Am făcut eu multe rețete de pizza, cu tot felul de aluaturi și umpluturi, dar am vrut neapărat să ajung și la rețeta de pizza italiană adevărată, neapoletană, care se prepară din aluat cu dospire lentă la rece și în cuptor cu lemne. Vă spun din start că este o rețetă supremă, mega delicioasă, perfectă la textură și cu un gust pe care nu-l veți uita niciodată, fapt testat pe multe runde de rude și prieteni timp de 2 ani, de când am început testele la cuptorul cu lemne.
Aluatul pentru această pizza dospește lent timp de 2-3 zile la frigider, deci trebuie să planificați din timp procesul. Dar asta e singura incomoditate, în ziua cu pizza doar îl scoateți din frigider, modelați, lăsați la dospit 3 ore și vă apucați de copt. Astfel, crusta va fi subțire, dar cu borduri aerate, fragedă, elastică și foarte gustoasă, exact ca cea italiană, poate chiar mai bună!
Dacă aveți cuptor cu lemne, sau planificați să-l aveți, cu siguranță veți aprecia toate sfaturile de mai jos. Dar o puteți prepara și la cuptorul clasic, poate nu cu același rezultat (foarte apropiat), improvizând o vatră fierbinte din tavă, ca în rețeta de Pizza lui Gennaro, pasul 10.
Mă gândesc acum că trebuie neapărat să încerc și varianta super supremă la acest aluat și să-l fac cu maia naturală, deci n-am terminat cu rețetele de aluat pentru pizza...
Cu 2-3 zile înainte să preparați pizza faceți aluatul pentru ea astfel:
- într-un bol mare cântăriți 650g de făină și o amestecați cu 15g de sare;
- dizolvați 2g de drojdie uscată în 450ml de apă, lăsați 5 minute apoi o turnați peste făina cu sare;
- amestecați mai întâi cu o lingură sau spatulă;
- apoi treceți acest aluat lipicios pe masa de bucătărie și îl frământați bine cu mâinile, fără făină, doar vă ajutați cu o spatulă sau cuțit când se mai lipește de masă;
- în 2-3 minute după ce îl frământați așa pe masă, aluatul devine neted, deloc lipicios, uniform și foarte plăcut de lucrat;
- îl puneți într-o pungă de plastic sau biodegradabilă, închisă foarte bine și lăsați la frigider pentru 2-3 zile.
Cu 3 ore înainte să coaceți pizza, adică când chiar efectiv o modelați și puneți în cuptor, scoateți aluatul din frigider și îl tăiați în 5 bucăți aproximativ egale.
Aici în poză sunt mai multe, când suntem multe persoane la masă, fac 10 pizza la cuptor, iar poza este din acea tură.
Formați din aceste bucăți de aluat 5 bile rotunde și le puneți pe o tavă presărată cu făină (observați distanța mare între ele).
Ungeți-le deasupra cu puțin ulei de măsline, sau oricare altul, ca să nu formeze crustă cât vor sta.
Acoperiți deasupra cu folie alimentară sau o pungă și lăsați să dospească 3 ore la temperatura camerei.
În acest timp aprindeți și faceți focul în cuptor, găsiți toate instrucțiunile detaliate, în special cele pentru pizza în postarea Cum se face focul în cuptorul cu lemne.
Pentru lucrul cu pizza în cuptor cu lemne eu folosesc o spatulă de lemn, pe care modelez pizza și o pun în cuptor. Apoi încă o spatulă de metal cu care întorc și scot pizza din cuptor (se găsesc de cumpărat online).
Puteți folosi și doar o spatulă de metal, dar aluatul se lipește destul de repede de ea, mai ales când sunteți începători.
Într-un bol pregătiți mozzarella răzuită sau ruptă bucățele, iar în altul sosul de roșii pentru pizza.
Într-o farfurie adâncă puneți niște făină albă simplă, sau în stadiul mai avansat puteți folosi făină italiană semolina râșnită, din grâu dur.
Bineînțeles, pregătiți orice toppinguri vă place să folosiți la pizza - șuncă, ciuperci, roșii cherry, busuioc, porumb, etc.
Cuptorul cu lemne este gata pregătit de copt pizza, citiți atent postarea de care v-am spus, ștergeți vatra și să aveți focul pe lateral activ tot timpul cât lucrați și coaceți pizza.
În varianta simplă, de cuptor clasic electric, improvizați vatra fierbinte explicată de mine în rețeta lui Gennaro, pasul 10.
Presărați puțină făină peste spatula de lemn (sau metal).
Luați o bilă de aluat de pe tavă și o treceți pe toate părțile prin făina pregătită mai înainte în farfuria adâncă. Scuturați apoi surplusul de făină.
Puneți aluatul pe spatula înfăinată și îl presați atent cu degetele dinspre mijloc spre margini, dar încercați să nu apăsați deloc aproximativ 1-1.5 cm din bordură.
Apoi prin diverse metode (găsiți multe filmulețe pe Youtube) folosind doar mâinile, întindeți foaia de pizza cât mai subțire, nu folosiți făcălețul!
Ungeți blatul de pizza cu sos de roșii, doar 1 cm de bordură lăsați fără sos.
Puneți un strat de mozzarella.
Apoi orice topping vă place, aici am făcut o pizza Margherita simplă cu roșii cherry.
Prin mișcări scurte și ușoare scuturați spatula cu pizza și o aruncați pe vatra fierbinte din cuptor.
Tot pe Youtube găsiți un mic video cu cum pune pizza în cuptor Jamie Oliver, un fel de "ziga-ziga" scurt și ferm. Oricum cu puțină experiență veți învăța repede mișcările, chiar și dacă primele pizza vor fi cu ceva emoții :)
Din moment ce ați pus pizza în cuptor, nu plecați deloc de lângă ea, în câteva secunde va începe să se coacă foarte activ, temperatura în cuptor este acum aproximativ de 350-400 grade Celsius.
În aproximativ jumătate de minut deja o puteți lua atent cu spatula metalică și s-o întoarceți.
Întotdeauna se rumenește foarte repede, și chiar se arde dacă nu sunteți pe fază, cu partea dinspre lemnele care ard. Din această cauză trebuie întoarsă de 3-4 ori, timp în care se coace uniform pe toate părțile - asta ar fi vreo 3 minute în total, atât stă la cuptor până este gata.
Aici pizza este gata, toată bordura e rumenită și crescută uniform, iar mozzarella este topită și fierbe.
Imediat după ce luați pizza din cuptor, o puneți mai întâi pe un prosop de bucătărie mai gros, lăsați 2 minute, apoi o trageți pe un platou de lemn.
Metoda cu prosopul noi o folosim ca să scăpăm de eventualele mici particule de cărbune care se mai pot lipi de pizza cât stă pe vatra cuptorului, să nu scârțâie sub dinți când mâncați pizza.
Feliați pizza și savurați, observați bordurile aerate, pline de goluri și blatul subțire acolo unde este umplutura - textură perfectă pentru o pizza vera italiană!
În continuare lucrați restul blaturilor de pizza, nu uitați să mențineți focul în cuptor permanent activ și cu fiecare pizza veți deveni un pizzaiola adevărat, chiar merită tot efortul.
Sper să vă fie de folos toate aceste informații în aventura de pizza la cuptor cu lemne, este un proces foarte frumos și cu rezultate întotdeauna delicioase.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.