Salata "Shuba"

Salata "Shuba"

Este una dintre cele mai populare salate cu peste la mine acasa, nu trece nici o sarbatoare fara ea. Are ingrediente simple si accesibile care se combina perfect. Aici voi arata varianta clasica, iar in ultimul pas voi spune cum se mai pot face mici imbuntatiri si variatii la ea.

Semipreparate

400 g

Ingrediente

Cartofi
2 buc
Morcovi
2 buc
Sfecla rosie
2 buc
daca sunt mici - 2 buc, daca mari - 1 buc
Ceapa alba
1 buc
File de peste
3 buc
adica fileuri de peste sarat - Matias - hering sarat in ulei

Pasi de urmat

Pas 1

Se pregatesc legumele pentru salata:

Cartofii se fierb in coaja impreuna cu morcovii - aproximativ 40 de min, se racoresc si se curata de coaja.

Sfecla rosie se fierbe in apa, aproximativ 1 ora - se racoreste si se curata de coaja.

Ceapa se curata si se spala.

Salata "Shuba" - Pas 1
Pas 2

De obicei (nu este obligatoriu), shuba se face in farfurii alungite - adica repeta oarecum forma pestelui.

Puteti folosi orice farfurie frumoasa aveti in casa.

Salata "Shuba" - Pas 2
Pas 3

Primul strat de salata vor fi cartofii, care se dau prin razatoare medie. De obicei este suficient un cartof mare, sau 2 mici.

Salata "Shuba" - Pas 3
Pas 4

Se ung bine cartofii cu maioneza.

Salata "Shuba" - Pas 4
Pas 5

Fileul de peste se taie cubulete mici.

Salata "Shuba" - Pas 5
Pas 6

Se distribuie uniform pestele deasupra stratului de cartofi cu maioneza.

Salata "Shuba" - Pas 6
Pas 7

Ceapa se taie marunt. Inainte de a o pune in salata se poate clati cu apa fierbinte, ca sa-i ia din iutime.

Salata "Shuba" - Pas 7
Pas 8

Se distribuie ceapa deasupra pestelui.

Salata "Shuba" - Pas 8
Pas 9

Se unge cu putina maioneza si acest strat.

Salata "Shuba" - Pas 9
Pas 10

Peste ceapa se da prin razatoare morcovul (1-2 in functie de marime).

Se unge bine cu maioneza.

Salata "Shuba" - Pas 10
Pas 11

Peste morcov se pune sfecla data prin razatoare.

Salata "Shuba" - Pas 11
Pas 12

Se uniformizeaza si se unge bine cu maioneza.

Salata "Shuba" - Pas 12
Pas 13

Farfuria se sterge pe margini si se orneaza cu diverse chestii - verdeata, floare din morcov, ceapa, galbenus de ou, etc.

Deci ca si variatii ale salatei poate fi combinatia respectiva : cartofi + peste + ceapa + mar + morcov + sfecla

Sau: peste + ceapa + cartofi + morcovi + sfecla

Pofta Buna!

Salata "Shuba" - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (5-6 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:
Nota: 5 (11 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

avlontez
avlontez 07 May 2009, 23:14

Aceasta suba arata ca o primavara. Trebuie sa facem si noi ca ne-ai facut pofta! Felicitari pentru ultimele retete postate. erau asteptate. ramane sa le si aplicam

Galia
Galia 08 May 2009, 12:28

Una din cele mai bune salate din peste sarat, foarte usoara si surprinzator de delicioasa...recomand

Nota mea pentru reteta:
vero79
veronica (vero79) 09 May 2009, 08:02

abia asteptam reteta asta eram curioasa sa vad cum arata

multumesc pentru reteta

drdianuta
DIA FLOREA (drdianuta) 07 Jul 2010, 16:32

in loc de maioneza-pot sa pun iaurt cremos

natyluminita
natyluminita 01 Sep 2010, 21:16

salata "shuba"  imi aduce aminte de casa, se face des la sarbatori, cand am venit aici in Ro am facut-o sotului si a fost foarte sceptic asa... nu era sigur ca o sa il placa acum , in special iarna , imi cere foarte des sa o fac.....e o salata foarte buna

Nota mea pentru reteta:
amalia80
amalia80 28 Sep 2010, 08:27

Pentru a -i evidentia dulceata si aroma, sfecla rosie o amestec cu putina zeama de lamaie. Fac aceasta operatie cand folosesc sfecla proaspata, cea conservata are deja.

Nota mea pentru reteta:
amalia80
amalia80 29 Nov 2010, 14:53

Aceasta salata superba o puteti asambla intr-un castron transparent, se vede mai bine cum trece roseata sfeclei pana la ultimul strat. Ca sa nu fie grasa amestec maioneza cu iaurt cremoso, cantitate jumatate jumatate.

Galia
Galia 29 Nov 2010, 18:51

Un detaliu foarte important este maioneza, fiti atenti sa nu fie prea putina ca sa nu iasa prea uscata salata

pop simona
simona pop (pop simona) 14 Dec 2010, 16:35

e foarte buna

leny
leny 17 Dec 2010, 20:55

si la mine acasa aceasta salata este foarte apreciata,ffffffffffff gustoasa

violetaioan
violetaioan 17 Jan 2011, 17:52

iti multumesc lena .caut aceasta reteta de 3 ani.e super buna.

Dorinutza
Dorinutza 21 Dec 2011, 12:59

wow...de cand asteptam sa postezi reteta asta!!!si nu pt ca nu stiam s-o fac, dar ca sa se bucure si  ceilalti de ea...este salata preferata a sotului meu, si toti ceilalti care au gustat din ea au fost incantati. iarna o fac destul de des:D trebuie s-o incercati, neaparat!!!

lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 30 Jan 2012, 01:05

Tot la petrecerea de care vorbeam "seara ruseasca" am preparat si aceasta reteta. Vai ce laude a avut, foarte uimiti oaspetii mei! Multumita tie!

Poza mea pentru reteta:
dynamic1
Mihai (dynamic1) 02 Apr 2012, 12:16

As dori sa stiu ce fel de peste ar fi mai bun pentru aceasta salata si, mai ales, unde il gasesc si sub ce forma (marinat, sarat, afumat, in ulei sau nu, etc...). Cel pe care l-ai folosit in reteta este acesta? Multumesc mult anticipat. Si inca ceva: aceasta reteta de cvas este buna? Sau ar mai trebui ceva adaugat? Multumesc.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Mihai (dynamic1) 02 Apr 2012, 17:11

Dynamic, pestele folosit de mine este acel din link, de la Oceanfish - unul in saramura(nu trebuie sa fie cu otet) in ulei sau nu(la ingrediente am mentionat).

Reteta de cvas este interesanta, eu nu am incercat sa-l fac pentru ca nu am paine buna de secara(rusii folosesc o paine speciala de secara, mai densa), cea din comert cu multe E-uri nu prea se potriveste.

cristinutza cristina
cristinutza cristina 08 Apr 2012, 12:26

O salata deosebita! iubitul meu e din Rep Moldova si e f incantat de cate ori o fac.

Poza mea pentru reteta:
DorinaB
DorinaB 06 Jul 2012, 18:04

e salatata mea preferată, pur si simplu delicioasa... de fiecare data cind o fac o maninc aproape toata eu nu lipseste la nici o sarbatoare, eu o ornamentez cu un galbenus de ou ras prin razatoare deasupra. 

Nota mea pentru reteta:
cezar
cezar 12 Jul 2012, 17:20

neam neam

Poza mea pentru reteta:
alexuza
alexuza 21 Oct 2012, 17:10

iti multumesc frumos mai am  o intrebare sfecla pe care o am este deja preparata cu hrean o am la borcan trebuie neaparat sfecla prospata daca nu acum ma apuc sa o fac iti multumesc inca odata si astept raspunsul o duminica placuta

lena
Elena (lena) 21 Oct 2012, 17:12

Trebuie sfecla fiarta simpla, ca cea cu hrean este cam picanta si nu se potriveste.

irinutza
irinutza 28 Oct 2012, 20:08

am facut si eu aceasta salata,o ador doar ca eu nu pun deasupra svecla rosie...oricum asta nu e o problema,cum am vazut acasa asa o fac...e exact la fel doar ca pun primul strat svecla.

Poza mea pentru reteta:
Marianushka88
Mariana Parfeni (Marianushka88) 11 Mar 2013, 15:52

Lena, Eu o fac un pic altfel si o fac in 2 straturi: mai intii pun pestele taiat cubulete cepa data prin razatoare cartoafa morcov 1 ou( toate date prin razatoare) maioneza si urmatorul strat : peste ceapa cartoafa morcov ou maioneza sfecla data prin razatoare maioneza. Si la urma se orneaza. Mai adaug si niste miez de nuca maruntit printre straturi. La toti le-a placut shuba mea!

tiki
tiki 25 Dec 2013, 16:24

Buna. Hahahaha, ce culoare !!!  Am facut-o aseara,dar nu am avut timp de poze,decat astazi si uitati cum s-a colorat maioneza de la sfecla. F.frumos. Tuturor a placut. Lena,iara am o masa,ceva mai mica aici si vinerea cade(3 ian.preotul cu botezul, dar peste se mananca).Asa ca fac aceasta reteta, poate si cu mar. Multumesc. ( Aperitiv le dau cu peste,fel principal cu peste, oare este si vre-un desert cu peste? ).Pupici

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
michela78
michela78 29 Dec 2013, 11:14

Lena,crezi ca as putea folosi filet de macrou in ulei de masline?

lena
Elena (lena) michela78 29 Dec 2013, 11:53

Da, cred ca poti - important este sa fie un peste sarat si gustos.

michela78
michela78 29 Dec 2013, 12:42

Nu este chiar sarat,o sa incerc,sper sa nu stric salata,multumesc pt.raspuns.

michela78
michela78 29 Dec 2013, 12:47

Si daca as adauga la macrou putin ansoa care este sarat,ar fi mai reusit?

lena
Elena (lena) michela78 29 Dec 2013, 13:13

Da, merge si asa.

Oana David
Oana David 07 Jan 2014, 14:37

De revelion, prietena mea din Republica Moldova, ne-a rasfatat cu aceasta salata, tortul aperitiv de ficatei si alte delicii despre care n-am auzit decat aici! Minunate, delicioase, abia astepta sa le gust din nou. Multumesc mult draga Lena pt munca minunata pe care o faci aici! Un an nou minunat plin de inspiratie!

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 06 Mar 2014, 05:35

Poza mea pentru reteta:
Catalin Minulescu
Catalin Minulescu 29 Dec 2014, 15:28

Foarte buna dar as avea doua sugestii:

- Sfecla coapta in cuptor pina se inmoaie nu fiarta (isi pastreaza mult mai bine gustul, zeama si aroma)

- Ceapa dupa ce ati taiat-o pestisor se opareste 3-4 minute (ramane dulce fara pic de iuteala si da un gust excelent)

Ca o nota, nu stiu de ce se numeste "Shuba" dar bunica fie iertata si strabunica o faceau dintotdeuna ...

DorinaB
DorinaB 10 May 2015, 16:44

Salata mea preferata!!!! La noi acasa era nelipsita la orice sarbatoare! Ca o curiozitate Lena as vrea sa te intreb de unde esti? Vad ca multe retete si bucate care le prepari coincid cu cele din R. Moldova, in România nu prea se intilnesc!!!

Poza mea pentru reteta:
DorinaB
DorinaB 10 May 2015, 16:47

Multumesc mult tie pentru ca ne impartasesti din experienta ta, pentru ca consumi din timpul tau pentru noi(cind ai putea sa-l investesti in altceva) si sotului tau pentru realizarea si mentinerea site-ului asa bine structurat si organizat!!!! Dumnezeu sa va binecuvinteze familia minunata!!!!

lena
Elena (lena) 10 May 2015, 16:48

Buna Dorina, da, ai dreptate, stau de 16 ani un Romania dar sunt de origine din R.Moldova. De acolo si vin toate mancarurile acestea :)

timotei
timotei 19 Aug 2015, 08:27

Catalin Minulescu , am incercat sa coc sfecla la cuptor , avea cu totul alt gust . Nu mia placut, a trebuit sa pun alta sfecla la fiert.

NatyGincuRaru276
Naty Raru (NatyGincuRaru276) 16 Nov 2016, 14:20

Fetele am gatito si eu delicioasa .ms pt receta 😘🌺

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Caro03
Caro03 23 Dec 2017, 10:06

Eu fac de foarte mult timp aceasta reteta, dar un pic diferita: nu pun ceapa, folosesc peste afumat (de preferinta Macrou ca se curata mai usor) iar alternanta straturilor este: morcov, maioneza, cartof, maioneza si ultima este sfecla - neaparat coapta invelita in staniol. Este foarte apreciata de familie si prieteni.

Nota mea pentru reteta:
Cornelia606
Cornelia606 29 Dec 2020, 11:31

Este delicioasa. Voi face si eu de revelion. Pacat ca in Romania nu gasesc peste sarat... Doar marinat sau afumat. Dar e buna si cu peste marinat. :)

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Cornelia606 29 Dec 2020, 11:34

Eu folosesc aici Matias sau Heringul file de la OceanFish, ambalat in vid. Cumpar de obicei din Kaufland sau Metro si este exact gustul ala.

Ca varianta merge inlocuit cu orice somon afumat.😉