, dar de cativa ani, poate eu m-am facut mai comoda sau, sincera sa fiu nu vad asa o mare diferenta la gust intre cele 2 retete, am facut o dependenta anume de varianta de tiramisu mai simpla si mai rapida. Cativa ani in urma mi s-a cerut sa fac un Tiramisu un timp scurt, am improvizat si am ramas chiar placut impresionata de textura lui ferma si faptul ca se poate face repede. La aceasta reteta de tiramisu nu prepar crema de galbenusuri pe aburi, fac varianta aceea mai rapida, la microunde sau la oala cu fund mai gros/tuci.
Am un obicei bun sa fac o cantitate mai mare si sa mai pun la congelator din crema de vanilie, si atunci cand am pofta de tiramisu, sau pentru eclere - doar o decongelez si folosesc mai departe. Puteti sa-i adaugati putin vin Marsala in procesul de preparare sa fie cat mai apropiata cu gust de reteta de tiramisu clasic.
In varianta de tiramisu pentru copii de obicei folosesc cafea decofeinizata sau de cicoare si omit lichiorul. Inca un plus la aceasta reteta este faptul ca nu mai trebuie sa folositi albusurile de crude, de la frisca pufoasa tiramisu are la fel textura aerata.
Daca nu aveti crema de vanilie gata, primul pas ar fi totusi s-o faceti pe aia.
Asa cum v-am spus, puteti sa faceti reteta mea de crema de vanilie la microunde sau reteta in cratita. O lasati sa se raceasca bine, neaparat.
Acum smantana pentru frisca, rece, de la frigider - se toarna intr-un bol adanc si incepeti s-o amestecati bine cu un mixer clasic.
Cand incepe sa se ingroase adaugati 100g de zahar si continuati sa mixati.
Va opriti cand crema este pufoasa si intarita, aveti grija sa n-o bateti prea tare ca se face unt si se taie.
Aici avem crema de vanilie gata preparata si racita sau decongelata.
In bolul cu smantana batuta adaugati cele 500g de mascarpone si crema de vanilie.
Amestecati atent cu o lingura apoi cu un tel sa desfaceti bine cocoloasele.
Cafeaua rece se amesteca cu lichiorul si 1-2 linguri de zahar.
Observati si in video, voi aranja fiecare piscot cu partea zaharisita in jos in tava, dupa ce il trec repede prin cafea. Recomand sa nu-l tineti mult in amestecul de cafea, va absorbi prea mult sirop si se vor face terci in prajitura. Doar adanciti si repede scoateti.
Cam asa ceva.
Imi place sa folosesc pentru tiramisu tava de sticla adanca, cam de 33x23cm, este de la Ikea, ieftina si foarte buna.
Am pus un rand de piscoturi inmuiate in cafea, le taiati ca se la incadrati bine in tava, daca e nevoie.
Puneti deasupra jumatate din crema preparata si nivelati uniform.
Mai aranjati un strat de piscoturi.
Puneti si restul de crema, iar nivelati bine.
Cu o sita presarati deasupra pudra de cacao.
Prajitura este gata, acum ramane s-o puneti la frigider pentru 5-8 ore.
Neaparati o acoperiti deasupra cu folie de plastic alimentara.
Imi place ca este destul de ferma la taiat, veti avea sectiune frumoasa, dar in acelasi timp e destul de aerata si frageda.
Serviti cu mare placere!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.