Salată "Shuba"

Salată "Shuba"

Este una dintre cele mai populare salate cu pește la mine acasă, nu trece nici o sărbătoare fără ea. Are ingrediente simple și accesibile care se combină perfect. Aici voi arăta varianta clasică, iar în ultimul pas voi spune cum se mai pot face mici îmbunătățiri și variații la ea.

Semipreparate

400 g
   

Ingrediente

Cartofi
2 buc
   
Morcovi
2 buc
   
Sfeclă roșie
2 buc
dacă sunt mici - 2 buc, dacă mari - 1 buc
Ceapă albă
1 buc
   
File de pește
3 buc
adică fileuri de pește sărat - Matias - hering sărat în ulei

Pași de urmat

Pas 1

Se pregătesc legumele pentru salată:

Cartofii se fierb în coajă împreună cu morcovii - aproximativ 40 de min, se răcoresc și se curăță de coajă.

Sfecla roșie se fierbe în apă, aproximativ 1 oră - se răcorește și se curăță de coajă.

Ceapa se curăță și se spală.

Salată "Shuba" - Pas 1
Pas 2

De obicei (nu este obligatoriu), shuba se face în farfurii alungite - adică repetă oarecum forma peștelui.

Puteți folosi orice farfurie frumoasă aveți în casă.

Salată "Shuba" - Pas 2
Pas 3

Primul strat de salată vor fi cartofii, care se dau prin răzătoare medie. De obicei este suficient un cartof mare, sau 2 mici.

Salată "Shuba" - Pas 3
Pas 4

Se ung bine cartofii cu maioneză.

Salată "Shuba" - Pas 4
Pas 5

Fileul de pește se taie cubulețe mici.

Salată "Shuba" - Pas 5
Pas 6

Se distribuie uniform peștele deasupra stratului de cartofi cu maioneză.

Salată "Shuba" - Pas 6
Pas 7

Ceapa se taie mărunt. Înainte de a o pune în salată se poate clăti cu apă fierbinte, ca să-i ia din iuțime.

Salată "Shuba" - Pas 7
Pas 8

Se distribuie ceapa deasupra peștelui.

Salată "Shuba" - Pas 8
Pas 9

Se unge cu puțină maioneză și acest strat.

Salată "Shuba" - Pas 9
Pas 10

Peste ceapă se dă prin răzătoare morcovul (1-2 în funcție de mărime).

Se unge bine cu maioneză.

Salată "Shuba" - Pas 10
Pas 11

Peste morcov se pune sfecla dată prin răzătoare.

Salată "Shuba" - Pas 11
Pas 12

Se uniformizează și se unge bine cu maioneză.

Salată "Shuba" - Pas 12
Pas 13

Farfuria se șterge pe margini și se ornează cu diverse chestii - verdeață, floare din morcov, ceapă, gălbenuș de ou, etc.

Deci ca și variații ale salatei poate fi combinația respectivă: cartofi + pește + ceapă + mar + morcov + sfeclă

Sau: pește + ceapă + cartofi + morcovi + sfeclă

Poftă Bună!

Salată "Shuba" - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (5-6 porții)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:
Notă: 5 (11 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 39

Cornelia606
Cornelia606 29 Dec 2020, 11:31

Este delicioasa. Voi face si eu de revelion. Pacat ca in Romania nu gasesc peste sarat... Doar marinat sau afumat. Dar e buna si cu peste marinat. :)

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Cornelia606 29 Dec 2020, 11:34

Eu folosesc aici Matias sau Heringul file de la OceanFish, ambalat in vid. Cumpar de obicei din Kaufland sau Metro si este exact gustul ala.

Ca varianta merge inlocuit cu orice somon afumat.😉

Caro03
Caro03 23 Dec 2017, 10:06

Eu fac de foarte mult timp aceasta reteta, dar un pic diferita: nu pun ceapa, folosesc peste afumat (de preferinta Macrou ca se curata mai usor) iar alternanta straturilor este: morcov, maioneza, cartof, maioneza si ultima este sfecla - neaparat coapta invelita in staniol. Este foarte apreciata de familie si prieteni.

Nota mea pentru rețetă:
NatyGincuRaru276
Naty Raru (NatyGincuRaru276) 16 Nov 2016, 14:20

Fetele am gatito si eu delicioasa .ms pt receta 😘🌺

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
DorinaB
DorinaB 10 May 2015, 16:44

Salata mea preferata!!!! La noi acasa era nelipsita la orice sarbatoare! Ca o curiozitate Lena as vrea sa te intreb de unde esti? Vad ca multe retete si bucate care le prepari coincid cu cele din R. Moldova, in România nu prea se intilnesc!!!

Poza mea pentru rețetă:
timotei
timotei 06 Mar 2014, 05:35

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 25 Dec 2013, 16:24

Buna. Hahahaha, ce culoare !!!  Am facut-o aseara,dar nu am avut timp de poze,decat astazi si uitati cum s-a colorat maioneza de la sfecla. F.frumos. Tuturor a placut. Lena,iara am o masa,ceva mai mica aici si vinerea cade(3 ian.preotul cu botezul, dar peste se mananca).Asa ca fac aceasta reteta, poate si cu mar. Multumesc. ( Aperitiv le dau cu peste,fel principal cu peste, oare este si vre-un desert cu peste? ).Pupici

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
irinutza
irinutza 28 Oct 2012, 20:08

am facut si eu aceasta salata,o ador doar ca eu nu pun deasupra svecla rosie...oricum asta nu e o problema,cum am vazut acasa asa o fac...e exact la fel doar ca pun primul strat svecla.

Poza mea pentru rețetă:
cezar
cezar 12 Jul 2012, 17:20

neam neam

Poza mea pentru rețetă:
cristinutza cristina
cristinutza cristina 08 Apr 2012, 12:26

O salata deosebita! iubitul meu e din Rep Moldova si e f incantat de cate ori o fac.

Poza mea pentru rețetă:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 30 Jan 2012, 01:05

Tot la petrecerea de care vorbeam "seara ruseasca" am preparat si aceasta reteta. Vai ce laude a avut, foarte uimiti oaspetii mei! Multumita tie!

Poza mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile