Pentru noi macroul marinat(sau scrumbia sarata) este nelipsit in sezonul rece si mai ales de sarbatori. E minunat servit asa simplu ca aperitiv, cu masline si niste solzi de ceapa pe langa, daca mai adaugati si niste cartofi copti la cuptor ar fi nebunie curata...V-am aratat anul trecut o metoda buna de marinare in saramura, iar acum am descoperit inca o metoda faina si rapida de a marina pestele.
Este bun de servit in 2 zile si recomand pestele care ramane sa-l pastrati la congelator. Oricand aveti pofta il decongelati si sunteti smekeri, in plus toata procedura de curatare a pestelui se face o singura data, deci puteti sa va faceti rezerve strategice. Si pestele marinat prin metoda de mai sus se poate congela dupa ce a stat in saramura, deci alegeti oricare reteta va place.
Recomand sa luati macrou cat mai mare si gras, fara pete maro, piele rupta sau miros de vechi. Eu il iau din Pescaria de cartier, se vinde congelat la bucata si vedeti exact ce cumparati. In supermarket se vinde la pungi, si sincera sa fiu, de o calitate dubioasa, mic si puturos.
Cantitatile de mai jos sunt pentru 1 peste, dar va recomand sa faceti unul de test si apoi o tura mai serioasa de vreo 5 pesti.
Fiindca eu am luat macroul congelat intreg, mai intai astept sa se dezghete, apoi tai capul si coada.
Daca il luati deja eviscerat-proaspat, sariti acest pas.
Dupa ce il curat bine de intestine, scot si osul mare din mijloc - insistati cu un cutit bine ascutit pe mijloc si atent sa nu taiati pielea.
Observati ca imi pun manusi cand curat pestele - numai asa veti scapa de mirosul insistent de pe maini dupa ce lucrati cu pestele :)
Acum spal bine pestele pe toate partile, curat insistent cu un cutit acea pelicula neagra subtire de pe interior.
Apoi il stergeti bine cu un prosop de hartie sau servetele.
Presarati 1 lingura rasa de sare pe toata suprafata pestelui - ambele fileuri laterale.
Cu degetele distribuiti uniform si masati sarea in carnea de peste.
Presarati peste sare piper negru macinat, coriandru boabe sau macinat si frunzele de dafin rupte bucatele mici.
Acum inchideti pestele la loc - adica aduceti impreuna cele 2 fileuri formate.
Initial eu am invelit fiecare peste in folie de plastic sau punga.
Daca faceti mai multi pesti le puteti pune pe toti impreuna in aceeasi punga. Acesta punga o aranjati intr-un bol adanc sau cratita si lasati la frigider 2 zile.
Dupa acest timp veti observa ca pestele lasa apa/zeama, este normal - de aici si recomandarea sa-l tineti intr-un vas adanc la frigider.
Eu l-am pus intr-o farfurie si m-am trezit cu saramura de peste pe raftul din frigider, deci sa nu faceti ca mine.
Am luat fiecare peste, l-am sters de saramura cu un servetel.
Si le-am invelit fiecare in folie de plastic.
Asa il pun la congelator pentru oricand avem pofta in urmatoarele 2 luni.
Imediat am savurat un peste - l-am curatat bine de oase si piele, aveti detalii in cealalta reteta de macrou marinat, pasii 6-10.
Apoi feliat, stropit cu putin ulei, zeama de lamaie sau otet si servit cu ceapa si eventual niste masline.
Este perfect pentru salatele cu peste sarat - Shuba si Salata Aristocrata, sau pe langa o Salata cu ridiche neagra si mere!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.