Un fel de prăjitură Tiramisu, dar tortul este bineînțeles un fel de adaptare a rețetei clasice - am folosit pandișpan în loc de pișcoturi, crema puțin am simplificat-o, și mi se pare că schimbările sunt chiar spre bine.
Oricum tortul merită făcut, este deosebit, gustos și fraged - în plus mi se pare că este chiar mai simplu de făcut decât prăjitura, se taie mai bine(deși pe viitor aș pune un plic de gelatină dizolvată în lapte, în cremă, să fie mai fermă). Pentru un eveniment arată parcă mai frumos tortul pe masă.
Cu o zi sau cu cel puțin 6-7 ore înainte de montarea tortului faceți pandișpanul, rețeta o aveți aici.
Eu am mai adăugat o lingură de cacao în făină, ca să-l am mai maroniu, dar este opțional.
După ce s-a răcit bine și "s-a odihnit" 4-5 ore îl tăiați în jumătate, să obțineți 2 foi de tort.
Pregătiți din timp Cremă de vanilie, aici varianta la microunde, dar merge oricare alta vă place. Important să fie cât mai fermă după răcire.
Lăsați să se răcească complet.
Faceți cafeaua, o amestecați cu cele 3 linguri de zahăr lăsați, să se răcească.
Eu am mai adăugat puțin lichior Irish Cream, merge și unul de Capuccino, sau de nuci.
Acum facem crema:
- mixați 1-2 minute mascarpone rece cu 0.5 de pahar de zahăr pudră;
- apoi adăugați câte puțin din crema de vanilie rece și amestecați bine, așa continuați până încorporați toată crema.
Începem să montăm tortul:
- Am pus prima foaie de pandișpan pe platou, pe margini am acoperit cu bucăți de hârtie de copt - să fie mai ușor de curățat platoul după ornarea cu cremă.
Fiecare bucată de hârtie am împins-o ușor sub pandișpan.
Am însiroipat bine blatul cu aproximativ jumătate din amestecul de cafea.
Cantitatea de sirop o reglați după gust și preferințe, pandișpanul oricum este fraged și nu necesită însiroipare excesivă.
Puneți jumătate din cremă peste primul blat.
Deasupra puneți următorul blat, îl însiroipați și peste el turnați restul de cremă.
Nivelați deasupra și ungeți bine marginile.
Acoperiți tortul cu o folie de plastic și îl puneți la rece pentru 5-6 ore minim, perfect ar fi peste noapte.
După ce a stat la rece îl mai nivelați puțin cu un cuțit, crema se întărește și se lucrează mai bine.
Pentru ornare, bateți smântâna pentru frișcă, obligatoriu rece de la frigider.
Ungeți marginile cu frișcă și le nivelați bine cu un cuțit.
Deasupra puteți face moțuri de frișcă, sau puneți un strat mai gros și îl nivelați simplu.
Și pentru a fi un Tiramisu cât mai veritabil, bineînțeles ar trebui să-l ornați cu cacao - puneți 1 lingură de cacao într-o sită mică și presarăți peste tort.
Scoateți hârtiile de pe margini, și observați că va rămâne platoul curat și frumos.
După ce l-ați ornat cu frișcă puteți să-l mai lăsați la frigider, dar merge și servit imediat.
Aici și o felie din el, crema este ceva mai moale, nu foarte fermă. Dacă o vreți mai fermă adăugați în ea un plic de gelatină dizolvată în puțin lapte cald.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.