Conopidă gratinată

Conopidă gratinată

De mai mult timp testăm metode diverse de a face o rețetă de conopidă gratinată perfectă, am încercat și cu Sos Bechamel, dar totuși cea mai bună și mai simplă rețetă este cea de mai jos, cu smântână dulce.

Spre surprinderea mea este unica mâncare de conopidă/broccoli care place Sofiei și altor copii care au gustat.

Se face f.repede, puteți aplica metoda și la broccoli/conopidă congelată, aveți grijă să nu o țineți prea mult la cuptor ca se face prea moale.

Ingrediente

Conopida
500 g
sau broccoli
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
200 ml
   
Cascaval
150 g
   
Sare,piper
1 lingurita
după gust
Ulei de masline
2 linguri
sau unt

Pasi de urmat

Pas 1

Conopida se rupe buchețele, se spală bine.

Conopidă gratinată - Pas 1
Pas 2

Puneți la fiert o cratiță mare cu apă. Când începe să fiarbă adăugați 1 lingură de sare și conopida pregătită mai sus.

Din momentul cum ați pus conopida o lăsați 5 minute în cratiță.

Conopidă gratinată - Pas 2
Pas 3

Într-o altă cratiță puneți apă rece de la robinet.

După ce a fiert conopida 5 minute o scoateți imediat și o treceți în apă rece.

Asta pentru a opri procesul de fierbere, care încă mai continuă în legume după ce le scoateți de la fiert.

Conopidă gratinată - Pas 3
Pas 4

Ungeți cu ulei de măsline, sau unt o tavă mică și adâncă de cuptor.

Conopida răcită bine o scurgeți de apă și o puneți în tava pregătită.

Conopidă gratinată - Pas 4
Pas 5

Într-un bol dați cașcavalul prin răzătoare, adăugați smântâna dulce.

Conopidă gratinată - Pas 5
Pas 6

Potriviți de sare și piper, amestecați bine cu o lingură.

Conopidă gratinată - Pas 6
Pas 7

Distribuiți uniform această compoziție peste conopida din tavă.

Conopidă gratinată - Pas 7
Pas 8

Puneți tava pe raftul de sus a cuptorului preîncălzit la 200-250 grade.

Lăsați până se rumenește frumos.

Conopidă gratinată - Pas 8
Pas 9

Și cam atât, o serviți caldă ca o garnitură de legume sau chiar ca mâncare. Merge foarte bine cu orez, couscous sau piure de cartofi.

Poftă bună!

Conopidă gratinată - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4-5 porții)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 19

SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 30 Nov 2024, 14:50

super garnitura la orice friptura!

merci Lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 05 Feb 2024, 09:21

Demult nu am mai facut aceasta reteta. Venind copiii acasa, ieri am facut-o in amestec cu broccolli. Tare buna a iesit. Multumesc de reteta.

Poza mea pentru reteta:
Laura Balaura
Laura Balaura 13 Oct 2017, 00:56

Și noi facem așa ceva acasă, dar îi punem în plus în sosul de smântănă și brânză și vreo 2 ouă, iar printre bucățelele de conopidă adăugăm ciupercuțe de pădure (ghebe) și gogoșari tăiați fideluță. Rețeta mea și a soacră-mii  (Da, se poate!)

Iese demențială, nu credeam până să mănânc că îmi place atât de mult conopida gătită. Înainte o mâncam doar crudă sau murată 

Nota mea pentru reteta:
anamarculescu
anamarculescu 19 Mar 2016, 13:53

Minunata, ca toate rețetele tale de altfel 😉

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Adris
Adris 20 Jan 2015, 00:49

Delicios! Varianta mea preferata de a gati conopida :) Sotul deja cumpara singur conopida, si ma roaga sa i-o prepar! Si musafirii care au probat-o au cerut reteta!

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 04 Aug 2014, 22:49

Buna. Eeee, cu aceasta reteta e poveste mai lunga. Am facut-o pentru prima data in dec.2012 (stiu ca a fost fata acasa), luata de aici. Dar atunci habar nu aveam de inscriere, postare, de tine Lena.....Am gasit-o, am facut-o inca de 2 ori una dupa alta ca prietenei fiicei mele, -o indianca-, i-a placut tare mult. Acuma repetand-o, am si pozat si am adaugat si cateva buchetele de broccoli ca aveam. F. buna, si simplu de facut, dar cu nostalgia ca nu am mai fost aceeasi "formatie" ca in 2012. Cred ca o s-o fac din nou  luna viitoare, fiind aceeasi formatie, cu deosebirea ca eu voi fi acolo. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Kolea
Kolea 17 Oct 2012, 22:46

Buna Lena,

Am incercat sa "deschid" reteta cu painici mici si nu am putut. Poti sa ma ajuti, sa-mi spui cum sa citesc aceasta reteta?Multumesc, Kolea

lena
Elena (lena) Kolea 17 Oct 2012, 22:51

Ce browser de Internet folosesti?

MAMI DE PITICI MICI
MAMI DE PITICI MICI 17 Oct 2012, 12:28

Incredibil! Baietelul meu care simte gustul de conopida in orice preparat si nu mananca de niciun fel, acum a mancat un buchetel intreg!!!!!! E drept, pe langa cascaval am pus si putina telemea de oaie sa fie mai sarat, dar nu stiu daca asta l-a determinat sa manance. Super reteta!

mariam
mariam 16 Oct 2012, 21:01

yummi, eu fac conopida doar cu pui si orez, nu am indraznit nici o alta combinatie.as incerca.

anad
anad 16 Oct 2012, 19:04

Reteta este excelenta. Uneori inlocuiesc cascavalul cu branya sarata de oi.Gustul nu mai este asa dulce,

Arata toate comentariile