Conopida gratinata

Conopida gratinata

De mai mult timp testam metode diverse de a face o reteta de conopida gratinata perfecta, am incercat si cu Sos Bechamel, dar totusi cea mai buna si mai simpla reteta este cea de mai jos, cu smantana dulce.

Spre surprinderea mea este unica mancare de conopida/broccoli care place Sofiei si altor copii care au gustat.

Se face f.repede, puteti aplica metoda si la broccoli/conopida congelata, aveti grija sa nu o tineti prea mult la cuptor ca se face prea moale.

Ingrediente

Conopida
500 g
sau broccoli
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
200 ml
Cascaval
150 g
Sare,piper
1 lingurita
dupa gust
Ulei de masline
2 linguri
sau unt

Pasi de urmat

Pas 1

Conopida se rupe buchetele, se spala bine.

Conopida gratinata - Pas 1
Pas 2

Puneti la fiert o cratita mare cu apa. Cand incepe sa fiarba adaugati 1 lingura de sare si conopida pregatita mai sus.

Din momentul cum ati pus conopida o lasati 5 minute in cratita.

Conopida gratinata - Pas 2
Pas 3

Intr-o alta cratita puneti apa rece de la robinet.

Dupa ce a fiert conopida 5 minute o scoateti imediat si o treceti in apa rece.

Asta pentru a opri procesul de fierbere, care inca mai continua in legume dupa ce le scoateti de la fiert.

Conopida gratinata - Pas 3
Pas 4

Ungeti cu ulei de masline, sau unt o tava mica si adanca de cuptor.

Conopida racita bine o scurgeti de apa si o puneti in tava pregatita.

Conopida gratinata - Pas 4
Pas 5

Intr-un bol dati cascavalul prin razatoare, adaugati smantana dulce.

Conopida gratinata - Pas 5
Pas 6

Potriviti de sare si piper, amestecati bine cu o ingura.

Conopida gratinata - Pas 6
Pas 7

Distribuiti uniform aceasta compozitie peste conopida din tava.

Conopida gratinata - Pas 7
Pas 8

Puneti tava pe raftul de sus a cuptorului preincalzit la 200-250 grade.

Lasati pana se rumeneste frumos.

Conopida gratinata - Pas 8
Pas 9

Si cam atat, o serviti calda ca o garnitura de legume sau chiar ca mancare. Merge foarte bine cu orez, couscous sau piure de cartofi.

Pofta buna!

Conopida gratinata - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4-5 portii)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 18

tiki
tiki 05 Feb 2024, 09:21

Demult nu am mai facut aceasta reteta. Venind copiii acasa, ieri am facut-o in amestec cu broccolli. Tare buna a iesit. Multumesc de reteta.

Poza mea pentru reteta:
Laura Balaura
Laura Balaura 13 Oct 2017, 00:56

Și noi facem așa ceva acasă, dar îi punem în plus în sosul de smântănă și brânză și vreo 2 ouă, iar printre bucățelele de conopidă adăugăm ciupercuțe de pădure (ghebe) și gogoșari tăiați fideluță. Rețeta mea și a soacră-mii  (Da, se poate!)

Iese demențială, nu credeam până să mănânc că îmi place atât de mult conopida gătită. Înainte o mâncam doar crudă sau murată 

Nota mea pentru reteta:
anamarculescu
anamarculescu 19 Mar 2016, 13:53

Minunata, ca toate rețetele tale de altfel 😉

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Adris
Adris 20 Jan 2015, 00:49

Delicios! Varianta mea preferata de a gati conopida :) Sotul deja cumpara singur conopida, si ma roaga sa i-o prepar! Si musafirii care au probat-o au cerut reteta!

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 04 Aug 2014, 22:49

Buna. Eeee, cu aceasta reteta e poveste mai lunga. Am facut-o pentru prima data in dec.2012 (stiu ca a fost fata acasa), luata de aici. Dar atunci habar nu aveam de inscriere, postare, de tine Lena.....Am gasit-o, am facut-o inca de 2 ori una dupa alta ca prietenei fiicei mele, -o indianca-, i-a placut tare mult. Acuma repetand-o, am si pozat si am adaugat si cateva buchetele de broccoli ca aveam. F. buna, si simplu de facut, dar cu nostalgia ca nu am mai fost aceeasi "formatie" ca in 2012. Cred ca o s-o fac din nou  luna viitoare, fiind aceeasi formatie, cu deosebirea ca eu voi fi acolo. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
nika85
nika85 22 Jan 2014, 23:58

buna, in poze se vede o tava de sticla pentru cuptor, eu stiam ca aceste tave se pun la cuptor in momentul in care il pornesti pentru ca exista riscul de a se crapa la cuptorul preincalzit (tava fiind rece)?

si as fi vrut sa te intreb cate minute se tine conopida la cuptor ?

lena
Elena (lena) nika85 23 Jan 2014, 12:24

Da, le pui in cuptor cald nu fierbinte.

Desi eu de ceva timp gatesc in vase de sticla, nu am avut nici o problema pana acum si nu prea am stat sa ma gandesc daca crapa sau nu.

Kolea
Kolea 17 Oct 2012, 22:46

Buna Lena,

Am incercat sa "deschid" reteta cu painici mici si nu am putut. Poti sa ma ajuti, sa-mi spui cum sa citesc aceasta reteta?Multumesc, Kolea

lena
Elena (lena) Kolea 17 Oct 2012, 22:51

Ce browser de Internet folosesti?

MAMI DE PITICI MICI
MAMI DE PITICI MICI 17 Oct 2012, 12:28

Incredibil! Baietelul meu care simte gustul de conopida in orice preparat si nu mananca de niciun fel, acum a mancat un buchetel intreg!!!!!! E drept, pe langa cascaval am pus si putina telemea de oaie sa fie mai sarat, dar nu stiu daca asta l-a determinat sa manance. Super reteta!

mariam
mariam 16 Oct 2012, 21:01

yummi, eu fac conopida doar cu pui si orez, nu am indraznit nici o alta combinatie.as incerca.

anad
anad 16 Oct 2012, 19:04

Reteta este excelenta. Uneori inlocuiesc cascavalul cu branya sarata de oi.Gustul nu mai este asa dulce,

Arata toate comentariile