Cine ma intreba de o reteta de pasca? Sa va arat acum reteta de pasca cu ciocolata preferata copiilor mei, si nu numai - este de mare efect si nu am avut vreodata pe cineva care sa refuze o felie delicioasa de asa o pasca. Da, este mai putin traditionala aceasta reteta de pasca cu ciocolata, dar sa stiti ca felul cum arata si gustul compenseaza orice critici posibile in acest sens.
Cred ca pasca cu ciocolata va satisface toate gusturile, v-am prezentat mai detaliat procesul si veti face sigur o bunatate. Daca sunteti in cautare de o pasca cu aluat de pandispan, sau pasca cu ciocolata eu zic sa va opriti aici pentru ca le aveti pe amandoua. In cazul in care nu o vreti cu ciocolata, omiteti cacao si glazura, presarati deasupra cu zahar pudra si aveti o pasca delicioasa cu aluat de pandispan fraged si moale. Si noua ne place mult pasca traditionala, cu branza - dar servita proaspata, in prima sau a 2-a zi, pe urma nu mai are gustul si consistenta asa bune si fragede ca la aceasta pasca cu aluat de pandispan.
Asadar, pasca este delicioasa, ciocolatoasa, buna, buna rau de tot - banala descriere dar sincera... Sigur o veti face si ca o simpla prajitura sau tort, merge adaptata perfect - dar ca o pasca cred ca ar fi o adevarata delectare de sarbatori pentru toata familia.
Singura concurenta la aceasta reteta ar fi Pasca cu branza fara aluat, este la fel una din preferatele noastre si daca ma intrebati care o prefer mai mult, sunt intr-o dilema...
Umplutura de branza:
Mare atentie la consistenta branzei de vaci, eu folosesc branza la fel ca la papanasi - moale dar bine scursa de zer, nicidecum lichida si cremoasa!
Intr-un robot sau blender puneti branza, 100g de zahar, 100g de unt moale, 2 oua, cele 2 linguri de gris si esenta de vanilie.
Daca nu aveti robot/blender le amestecati bine cu o lingura si eventual treceti printr-o sita, sa fie cat mai uniforma umplutura de branza.
Observati aici ca branza este uniforma, moale dar nu lichida.
Compozitia pandispan de cacao:
Intr-un alt bol puneti 100g de zahar, 1 ou si 100g de unt moale.
Amestecati bine cu un mixer.
Adaugati laptele si mai amestecati putin.
Acum puneti faina, 2 linguri de cacao, vanilie si praful de copt.
Amestecati bine cu mixerul sa fie o compozitie uniforma si fara cocoloase.
Asterneti cu hartie de copt o tava rotunda cu borduri detasabile, cam de 24-26cm diametru.
Puneti jumatate din aluatul de cacao in forma si nivelati bine cu o lingura.
Apoi turnati toata compozitia de branza si nivelati.
Puneti si restul aluatului de cacao, nivelati atent cu lingura.
Atentie! Daca veti avea branza mai lichida acest aluatul de cacao va fi destul de greu sa-l distribuiti peste branza. Daca totusi aveti aceasta problema il intindeti atent cu varful cutitului si il puneti peste branza din loc in loc cu o lingura, nu-l turnati pe tot mijloc.
Alta solutie - puteti face doar 2 straturi - cel de cacao dedesubt si cel de branza deasupra, scapati asa de chestia cu intinsul blatului 2 de deasupra.
Coaceti pasca la cuptor preincalzit la 180 de grade timp de 40-45 de minute.
Nu este o problema daca putin crapa, sau se ridica si la racire se mai lasa.
Lasati pasca sa se raceasca bine in tava, apoi treceti cu un cutit pe langa peretii tavii.
Scoateti atent bordurile tavii.
Glazura:
Intr-o cratita mica puneti 40g de zahar, 3 linguri de apa, 2 linguri de cacao, 20g de unt.
O puneti pe foc moderat si amestecati bine cu un tel ca sa nu fie cocoloase, pana se dizolva complet zaharul si untul.
O turnati peste pasca si distribuiti uniform cu o lingura pe toata suprafata.
Puteti s-o mutati acum pe un platou mai frumos, sau o puteti face inainte de a pune glazura pe pasca.
O lasati la frigider 2-3 ore pana se intareste bine glazura de deasupra.
Si apoi o portionati si savurati cu mare placere, este frageda si extraordinar de gustoasa.
Desi multi spun ca este mai mult o prajitura decat pasca, sa stiti ca eu o prefer de multe ori asa frageda si moale decat cea cu aluat de drojdie.
Imi place si pasca tradtionala cu branza si aluat de cozonac dar s-o mancam proaspata, asta in schimb este buna si dupa 2-3 zile, chiar mai patrunsa. Daca nu va hotarati care din ele s-o faceti eu vi le recomand pe toate, fiecare in felul ei e buna.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.