La cât de simplă este această salată de fasole verde, la fel de ușor este să o stricați dacă nu sunteți atenți la cele 2 ingrediente de bază - fasolea păstăi sau maioneza. Recunosc sincer că nu a fost "dragoste la prima vedere" pentru mine, deși îmi place mult salata de vinete cu maioneză, și mă gândeam că ar fi cam aceeași chestie - nu este chiar așa.
Deci, contează mult să aveți păstăile gustoase, nu prea apoase și ațoase, scurse bine de apa în care au fiert. Apoi după multiple încercări am ales să prepar numai varianta cu maioneză de casă, anume așa această salată de fasole verde va avea un gust complet, minunat. Puteți să diluați maioneza cu puțină smântână sau iaurt grecesc, iar cantitatea de usturoi o reglați după gust bineînțeles.
Fasolele se curăță și se spală bine, asta dacă o aveți proaspătă. Dacă folosiți fasole congelată o puneți direct la fiert, conform cu instrucțiunile de pe pungă.
Apoi eu prefer s-o fierb la aburi timp de 20 de minute, las să se răcească și să se scurgă bine.
Dar la fel de bine se poate fierbe simplu în apă, timp de 15-20 de minute și neapărat lăsați să se scurgă bine de apă într-o sită.
Puteți să folosiți și fasole conservată, dar mie nu-mi place nici gustul ei, nici textura - aici am în vedere conservele din comerț.
Cât se fierbe-scurge fasolea, puteți pregăti maioneza de casă, în varianta simplă și clasică sau în varianta de post.
Pentru o salată mai fresh puteți combina maioneza cu niște iaurt grecesc sau smântână simplă.
Păstăile fierte recomand să le tăiați în bucățele mai mici - cam de 1.5-2cm lungime.
Adăugați într-un bol mare fasolele, maioneza și usturoiul pisat.
Amestecați bine cu o lingură, mai potriviți de sare dacă este nevoie, usturoiul îl reglați după gust.
Lăsați salata câteva ore la frigider să se marineze, este mult mai bună după acest timp.
Serviți pe pâine sau pe lângă o bucată de carne preferată, chiftele, etc.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.