Pentru noi, macroul marinat (sau scrumbia sărată) este nelipsit în sezonul rece și mai ales de sărbători. E minunat servit așa simplu ca aperitiv, cu măsline și niște solzi de ceapă pe lângă, dacă mai adăugați și niște cartofi copți la cuptor ar fi nebunie curată... V-am arătat anul trecut o metodă bună de marinare în saramură, iar acum am descoperit încă o metodă faină și rapidă de a marina peștele.
Este bun de servit în 2 zile și recomand peștele care rămâne să-l păstrați la congelator. Oricând aveți poftă îl decongelați și sunteți șmecheri, în plus toată procedura de curățare a peștelui se face o singură dată, deci puteți să vă faceți rezerve strategice. Și peștele marinat prin metoda de mai sus se poate congela după ce a stat în saramură, deci alegeți oricare rețetă vă place.
Recomand să luați macrou cât mai mare și gras, fără pete maro, piele ruptă sau miros de vechi. Eu îl iau din Pescăria de cartier, se vinde congelat la bucată și vedeți exact ce cumpărați. În supermarket se vinde la pungi și, sinceră să fiu, de o calitate dubioasă, mic și puturos.
Cantitățile de mai jos sunt pentru 1 pește, dar vă recomand să faceți unul de test și apoi o tură mai serioasă de vreo 5 pești.
Fiindcă eu am luat macroul congelat întreg, mai întâi aștept să se dezghețe, apoi tai capul și coada.
Dacă îl luați deja eviscerat-proaspăt, săriți acest pas.
După ce îl curăț bine de intestine, scot și osul mare din mijloc - insistați cu un cuțit bine ascuțit pe mijloc și atent să nu tăiați pielea.
Observați că îmi pun mănuși când curăț peștele - numai așa veți scăpa de mirosul insistent de pe mâini după ce lucrați cu peștele :)
Acum spăl bine peștele pe toate părțile, curăț insistent cu un cuțit acea peliculă neagră subțire de pe interior.
Apoi îl ștergeți bine cu un prosop de hârtie sau șervețele.
Presărați 1 lingură rasă de sare pe toată suprafața peștelui - ambele fileuri laterale.
Cu degetele distribuiți uniform și masați sarea în carnea de pește.
Presărați peste sare piper negru măcinat, coriandru boabe sau măcinat și frunzele de dafin rupte bucățele mici.
Acum închideți peștele la loc - adică aduceți împreună cele 2 fileuri formate.
Inițial eu am învelit fiecare pește în folie de plastic sau pungă.
Dacă faceți mai mulți pești îi puteți pune pe toți împreună în aceeași pungă. Această pungă o aranjați într-un bol adânc sau cratiță și lăsați la frigider 2 zile.
După acest timp veți observa că peștele lasă apă/zeamă, este normal - de aici și recomandarea să-l țineți într-un vas adânc la frigider.
Eu l-am pus într-o farfurie și m-am trezit cu saramură de pește pe raftul din frigider, deci să nu faceți ca mine.
Am luat fiecare pește, l-am șters de saramură cu un șervețel.
Și le-am învelit fiecare în folie de plastic.
Așa îl pun la congelator pentru oricând avem poftă în următoarele 2 luni.
Imediat am savurat un pește - l-am curățat bine de oase și piele, aveți detalii în cealaltă rețetă de macrou marinat, pașii 6-10.
Apoi feliat, stropit cu puțin ulei, zeamă de lămâie sau oțet și servit cu ceapă și eventual niște măsline.
Este perfect pentru salatele cu pește sărat - Shuba și Salata Aristocrată, sau pe lângă o Salată cu ridiche neagră și mere!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.