Azi vin și cu ultima piesă din puzzle-ul rețetei de burgeri de casă, ca să vă iasă nu numai extraordinari de buni, dar și super frumoși - niște burgeri vedetă! M-am uimit singură pe mine și pe cei de-ai casei cu acești hamburgeri, eram ok cu ideea, ziceam că hai să experimentăm (cine știe dacă ne iese din prima...) dar când i-am văzut asamblați și puși pe masă am rămas cu toții surprinși și cu efectul acela de "Oau!"
Deci vă asigur, urmând toți pașii, citind atent rețetele, cu siguranță veți servi niște burgeri fantastici, care chiar merită toată investiția de timp și efort.
Dacă nu aveți timp să faceți chifle de burgeri acasă, le puteți cumpăra, sosul îl puteți înlocui cu ketchup simplu, este tot o variantă mai express și își are locul când vă grăbiți. Dar chiftelele să le faceți întotdeauna singurei, aș zice că ele fac marea diferență de calitate și gust, plus toppingurile, bineînțeles.
În prima variantă am făcut hamburgerii fără bacon prăjit și fără ceapă caramelizată, apoi am zis să încerc și așa. Sinceră să fiu, burgerii mi-au părut mai fresh fără bacon, deci aș zice să nu vă blocați aici - eu vi le dau ca variante și voi alegeți ce să folosiți.
Și ultima precizare, întotdeauna puteți face chiftele de burgeri din carne de pui tocată (urmând aceiași pași), iar pentru varianta vegetariană vă recomand vege-burgerii minunați!
În primul rând recomand să vă apucați de chiflele pentru burgeri. Le puteți prepara singuri acasă după rețeta mea de aici, sau le cumpărați.
Apoi le tăiați jumătăți și ungeți secțiunea cu unt.
Încingeți bine tigaia grill sau grătarul și le rumeniți doar pe partea secționată și unsă cu unt.
Eu nu le rumenesc pe ambele părți, vreau să păstrez coaja de deasupra moale, deși se poate.
Le puneți deoparte și aveți grijă să nu vă încurcați cu perechile de secțiuni :)
Dacă aveți bacon, îl prăjiți pe tigaie, sau îl puteți pune la cuptor.
Eu așa îl fac - aranjez feliile pe o tavă de cuptor uscată și le pun în cuptorul încins pentru câteva minute.
Nu plecați departe și fiți cu ochii pe el, se usucă repede și puteți să-l ardeți prea tare.
Imediat după cuptor le mutați pe niște șervețele să absoarbă excesul de grăsime, și lăsați puțin să se răcorească.
Opțional puteți pregăti și niște ceapă caramelizată, eu o fac așa:
- tai julienne 5-6 cepe mari și albe, le pun la prăjit cu 50g de unt și 2 linguri de zahăr. Le las să se rumenească puțin la foc mai iute, apoi la foc încet, să se caramelizeze mai domol, cum vedeți în poză. Periodic amestecați și vedeți cum se schimbă culoarea și gustul.
Dar mie mi-au plăcut mai mult burgerii cu ceapă marinată rapid, au fost mai fresh și mai interesanți.
Doar tai rondele subțiri o ceapă roșie, presar peste ea puțină sare, puțin zahăr și 1 linguriță de oțet de mere sau balsamic. O masez bine cu mâinile și las 10-15 minute să se pătrundă.
Recomand să pregătiți pentru burgeri sosul "O mie de insule", puteți să-l faceți și fără ceapă mărunțită (deși fetele mele nu o simt deloc) sau înlocuiți cu orice alt sos preferați.
Ar fi bine să pregătiți din timp și legumele - spălați și uscați frunzele de salată, tăiați roșiile și castraveții rondele subțiri.
Pregătiți chiftelele după rețeta mea de aici, sau oricare alta preferați.
Puteți face burgerii și din carne de pui, sau optați pentru varianta vegană cu rețeta de Vege-burgeri.
După ce rumeniți chiftelele pe o parte și le întoarceți, puneți deasupra câte o felie de cașcaval și lăsați până se topește puțin.
Imediat cum e gata carnea asamblați repede burgerii, aceștia trebuie serviți cât sunt calzi și fragezi.
Deci, luați prima parte din chiflă și o ungeți cu puțin sos.
Apoi urmează chifteaua fierbinte.
Am observat că mulți pun la bază frunza de salată, eu nu recomand, se va fierbe de la carnea fierbinte și nu mai este crocantă.
Peste chiftea puteți pune ceapă caramelizată, dacă ați făcut-o și vă place.
Apoi ar merge bacon-ul prăjit și iarăși puțin sos.
Urmează rondelele de castraveți murați, ceapă marinată (dacă vă place) și frunzele de salată.
Ultimele aranjați rondelele de roșii.
Acoperiți cu cealaltă jumătate de chiflă rumenită și înfigeți în mijloc o scobitoare mai mare (eu rup un bețișor de grătar în jumătate și se potrivește perfect cu burgerii ceva mai înalți).
Acesta va ține bine burgerul la servire, nu vor fugi toate straturile când mușcați din el :)
Serviți burgerii imediat, ar merge și cu niște cartofi crocanți la cuptor - dar sinceră să fiu nu prea mai au loc în burtică :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.