Gogoși de post

Gogoși de post

Ne-au surprins mult aceste gogoși de post, nici nu zici că erau de post la cât de bune, pufoase și aerate sunt! Demult planificam să vă dau o rețetă de gogoși simple de post și mi se pare această variantă minunată - efectiv le-am savurat până la ultima bucată.

Ca și orice gogoși, le puteți servi cu niște gem sau chiar simple, doar cu zahăr pudră deasupra. N-am avut timp să le pun gem cu seringa înăuntru, dar și așa, fiecare le-a savurat cu gemul preferat și n-am avut obiecții.

Deci nu este neapărat să țineți post ca să încercați aceste gogoși de post, cu siguranță nimeni nu va observa nicio diferență!

Ingrediente

Apă caldă
250 ml
   
Drojdie uscată
1 lingurita
   
Zahăr
2 linguri
   
Esență de vanilie
1 lingura
   
Sare
0.5 lingurite
   
Făină albă
350 g
   
Ulei
500 ml
pentru prăjit
Zahăr pudră
2 linguri
optional, pentru ornat
Gem (dulceață)
50 g
orice preferați pentru servire

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol mai mare turnați apă caldă, adăugați zahărul și drojdia.

Amestecați bine și lăsați 10 minute pe masă.

Gogoși de post - Pas 1
Pas 2

După acest timp adăugați 1 lingură de ulei, sarea, esența de vanilie și făina.

Aș recomanda făina s-o puneți nu pe toată o dată, adăugați în 2-3 tranșe, să fie aluatul moale și nelipicios - dar nu tare.

Gogoși de post - Pas 2
Pas 3

Mai întâi amestecați toate ingredientele cu o spatulă sau lingură, până se leagă.

Gogoși de post - Pas 3
Pas 4

Mutăți acest aluat pe masă presărată cu făină și îl mai frământați puțin, până devine neted și uniform.

Gogoși de post - Pas 4
Pas 5

Apoi îl puneți înapoi în bol, acoperiți cu un prosop și lăsați să crească 30-40 de minute.

Gogoși de post - Pas 5
Pas 6

După acest timp întindeți aluatul cu un făcăleț, pe masă presărată cu făină, într-o foaie de aproximativ 5-6mm grosime.

Gogoși de post - Pas 6
Pas 7

Decupați gogoșile cu un pahar sau cu o cană, dacă le vreți rotunde.

Dar merg tăiate și pătrate cu un cuțit - așa nu veți avea resturi pe care să le mai lucrați în continuare.

Gogoși de post - Pas 7
Pas 8

Gogoșile astfel formate le lăsați să crească 20-30 de minute sub un prosop sau folie de plastic.

 

Gogoși de post - Pas 8
Pas 9

Apoi încingeți bine uleiul într-o cratiță sau tigaie adâncă.

Și puneți în el gogoșile la rumenit.

Gogoși de post - Pas 9
Pas 10

Le gătiți la foc mediu (îl micșorați după ce s-a încins bine uleiul), întoarceți atent pe ambele părți, să se rumenească frumos.

Gogoși de post - Pas 10
Pas 11

Când sunt gata le scoateți pe niște șervețele de hârtie, să absoarbă excesul de ulei.

Gogoși de post - Pas 11
Pas 12

Neapărat le serviți calde, presărate eventual cu niște zahăr pudră deasupra și gemul sau dulceața preferate.

Poftă Bună!

Gogoși de post - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 25 buc
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

SilviaGeaninaSandu955
Silvia Sandu (SilviaGeaninaSandu955) 12 Dec 2019, 17:11

Au ieșit foarte bune. Le-am gătit de trei ori și au ieșit bune de fiecare dată.

Poza mea pentru rețetă:
Stefy3
Stefy3 26 Jan 2020, 09:55

Aseară aveam poftă de gogoși. Am văzut reteta ta, Lena și m-am apucat de treaba! Au ieșit pufoase și gustoase, fetele mele au fost incantate :)

Multe realizări frumoase și de acum înainte, Lena!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Roxana
Roxana 06 Feb 2021, 20:23

Doamne, ce bune sunt aceste gogosi! Minunate! Este prima data cand le-am copt, dar le voi repeta cat de curand posibil! Multumim pentru idei si sfaturi!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 01 Oct 2023, 18:03

incredibil de bune si usor de facut!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: