Va promiteam sa fac si o reteta de tort "Napoleon" cu aluat preparat in casa - si poftim cu ocazia de azi va servesc cu o felie de tort perfect, chiar cu un gust demn sa fie numit "regesc".
Imi place mult pentru ca desi este putin crocant, in acelasi timp se topeste in gura. Daca vreti sa fie tortul mai umed folositi Crema cu lapte si oua, daca il vreti mai crocant ungeti cu Crema de unt si lapte condesat.
Eu am vazut undeva ca se pot combina cremele, se pune si din una si din alta - asa a iesit perfect, combinatia de 2 creme este deosebita si face tortul sa fie perfect la gust si consistenta.
Desi poate pare mai complicat, dar sa stiti ca nu este - in schimb la gust,sigur va place chiar si la cei mai mofturosi.
Smantana se amesteca cu galbenusul, sarea si praful de copt.
Intr-un alt bol se pune untul moale si faina.
Amestecati bine cu mainile pana compozitia devine ca niste faramituri.
Adaugati compozitia de smantana la cea de faina cu unt.
Framantati un aluat moale si il lasati 10-15 minute la odihnit.
Impartiti aluatul in 7-8 bile, fiecare o intindeti subtire cam de 28-30cm diametru. O taiati cercuri mai drepte cu o farfurie sau un capac de oala.
Treceti foaia pe o tava asternuta cu hartie de copt si o intepati cu o furculita.
Resturile ramase de la foaia taiate le puneti in tava, dupa copt le vom folosi la ornare.
Coaceti foile pana la culoare roz, aveti grija ca se fac foarte repede.
Aveti grija ca foile sunt foarte fine si firave - le treceti usor de pe hartia de copt, una peste alta.
Cam atatea foi am facut eu - acum ne apucam de adunat tortul si de ornat.
Ungeti prima foaie cu crema de unt cu lapte condensat.
Urmatoarea foaie o ungeti cu crema de lapte cu oua.
Continuati la fel pana terminati foile - apoi ungeti cu crema de unt toate golurile laterale ale tortului.
Faceti farmaituri din resturile ramase de la copt foile - eu le-am mai amestecat cu nuca de cocos ca sa fie mai multa compozitie de ornat.
Presarati si ornati bine tortul cu aceste faramituri.
Acoperiti tortul cu folie alimentara sau il puneti in tortiera si lasati minim 8-10 ore, sa se patrunda bine.
Si gata, il serviti cum va place - aveti si o sectiune, cred ca destul de reprezentativa.
Tortul cu cat sta mai mult cu atat este mai bun - deci aveti grija sa-l faceti din timp.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.