Salată "Shuba"

Salată "Shuba"

Este una dintre cele mai populare salate cu pește la mine acasă, nu trece nici o sărbătoare fără ea. Are ingrediente simple și accesibile care se combină perfect. Aici voi arăta varianta clasică, iar în ultimul pas voi spune cum se mai pot face mici îmbunătățiri și variații la ea.

Semipreparate

400 g
   

Ingrediente

Cartofi
2 buc
   
Morcovi
2 buc
   
Sfeclă roșie
2 buc
dacă sunt mici - 2 buc, dacă mari - 1 buc
Ceapă albă
1 buc
   
File de pește
3 buc
adică fileuri de pește sărat - Matias - hering sărat în ulei

Pași de urmat

Pas 1

Se pregătesc legumele pentru salată:

Cartofii se fierb în coajă împreună cu morcovii - aproximativ 40 de min, se răcoresc și se curăță de coajă.

Sfecla roșie se fierbe în apă, aproximativ 1 oră - se răcorește și se curăță de coajă.

Ceapa se curăță și se spală.

Salată "Shuba" - Pas 1
Pas 2

De obicei (nu este obligatoriu), shuba se face în farfurii alungite - adică repetă oarecum forma peștelui.

Puteți folosi orice farfurie frumoasă aveți în casă.

Salată "Shuba" - Pas 2
Pas 3

Primul strat de salată vor fi cartofii, care se dau prin răzătoare medie. De obicei este suficient un cartof mare, sau 2 mici.

Salată "Shuba" - Pas 3
Pas 4

Se ung bine cartofii cu maioneză.

Salată "Shuba" - Pas 4
Pas 5

Fileul de pește se taie cubulețe mici.

Salată "Shuba" - Pas 5
Pas 6

Se distribuie uniform peștele deasupra stratului de cartofi cu maioneză.

Salată "Shuba" - Pas 6
Pas 7

Ceapa se taie mărunt. Înainte de a o pune în salată se poate clăti cu apă fierbinte, ca să-i ia din iuțime.

Salată "Shuba" - Pas 7
Pas 8

Se distribuie ceapa deasupra peștelui.

Salată "Shuba" - Pas 8
Pas 9

Se unge cu puțină maioneză și acest strat.

Salată "Shuba" - Pas 9
Pas 10

Peste ceapă se dă prin răzătoare morcovul (1-2 în funcție de mărime).

Se unge bine cu maioneză.

Salată "Shuba" - Pas 10
Pas 11

Peste morcov se pune sfecla dată prin răzătoare.

Salată "Shuba" - Pas 11
Pas 12

Se uniformizează și se unge bine cu maioneză.

Salată "Shuba" - Pas 12
Pas 13

Farfuria se șterge pe margini și se ornează cu diverse chestii - verdeață, floare din morcov, ceapă, gălbenuș de ou, etc.

Deci ca și variații ale salatei poate fi combinația respectivă: cartofi + pește + ceapă + mar + morcov + sfeclă

Sau: pește + ceapă + cartofi + morcovi + sfeclă

Poftă Bună!

Salată "Shuba" - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (5-6 porții)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:
Notă: 5 (11 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

avlontez
avlontez 07 May 2009, 23:14

Aceasta suba arata ca o primavara. Trebuie sa facem si noi ca ne-ai facut pofta! Felicitari pentru ultimele retete postate. erau asteptate. ramane sa le si aplicam

Galia
Galia 08 May 2009, 12:28

Una din cele mai bune salate din peste sarat, foarte usoara si surprinzator de delicioasa...recomand

Nota mea pentru rețetă:
vero79
veronica (vero79) 09 May 2009, 08:02

abia asteptam reteta asta eram curioasa sa vad cum arata

multumesc pentru reteta

drdianuta
DIA FLOREA (drdianuta) 07 Jul 2010, 16:32

in loc de maioneza-pot sa pun iaurt cremos

natyluminita
natyluminita 01 Sep 2010, 21:16

salata "shuba"  imi aduce aminte de casa, se face des la sarbatori, cand am venit aici in Ro am facut-o sotului si a fost foarte sceptic asa... nu era sigur ca o sa il placa acum , in special iarna , imi cere foarte des sa o fac.....e o salata foarte buna

Nota mea pentru rețetă:
amalia80
amalia80 28 Sep 2010, 08:27

Pentru a -i evidentia dulceata si aroma, sfecla rosie o amestec cu putina zeama de lamaie. Fac aceasta operatie cand folosesc sfecla proaspata, cea conservata are deja.

Nota mea pentru rețetă:
amalia80
amalia80 29 Nov 2010, 14:53

Aceasta salata superba o puteti asambla intr-un castron transparent, se vede mai bine cum trece roseata sfeclei pana la ultimul strat. Ca sa nu fie grasa amestec maioneza cu iaurt cremoso, cantitate jumatate jumatate.

Galia
Galia 29 Nov 2010, 18:51

Un detaliu foarte important este maioneza, fiti atenti sa nu fie prea putina ca sa nu iasa prea uscata salata

pop simona
simona pop (pop simona) 14 Dec 2010, 16:35

e foarte buna

leny
leny 17 Dec 2010, 20:55

si la mine acasa aceasta salata este foarte apreciata,ffffffffffff gustoasa

violetaioan
violetaioan 17 Jan 2011, 17:52

iti multumesc lena .caut aceasta reteta de 3 ani.e super buna.

Dorinutza
Dorinutza 21 Dec 2011, 12:59

wow...de cand asteptam sa postezi reteta asta!!!si nu pt ca nu stiam s-o fac, dar ca sa se bucure si  ceilalti de ea...este salata preferata a sotului meu, si toti ceilalti care au gustat din ea au fost incantati. iarna o fac destul de des:D trebuie s-o incercati, neaparat!!!

lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 30 Jan 2012, 01:05

Tot la petrecerea de care vorbeam "seara ruseasca" am preparat si aceasta reteta. Vai ce laude a avut, foarte uimiti oaspetii mei! Multumita tie!

Poza mea pentru rețetă:
dynamic1
Mihai (dynamic1) 02 Apr 2012, 12:16

As dori sa stiu ce fel de peste ar fi mai bun pentru aceasta salata si, mai ales, unde il gasesc si sub ce forma (marinat, sarat, afumat, in ulei sau nu, etc...). Cel pe care l-ai folosit in reteta este acesta? Multumesc mult anticipat. Si inca ceva: aceasta reteta de cvas este buna? Sau ar mai trebui ceva adaugat? Multumesc.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Mihai (dynamic1) 02 Apr 2012, 17:11

Dynamic, pestele folosit de mine este acel din link, de la Oceanfish - unul in saramura(nu trebuie sa fie cu otet) in ulei sau nu(la ingrediente am mentionat).

Reteta de cvas este interesanta, eu nu am incercat sa-l fac pentru ca nu am paine buna de secara(rusii folosesc o paine speciala de secara, mai densa), cea din comert cu multe E-uri nu prea se potriveste.

cristinutza cristina
cristinutza cristina 08 Apr 2012, 12:26

O salata deosebita! iubitul meu e din Rep Moldova si e f incantat de cate ori o fac.

Poza mea pentru rețetă:
DorinaB
DorinaB 06 Jul 2012, 18:04

e salatata mea preferată, pur si simplu delicioasa... de fiecare data cind o fac o maninc aproape toata eu nu lipseste la nici o sarbatoare, eu o ornamentez cu un galbenus de ou ras prin razatoare deasupra. 

Nota mea pentru rețetă:
cezar
cezar 12 Jul 2012, 17:20

neam neam

Poza mea pentru rețetă:
alexuza
alexuza 21 Oct 2012, 17:10

iti multumesc frumos mai am  o intrebare sfecla pe care o am este deja preparata cu hrean o am la borcan trebuie neaparat sfecla prospata daca nu acum ma apuc sa o fac iti multumesc inca odata si astept raspunsul o duminica placuta

lena
Elena (lena) 21 Oct 2012, 17:12

Trebuie sfecla fiarta simpla, ca cea cu hrean este cam picanta si nu se potriveste.

irinutza
irinutza 28 Oct 2012, 20:08

am facut si eu aceasta salata,o ador doar ca eu nu pun deasupra svecla rosie...oricum asta nu e o problema,cum am vazut acasa asa o fac...e exact la fel doar ca pun primul strat svecla.

Poza mea pentru rețetă:
Marianushka88
Mariana Parfeni (Marianushka88) 11 Mar 2013, 15:52

Lena, Eu o fac un pic altfel si o fac in 2 straturi: mai intii pun pestele taiat cubulete cepa data prin razatoare cartoafa morcov 1 ou( toate date prin razatoare) maioneza si urmatorul strat : peste ceapa cartoafa morcov ou maioneza sfecla data prin razatoare maioneza. Si la urma se orneaza. Mai adaug si niste miez de nuca maruntit printre straturi. La toti le-a placut shuba mea!

tiki
tiki 25 Dec 2013, 16:24

Buna. Hahahaha, ce culoare !!!  Am facut-o aseara,dar nu am avut timp de poze,decat astazi si uitati cum s-a colorat maioneza de la sfecla. F.frumos. Tuturor a placut. Lena,iara am o masa,ceva mai mica aici si vinerea cade(3 ian.preotul cu botezul, dar peste se mananca).Asa ca fac aceasta reteta, poate si cu mar. Multumesc. ( Aperitiv le dau cu peste,fel principal cu peste, oare este si vre-un desert cu peste? ).Pupici

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
michela78
michela78 29 Dec 2013, 11:14

Lena,crezi ca as putea folosi filet de macrou in ulei de masline?

lena
Elena (lena) michela78 29 Dec 2013, 11:53

Da, cred ca poti - important este sa fie un peste sarat si gustos.

michela78
michela78 29 Dec 2013, 12:42

Nu este chiar sarat,o sa incerc,sper sa nu stric salata,multumesc pt.raspuns.

michela78
michela78 29 Dec 2013, 12:47

Si daca as adauga la macrou putin ansoa care este sarat,ar fi mai reusit?

lena
Elena (lena) michela78 29 Dec 2013, 13:13

Da, merge si asa.

Oana David
Oana David 07 Jan 2014, 14:37

De revelion, prietena mea din Republica Moldova, ne-a rasfatat cu aceasta salata, tortul aperitiv de ficatei si alte delicii despre care n-am auzit decat aici! Minunate, delicioase, abia astepta sa le gust din nou. Multumesc mult draga Lena pt munca minunata pe care o faci aici! Un an nou minunat plin de inspiratie!

Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 06 Mar 2014, 05:35

Poza mea pentru rețetă:
Catalin Minulescu
Catalin Minulescu 29 Dec 2014, 15:28

Foarte buna dar as avea doua sugestii:

- Sfecla coapta in cuptor pina se inmoaie nu fiarta (isi pastreaza mult mai bine gustul, zeama si aroma)

- Ceapa dupa ce ati taiat-o pestisor se opareste 3-4 minute (ramane dulce fara pic de iuteala si da un gust excelent)

Ca o nota, nu stiu de ce se numeste "Shuba" dar bunica fie iertata si strabunica o faceau dintotdeuna ...

DorinaB
DorinaB 10 May 2015, 16:44

Salata mea preferata!!!! La noi acasa era nelipsita la orice sarbatoare! Ca o curiozitate Lena as vrea sa te intreb de unde esti? Vad ca multe retete si bucate care le prepari coincid cu cele din R. Moldova, in România nu prea se intilnesc!!!

Poza mea pentru rețetă:
DorinaB
DorinaB 10 May 2015, 16:47

Multumesc mult tie pentru ca ne impartasesti din experienta ta, pentru ca consumi din timpul tau pentru noi(cind ai putea sa-l investesti in altceva) si sotului tau pentru realizarea si mentinerea site-ului asa bine structurat si organizat!!!! Dumnezeu sa va binecuvinteze familia minunata!!!!

lena
Elena (lena) 10 May 2015, 16:48

Buna Dorina, da, ai dreptate, stau de 16 ani un Romania dar sunt de origine din R.Moldova. De acolo si vin toate mancarurile acestea :)

timotei
timotei 19 Aug 2015, 08:27

Catalin Minulescu , am incercat sa coc sfecla la cuptor , avea cu totul alt gust . Nu mia placut, a trebuit sa pun alta sfecla la fiert.

NatyGincuRaru276
Naty Raru (NatyGincuRaru276) 16 Nov 2016, 14:20

Fetele am gatito si eu delicioasa .ms pt receta 😘🌺

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Caro03
Caro03 23 Dec 2017, 10:06

Eu fac de foarte mult timp aceasta reteta, dar un pic diferita: nu pun ceapa, folosesc peste afumat (de preferinta Macrou ca se curata mai usor) iar alternanta straturilor este: morcov, maioneza, cartof, maioneza si ultima este sfecla - neaparat coapta invelita in staniol. Este foarte apreciata de familie si prieteni.

Nota mea pentru rețetă:
Cornelia606
Cornelia606 29 Dec 2020, 11:31

Este delicioasa. Voi face si eu de revelion. Pacat ca in Romania nu gasesc peste sarat... Doar marinat sau afumat. Dar e buna si cu peste marinat. :)

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Cornelia606 29 Dec 2020, 11:34

Eu folosesc aici Matias sau Heringul file de la OceanFish, ambalat in vid. Cumpar de obicei din Kaufland sau Metro si este exact gustul ala.

Ca varianta merge inlocuit cu orice somon afumat.😉