Budinca cu mere si orez

     O budinca deosebita - cu aroma puternica de mere caramelizate si unt - este mai repede o prajitura.Se prepara foarte usor, este sanatoasa si se poate da si la copii. Din pacate nu am poza la sectiune, s-a mancat foarte repede :)

Ingrediente

Mere Ionatan
500 g
Orez
130 g
Zahar
1 pah
Unt
50 g
Oua
3 buc
Faina alba calitate superioara
2 linguri
Esenta de vanilie
1 buc
Ulei de floarea soarelui
5 linguri

Pasi de urmat

1

Turnati uleiul de floarea soarelui intr-o tava de cuptor, ungeti cu el si peretii tavii.

Merele le spalati, scoateti cotorul, le taiati bucatele mici si le distribuiti uniform in tava. Presarati peste mere 3 linguri de zahar, dupa care puneti tava la cuptor pentru aproximativ 30 de min.

2

In acest timp fierbeti orezul intr-o cantitate f.mare de apa. Aproximativ o unitate de orez la 5-6 unitati apa.

3

Dupa ce a fiert orezul, il strecurati printr-o sita si il clatiti cu apa rece.

4

Intr-un bol bateti cu mixerul untul si restul de zahar, adaugati faina, vanilia si ouale, mai bateti putin sa se amestece bine.

5

Dupa jumatate de ora la cuptor, merele isi schimba putin culoarea, se vestejesc si lasa suc.

Scoateti atunci tava din cuptor.

6

Peste mere distribuiti uniform orezul fiert.

7

Peste orez turnati compozitia de unt, zahar, oua, etc si puneti tava iarasi la cuptor.

8

Lasati la cuptor pana cand orezul se rumeneste usor. Scoateti tava, o lasati putin sa se racoreasca.

9

Rasturnati budinca pe o farfurie, asa ca merele caramelizate sa fie sus. Daca mai raman felii de mar in tava le luati atent cu o spatula si le aranjati peste budinca. Se mananca si calda si rece - este absolut delicioasa.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (4-5 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Sursa: good-cook.ru

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Galia
Galia (24 January 2009, 14:07)

imi lasa gura apa

naciualina
naciualina (27 January 2009, 10:29)

ce gramaj tb sa fie paharul?

lena
lena (27 January 2009, 15:52)

In aceasta reteta chiar nu are importanta, dar paharul de care scriu eu de obicei este de circa 250-300g. Puteti sa puneti mai putin zahar daca tineti regim, sau mai mult daca va place dulcisor.

naciualina
naciualina (27 January 2009, 16:58)

mersi mult.spor la lucru in continuare.te asteptam cu alte retete delicioase.sunt super felicitari

Iulian (26 October 2009, 22:39)

pai dar nu am inteles cand se amesteca budinca?si cu ce? si budinca sa fie praf  nu? adika nefacuta cu lapte , direct preparata? te rog sa-mi raspunzi, sa ma lamuresti cand pun budinca?odata cu untul, zahar, faina, vanilia si ouale ????

lena
lena (27 October 2009, 08:29)

Salut Iulian, Budinca se numeste reteta, nu folosesti ca ingredient budinca praf din comert. Ingredientele se pun exact ca in pasii retetei, nu pui nimic in plus. Se folosesc doar oua, lapte, unt, zahar, vanilie.

cris (01 November 2009, 17:23)

foarte interesanta reteta....dar unde-i laptele ?....k nu apare nicaieri...

lena
lena (01 November 2009, 17:37)

Nu este lapte in reteta, sunt oua, zahar si unt.... Cititi atent reteta

cris (01 November 2009, 17:54)

tocmai asta e....am citit-o cu MARE atentie !...recititi-va ultimul raspuns catre iulian (cu atentie )....ca sa nu mai spun de prezentarea de inceput a prajiturii !.....sa va reproduc ?..."o budinca deosebita - cu aroma puternica de mere caramelizate, LAPTE......."

lena
lena (01 November 2009, 18:11)

Da, scuze - corectez imediat, am scris lapte(aveam in vedere ca asa miroase de la unt) in prezentarea de la inceput si in comentariu - am facut reteta acum  2 ani si nu am mai citit-o, lapte nu se foloseste dar untul ii da gustul ala de lapte, foarte placut.  Succese la gatit, urmati reteta si totul va fi bine

lena
lena (01 November 2009, 18:13)

Multumesc mult pentru corectare - da doamne la cat mai multi asa vizitatori atenti

cris (01 November 2009, 18:35)

Mersi si eu !

amalia80 (21 September 2010, 10:43)

Cand am pere in casa Imi place sa asociez mere cu pere la aceasta prajitura. Incercati sa puneti o para in loc de un mar si veti avea un gust deosebit cu fructe de toamna.

Dorinutza (22 September 2011, 15:14)

Am facut reteta aseara...este delicioasa!!!daca viitoare,adica in weekend:D o voi face in cantitate dubla,pt ca asta s-a terminat imediat,si n-am reusit sa duc si colegelor de la birou...este simplu de facut,rapid si delicios:D

Vera (02 December 2011, 19:02)

 Buna! Cum adica se lasa pana se rumeneste orezul? Deasupra nu e aluatul? Si pana la urma cat se lasa sa se coaca? E totusi si zeama pe care au lasa-o merele...Eu am pus-o acum la cuptor...sper sa-mi iasa.

lena
lena (02 December 2011, 19:05)

Vera, aluatul fiind mai lichid curge la fund si deasupra ramane oricum orezul. Lasa 30 de minute si va fi suficient, merele nu lasa multa zeama, si chiar daca o lasa este foarte bine.

adina0885
adina0885 (31 January 2012, 19:57)

Am facut si eu reteta de sus, a iesit foarte gustoasa numai ca mi s-au cam prins merele deisi am uns tava cu ulei si am respectat intocmai instructiunile. Cat timp trebuie sa las orezul sa se rumeneasca?

lilianamunteanu
lilianamunteanu (23 February 2012, 21:36)

Delicios si usor! Un desert rapid si bun de avut in casa la ceai. Ne-am delectat cu bucurie din el. Multumesc, Lena!

mourishka (14 April 2012, 19:08)

cand fierb orezul nu trebuie sa-l indulcesc cu zahar, sau se indulceste la cuptor cu restul ingredientelor?
PS: foarte bune retele, iti urez numai bine!

carmiyna
carmiyna (04 October 2012, 09:37)

Buna....e super buna am facuto aseara,dar dupa ce am strecurat pilaful am pus in el stafide si deasupara merelor am stropit un pic cu scortisoara. a iesit delicoasa!

 

merryy4ever (20 October 2012, 20:10)

Am facut aceasta budinca azi ,mi-a iesit ,este foarte gustoasa,merita sa o incercati.multumim pt reteta la lena. 

tanicelu (08 July 2013, 16:33)

buna Lena pot sa pun piersici sau caise in loc de mere?

lena
lena (08 July 2013, 18:35)

Cred ca poti.

tiki
tiki (18 October 2013, 20:33)

Buna.Si ea buna rau.Am mancat aproape jumatate !!! Si mie mi s-au lipit merele.Adica mai exact, cand am intors au ramas in tava,dar nu erau lipite,fiind umed. Le-am luat frumos cu paleta si le-am pus unde lipseau. Si eu am vreo doua retete cu aceasta budinca,dar mult mai complicate, Cu merele taiate felii subtiri,puse in "picioare" una langa alta,in straturi..etc. Asta e la fel de gustoasa si mult mai simplu de facut. (Poza nu e prea reusita fiind facuta acuma,pe seara,si nu e lumina buna).  Nu stiu daca sa-ti mai multumesc ,ca ma bagi in spital cu atatea bunatati. Pupici.

AndreeaMonica (12 November 2013, 21:18)

Tocmai am facut minunatia aceasta. Multumesc pentru reteta copii au adorat-o.

 

corina antoneta (05 January 2014, 19:00)

 la ce temperatura se coc merele si apoi budinca? Eu am pus-o deja la 200 grade dar daca nu imi va iesi macar sa stiu pt data viitoare. Multumesc tare mult! Sun o vesnica incepatoare nepriceputa!

lena
lena (05 January 2014, 21:50)

Ambele se coc la 200 grade.

andreea radu (13 April 2014, 17:41)

am descoperit de doua saptamani acest site si in fiecare zi am facut cate ceva din el pentru baietelul meu de 13 luni si totodata si pentru noi. MULTUMESC din suflet pentru idei,pentru detalii, pentru tot...........SUPER si aceasta reteta ( am inlocuit zaharul cu stafide facute pasta, iar untul cu ulei)

 

elena niculescu (02 May 2014, 21:42)

ce diametrul are tava? cat timp o mai tii la cuptor dupa ce torni ouale? eu am facut intr-o tava mai mica, orezul a fost acoperit in intregime si am fost nevoita sa las cam 30 min ca sa se coaguleze ouale( stratul de deasupra fiind destul de gros). cand am rasturnat, o parte din mere erau arse si au ramas lipite de tava. copiii au mancat ce a ramas( nu a fost aspectuoasa, dar a fost gustoasa ). o seara frumoasa

lena
lena (03 May 2014, 08:39)

Tava are 28cm diametru, nu mai tine minte cat am tinut-o exact - a fost demult cand am facut - dar nu cred ca mai mult de 30 de minute.

elena niculescu (03 May 2014, 14:35)

 tava mea a fost mai mica. voi incerca reteta intr-o tava mai mare. multumesc pt raspuns

 

 

adela la la
adela la la (09 May 2014, 20:14)

Super delicioasa budinca!!! acum fac meniul pentru ziua de nastere a baietelului meu, majoritatea retetelor vor fi de la tine Lena!!! 

Ninuta Andrei (15 October 2014, 13:21)

Va multumesc pentru reteta. Budinca este delicioasa si a fost imediat savurata de micutul nostru.