În ultimul timp îmi dau seama că termenul "mâncare de casă" trebuie redefinit - și asta fiindcă copiii noștri sunt mult influențați de mâncărurile din comerț, de ce văd pe stradă și la televizor. Nu au deloc emoții când le spui că o ciorbă de casă este mult mai bună decât o shaorma sau un burger de la fast-food. Deci soluția este să le oferim același burger sau shaorma, dar în varianta de casă - cu ingrediente corect gătite și alese, asamblate după placul lor și vă asigur că, mulțumirea va fi enormă!
Așa am ajuns eu să fac rețeta de burgeri de casă, hotdog, gyros, și bineînțeles a venit rândul shaormei de casă. O gătesc demult, dar abia acum m-am organizat să-i fac și poze pentru site, aș spune că varianta de mai jos este ultima și cea mai optimizată, mai ales dacă vreți să o serviți așa rulată și nu la farfurie, ca în rețeta de gyros.
Umpluturile pentru shaorma de casă le puteți varia după plac - carne de orice fel, legume sosuri după plac - eu vă dau mai jos niște sugestii, dar nu sunt bătute în cuie. Același mod de asamblare îl folosesc pentru a face lipii cu ton sau cu carne pentru a lua la drum, la picnic sau în grădină - chiar și Maria mea mică a declarat că mami face cele mai bune sandwich-uri și lipii, deci sper să vă fie utile informațiile.
Mai întâi recomand să pregătiți carnea pentru shaorma - durează puțin până se gătește și apoi se răcorește.
Deci carnea de pui (sau oricare altă) se poate tăia felii subțiri, sau o lăsați bucăți întregi.
O marinați și amestecați cu 3 linguri ulei de măsline, zeamă de lămâie, 0.5 linguriță usturoi praf, 1 linguriță boia, 0.5 linguriță turmeric, 1 linguriță de sare, 0.5 linguriță coriandru și 0.5 linguriță amestec arabesc de condimente.
Acum o puteți rumeni rapid la tigaie sau puneți în cuptor, amestecați periodic până se gătește bine.
Aici altă tură am gătit pulpele dezosate întregi la cuptor, cu aceeași marinadă.
Iar după ce s-au mai răcorit, le tăiați felii subțiri.
De obicei, până se răcorește carnea, eu pun repede cartofii la copt într-o tavă mare.
Doar le tai felii mai mari și le asezonez cu ulei de măsline, puțină sare și eventual turmeric. Apoi le coc 20-30 de minute la 200-220 de grade cu puțină ventilație, ca să fie mai crocanți.
Până se fac cartofii și carnea, pregătesc restul ingredientelor:
- sosurile - aici maioneza de casă (la borcan), eventual amestecată cu puțin iaurt și usturoi, dacă vă place. Și neapărat ketchup-ul preferat, din comerț sau de casă.
- și umpluturile: castraveții tăiați sferturi lungi, salata de varză (varză tocată cu puțin ulei, sare și oțet), felii de roșii, ceapă și puțin pătrunjel tocat.
Aici vă puteți desfășura după plac, la noi cele de mai sus sunt clasice și nelipsite anume în shaorma.
Când sunt gata cele de mai sus, ne apucăm să asamblăm shaorma.
Pentru a ține bine toate ingredientele împreună eu folosesc folie de aluminiu, este foarte potrivită aici și chiar vă recomand metoda.
Deci rupeți 4 bucăți de folie, să fie puțin mai lungă decât diametrul lipiilor.
Pe fiecare bucată de folie puneți câte o lipie și ungeți cu 1-2 linguri de sos cu maioneză.
Distribuiți deasupra aproximativ o mână de carne tăiată și câteva felii de cartofi copți.
Observați că le pun în prima jumătate a lipiei, să-mi fie pe urmă mai ușor s-o rulez.
Apoi distribui uniform din celelalte umpluturi - puțină salată de varză, castraveți murați, felii de roșii, ceapă, pătrunjel tocat, etc.
Copiii refuză ceapa, deci adaptez fiecare lipie după plac.
La final punem ketchup deasupra.
Acum rulați cu atenție și cât mai strâns lipia, inevitabil vă veți murdări puțin pe mâini - deci țineți un șervețel la îndemână.
Apoi ruloul de lipie îl înveliți strâns într-o bucată de folie, prindeți bine și capetele.
Astfel preparați 4 rulouri de shaorma (sau mai multe) și de preferat este să le serviți cât mai repede.
Dacă le luați la pachet pentru drum, aveți grijă să stoarceți bine de zeamă salata de varză și castraveții murați - să nu lase apă prea multă în shaorma.
Când toată lumea e gata de masă, atent rup folia de pe prima jumătate a lipiilor, astfel ca jumătatea de jos să le țină bine rulate cât le mâncați.
Respectiv se dezvelesc atent pe parcurs ce se mănâncă.
Așa îmi iau "medalia" de cea mai bună mamă care face mâncare de casă delicioasă și în trend cu lumea de afară. Deci foarte bună shaorma și lipiile preparate după această metodă, recomand!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.