Eu sunt adepta micului dejun cât mai diversificat, pe pâine punem multe și pate-ul de casă este printre favorite. Îmi place mult noul meu pate delicios din ficat de pui, hummus-ul(inclusiv și cel de linte!), pate-ul de ciuperci, etc. Observați că toate au textura de pastă fină și am vrut să schimb ceva, deci am început experimentele cu pate-ul mai cu zdrențe, inspirat din Rillettes-ul franțuzesc. Rilletes-ul de Rață este unul minunat, deja vi l-am arătat sezonul trecut, azi vă arăt cum fac eu același pate din carnea de pui.
Este absolut minunat, carnea coaptă și scăzută are un gust deosebit, nu am abuzat de mirodenii, doar câteva care să scoată în evidență ingredientul principal, puiul. În plus, se gătește foarte simplu, dar și se păstrează corect la frigider și 1 lună(dar nu rezistă, vă garantez :). Vedeți în pași mai multe detalii despre rețetă și ingrediente, este chiar de salvat și utilizat cât mai des!
Și apropo, pe lângă faptul că e minunat la micul dejun, este și un aperitiv de efect la orice masă - niște mini-sandwish-uri cu rillettes și castraveciori murați vor face senzație.
În primul rând pentru acest pate de casă eu aleg pulpe de pui dezosate dar cu piele, sunt mai fragede și lasă grăsimea delicioasă în zeamă. Recomand pe cât posibil să alegeți carne de pui crescută mai corect(eu cumpăr pulpele dezosate de la Lidl, cele galbene de la pui crescut cu porumb).
Dacă luați pulpe cu os, recomand să le dezosați dinainte, nu este greu, dar în schimb le aveți cu piele. Deci aveți grijă să le curățați bine de toate părțile tari și osoase, chiar și cele deja dezosate!
Fiecare bucată de pulpă o tai în 2-3 bucăți medii, apoi încălzesc bine untul într-un tuci sau cratiță cu fund gros și le pun la rumenit.
Aveți grijă să nu le aglomerați la prăjire, mai bine le rumeniți în 2 ture.
Peste pulpele rumenite din tuci pun ceapa și usturoiul tăiate bucăți mari.
Amestec bine și mai las 5 minute la călit.
Acum puneți peste carne - sarea, piperul măcinat, frunza de dafin(și cimbru dacă aveți).
Turnați apă rece cât să acopere complet carnea, o puteți combina cu 100ml de vin alb demisec.
Lăsați pe foc până când toată compoziția începe activ să fiarbă.
Apoi mutați cratița cu carne în cuptorul preîncălzit la 160 de grade.
Acoperiți cu un capac sau folie și lăsați așa 2 ore.
Peste 1 oră carnea din tuci arată cam așa, o puteți întoarce pe partea opusă cu ajutorul furculiței.
Peste 2 ore va fi așa - perfectă, coaptă, dar și foarte important să nu scadă foarte mult zeama. Din această cauză o gătiți cu capac și la foc moderat.
Eu am mutat toată compoziția de carne și zeamă într-un bol sau farfurie(să nu deteriorez cu furculița pereții cratiței). Dați la o parte frunza de dafin și crenguța de cimbru, dacă ați pus.
Cât este caldă o rupeți în zdrențe fine cu ajutorul a 2 furculițe.
Mutati pate-ul în boluri, borcane mici și presați bine cu lingura.
Dacă nu este foarte gras recomand să turnați deasupra câteva linguri de unt fierbinte sau untură.
Dacă se consumă în 4-5 zile nu este neapărat, dar pentru o păstrare mai sigură grăsimea conservă perfect carnea.
Acoperiti cu capac sau folie alimentară și puneți la frigider, măcar până a 2-a zi.
Ideal se recomandă ținut chiar 3-5 zile înainte de servire, noi nu avem răbdare niciodată :))
Îl savurăm pe pâinică integrală și este absolut minunat!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.