Conopida gratinata

Conopida gratinata

De mai mult timp testam metode diverse de a face o reteta de conopida gratinata perfecta, am incercat si cu Sos Bechamel, dar totusi cea mai buna si mai simpla reteta este cea de mai jos, cu smantana dulce.

Spre surprinderea mea este unica mancare de conopida/broccoli care place Sofiei si altor copii care au gustat.

Se face f.repede, puteti aplica metoda si la broccoli/conopida congelata, aveti grija sa nu o tineti prea mult la cuptor ca se face prea moale.

Ingrediente

Conopida
500 g
sau broccoli
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
200 ml
Cascaval
150 g
Sare,piper
1 lingurite
dupa gust
Ulei de masline
2 linguri
sau unt

Pasi de urmat

1

Conopida se rupe buchetele, se spala bine.

2

Puneti la fiert o cratita mare cu apa. Cand incepe sa fiarba adaugati 1 lingura de sare si conopida pregatita mai sus.

Din momentul cum ati pus conopida o lasati 5 minute in cratita.

3

Intr-o alta cratita puneti apa rece de la robinet.

Dupa ce a fiert conopida 5 minute o scoateti imediat si o treceti in apa rece.

Asta pentru a opri procesul de fierbere, care inca mai continua in legume dupa ce le scoateti de la fiert.

4

Ungeti cu ulei de masline, sau unt o tava mica si adanca de cuptor.

Conopida racita bine o scurgeti de apa si o puneti in tava pregatita.

5

Intr-un bol dati cascavalul prin razatoare, adaugati smantana dulce.

6

Potriviti de sare si piper, amestecati bine cu o ingura.

7

Distribuiti uniform aceasta compozitie peste conopida din tava.

8

Puneti tava pe raftul de sus a cuptorului preincalzit la 200-250 grade.

Lasati pana se rumeneste frumos.

9

Si cam atat, o serviti calda ca o garnitura de legume sau chiar ca mancare. Merge foarte bine cu orez, couscous sau piure de cartofi.

Pofta buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (4-5 portii)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 17

Laura Balaura
Laura Balaura 13 oct 2017, 00:56

Și noi facem așa ceva acasă, dar îi punem în plus în sosul de smântănă și brânză și vreo 2 ouă, iar printre bucățelele de conopidă adăugăm ciupercuțe de pădure (ghebe) și gogoșari tăiați fideluță. Rețeta mea și a soacră-mii  (Da, se poate!)

Iese demențială, nu credeam până să mănânc că îmi place atât de mult conopida gătită. Înainte o mâncam doar crudă sau murată 

Nota mea pentru reteta:
anamarculescu
anamarculescu 19 mar 2016, 13:53

Minunata, ca toate rețetele tale de altfel 😉

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
monica 30
monica 30 25 aug 2015, 14:21

Se poate pune si smantana care nu e lichida?

lena
Elena (lena) monica 30 25 aug 2015, 15:56

Nu prea merge, se va branzi.

lena
Elena (lena) 13 feb 2015, 13:55

Off, eu am oroare de conopida congelata, nu imi place gustul si textura si de asta nu o folosesc deloc.

Ma gandesc ca ar merge s-o graitnati daca o decongelati inainte, ca sa nu lase prea multa apa in tava.

tantzi
tantzi 12 feb 2015, 17:21

Buna,Lena   te rog sa-mi  spui cum procedez daca conopida este congelata.....multumesc!

Adris
Adris 20 ian 2015, 00:49

Delicios! Varianta mea preferata de a gati conopida :) Sotul deja cumpara singur conopida, si ma roaga sa i-o prepar! Si musafirii care au probat-o au cerut reteta!

Nota mea pentru reteta:
izbieta
izbieta 17 ian 2015, 17:43

O intrebare: smantana dulce e smantana sau frisca? In poza vad ca "curge", la noi (Germania) smantana de 32% e grasa de sta lingura tantos in ea :) Mersi!

lena
Elena (lena) izbieta 17 ian 2015, 17:44

Smantana dulce pt frisca este lichida, curge. Smantana fermentata, da, este groasa si sta lingura in ea.

tiki
tiki 04 aug 2014, 22:49

Buna. Eeee, cu aceasta reteta e poveste mai lunga. Am facut-o pentru prima data in dec.2012 (stiu ca a fost fata acasa), luata de aici. Dar atunci habar nu aveam de inscriere, postare, de tine Lena.....Am gasit-o, am facut-o inca de 2 ori una dupa alta ca prietenei fiicei mele, -o indianca-, i-a placut tare mult. Acuma repetand-o, am si pozat si am adaugat si cateva buchetele de broccoli ca aveam. F. buna, si simplu de facut, dar cu nostalgia ca nu am mai fost aceeasi "formatie" ca in 2012. Cred ca o s-o fac din nou  luna viitoare, fiind aceeasi formatie, cu deosebirea ca eu voi fi acolo. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
nika85
nika85 22 ian 2014, 23:58

buna, in poze se vede o tava de sticla pentru cuptor, eu stiam ca aceste tave se pun la cuptor in momentul in care il pornesti pentru ca exista riscul de a se crapa la cuptorul preincalzit (tava fiind rece)?

si as fi vrut sa te intreb cate minute se tine conopida la cuptor ?

lena
Elena (lena) nika85 23 ian 2014, 12:24

Da, le pui in cuptor cald nu fierbinte.

Desi eu de ceva timp gatesc in vase de sticla, nu am avut nici o problema pana acum si nu prea am stat sa ma gandesc daca crapa sau nu.

mariam
mariam 16 oct 2012, 21:01

yummi, eu fac conopida doar cu pui si orez, nu am indraznit nici o alta combinatie.as incerca.

Arata toate comentariile