Colțunașii de orice fel sunt preferații tuturor în familia noastră, copiii le adoră, iar dacă-i pregătesc pentru o masă cu musafiri, sunt apreciați la maxim. Fără să fiu prea modestă, aș zice că sunt expertă în orice fel de colțunași, chiar îmi ies perfecți de fiecare dată și îmi place mult să-i modelez (se exersează răbdarea, îndemânarea și un motiv de meditație bun). Fetele mele au învățat și vin să mă ajute la modelat orice fel de colțunași, mai ales că le place atât de mult produsul final.
Pe lângă colțunașii cu carne (pelmeni), cei cu cartofi, sau colțunașii chinezești, colțunașii cu brânză sunt obligatorii de fiecare dată, măcar și în cantitate mică la fiecare tură. Chiar mă miră că nu i-am făcut până acum pentru site, le găsiți doar în varianta rapidă, adică un fel de Papanasi fierți cu brânză.
Oricum, sunt delicioși, fragezi, urmați cu atenție toate recomandările și cu siguranță veți fi foarte mulțumiți de acești colțunași cu brânză.
Pregătim mai întâi Aluatul pentru Colțunașii cu Brânză:
Deci, într-un bol puneți 450g de făină și 0.5 linguriță de sare, amestecați.
Adăugați 1 ou și 3 linguri de ulei.
Amestecați acestea cu făina folosind o furculiță, să se facă ca niște franjuri.
Apoi adăugați treptat 250ml de apă clocotită fierbinte și amestecați repede, la fel cu furculița, până se încorporează toată.
Apoi atent începeți să amestecați aluatul cu mâinile, inițial este puțin mai fierbinte, dar treptat se răcește și îl puteți lucra ușor.
Încă un aspect - poate să vă pară la început că aluatul ar mai avea nevoie de apă, dar recomand să nu o adăugați, el se înmoaie repede și devine perfect cu cantitățile de mai sus.
Îl scoateți și pe masă, să-l frământați cât mai bine până devine uniform și neted, deloc lipicios.
Are textura de plastilină moale și ușor de lucrat.
Lăsați bila de aluat 10 minute să se odihnească în bol, puteți să-l acoperiți cu o pungă, să nu se usuce la suprafață.
După 10 minute îl tăiați în 2 bucăți, aproximativ egale.
Modelați din ele 2 bile uniforme, lăsați iarăși pe masă 10 minute la odihnit.
Într-un bol puneți brânza, 1 ou și 1-2 lingurițe de sare (chiar recomand să o faceți puțin mai sărată decât vă place, după fierbere se reglează și vor avea gustul perfect).
Amestecați bine cu mâinile, observați că umplutura de brânză trebuie să fie densă, ușor lipicioasă și să țină bine forma.
Deci, neapărat căutați brânză bine scursă de zer dacă planificați colțunași, altfel procesul de modelare va fi un coșmar, iar la fierbere se va scurge toată în apă.
Acum luați pe rând fiecare bilă de aluat și o întindeți cu făcălețul într-un cerc mare de aproximativ 2-3mm grosime.
Vă ajutați cu puțină făină pe masă, ca să se întindă mai uniform și mai repede.
Cu un pahar tăiați cercuri de aproximativ 7-8cm în diametru, deci mai măricele.
Pe fiecare cerc puneți aproximativ 1 lingură de umplutură de brânză.
Observați că o adun cât mai la mijloc, să nu atingă zona din margini a cercului.
Aduceți în sus marginile opuse și le apăsați-lipiți cu degetele.
Apoi coborâți cu lipitul spre marginile din stânga.
Și cele din dreapta.
La final mai treceți o dată pe margini și lipiți cât mai bine colțunașii, să nu curgă umplutura din ei la fierbere.
Astfel lipiți toți colțunașii, când terminați prima bilă de aluat, o întindeți, tăiați, modelați și pe a 2-a.
Colțunașii gata îi aranjați pe un platou presărat bine cu făină, și cu puțină distanță între ei, să nu se lipească unul de altul.
Când terminați de modelat toți colțunașii, puneți o oală mare de 5 litri la fiert cu apă 2/3 din ea și 1 lingură de sare.
Imediat când începe să fiarbă apa cu sare, puneți în oală colțunașii pregătiți.
Amestecați atent și lăsați să fiarbă încet timp de 5 minute.
Scoateți colțunașii din apă folosind o sită cu mâner sau spumieră.
Puneți peste ei câteva bucățele de unt, sau puțin ulei, sau puțină ceapă prăjită cu ulei.
Acoperiți bolul cu capac și scuturați bine colțunașii, să fie bine acoperiți cu unt.
Se pot amesteca și cu o lingură, dar sunt foarte fragezi acum și riscați să-i rupeți. Amestecarea prin scuturare este cea mai recomandată aici.
Anume colțunașii cu brânză ne plac când sunt calzi, nu fierbinți, deci după ce i-am uns cu unt și scuturat le las aproximativ 30 minute pe masă la răcorit. În acest timp nu încurcă să-i mai scuturați periodic, să nu se lipească între ei cât se răcesc.
Le serviți cu smântână și savurați, sunt fantastic de buni!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.