Salată de icre

Salată de icre

Mult timp nu am avut curaj să mă apuc de rețeta de salată de icre, dar a fost suficient o singură dată să văd procedura, să gust și gata - am zis că nu mai cumpăr din comerț "salată de icre" cu tot felul de E-uri, acidifianți, gelifianți, arome și alte chimicale.

Merge perfect și ca aperitiv, dar la noi se mănâncă f.bine dimineața pe pâinică integrală. Ca s-o fac mai light am folosit un fel de ulei fitness, de la Floriol parcă - unul cu etichetă roz. Nu schimbă deloc gustul, dar cică este un ulei care nu se depune - asta așa ca idee și sugestie pt cei care țin și la siluetă dar sunt și pofticioși :)

Ingrediente

Icre sarate de peste
2 lingurite
sau icre proaspete de crap, sărate bine și ținute în frigider 2-3 zile
Gris de grau
1 lingura
   
Apa
150 ml
   
Ulei de floarea-soarelui
200 ml
   
Apa minerala
200 ml
   
Lamaie
0.5 buc
sucul de la ea

Pași de urmat

Pas 1

Într-o cratiță mică puneți la fiert apă, când începe să fiarbă adăugați grișul "în ploaie", amestecați bine cu telul și lăsați să fiarbă încet 2-3 minute. Apoi stingeți focul și lăsați puțin să se răcorească.

În loc de griș mulți folosesc franzelă albă înmuiată în apă și scursă bine - eu nu am avut și am pus griș fiert.

Salată de icre - Pas 1
Pas 2

Am folosit icre de hering din comerț.

Salată de icre - Pas 2
Pas 3

Într-un bol puneți grișul fiert.

Salată de icre - Pas 3
Pas 4

Am adăugat 2 lingurițe de icre și am amestecat bine.

Salată de icre - Pas 4
Pas 5

Am adăugat pe rând 2 linguri de ulei, după fiecare am amestecat bine cu telul - să se încorporeze, ca la maioneză.

Salată de icre - Pas 5
Pas 6

Apoi am adăugat 2-3 linguri de apă minerală - fiindcă era prea groasă compoziția de griș cu icre, apa minerală i-a dat o consistență f.bună, perfectă pentru a lucra mai departe la salată.

Salată de icre - Pas 6
Pas 7

Și așa am continuat - adăugam ulei câte puțin, amestecam să se încorporeze și periodic mai adăugam câte puțină apă minerală.

Observați cum pe parcurs se schimbă culoarea și textura salatei - devine tot mai albă și mai pufoasă.

Salată de icre - Pas 7
Pas 8

Și așa continuat până ajungeți la consistența și cantitatea dorită - ca și la maioneză puteți să încorporați ulei cât vreți, dar nu exagerați, ca nu se mai simt icrele. Gustați pe parcurs, până vedeți că nu mai este sărată compoziția și vă place textura.

Salată de icre - Pas 8
Pas 9

Adăugați sucul de la o jumătate de lămâie și dacă este nevoie sare, dar aveți grijă pt că icrele sunt sărate.

Salată de icre - Pas 9
Pas 10

Și gata, o păstrați la frigider și serviți dimineața pe pâine, sau ca un aperitiv frumos pe masa festivă - pe niște vol-au-vent-uri sau pâinici.

Poftă Bună!

Salată de icre - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 ml (un bol mediu)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (7 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 32

NicolaeMilea324
Nicolae Milea (NicolaeMilea324) 11 Feb 2020, 17:44

 MULTUMESC PENTRU RETETA A ESIT SUPER

Nota mea pentru rețetă:
NicuLarisa134
Nicu Larisa (NicuLarisa134) 28 Dec 2016, 22:22

Grisul era dens dar cind am inceput sa pun uleiul si apa minerala a iesit subtire. Am lăsat la frigider si s-a mai ingrosat un pic. Multumesc Lena. Tot timpul fac retete de pe siteul tau.

lena
Elena (lena) Nicu Larisa (NicuLarisa134) 28 Dec 2016, 23:15

N-ar trebui sa iasa subtire, se incorporeaza ca la maioneza...

Multumesc si eu :)

NicuLarisa134
Nicu Larisa (NicuLarisa134) 28 Dec 2016, 20:26

Lena draga, fac acum aceasta reteta si nu inteleg cum la atita lichid, vreo 500ml, numai o lingura de gris se pune. Imi iese foarte lichida. Si nici jumate din portia de ulei si apa minerala nu am pus inca? Ce sa fac? Multumesc

lena
Elena (lena) Nicu Larisa (NicuLarisa134) 28 Dec 2016, 21:46

Grisul fiert este dens, de ce v-a iesit lichid? Poate nu l-ati fiert suficient?

DanPopescu610
Dan Popescu (DanPopescu610) Nicu Larisa (NicuLarisa134) 19 Aug 2018, 12:17

150 ml apa la o lingura de gris,nu 500

NicuLarisa134
Nicu Larisa (NicuLarisa134) Dan Popescu (DanPopescu610) 21 Aug 2018, 12:53

Multumesc, insa m-am referit la tot lichidul din reteta, apa, apa minerala si ulei impreuna. Am renuntat oricum dupa mai multe incercari nereusite.

PopescuAndreea807
Popescu Andreea (PopescuAndreea807) 07 Dec 2016, 01:55

Io nu inteleg cum la unele persoane NU le.a iesit cu mixerul!!!Eu am mixer Tefal,si le.am facut cu accesoriul pentru maioneza si au iesit super!Precizez ca nu sunt mare bucatareasa!Dar,nu am pus grfisdul decat la sfarsit!Am pus in bol icrele,uleiul,zama de lamaie,TOATE ODATA,am mixat patru minute,apoi am pous cam 100 ml apa minerala foarte rece si am mai mixat un minut.Am oprit mixerul am adauga o ceapa medie,pe care o facusem pasta la blender,apoi incet,cate putin,grisul.Le.am amestecat cu o lingura de lemn,de vre.o cateva ori,pana s.au omogenizat,am gustat si erau nemaipomenit de gustoase.NU S.AU TAIAT niciodata,preparandu.le asa!Multumim Lalena pentru retetele excelente!!!

Nota mea pentru rețetă:
DIANA ANGYAL
DIANA ANGYAL 31 Dec 2015, 16:32

Am facut salata si este extrordinara.Multumesc!!!!

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 28 Dec 2014, 19:03

Buna. Si eu fac des aceasta salata, dar adaug si ceapa taiata marunt. Am mancat la cineva cu usturoi si nu  a fost rea. Eu intotdeauna desarez icrele. Daca-ti sti in ce ? Intr-o soseta noua,(ciorap mic,dress,nu stiu cum spuneti voi), o intorc ca sa fie in afara aceea cusatura (si fata inauntru),bag icrele pana-n varf si le introduc intr-o cana cu apa pe care o tot schimb ,pentru 3-4 ore. Nu mai sunt sarate deloc, incat adaug eu sare cata vreau. Si cu mixerul mi se taie mereu,asa ca le fac cu lingura de lemn. (le repar cu putina apa fierbinte-clocotita). Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
ansen
ansen 06 Aug 2014, 16:22

faina reteta bv bv bv bv bv

Nota mea pentru rețetă:
sofica49
sofia (sofica49) 11 Feb 2013, 16:10

CHIAR AZI AM FACUT DE CRAP, SI AU IESIT SUPER, AM PUS SI CEAPA TOCATA, exact asa am facut, cu gris, si apa rece, nu am avut minerala., scuze ca nu le-am aranjat , ornat putin, ca a vrut asta mic sa pape, si nu stiam ca le voi si poza.....excelente!

un secret======am incercat si la mixer si nu mi-au iesit

Poza mea pentru rețetă:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 22 Apr 2012, 21:20

Yummy ! 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
AMV
Adriana (AMV) 03 Mar 2012, 06:28

Nu am gasit tifon sa le desarez, asa ca am pus pana la urma gris.

Poza mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile