Cine mă întreabă de o rețetă de pască? Să vă arăt acum rețeta de pască cu ciocolată preferată copiilor mei, și nu numai - este de mare efect și nu am avut vreodată pe cineva care să refuze o felie delicioasă de așa o pască. Da, este mai puțin tradițională această rețetă de pască cu ciocolată, dar să știți că felul cum arată și gustul compensează orice critici posibile în acest sens.
Cred că pasca cu ciocolată va satisface toate gusturile, v-am prezentat mai detaliat procesul și veți face sigur o bunătate. Dacă sunteți în căutare de o pască cu aluat de pandișpan, sau pască cu ciocolată eu zic să vă opriți aici pentru că le aveți pe amândouă. În cazul în care nu o vreți cu ciocolată, omiteți cacao și glazura, presărați deasupra cu zahăr pudră și aveți o pască delicioasă cu aluat de pandișpan fraged și moale. Și nouă ne place mult pasca tradițională, cu brânză - dar servită proaspătă, în prima sau a 2-a zi, pe urmă nu mai are gustul și consistența așa bune și fragede ca la această pască cu aluat de pandișpan.
Așadar, pasca este delicioasă, ciocolatoasă, bună, bună rău de tot - banală descriere dar sinceră... Sigur o veți face și ca o simplă prăjitură sau tort, merge adaptată perfect - dar ca o pască cred că ar fi o adevărată delectare de sărbători pentru toată familia.
Singura concurență la această rețetă ar fi Pasca cu brânză fără aluat, este la fel una din preferatele noastre și dacă mă întrebați care o prefer mai mult, sunt într-o dilemă...
Umplutura de brânză:
Mare atenție la consistența brânzei de vaci, eu folosesc brânza la fel ca la papanași - moale dar bine scursă de zer, nicidecum lichidă și cremoasă!
Într-un robot sau blender puneți brânza, 100g de zahăr, 100g de unt moale, 2 ouă, cele 2 linguri de griș și esența de vanilie.
Dacă nu aveți robot/blender le amestecați bine cu o lingură și eventual treceți printr-o sită, să fie cât mai uniformă umplutura de brânză.
Observați aici că brânza este uniformă, moale dar nu lichidă.
Compoziția pandișpan de cacao:
Într-un alt bol puneți 100g de zahăr, 1 ou și 100g de unt moale.
Amestecați bine cu un mixer.
Adăugați laptele și mai amestecați puțin.
Acum puneți făina, 2 linguri de cacao, vanilie și praful de copt.
Amestecați bine cu mixerul să fie o compoziție uniformă și fără cocoloașe.
Așterneți cu hârtie de copt o tavă rotundă cu borduri detașabile, cam de 24-26cm diametru.
Puneți jumătate din aluatul de cacao în formă și nivelați bine cu o lingură.
Apoi turnați toată compoziția de brânză și nivelați.
Puneți și restul aluatului de cacao, nivelați atent cu lingura.
Atenție! Dacă veți avea brânza mai lichidă acest aluatul de cacao va fi destul de greu să-l distribuiți peste brânză. Dacă totuși aveți această problemă îl întindeți atent cu vârful cuțitului și îl puneți peste brânză din loc în loc cu o lingură, nu-l turnați pe tot mijloc.
Alta soluție - puteți face doar 2 straturi - cel de cacao dedesubt și cel de brânză deasupra, scăpați așa de chestia cu întinsul blatului 2 de deasupra.
Coaceți pasca la cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de 40-45 de minute.
Nu este o problemă dacă puțin crapă, sau se ridică și la răcire se mai lasă.
Lăsați pasca să se răcească bine în tavă, apoi treceți cu un cuțit pe lângă pereții tăvii.
Scoateți atent bordurile tăvii.
Glazura:
Într-o cratiță mică puneți 40g de zahăr, 3 linguri de apă, 2 linguri de cacao, 20g de unt.
O puneți pe foc moderat și amestecați bine cu un tel ca să nu fie cocoloașe, până se dizolvă complet zahărul și untul.
O turnați peste pască și distribuiți uniform cu o lingură pe toată suprafața.
Puteți s-o mutați acum pe un platou mai frumos, sau o puteți face înainte de a pune glazura pe pască.
O lăsați la frigider 2-3 ore până se întărește bine glazura de deasupra.
Și apoi o porționați și savurați cu mare plăcere, este fragedă și extraordinar de gustoasă.
Deși mulți spun că este mai mult o prăjitură decât pască, să știți că eu o prefer de multe ori așa fragedă și moale decât cea cu aluat de drojdie.
Îmi place și pasca tradițională cu brânză și aluat de cozonac dar s-o mâncăm proaspătă, asta în schimb este bună și după 2-3 zile, chiar mai pătrunsă. Dacă nu vă hotărâți care din ele s-o faceți eu vi le recomand pe toate, fiecare în felul ei e bună.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.