Tort Tiramisu

Un fel de prajitura Tiramisu, dar tortul este bineinteles un fel de adaptare a retetei clasice - am folosit pandispan in loc de piscoturi, crema putin am simplificat-o, si mi se pare ca schimbarile sunt chiar spre bine.

Oricum tortul merita facut, este deosebit, gustos si fraged - in plus mi se pare ca este chiar mai simplu de facut decat prajitura, se taie mai bine(desi pe viitor as pune un plic de gelatina dizolvata in lapte, in crema, sa fie mai ferma). Pentru un eveniment arata parca mai frumos tortul pe masa.

Semipreparate
Ingrediente
Pandispan
1 buc
la mine a fost diametrul de 28cm
Mascarpone
500 g
Cafea
1 pahar
am in vedere bautura gata preparata, pentru copii puteti face cafea fara cofeina
Zahar
3 linguri
pentru cafea
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
500 ml
pentru ornat
Zahar pudra
1.5 pahare
0.5 pahar pentru mascarpone si restul pentru frisca
Cacao pudra
1 lingura
pentru ornat
Pasi de urmat
Pas 1

Cu o zi sau cu cel putin 6-7 ore inainte de montarea tortului faceti pandispanul, reteta o aveti aici.

Eu am mai adaugat o lingura de cacao in faina, ca sa-l am mai maroniu, dar este optional.

Dupa ce s-a racit bine si "s-a odihnit" 4-5 ore il taiati in jumate, sa obtineti 2 foi de tort.

Tort Tiramisu - Pas 1
Pas 2

Pregatiti din timp Crema de vanilie, aici varianta la mcrounde, dar merge oricare alta va place. Important sa fie cat mai ferma dupa racire.

Lasati sa se raceasca complet.

Tort Tiramisu - Pas 2
Pas 3

Faceti cafeaua, o amestecati cu cele 3 linguri de zahar lasati, sa se raceasca.

Eu am mai adaugat putin lichior Irish Cream, merge si unul de Capuccino, sau de nuci.

Tort Tiramisu - Pas 3
Pas 4

Acum facem crema:

- mixati 1-2 minute mascarpone rece cu 0.5 de pahar de zahar pudra;

- apoi adaugati cate putin din crema de vanilie rece si amestecati bine, asa continuati pana incorporati toata crema.

Tort Tiramisu - Pas 4
Pas 5

Incepem sa montam tortul:

- Am pus prima foaie de pandispan pe platou, pe margini am acoperit cu bucati de hartie de copt - sa fie mai usor de curatat  platoul dupa ornarea cu crema.

Fiecare bucata de hartie am impins-o usor sub pandispan.

Tort Tiramisu - Pas 5
Pas 6

Am insiropat bine blatul cu aproximativ jumate din amestecul de cafea.

Cantitatea de sirop o reglati dupa gust si preferinte, pandispanul oricum este fraged si nu necesita insiropare excesiva.

Tort Tiramisu - Pas 6
Pas 7

Puneti jumatate din crema peste primul blat.

Tort Tiramisu - Pas 7
Pas 8

Deasupra puneti urmatorul blat, il insiropati si peste el turnati restul de crema.

Nvelati deasupra si ungeti bine marginile.

Acoperiti tortul cu o folie de plastic si il puneti la rece pentru 5-6 ore minim, perfect ar fi peste noapte.

Tort Tiramisu - Pas 8
Pas 9

Dupa ce a stat la rece il mai nivelati putin cu un cutit, crema se intareste si se lucreaza mai bine.

Tort Tiramisu - Pas 9
Pas 10

Pentru ornare, bateti smantana pentru frisca, obligatoriu rece de la frigider.

Metoda si pasii aveti aici bine explicati.

Tort Tiramisu - Pas 10
Pas 11

Ungeti marginile cu frisca si le nivelati bine cu un cutit.

Tort Tiramisu - Pas 11
Pas 12

Deasupra puteti face motzuri de frisca, sau puneti un strat mai gros si il nivelati simplu.

Tort Tiramisu - Pas 12
Pas 13

Si pentru a fi un Tiramisu cat mai veritabil, bineinteles ar trebui sa-l ornati cu cacao - puneti 1 lingura de cacao intr-o sita mica si presarati peste tort.

Scoateti hartiile de pe margini, si observati ca va ramane platoul curat si frumos.

Tort Tiramisu - Pas 13
Pas 14

Dupa ce l-ati ornat cu frisca puteti sa-l mai lasati la frigider, dar merge si servit imediat.

Aici si o felie din el, crema este ceva mai moale, nu foarte ferma. Daca o vreti mai ferma adaugati in ea un plic de gelatina dizolvata in putin lapte cald.

Pofta Buna!

Tort Tiramisu - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (8-10 portii)
Timp de preparare:
360 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min