Un fel de prajitura Tiramisu, dar tortul este bineinteles un fel de adaptare a retetei clasice - am folosit pandispan in loc de piscoturi, crema putin am simplificat-o, si mi se pare ca schimbarile sunt chiar spre bine.
Oricum tortul merita facut, este deosebit, gustos si fraged - in plus mi se pare ca este chiar mai simplu de facut decat prajitura, se taie mai bine(desi pe viitor as pune un plic de gelatina dizolvata in lapte, in crema, sa fie mai ferma). Pentru un eveniment arata parca mai frumos tortul pe masa.
Cu o zi sau cu cel putin 6-7 ore inainte de montarea tortului faceti pandispanul, reteta o aveti aici.
Eu am mai adaugat o lingura de cacao in faina, ca sa-l am mai maroniu, dar este optional.
Dupa ce s-a racit bine si "s-a odihnit" 4-5 ore il taiati in jumate, sa obtineti 2 foi de tort.
Pregatiti din timp Crema de vanilie, aici varianta la mcrounde, dar merge oricare alta va place. Important sa fie cat mai ferma dupa racire.
Lasati sa se raceasca complet.
Faceti cafeaua, o amestecati cu cele 3 linguri de zahar lasati, sa se raceasca.
Eu am mai adaugat putin lichior Irish Cream, merge si unul de Capuccino, sau de nuci.
Acum facem crema:
- mixati 1-2 minute mascarpone rece cu 0.5 de pahar de zahar pudra;
- apoi adaugati cate putin din crema de vanilie rece si amestecati bine, asa continuati pana incorporati toata crema.
Incepem sa montam tortul:
- Am pus prima foaie de pandispan pe platou, pe margini am acoperit cu bucati de hartie de copt - sa fie mai usor de curatat platoul dupa ornarea cu crema.
Fiecare bucata de hartie am impins-o usor sub pandispan.
Am insiropat bine blatul cu aproximativ jumate din amestecul de cafea.
Cantitatea de sirop o reglati dupa gust si preferinte, pandispanul oricum este fraged si nu necesita insiropare excesiva.
Puneti jumatate din crema peste primul blat.
Deasupra puneti urmatorul blat, il insiropati si peste el turnati restul de crema.
Nvelati deasupra si ungeti bine marginile.
Acoperiti tortul cu o folie de plastic si il puneti la rece pentru 5-6 ore minim, perfect ar fi peste noapte.
Dupa ce a stat la rece il mai nivelati putin cu un cutit, crema se intareste si se lucreaza mai bine.
Pentru ornare, bateti smantana pentru frisca, obligatoriu rece de la frigider.
Ungeti marginile cu frisca si le nivelati bine cu un cutit.
Deasupra puteti face motzuri de frisca, sau puneti un strat mai gros si il nivelati simplu.
Si pentru a fi un Tiramisu cat mai veritabil, bineinteles ar trebui sa-l ornati cu cacao - puneti 1 lingura de cacao intr-o sita mica si presarati peste tort.
Scoateti hartiile de pe margini, si observati ca va ramane platoul curat si frumos.
Dupa ce l-ati ornat cu frisca puteti sa-l mai lasati la frigider, dar merge si servit imediat.
Aici si o felie din el, crema este ceva mai moale, nu foarte ferma. Daca o vreti mai ferma adaugati in ea un plic de gelatina dizolvata in putin lapte cald.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.