Vege-burgeri deliciosi

Vege-burgeri deliciosi

Am mai mentionat acum vreun an in urma despre Centrul de Sanatate si Lifestyle Herghelia, am fost acolo si am ramas foarte impresionata de tot ce am vazut, mancat si simtit :) Cum zice si sotul, se simte mult influenta de atunci in modul de alimentare a familiei noastre, chiar si acum, dupa 1 an. Pentru mine a fost o descoperire ca se poate manca vegetarian, gustos si satios - am facut si cursuri de gatit acolo, am experimentat acasa permanent cu retetele lor, dar totusi nu-mi ajungea ceva, o baza teoretica.

Si acum URA! A iesit la editura cartea de bucate a centrului, am tot urmarit editura in timpul anului ca sa pot face comanda. Pentru cei interesati, o puteti lua direct de pe site-ul editurii, se trimite prin Posta, sunt foarte amabili si cartea ajunge la timp.

Ei, acum avand cartea, am tot studiat-o in lung si lat, mi-am amintit de retetele care le-am gustat si la Herghelia, am vazut si filmele cu clasele de gatit (vin impreuna cu cartea pe un DVD) si am inceput din nou experimentele. Am reusit sa fac cateva retete care au iesit foarte gustoase. Una din ele este si aceasta reteta de vege-burgeri (la Herghelia am avut un sandwish la pachet pregatit pentru drumul acasa cu acest burger). Va pot spune ca sunt foarte gustosi, sa respectati reteta intocmai, fiecare detaliu conteaza, bucataria vegetariana are micile ei tips-uri si specificatii.

Nu pot sa spun ca sunt adepta unei alimentatii vegetariene exclusive, dar totusi parca suntem prea dependenti de carne si produse de origine animala. Va recomand sa incercati si sa mai diversificati alimentatia, sunt sigura ca o sa va placa.

Ingrediente

Linte verde fiarta
1 pahare
pahar sau cana de 250 ml, la fel la restul ingredientelor am folosit aceeasi cana
Fulgi de ovaz dur
0.5 pahare
Fulgi de ovaz fini
2.5 pahare
Apa
1 pahare
Nuca taiata marunt
1 pahare
eu as face doar cu jumatate de pahar, mi s-a parut totusi cam multa nuca - dar vedeti, experimentati si singuri
Nuci
0.5 pahare
este diferit de cele maruntite, acestea se vor da prin blender, sa facem o pasta de nuci
Ceapa alba
2 buc
ca sa va ajunga sa umpleti 1 pahar cu ceapa taiata marunt
Ciuperci conservate
1 pahare
Boia de ardei rosu dulce
2 lingurite
Sare
1 lingurite
Ierburi uscate(busuioc, patrunjel,etc)
0.5 lingurite
cate jumatate de lingurita din fiecare - busuioc, maghiran, cimbru, oregano si salvie
Usturoi granulat(praf)
1 lingurite
Sos de soia
2 linguri
optional pentru culoare

Pasi de urmat

1

Fierbeti lintea intr-o cantitate mare de apa (de 5 ori mai multa), timp de 30-40 de minute, conform cu instructiunile de pe pachet. In timp ce fierbe lintea pregatim restul ingredientelor.

2

Taiati marunt 1 cana de nuca si pregatit o jumatate de cana de nuca pentru pasat (pe asta nu o taiati).

3

Ciupercile le lasati sa se scurga bine de apa.

4

Ceapa o taiati marunt.

5

Apoi ciupercile scurse de apa le taiati un pic, dar nu foarte marunt.

6

Pregatiti fulgii de ovaz - aici am pus sa vedeti diferenta intre fulgii fini si duri. Cei duri sunt mai mari si mai intregi, cei fini sunt mai maruntiti.

7

Dupa ce a fiert lintea, o scurgeti de apa si masurati sa fie 1 pahar de linte scursa bine. O puneti in blender impreuna cu 1/4 din paharul de apa si pasati bine. Turnati compozitia intr-un bol in care veti amesteca toate ingredientele pentru burgeri.

8

Peste linte puneti fulgii de ovaz, si cei duri si cei fini, ciupercile, ceapa si nucile maruntite.

9

Apoi adaugati mirodeniile - sarea, ierburile, usturoiul si sosul de soia (care este optional). Amestecati totul bine cu o lingura.

10

Puneti in blender jumatatea de cana de nuca, cea netaiata, impreuna cu restul de apa - 3/4 de pahar. Pasati bine sa nu fie bucatele de nuci intregi.

11

Turnati pasta de nuci in compozitia formata de mai sus.

12

Amestecati toata compozitia bine, de preferat cu mainile, ca sa se lege mai bine toate ingredientele.

13

Ungeti o tava de cuptor cu ulei (tava recomand sa fie teflonata, pentru ca se cam lipesc de cele standard, nu grav dar poate sa deformeze burgerii). Formati burgerii, sau cu mainile, in forma de parjoale sau cu un inel special de bucatarie. Le puneti in tava si dati la cuptor preincalzit, cam 180-200 grade, foc mediu la cuptor de gaz.

14

Peste 15 min le intoarceti cu o paleta pe cealata parte si mai lasati 15 min la cuptor.

15

Apoi le scoateti din cuptor si le puteti servi calzi sau reci. Merg foarte bine cu orice garnitura de legume, ca mancare de baza, sau dimineata pe paine integrala ca un mic dejun complet si sanatos.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (12 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 18

AdrianaConstantin515
Adriana Constantin (AdrianaConstantin515) 22 oct 2018, 14:13

Am incercat reteta, toata familia e incantata de rezultat.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 07 feb 2013, 20:39

Cred ca ar merge, sigur nu strici nimic.

oxana
oxana 07 feb 2013, 20:24

fetelor se pot face oare si cu mazare fearta

oxana
oxana 07 feb 2013, 20:23

super cum credeti fetelor cu mazare fiarta se vor primi

Nota mea pentru reteta:
amelittat
amelittat 11 mar 2011, 15:07

esti o minunata Lena............ la fel ca si toate retetele pe care le postezi si le prepari pt noi......... burgherii sunt adoratii sotului meu.......... dar eu ii fac doar cu fulgi de soia si condimente ca si chiftelele.........; sunt o bunatate............; o zi minunata si viata lunga  sanatoasa sa ne poti incanta privirile..........

MichelleS
Mihaela Sanda (MichelleS) 28 feb 2011, 22:51

suuper,voi incerca cu siguranta!

lena
Elena (lena) 11 ian 2011, 17:46

Multumesc Alina pt apreciere si chiar imi pare bine ca ai preparat aceasta reteta - sunt mult mai putini care incearca din mancarea vegetariana

Alina C
Alina Stavar (Alina C) 11 ian 2011, 17:38

Super, super reteta! Am incercat-o pt prima data si mi-au iesit deliciosi. Intr-adecar e o reteta putin migaloasa, dar merita efortul. Am devenit o fana a site-ului...e o placere sa incerc retetele tale Lena

Eu am folosit si migdale maruntite pt ca nu imi ajungeau nucile..iar rezultatul a fost super.

mita
mita 07 sep 2010, 23:17

Nu ma asteptam sa fie atat de buni,nu am avut fulgi duri si am pus trei pahare de fini ,iar lintea am cumparat-o gata fiarta.Multumesc pentru retete .

Nota mea pentru reteta:
Creola
Creola 01 sep 2010, 22:41

Imi place aceasta reteta si sunt foarte dispusa sa o incerc. Toate ingredientele sunt cat se poate de benefice( lintea, ovazul, nucile, ciupercile, ceapa, mirodeniile). Sunt incantata ca nu se caleste nimic si ca produsul final este o turtita aspectoasa si gustoasa.

Pare o gustarica buna pentru orice ora de zi sau noapte.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile