Eu sunt adepta micului dejun cat mai diversificat, pe paine punem multe si pate-ul de casa este printre favorite. Imi place mult noul meu pate delicios din ficat de pui, hummus-ul(inclusiv si cel de linte!), pate-ul de ciuperci, etc. Observati ca toate au textura de pasta fina si am vrut sa schimb ceva, deci am inceput experimentele cu pate-ul mai cu zdrente, inspirat din Rillettes-ul frantuzesc. Rilletes-ul de Rata este unul minunat, deja vi l-am aratat sezonul trecut, azi va arat cum fac eu acelasi pate din carnea de pui.
Este absolut minunat, carnea coapta si scazuta are un gust deosebit, nu am abuzat de mirodenii, doar cateva care sa scoata in evidenta ingredientul principal, puiul. In plus, se gateste foarte simplu, dar si se pastreaza corect la frigider si 1 luna(dar nu rezista, va garantez :). Vedeti in pasi mai multe detalii despre reteta si ingrediente, este chiar de salvat si utilizat cat mai des!
Si apropo, pe langa faptul ca e minunat la micul dejun, este si un aperitiv de efect la orice masa - niste mini-sandwish-uri cu rillettes si castraveciori murati vor face senzatie.
In primul rand pentru acest pate de casa eu aleg pulpe de pui dezosate dar cu piele, sunt mai fragede si lasa grasimea delicioasa in zeama. Recomand pe cat posibil sa alegeti carne de pui crescuta mai corect(eu cumpar pulpele dezosate de la Lidl, cele galbene de la pui crescut cu porumb).
Daca luati pulpe cu os, recomand sa le dezosati dinainte, nu este greu, dar in schimb le aveti cu piele. Deci aveti grija sa le curatati bine de toate partile tari si osoase, chiar si cele deja dezosate!
Fiecare bucata de pulpa o tai in 2-3 bucati medii, apoi incalzesc bine untul intr-un tuci sau cratita cu fund gros si le pun la rumenit.
Aveti grija sa nu le aglomerati la prajire, mai bine le rumeniti in 2 ture.
Peste pulpele rumenite din tuci pun ceapa si usturoiul taiate bucati mari.
Amestec bine si mai las 5 minute la calit.
Acum puneti peste carne - sarea, piperul macinat, frunza de dafin(si cimbru daca aveti).
Turnati apa rece cat sa acopere complet carnea, o puteti combina cu 100ml de vin alb demisec.
Lasati pe foc pana cand toata compozitia incepe activ sa fiarba.
Apoi mutati cratita cu carne in cuptorul preincalzit la 160 de grade.
Acoperiti cu un capac sau folie si lasati asa 2 ore.
Peste 1 ora carnea din tuci arata cam asa, o puteti intoarce pe partea opusa cu ajutorul furculitei.
Peste 2 ore va fi asa - perfecta, coapta, dar si foarte important sa nu scada foarte mult zeama. Din aceasta cauza o gatiti cu capac si la foc moderat.
Eu am mutat toata compozitia de carne si zeama intr-un bol sau farfurie(sa nu deteriorez cu furculita peretii cratitei). Dati la o parte frunza de dafin si crenguta de cimbru, daca ati pus.
Cat este calda o rupeti in zdrente fine cu ajutorul a 2 furculite.
Mutati pate-ul in boluri, borcane mici si presati bine cu lingura.
Daca nu este foarte gras recomand sa turnati deasupra cateva linguri de unt fierbinte sau untura.
Daca se consuma in 4-5 zile nu este neaparat, dar pentru o pastrare mai sigura grasimea conserveaza perfect carnea.
Acoperiti cu capac sau folie alimentara si puneti la frigider, macar pana a 2-a zi.
Ideal se recomanda tinut chiar 3-5 zile inainte de servire, noi nu avem rabdare niciodata :))
Il savuram pe painica integrala si este absolut minunat!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.