Zilele trecute nu am observat că se terminase pâinea și nici nu aveam cum să ajung până la magazin, așa că repede am improvizat aceste turte pufoase cu drojdie. Sunt un înlocuitor minunat, rapid și foarte fain de pâine, sau le puteți savura ca pe niște gogoși, unse cu puțin gem, după același principiu ca și Gogoșile de post.
Chiar mi-au plăcut mult turtele rapide de post, aluatul este foarte plăcut de lucrat, iar ca rezultat - nici nu ai zice că sunt de post, la cât de bune erau. Merg foarte bine pe lângă un Hummus, Fasole bătută, sau orice alte mâncăruri vă plac.
Într-un bol mai mare turnați apa caldă, adăugați zahărul și drojdia, amestecați bine și lăsați 10 minute până face spumă.
Apoi adăugați aici 1 lingură de ulei și sarea, amestecați.
Puneți făina și începeți să amestecați totul cu o lingură sau spatulă, până se "leagă" ingredientele.
Apoi treceți aluatul pe masă și îl mai frământați puțin, aproximativ 5 minute, până devine uniform și neted.
Vă mai ajutați desigur cu puțină făină pe masă, dacă este lipicios.
Ungeți bolul în care ați amestecat ingredientele cu puțin ulei, puneți în el bila de aluat, o ungeți și pe ea cu puțin ulei (să nu formeze crustă).
Acoperiți cu prosop sau folie de plastic și lăsați 1 oră să crească.
După acest timp uitați cât de frumos crește aluatul.
Îl scoateți din bol, tăiați în 4 bucăți uniforme și formați din ele 4 bile.
Lăsați pe masă 10 minute la odihnit.
Apoi luați pe rând fiecare bilă și o întindeți cu mâinile în turte de aproximativ 7-8 mm grosime, eventual ajutați cu puțină făină pe masă.
Aluatul este atât de plăcut și moale că nici nu e nevoie de făcăleț ca să le lucrați.
Înțepați turta din loc în loc cu o furculiță.
Încălziți bine o tigaie cu puțin ulei în ea și puneți turta la prăjit.
Aveți grijă să aveți un foc moderat, să se prăjească în voie turtele, să nu le ardeți, dar nici să fie crude.
Când se rumenesc pe o parte, vă ajutați cu o spatulă și le întoarceți atent pe cealaltă parte.
Când este gata scoateți turta din tavă pe o farfurie, și puneți alta la prăjit, în același ulei.
Pe parcurs le aranjați una peste alta, să se mai aburească după tigaie - vor fi și mai moi, fragede.
Sunt minunate să le serviți cu niște pate de post - gen hummus, fasole bătută, sau o ciorbă, salată, etc.
În varianta dulce, cu niște magiun, ori gem preferat...
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.