Scrob de ouă cu brânză telemea

Scrob de ouă cu brânză telemea

Încă o rețetă învățată direct de la bunica, una dintre cele mai bune bucătărese din sat - cum zice şi tata -"Toată lumea din mahala tânjea după ciorba ei". Și acum țin minte cum făcea scrob pe plita de la sobă... La noi în familie nu trece nici o mămăligă fără acest scrob, aşa că recomand să încercați neapărat.

Totul este simplu și banal dar trebuie să aveți grijă la ingrediente: brânza telemea trebuie să fie de oaie sau vacă, dar obligatoriu sărată bine și mai tare (maturată), dacă aveți probleme cu gustul de ceapă - puteți s-o căliți în ulei și apoi o scoateți și folosiți doar acel ulei aromat. Dacă nici așa nu merge, puneți unt. Pentru a lichefia scrobul, puteți pune smântână, iaurt, lapte chiar și apă în timpurile mai grele. Le puteți și combina între ele - de obicei pun ce am în frigider, de toate câte puțin așa că în total să iasă cam 1 pahar de lichid.

Ingrediente

Ouă
5 buc
   
Ceapă albă
2 buc
   
Telemea de vacă
300 g
sau de oi și neapărat să fie maturată, altfel se cam topește - nu este grav dar nu este chaiar ce trebuie
Smântână
1 pahar
sau amestec de smântână cu iaurt, chefir, lapte bătut, etc.
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Mai întâi pregătiți toate ingredientele, pentru că procesul efectiv de gătit este destul de rapid și trebuie să le aveți la îndemână pe toate gata.

Deci, brânza telemea se dă prin răzătoarea mare sau se fărâmițează cu o furculiță.

Scrob de ouă cu brânză telemea - Pas 1
Pas 2

Ouăle se bat bine cu un tel sau furculiță.

Scrob de ouă cu brânză telemea - Pas 2
Pas 3

Apoi adăugați la ouă amestecul de smântână, bateți bine.

V-am spus că atunci când nu am nimic din lactate prin frigider, pun numai apă și este tot foarte bună.

Scrob de ouă cu brânză telemea - Pas 3
Pas 4

Ceapa se curăță, spală și se taie mărunt.

În tigaie încălziți uleiul și puneți ceapa la călit - amestecați periodic.

Scrob de ouă cu brânză telemea - Pas 4
Pas 5

Când se rumenește ușor ceapa, adăugați brânza pregătită - da, nu este o greșeală, brânza se pune la prăjit împreună cu ceapa. Amestecați bine.

Scrob de ouă cu brânză telemea - Pas 5
Pas 6

Nu vă speriați dacă pe parcurs brânza se va topi, depinde cât de maturată este și cât de grasă. Lăsați cam 5 min brânza la călit împreună cu ceapa.

Scrob de ouă cu brânză telemea - Pas 6
Pas 7

Apoi urmează amestecul de ouă, îl turnați în tigaie și amestecați încet și continuu.

Scrob de ouă cu brânză telemea - Pas 7
Pas 8

Veți observa pe parcurs ce amestecați că această compoziție se îngroașă treptat.

Scrob de ouă cu brânză telemea - Pas 8
Pas 9

După ce se îngroașă compoziția, devine ca o omletă mai moale, puteți s-o mai lăsați 5-10 min la foc mediu să se mai coacă. De obicei de sare nu trebuie potrivită, pentru că brânza este suficient de sărată.

În plus, dacă vă place și aveți, puteți adăuga puțin curry pentru culoare (asta nu-i după rețeta bunicii:) sau ierburi uscate, dar fără aromă puternică, ceva gen pătrunjel.

Se servește cu mămăligă caldă și puțin mujdei.

Poftă Bună!

Scrob de ouă cu brânză telemea - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (4 porții)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 10 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 20

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 03 Oct 2017, 13:34

bunica din Basarabia nu batea ouale separat ca la omleta ci le amesteca direct in tigaie si cand incepeau sa se inchege le punea smantana sau ce fel de lapte avea la indemana. le prajea in unt. erau bune fierbinti si cu mamaliga rece

Nota mea pentru rețetă:
Diana Maria
Diana Maria 05 Dec 2015, 07:10

De când cautam rețetă aceasta. Noi o mâncăm cu castraveți murați şi mămăliguță.  Mulțumesc Lena pentru rețete 

stiuca
stiuca 14 Jun 2013, 21:23

 

LicaStar
Lica (LicaStar) 04 Apr 2013, 23:08

Interesant, am observat ca si in Moldova se fac bucate in dependenta de regiune. Il facea si mama acasa acest fel de "scrob", doar ca folosea alte ingrediente: ceapa, salam,  0,5 litri de chefir, 5 oua, 2 linguri de faina si sare dupa gust. Foarte usor si gustos. E pe placul baietelului meu de aproape 2 ani, dar si parintilor lui :) . Voi incerca si aceasta reteta, sunt sigura ca e la fel de buna.

simona.blondy
simona.blondy 10 Oct 2012, 19:31

Si bunikutza mea facea asa doar k punea branza odata cu oul plus marar taiat fin,iar inloc de ceapa alba punea ceapa verde,nemaipomenita !Cat despre denumire este aceiasi (in partea bacaului la tara asa se numeste ! )Si eu fac la fel k bunik ,e buna si satioasa ,cu acritura lganga ! Miamiiii

Nota mea pentru rețetă:
stiuca
stiuca 08 Jul 2012, 17:50

In loc de telemea se poate incerca cu CAS ,iasa o minunatie ,ca se si leaga .intre componente .

Cori
Cori 24 Feb 2012, 21:36

Si eu fac oua d-astea "ciufulite" le zic eu, le ador si le prepar cu fel de fel 

Poza mea pentru rețetă:
Lavi
Lavi 10 Jan 2011, 09:22

cat imi place reteta asta!

o stiu de la bunica mea

Nota mea pentru rețetă:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 06 Jan 2011, 23:05

am sa incerc

Nota mea pentru rețetă:
Ellena
Elena (Ellena) 06 Jan 2011, 20:48

Ce reteta interesanta Lena...e prima data cand aud! merita incercata!

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile