Soțul meu este mare amator de varză călită, dar mai ales în varianta cea mai simplă, adică varză călită la ceaun cu carne, așa ca la mama lui. Eu am multe rețete de varză călită - la cuptor, de post, cu cârnați, cu ciolan, etc, dar am fost surprinsă că nu am pus această rețetă de bază, gătită pe aragaz.
Carnea de obicei îmi place să folosesc de porc - o bucată mai grasă, fleică sau ceafă, dar puteți înlocui cu orice altă carne preferați - vită, curcan, pui, rață, etc. Singura recomandare este - dacă folosiți carne cu mai puțină grăsime, va trebui să adăugați mai mult ulei la călit în cratiță/tuci. Varza folosesc simplă, adică dulce, dar iarna o pot combina cu varză murată, pentru un plus de gust și aromă.
Iar ca răspuns la veșnica întrebare - "De ce nu adaug apă în varza călită cât o gătesc", cu siguranță voi zice - "Nu adaug pentru că nu este nevoie, dacă gătiți corect această mâncare!". Aburii formați în timpul gătirii, și apa din varză sunt suficienți, iar dacă adăugați apă în plus, riscați să obțineți o varză călită prea apoasă și cu aspect de terci.
Taiați carnea cuburi mari și o puneți la călit în tuci/cratiță, împreună cu uleiul.
În această rețetă eu folosesc o cratiță-tuci mare, de 7 litri volum, ca să am loc de amestecat bine toate ingredientele. Dacă aveți cratiță mai mică, micșorați proporțional ingredientele - varza are nevoie să se călească în mai mult loc și spațiu, altfel riscați să nu iasă la fel de bună.
Când carnea începe să se gătească bine, fac focul mic și pun capacul pe cratiță. Și las așa să se gătească domol, în aburi și zeama lăsată, până carnea este moale și gătită bine.
Acest truc este valabil pentru orice tip de carne care necesită gătire mai lungă - porc, vită, etc. Dacă folosiți pui din comerț, este suficient să-l căliți simplu în ulei, până se rumenește și fără să folosiți capacul.
După ce carnea este moale și bine gătită, scot capacul, dau focul mai mare și las până se evaporă toată zeama, iar bucățile de carne încep să se rumenească.
Peste carnea rumenită adăugați o ceapă tăiată bucățele mici, amestecați periodic și lăsați la călit 5 minute.
Acum e timpul să adăugați pasta de tomate/bulionul - amestecați și mai lăsați 5-10 minute la călit.
Între timp taiați varza bucăți medii - mie îmi place să nu fie tăiată foarte mărunt, dar asta e doar preferința personală.
Adăugați o tură de varză în cratița cu carne, cât are loc.
Puneți imediat capacul și lăsați așa la foc mare să se aburească și să scadă în cratiță.
Apoi dați capacul la o parte, amestecați bine.
Deasupra mai puneți o tură de varză crudă tăiată, până se umple cratița, puneți capacul, aburiți 5 minute, amestecați apoi.
Repetați până terminați varza sau aceasta nu mai încape în cratiță după amestecare/aburire. Totul depinde de tipul de varză - cea de vară scade foarte mult, iar varza de iarnă este mai tare și scade mai puțin.
După ce toată varza a ajuns în ceaun, puneți capacul, dați focul spre mediu-mic și lăsați să se gătească încet. Așa se aburește, lasă zeamă și nu e nevoie să puneți apă în plus.
Amestecați periodic în cratiță, verificați/gustați periodic din varză - când devine gătită și moale, dați capacul la o parte de pe oală.
Acum o potriviți de sare și mirodeniile preferate - piper negru măcinat, frunze de dafin, boia, etc.
Amestecați bine, lăsați încă 5 minute pe aragaz, apoi închideți focul și lăsați-o fără capac să se pătrundă încă 20-30 de minute înainte de servire.
Este fantastic de bună, o puteți combina cu orice, dar noi o preferăm simplă, cu pâine de casă.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.