Rețeta de mămăligă nu este grea, dar totuși pentru începătorii în bucătărie sunt necesare câteva explicații de bază. Eu mi-am dat seama că trebuie să fac această rețetă când Sofia mea și-a exprimat dorința s-o pregătească singură. Dar sunt sigură că s-ar putea și cei mai experimentați în bucătărie să descoperiți ceva interesant în instrucțiunile de mai jos.
Deși pe site am deja 2 rețete de mămăligă - Mămăligă Moldovenească(dacă vreți s-o tăiați cu ața) și Mămăliga Tupperware(varianta rapidă la microunde), a venit necesitatea unei rețete universale, pe care s-o puteți găti atât pe aragaz, dar și la cuptorul cu microunde, în oricare alt vas potrivit.
Așadar, poftim rețeta de mămăligă de casă, întotdeauna perfectă, explicată pe pași și la îndemâna oricui!
Varianta pe aragaz:
Într-o cratiță, de preferat cu fund mai gros, turnați 3 pahare de apă rece.
Observați că trebuie să măsurați apa și mălaiul cu același pahar sau cană.
Puneți-o pe aragaz și aprindeți focul, adăugați în apă 1 linguriță de sare și amestecați până se dizolvă complet.
Când începe să fiarbă apa din cratiță, adăugați câte puțin mălaiul - se mai spune "în ploaie", și în același timp, repede amestecați cu un tel.
Neapărat recomand să folosiți un tel la mămăligă, în acest fel niciodată nu veți avea mămăligă cu cocoloașe. Se poate și cu o lingură de amestecat, dar veți observa că trebuie să lucrați mai atent și mai greu se desfac cocoloașele formate.
După ce ați amestecat bine, lăsați până începe să fiarbă toată compoziția și faceți focul cât mai mic.
Mămăliga are tendința să "scuipe" în procesul de fierbere mai intens, și veți avea stropi de mălai peste tot.
Lăsați să fiarbă încet 10 minute la foc mic, periodic mai amestecați în oală. La final compoziția devine mai groasă și bine umflată.
Acum puteți adăuga untul, lăsați să se topească, amestecați bine încă o dată cu telul și închideți focul.
Serviți imediat mămăliga, dacă o lăsați mai mult de 10 minute în cratiță se va întări și își pierde puțin din textura cremoasă.
Cea mai simplă servire este să puneți câteva linguri din mămăliga fierbinte în farfurie.
Puneți deasupra orice brânză telemea preferați, smântână și savurați!
Bineînțeles niște jumări, cârnați, tochitură sau scrob nu încurcă deloc, dar este delicioasă și așa simplă.
Varianta la microunde:
Luați un vas adânc potrivit pentru cuptorul cu microunde - de sticlă sau plastic special. Turnați în el 3 pahare de apă și 1 pahar de mălai.
Amestecați bine cu telul și puneți vasul la microunde pentru 5 minute.
După acest timp scoateți din cuptor și amestecați toată compoziția cu un tel.
Inițial veți observa că merge mai greu, mălaiul se umflă și se lasă la bază, dar insistați și totul va fi bine.
Cam așa arată după această primă amestecare, compoziția trebuie să fie uniformă și fără cocoloașe.
Puneți bolul înapoi în cuptorul cu microunde, pentru încă 5 minute.
Apoi adăugați sarea, untul, amestecați bine și serviți ca orice mămăligă normală.
Dacă doriți să serviți mămăliga în formă rotundă perfectă, în porții mici sau mai mari, vă sugerez să folosiți această metodă simplă:
- luați o cană, un bol, farfurie adâncă, etc - o ungeți cu puțin unt sau ulei.
- puneți în el mămăliga cât este foarte fierbinte și încă ceva mai lichidă;
- presați bine și nivelați cu o lingură. Lăsați pe masă pentru 5-10 minute.
Apoi o răsturnați pe farfurie și observați că este ceva mai prezentabilă și frumos servită.
Serviți caldă cu orice vă place.
Poftă Bună!
PS. Apropo, mămăliga rece o puteți felia și prăji în ulei sau unt, este delicioasă!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.