Brânză de vaci de casă

Brânză de vaci de casă

După mai multe întrebări a utilizatorilor site-ului despre cum se face brânza de vaci de casă (în unele țări nu se găsește în comerț) am zis că acum este momentul cel mai potrivit să postez și rețeta de brânză de vaci preparată în casă.

Ați observat că rețetele se postează un pic mai rar decât de obicei, este din cauza că am luat o mică pauză de la aglomerația orașului și am venit la țară la părinți, să mai acumulez liniște și inspirație, plus să mai imunizez fetița. Și fiindcă avem mulți vecini care au vacă și respectiv lapte, am zis că este păcat să nu-mi fac singură brânză și smântână.

Așa am hotărât să mă adaptez condițiilor și să vă arăt cum se face brânza de vaci la țară, așa cum m-a învățat mama. Vă recomand să o încercați pentru că la gust și consistență nu se compară deloc cu cea din comerț, chiar și soțul meu a recunoscut acest lucru. Aici am făcut din lapte integral de vacă, dacă ar fi să încercați să faceți din cel de comerț, alegeți unul cu procent de grăsime mai mare.

Ingrediente

Lapte integral de vacă
3 l
am zis 3 litri pentru că așa am avut borcanul de sticlă, puteți încerca și din mai puțin lapte

Pași de urmat

Pas 1

Lapte se pune într-un borcan și se lasă o noapte la frigider, apoi se scoate și se lasă la temperatura camerei 2-3 zile, veți observa cum se alege smântâna sus, este un strat mai diferit la culoare.

Brânză de vaci de casă - Pas 1
Pas 2

După 2-3 zile (vara se face mai repede, iarna mai greu), cu o lingură scoateți atent smântâna de deasupra.

După ce ați scos smântâna veți observa că laptele de mai jos s-a înăcrit (așa se spune la noi în sat), adică este de consistența unui iaurt sau chefir. Dacă este mai lichid va trebui să-l mai lăsați până are consistența respectivă, altfel nu se face brânza.

Brânză de vaci de casă - Pas 2
Pas 3

Se toarnă acest lapte înăcrit într-o cratiță, se amestecă ușor și se pune pe foc. Amestecați periodic, dar aveți grijă să amestecați atent.

Brânză de vaci de casă - Pas 3
Pas 4

În timp ce se încălzește laptele pregătiți o pânză de bumbac de 1 mp sau tifon, sau sită mai densă - pe care o puneți într-un lighean lăsând mult la margini.

Brânză de vaci de casă - Pas 4
Pas 5

Consistența la brânza finală depinde cât de mult încălziți laptele înăcrit. Deci:

1. Dacă este abia cald - va fi o brânză moale care se topește în gură - asta o fac eu de obicei.

2. Dacă este cald bine - brânza este mai uscată - bună de folosit la plăcinte și colțunași.

3. Dacă este foarte fierbinte - brânza este foarte uscată, la consistența ca un cauciuc - deci aveți grijă, aici înseamnă că ați cam stricat-o. Ați putea s-o folosiți doar la vreo plăcintă, dar tot nu cu mare succes.

Deci recomand să stați pe aproape cât încălziți laptele și să verificați periodic, după fiecare amestecare, cu degetul, dacă s-a încălzit suficient brânza.

Brânză de vaci de casă - Pas 5
Pas 6

După ce ați stins focul mai puteți să lăsați vreo 5 min laptele să se pătrundă un pic, înainte să-l puneți la scurs.

Apoi îl turnați în ligheanul/sită acoperit cu tifon sau bumbac.

Brânză de vaci de casă - Pas 6
Pas 7

Adunați marginile bumbacului, un pic agitați ca să se scurgă zerul, înnodați marginile și găsiți undeva să agățați toată "construcția" vreo 3-4 ore până se scurge bine tot zerul. Am văzut undeva că se vând site speciale pentru brânză, dar sinceră să fiu nu le-am încercat.

Brânză de vaci de casă - Pas 7
Pas 8

Brânza se poate servi imediat ce s-a scurs, sau se poate congela și folosi atunci când aveți nevoie.

Este bună la de toate, dar și foarte delicioasă proaspătă cu miere sau cu smântână.

Sper că v-a fost utilă prezentarea.

Poftă bună!

Brânză de vaci de casă - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (din 3 litri de lapte ies aproximativ 600-700g)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 10 min
Data publicării:
Notă: 5 (12 voturi)
Colecții: Brânză

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 76

Monaa
Monaa 03 Feb 2025, 19:59

Bună seara, ne ați putea învăța, vă rog mult, cum se face și untul? Mulțumim

lena
Elena (lena) Monaa 03 Feb 2025, 20:08

Sigur, vom face si unt😉

Monaa
Monaa Elena (lena) 03 Feb 2025, 20:11

Mulțumesc mult! De ani de zile vă urmăresc, mi au ieșit toate rețetele pe care le am încercat de la dvs! Abia aștept! Mulțumesc mult!

IoanaRalucaVisoiu634
Ioana Raluca Visoiu (IoanaRalucaVisoiu634) 11 Oct 2020, 02:59

Buna! Laptele folosit este crud sau pasteurizat/fiert și răcit?

Mulțumesc

lena
Elena (lena) Ioana Raluca Visoiu (IoanaRalucaVisoiu634) 11 Oct 2020, 10:37

A fost crud, direct de la vaca.

FedorLesnik895
Fedor Lesnik (FedorLesnik895) 18 Mar 2017, 22:46

Pentru un rezultat mai bun , tratarea termica se va face intr-o cratita cu apa(baie de aburi).Caldura se distribuie uniform deci riscul  de a  strica produsul e mai mic .Daca gatiti o branza fina , moale ,nu mestecati laptele ...deloc,deasemenea evitati mestecarea lui cand il  turnati la strecurat asa va avea o textura foarte frumoasa,potrivit pentru deserte.           Tratarea termica se mai poate face si la cuptor , adica in rola .

timotei
timotei 12 Dec 2013, 19:33

Am facut din brinza ,vreau sa fac coltunasi cu brinza si placinte ca la  mama soacra de la tine 

Poza mea pentru rețetă:
gabriela29sv
gabriela29sv 16 May 2012, 09:27

Draga Lena eu fac branza cu lapte din comert,cu 3,5% grasime, bineinteles respectandu-ti reteta si imi iese super bine...sunt atat de mandra ca imi fac singura branza ;)

Eu pun la prins 11 L de lapte si imi iese cam 2,3 kg de branza,pe care o portionez si o pun in pungi,apoi in congelator...asa am branza mai mult timp.pupici

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Galia
Galia 29 Nov 2010, 19:08

Mi-e dor atat de mult de gustul acesta de branza de casa...nu se compara cu ce gasim la supermarket...

Nota mea pentru rețetă:
MariaP
MariaP 23 Sep 2010, 19:25

Nimic nu se compara cu un produs natural preparat in propria gospodarie! Sanatate curata! Prezentarea m-a dus cu gandul la copilarie, la vacantele petrecute la bunici, la tara. Ce vremuri...

Nota mea pentru rețetă:
amalia80
amalia80 14 Sep 2010, 09:19

Bunica mea spunea ca lapte acru pentru branza este incazit cand s-a ridicat deasupra branza si dedesubt a ramas zerul. Zicea ca daca o amesteci nu mai iese pufoasa. Am incercat de zeci de ori si am aflat secretul pana la urma - focul cat de mic si apoi lasata sa se raceasca un pic. Ea o facea pe soba si o punea pe marginea plitei la incalzit, la noi e mai complicat la aragaz.

Nota mea pentru rețetă:
claudia1976
claudia1976 02 Sep 2010, 08:07

E foarte buna si sanatoasă acestă brânzică. Mai ales pentru copilaşi, dar eu o pun si in prăjitură amestecată cu ou şi zahăr sau/şi zahăr vanilat. Într-adevăr e indicat laptele de ţară. Nu are acelaşi gust dacă preparaţi din lapte cumpărat...

Nota mea pentru rețetă:
Lilicica
Lilia (Lilicica) 23 Jun 2010, 14:43

Arata foarte bine. Exact asa o fac si eu ( am facut si recent) si da, pot confirma, ca iese delicioasa. Asa ca, urmati cu incredere si pofta, indicatiile Lenei, branza iese deosebita :)

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile