Salata de icre

Salata de icre

Mult timp nu am avut curaj sa ma apuc de reteta de salata de icre, dar a fost suficient o singura data sa vad procedura, sa gust si gata - am zis ca nu mai cumpar din comert "salata de icre" cu tot felul de E-uri, acidifianti, gelifianti, arome si alte chimicale.

Merge perfect si ca aperitiv, dar la noi se mananca f.bine dimineata pe painica integrala. Ca s-o fac mai light am folosit un fel de ulei fitness, de la Floriol parca - unul cu eticheta roz. Nu schimba deloc gustul, dar cika este un ulei care nu se depune - asta asa ca idee si sugestie pt cei care tin si la silueta dar sunt si pofticiosi:)

Ingrediente

Icre sarate de peste
2 lingurite
sau icre proaspete de crap, sarate bine si tinute in frigider 2-3 zile
Gris de grau
1 linguri
Apa
150 ml
Ulei de floarea soarelui
200 ml
Apa minerala
200 ml
Lamaie
0.5 buc
sucul de la ea

Pasi de urmat

1

Intr-o cratita mica puneti la fiert apa, cand incepe sa fiarba adaugati grisul "in ploaie", amestecati bine cu telul si lasati sa fiarba incet 2-3 minute. Apoi stingeti focul si lasati putin sa se racoreasca.

In loc de gris multi folosesc franzela alba inmuiata in apa si scursa bine - eu nu am avut si am pus gris fiert.

2

Am folosit icre de hering din comert.

3

Intr-un bol puneti grisul fiert.

4

Am adaugat 2 lingurite de icre si am amestecat bine.

5

Am adaugat pe rand 2 linguri de ulei, dupa fiecare am amestecat bine cu telul - sa se incorporeze, ca la maioneza.

6

Apoi am adaugat 2-3 linguri de apa minerala - fiindca era prea groasa compozitia de gris cu icre, apa minerala i-a dat o consitenta f.buna, perfecta pentru a lucra mai departe la salata.

7

Si asa am continuat - adaugam ulei cate putin, amestecam sa se incorporeze si periodic mai adaugam cate putina apa minerala.

Observati cum pe parcurs se schimba culoarea si textura salatei  - devine tot mai alba si mai pufoasa.

8

Si asa continuat pana ajungeti la consistenta si cantitatea dorita - ca si la maioneza puteti sa incorporati ulei cat vreti, dar nu exagerati, ca nu se mai simt icrele. Gustati pe parcurs, pana vedeti ca nu mai este sarata compozitia si va place textura.

9

Adaugati sucul de la o jumatate de lamaie si daca este nevoie sare, dar aveti grija pt ca icrele sunt sarate.

10

Si gata, o pastrati la frigider si serviti dimineata pe paine, sau ca un aperitiv frumos pe masa festiva - pe niste vol-au-vent-uri sau painici.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 mililitri (un bol mediu)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (7 voturi)

Comentarii

Elena.M
Elena (Elena.M) 07 feb 2012, 22:00

As vrea sa iti marturisesc si eu acelasi lucru,pana in momentul de fata nu am facut niciodata salata de icre,dintr-un singur motiv si acela fiind ca imi era teama ca daca nu-mi va iesi.Aceeasi problema am avut-o si la maioneza,dar acum numai ammnicio teama.Fac o maioneza jos palaria!!Oricum e bine de retinut.Sper candva sa imi infrang teama si sa ma apuc sa invat sa fac salata de icre,fiindca eu ador pestele si tot ce are legatura cu pestele.Cumnata mea face salata de icre dar intai aduna icre de la diferite soiuri de pesti.Chiar iese f.buna salata. 

AMV
Adriana (AMV) 08 feb 2012, 10:03

si mie imi place la nebunie salata de icrele, dar nu cea din comert . mama o facea excelenta, fara gris insa. am incercat si eu numai ca icrele pe care le-am cumparat au fost exagerat de sarate si  nu s-au putut manca. cum as putea sa le desarez inainte ?

lena
Elena (lena) Adriana (AMV) 08 feb 2012, 14:13

Adriana, de aia am si pus gris ca sa le mai desarez putin, a fost f.bine.

arissa
arissa 08 feb 2012, 15:25

Super, nu am facut cu gris niciodata.Sigur o sa incerc acum.Pentru desararea icrelor am citit mai demult o metoda :se pun icrele intr-un tifon dublu se leaga bine la gura si se tin intr-un vas cu apa rece.Apa se va schimba periodic ,ca sa nu stea icrele in apa sarata.Gustati si cand vi se par potrivit de sarate,le preparati :). Multumim pentru retete Lena :)

AMV
Adriana (AMV) 08 feb 2012, 15:47

Arissa, multumesc mult. O sa caut tifon si incerc asa. Eu m-am obisnuit cu gustul fara gris, iar sotul cand a mancat de la mama a zis ca au fost cele mai bune icre, asa ca trebuie sa reusesc sa reproduc reteta ei.

arissa
arissa 08 feb 2012, 20:01

Cu multa placere.

stef
stef 09 feb 2012, 15:49

multumesc pt.toate retetele primite.cred ca toate sunt super,dar nu le pot incerca acum pt.ca "sunt la slabit".as vrea sa te intreb insa,cum sa prepar untul inainte de a-l face crema,pt .a nu mai lasa apa ( a nu se mai branzi)? multumesc mult. Stef

miniraton
irina (miniraton) 12 feb 2012, 21:03

am mancat de Craciun o salata de icre cu ceapa verde in ea...bestiala. In asta merge ceapa ? Ca nu pare greu de facut. Nu am facut niciodata

AMV
Adriana (AMV) 03 mar 2012, 06:28

Nu am gasit tifon sa le desarez, asa ca am pus pana la urma gris.

Poza mea pentru reteta:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 22 apr 2012, 21:20

Yummy ! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
knife tiger
knife tiger 16 iul 2012, 14:18

interesanta reteta... eu nu folosesc gris dar imi place sa le fac ceva gen ca spuma de albusuri ... sunt geniale si o culoare portocalie spre alb

si mi le procur singurica... aproape in fiecare duminica imi iau barbatelul de manuta si mergem la pescuit  si prindem crapi cam de 4-5 kg si chiar a 2 zi fac si salata de icre 

RuxandraIrina
RuxandraIrina knife tiger 25 nov 2016, 17:25

Icrele proaspete de crap trebuie spalate sau cratate de ceva? Eu am cumparat de la pescarie dar arata foarte ciudat, au o culoare maronie....Acum ma intreb daca e normal sa arate asa.

lena
Elena (lena) RuxandraIrina 25 nov 2016, 17:48

Eu stiu ca nu trebuie spalate, le pierdeti in apa, se folosesc direct.

RuxandraIrina
RuxandraIrina Elena (lena) 25 nov 2016, 18:03

Multumesc! :)

ramonyca
ramonyca 20 ian 2013, 21:59

Buna LENA!a ieșit bine!!!!!!

lena
Elena (lena) 20 ian 2013, 22:25

Bravo!

sofica49
sofia (sofica49) 11 feb 2013, 16:10

CHIAR AZI AM FACUT DE CRAP, SI AU IESIT SUPER, AM PUS SI CEAPA TOCATA, exact asa am facut, cu gris, si apa rece, nu am avut minerala., scuze ca nu le-am aranjat , ornat putin, ca a vrut asta mic sa pape, si nu stiam ca le voi si poza.....excelente!

un secret======am incercat si la mixer si nu mi-au iesit

Poza mea pentru reteta:
Draculina969
Draculina969 26 iun 2013, 20:17

vazut,facut,mancat,placut!:)

e prima oara cand fac icre, norocul meu ca am un borcan intreg in frigider...aduse de la tara...si imi era frica sa fac ceva cu ele...

acum imi pare destul de simplu....eu am pus 150 gr ulei si ceva mai mult gris...50g mai exact..

multumim de reteta!:*

doima.cioriceanu
Doina Cioriceanu (doima.cioriceanu) 26 feb 2014, 20:51

si eu fac si cu apa min si cu apa plata dar nu punea grisul decat la final cand terminam de frecat cu ulei 

cred ca se omogenizeaza mai bine daca il pui la inceput 

ms pt sfat

FrumusetzeaCleopatrei
FrumusetzeaCleopatrei 14 mar 2014, 14:11

Eu nu folosesc deloc gris si nici apa minerala, insa pun ceapa verde si patrunjel si le da o aroma si o lejeritate de nedescris.

ansen
ansen 06 aug 2014, 16:22

faina reteta bv bv bv bv bv

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 28 dec 2014, 19:03

Buna. Si eu fac des aceasta salata, dar adaug si ceapa taiata marunt. Am mancat la cineva cu usturoi si nu  a fost rea. Eu intotdeauna desarez icrele. Daca-ti sti in ce ? Intr-o soseta noua,(ciorap mic,dress,nu stiu cum spuneti voi), o intorc ca sa fie in afara aceea cusatura (si fata inauntru),bag icrele pana-n varf si le introduc intr-o cana cu apa pe care o tot schimb ,pentru 3-4 ore. Nu mai sunt sarate deloc, incat adaug eu sare cata vreau. Si cu mixerul mi se taie mereu,asa ca le fac cu lingura de lemn. (le repar cu putina apa fierbinte-clocotita). Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Alina I
Alina I 28 feb 2015, 17:20

Buna Lena, am inceput salata, am urmatit toate etapele, iar in final mi s-a taiat :(

DIANA ANGYAL
DIANA ANGYAL 31 dec 2015, 16:32

Am facut salata si este extrordinara.Multumesc!!!!

Nota mea pentru reteta:
PopescuAndreea807
Popescu Andreea (PopescuAndreea807) 07 dec 2016, 01:55

Io nu inteleg cum la unele persoane NU le.a iesit cu mixerul!!!Eu am mixer Tefal,si le.am facut cu accesoriul pentru maioneza si au iesit super!Precizez ca nu sunt mare bucatareasa!Dar,nu am pus grfisdul decat la sfarsit!Am pus in bol icrele,uleiul,zama de lamaie,TOATE ODATA,am mixat patru minute,apoi am pous cam 100 ml apa minerala foarte rece si am mai mixat un minut.Am oprit mixerul am adauga o ceapa medie,pe care o facusem pasta la blender,apoi incet,cate putin,grisul.Le.am amestecat cu o lingura de lemn,de vre.o cateva ori,pana s.au omogenizat,am gustat si erau nemaipomenit de gustoase.NU S.AU TAIAT niciodata,preparandu.le asa!Multumim Lalena pentru retetele excelente!!!

Nota mea pentru reteta:
NicuLarisa134
Nicu Larisa (NicuLarisa134) 28 dec 2016, 20:26

Lena draga, fac acum aceasta reteta si nu inteleg cum la atita lichid, vreo 500ml, numai o lingura de gris se pune. Imi iese foarte lichida. Si nici jumate din portia de ulei si apa minerala nu am pus inca? Ce sa fac? Multumesc

lena
Elena (lena) Nicu Larisa (NicuLarisa134) 28 dec 2016, 21:46

Grisul fiert este dens, de ce v-a iesit lichid? Poate nu l-ati fiert suficient?

DanPopescu610
Dan Popescu (DanPopescu610) Nicu Larisa (NicuLarisa134) 19 aug 2018, 12:17

150 ml apa la o lingura de gris,nu 500

NicuLarisa134
Nicu Larisa (NicuLarisa134) Dan Popescu (DanPopescu610) 21 aug 2018, 12:53

Multumesc, insa m-am referit la tot lichidul din reteta, apa, apa minerala si ulei impreuna. Am renuntat oricum dupa mai multe incercari nereusite.

NicuLarisa134
Nicu Larisa (NicuLarisa134) 28 dec 2016, 22:22

Grisul era dens dar cind am inceput sa pun uleiul si apa minerala a iesit subtire. Am lăsat la frigider si s-a mai ingrosat un pic. Multumesc Lena. Tot timpul fac retete de pe siteul tau.

lena
Elena (lena) Nicu Larisa (NicuLarisa134) 28 dec 2016, 23:15

N-ar trebui sa iasa subtire, se incorporeaza ca la maioneza...

Multumesc si eu :)

NicolaeMilea324
Nicolae Milea (NicolaeMilea324) 11 feb 2020, 17:44

 MULTUMESC PENTRU RETETA A ESIT SUPER

Nota mea pentru reteta: