Pasca cu ciocolată și brânză

Cine mă întreabă de o rețetă de pască? Să vă arăt acum rețeta de pască cu ciocolată preferată copiilor mei, și nu numai - este de mare efect și nu am avut vreodată pe cineva care să refuze o felie delicioasă de așa o pască. Da, este mai puțin tradițională această rețetă de pască cu ciocolată, dar să știți că felul cum arată și gustul compensează orice critici posibile în acest sens.

Cred că pasca cu ciocolată va satisface toate gusturile, v-am prezentat mai detaliat procesul și veți face sigur o bunătate. Dacă sunteți în căutare de o pască cu aluat de pandișpan, sau pască cu ciocolată eu zic să vă opriți aici pentru că le aveți pe amândouă. În cazul în care nu o vreți cu ciocolată, omiteți cacao și glazura, presărați deasupra cu zahăr pudră și aveți o pască delicioasă cu aluat de pandișpan fraged și moale. Și nouă ne place mult pasca tradițională, cu brânză - dar servită proaspătă, în prima sau a 2-a zi, pe urmă nu mai are gustul și consistența așa bune și fragede ca la această pască cu aluat de pandișpan.

Așadar, pasca este delicioasă, ciocolatoasă, bună, bună rău de tot - banală descriere dar sinceră... Sigur o veți face și ca o simplă prăjitură sau tort, merge adaptată perfect - dar ca o pască cred că ar fi o adevărată delectare de sărbători pentru toată familia.

Singura concurență la această rețetă ar fi Pasca cu brânză fără aluat, este la fel una din preferatele noastre și dacă mă întrebați care o prefer mai mult, sunt într-o dilemă...

Ingrediente
Făină albă
200 g
   
Zahăr
240 g
   
Ouă
3 buc
1 ou pt blat și 2 pt umplutură
Lapte
200 ml
   
Unt
220 g
să fie moale, la temperatura camerei
Brânză de vaci
500 g
brânza să fie moale, dar NU lichidă și cremoasă!
Praf de copt
10 g
   
Cacao pudră
4 linguri
2 pt blat și 2 pt glazură
Esență de vanilie
2 buc
una pt blat și alta pt brânză
Griș de grâu
2 linguri
   
Pași de urmat
Pas 1

Umplutura de brânză:

Mare atenție la consistența brânzei de vaci, eu folosesc brânza la fel ca la papanași - moale dar bine scursă de zer, nicidecum lichidă și cremoasă!

Pasca cu ciocolată și brânză - Pas 1
Pas 2

Într-un robot sau blender puneți brânza, 100g de zahăr, 100g de unt moale, 2 ouă, cele 2 linguri de griș și esența de vanilie.

Dacă nu aveți robot/blender le amestecați bine cu o lingură și eventual treceți printr-o sită, să fie cât mai uniformă umplutura de brânză.

Pasca cu ciocolată și brânză - Pas 2
Pas 3

Observați aici că brânza este uniformă, moale dar nu lichidă.

Pasca cu ciocolată și brânză - Pas 3
Pas 4

Compoziția pandișpan de cacao:

Într-un alt bol puneți 100g de zahăr, 1 ou și 100g de unt moale.

Pasca cu ciocolată și brânză - Pas 4
Pas 5

Amestecați bine cu un mixer.

Pasca cu ciocolată și brânză - Pas 5
Pas 6

Adăugați laptele și mai amestecați puțin.

Pasca cu ciocolată și brânză - Pas 6
Pas 7

Acum puneți făina, 2 linguri de cacao, vanilie și praful de copt.

Pasca cu ciocolată și brânză - Pas 7
Pas 8

Amestecați bine cu mixerul să fie o compoziție uniformă și fără cocoloașe.

Pasca cu ciocolată și brânză - Pas 8
Pas 9

Așterneți cu hârtie de copt o tavă rotundă cu borduri detașabile, cam de 24-26cm diametru.

Pasca cu ciocolată și brânză - Pas 9
Pas 10

Puneți jumătate din aluatul de cacao în formă și nivelați bine cu o lingură.

Pasca cu ciocolată și brânză - Pas 10
Pas 11

Apoi turnați toată compoziția de brânză și nivelați.

Pasca cu ciocolată și brânză - Pas 11
Pas 12

Puneți și restul aluatului de cacao, nivelați atent cu lingura.

Atenție! Dacă veți avea brânza mai lichidă acest aluatul de cacao va fi destul de greu să-l distribuiți peste brânză. Dacă totuși aveți această problemă îl întindeți atent cu vârful cuțitului și îl puneți peste brânză din loc în loc cu o lingură, nu-l turnați pe tot mijloc.

Alta soluție - puteți face doar 2 straturi - cel de cacao dedesubt și cel de brânză deasupra, scăpați așa de chestia cu întinsul blatului 2 de deasupra.

Pasca cu ciocolată și brânză - Pas 12
Pas 13

Coaceți pasca la cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de 40-45 de minute.

Nu este o problemă dacă puțin crapă, sau se ridică și la răcire se mai lasă.

Pasca cu ciocolată și brânză - Pas 13
Pas 14

Lăsați pasca să se răcească bine în tavă, apoi treceți cu un cuțit pe lângă pereții tăvii.

Pasca cu ciocolată și brânză - Pas 14
Pas 15

Scoateți atent bordurile tăvii.

Pasca cu ciocolată și brânză - Pas 15
Pas 16

Glazura:

Într-o cratiță mică puneți 40g de zahăr, 3 linguri de apă, 2 linguri de cacao, 20g de unt.

Pasca cu ciocolată și brânză - Pas 16
Pas 17

O puneți pe foc moderat și amestecați bine cu un tel ca să nu fie cocoloașe, până se dizolvă complet zahărul și untul.

Pasca cu ciocolată și brânză - Pas 17
Pas 18

O turnați peste pască și distribuiți uniform cu o lingură pe toată suprafața.

Pasca cu ciocolată și brânză - Pas 18
Pas 19

Puteți s-o mutați acum pe un platou mai frumos, sau o puteți face înainte de a pune glazura pe pască.

O lăsați la frigider 2-3 ore până se întărește bine glazura de deasupra.

Pasca cu ciocolată și brânză - Pas 19
Pas 20

Și apoi o porționați și savurați cu mare plăcere, este fragedă și extraordinar de gustoasă.

Pasca cu ciocolată și brânză - Pas 20
Pas 20

Deși mulți spun că este mai mult o prăjitură decât pască, să știți că eu o prefer de multe ori așa fragedă și moale decât cea cu aluat de drojdie.

Îmi place și pasca tradițională cu brânză și aluat de cozonac dar s-o mâncăm proaspătă, asta în schimb este bună și după 2-3 zile, chiar mai pătrunsă. Dacă nu vă hotărâți care din ele s-o faceți eu vi le recomand pe toate, fiecare în felul ei e bună.

Poftă Bună!

 

Pasca cu ciocolată și brânză - Pas 20

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min