Cozonac cu nuca si cacao

     Un cozonac foarte bun, cu multa umplutura, moale si pufos. Am folosit aceeasi reteta de aluat ca si la cornurile cu gem - un aluat simplu de preparat si gustos.

Ingrediente

Unt
100 g
Oua
2 buc
Drojdie proaspata
50 g
Zahar
100 g
pentru aluat
Lapte de vaca
200 ml
Sare
0.25 lingurite
Un varf de lingurita
Faina alba calitate superioara
600 g
Folositi faina cat va lua aluatul, ca sa nu se lipeasca de maini.
Nuci
500 g
Cacao pudra
4 linguri
Zahar
5 linguri
pt umplutura
Lapte praf
3 linguri
nu este un ingredient obligatoriu

Instrumente

Tava pentru chec si cozonac
pentru aceasta reteta veti avea nevoie de 3 tavi

Pasi de urmat

1

Preparam mai intai aluatul:

Topim untul intr-o cratita, la foc mic. Dupe ce stingeti focul, lasati sa se racoreasca.

2

Cu o lingura mixati bine drojdia cu ouale si sarea, pana se omogenizeaza.

3

Turnati zaharul si laptele in untul topit fierbinte - amestecati bine.

4

Adaugati laptele+zahar+unt la ouale cu drojdie.

5

Adaugati faina si framantati un aluat moale care sa nu se lipeasca de maini.

6

Acoperiti bolul cu aluat cu o folie alimentara si lasati la un loc cald aproximativ o ora, pana creste in volum de 2 ori.

7

Impartiti aluatul in 3 parti.

8

Apoi fiecare parte o taiati in 2 si formati in total 6 bile de aluat.

9

Nucile le maruntiti bine, fie cu facaletul, sau masina de tocat, sau alte ustensile.

10

Adaugati pudra de cacao, amestecati.

11

Apoi zaharul, amestecati.

12

Si laptele praf, amestecati bine.

13

Cu putin lapte sau apa fiarta, diluati compozitia de nuci - adaugati cate putin si amestecati pana nu devine o compozitie omogena si groasa, ca un gem.

14

Ungeti cu ulei tavile pentru cozonac.

15

Fiecare bila, pe rand, o intindeti cu facaletul intr-o foaie subtire si ovala.

16

Puneti 2 linguri de umplutura si o intindeti uniform pe toata suprafata foii, mai putin pe margini.

Aici puteti adauga si bucatele de rahat, va fi mult mai frumos si gustos.

17

Rulati foaia, apasand uspr marginile, ca sa nu iasa umplutura. La fel mai intindeti si mai rulati o foaie de aluat.

18

Aceste 2 rulade le impletiti in forma de spirala.

 

19

Acesta va fi un cozonac, pe care il puneti intr-o tava de copt pregatita mai inainte, si il lasati la un loc cald ca sa creasca bine.

In asa fel formati inca 2 cozonaci.

20

Dupa aproximativ o ora, cand cozonacii au crescut bine, le ungeti cu o pensula, cu galbenus de ou - si le puneti la cuptor la temperatura medie.

 

21

Cand se rumenesc bine le scoateti din cuptor si le lasati sa se racoreasca putin.

22

Apoi le scoateti din tavi si le lasati  sa se raceasca bine cateva ore, sau daca le faceti seara le lasati pana dimineata. Vor fi mult mai buni si mai pufosi.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (3 cozonaci)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 80 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

vero79 (24 March 2009, 23:03)

arata foarte bine cozonacul

naciualina
naciualina (28 March 2009, 21:40)

si eu vreau

alinutza85 (07 April 2009, 23:01)

Eu sunt mai mult cu intrebarile:merge ecest aluat si la pasca  de Sf.Paste?.Iti multumesc!!!

lena
lena (08 April 2009, 00:35)

Cred ca merge - este aluat dospit, doar ca putin mai rapid se face decat altele.

naciualina
naciualina (16 April 2009, 18:42)

imi poti spune te rog ce dimiensiuni au tavile?

marisa (23 December 2009, 23:32)

arata super miine fac

 

mioara (16 January 2010, 22:01)

buna lena, vreau sa stiu din cantitatile astea ies 6 cozonaci  ?vreau sa zic din 600g faina ies 6 cozonaci?

lena
lena (16 January 2010, 22:10)

Salut  Mioara, din aceasta cantitate de faina ies 3 cozonaci, citeste atent reteta.

Cecilia (17 January 2010, 21:25)

Reteta explicata foarte bine si fotografii excelente. Ce-m plac cozonacii cu umplutura multa. Cand e umplutura putina, parca manci paine. Merci mult. Am sa fac cozonacii astia si eu.

Cecilia

amelittat (04 February 2010, 16:25)

pare f simpla reteta ta de cozonac si arata f bine, dar eu as avea o intrebare, cat timp framanti aluatul inainte de dospit, eu as pune in umplutura niste stafide,cred ca ar fi mai gustoasa, ce zici? o zi buna

 

lena
lena (04 February 2010, 17:00)

Aluatul il framant 5-10 min, si dupa ce creste si se odihneste inca 5 min. Merge foarte bine si cu stafide

mioara (05 February 2010, 10:39)

abia astept sal fac e o splendoare

amelittat (09 March 2010, 19:37)

am  o intrebare acu ca se apropie pastele, spune-mi te rog cu faina uscata in pliculet merge sa fac cozonacii? si daca fac fiecare bila de aluat separat fara se la impletesc cum ar iesi?mersi de raspuns

lena
lena (09 March 2010, 20:38)

Da, cred ca vroiai sa spui de drojdie uscata - merge si drojdie uscata - 2 pliculete ar trebui cred. Si poti sa nu le impletesti

amelittat (09 March 2010, 21:58)

merci lena pt raspuns, da ma gandeam la drojdie:), acu ma gandeam ca poate intr-o zi testezi pt noi si o reteta de baigli cu nuca sau mac si o postezi pe blog, cred ca ne-am bucura tare mult

MariaP (20 September 2010, 15:27)

Sunt exceptionali! Eu umplutura o fac cu cacao, nuca, zahar, diverse arome si albus de ou batut spuma - iese ca o crema, un deliciu!

amalia80 (21 September 2010, 10:47)

Nuca macinata o amestec cu albusuri batute spuma, vanilie si rom si intotdeauna presar si stafide. Iar dupa ce ii ung cu galbenus de ou presar zahar si nuca rasa pentru o coaja delicioasa!

Ellena
Ellena (11 October 2010, 21:34)

la pasi de urmat la nr 1.,ai scris topim uleiul,dar cred ca e vorba de unt nu?

maria anca
maria anca (25 October 2010, 19:46)

mama mea facea asa cozonaci si ea a murit si eu nu aveam reteta.multumesc ca existi lena

cosminagatea
cosminagatea (26 October 2010, 19:33)

buna lena,am probat si eu  reteta asta(si nu numai am probat mai multe si miau iesit)dar aluatu mia iesit ff moale.am ami incercat adua oara si am pus mai multa faina dar nu o mai crescut asa de bn si nu mai era asa de pufos.crezi ca trebiue s apun mai putin lapte sau poate fi de la faina ,eu nu sunt in rom si am cautat aici faina care o fost mai buna si tot asa.am incercat de 3 ori reteta si miar place sami iese pt ca imi palc ff mult cozonaci.ms

 

lena
lena (26 October 2010, 20:17)

In primul rand la cozonaci, aluatul trebuie sa fie moale - altfel sunt tari si deloc pufosi. Ca sa lucrezi un aluat moale tot trebuie un pic de practica - pune mai multa faina pe masa, cand lucrezi aluatul, nu pune efectiv in el la framantat. Nu trebuie sa pui faina pana simti ca nu se mai lipeste de maini, asta nu merge la cozonaci si aluaturi dulci cu drojdie.

dodolin (28 November 2010, 00:56)

sincer nu am facut niodata dar anul asta de sarbatori vreu sa incerc imi place foarte mult si sper sa-mi reuseasca .

A. Rowsell (02 December 2010, 23:58)

Buna,

eu nu am drojdie proaspata am numai uscata .Pot folosi drojdia uscata???

lena
lena (03 December 2010, 08:32)

Atunci pune drojdie uscata cat pt 1 kg de faina.

A. Rowsell (03 December 2010, 15:06)

Multumesc frumos incerc azi si te anunt :);tine-mi pumnii......

Ellena
Ellena (10 December 2010, 21:54)

Va veni randul si la cozonac cat de curand! sincer va fi prima data cand voi face cozonac!sper sa imi iasa, asa mari,frumosi si pufosi ca ai tai Lena!

Peakoil Doomer (12 December 2010, 20:31)

Ma uitam la o reteta de cozonaci pufosi si m-am uitat pe site. Am ramas socat de reteta asta. Primul lucru care mi-a atras atentia a fost cand, corespunzator primei poze, se scria ca se pune uleiul la foc si era destul de evident ca se punea de fapt UNTUL la foc. In fine - ulei -unt este cam la fel - grasime - am zis eu. Apoi am zis : inainte sa ma apuc sa fac reteta hai sa testez cantitatile. La inceput scrie ca vor iesi 3 kg de cozonac. Am insumat greutatea tuturor ingredientelor : Unt 100g + 2 oua (inca 100g)=200g +drojdie (50)+zahar (100)+Lapte de vaca(200)+Faina(600)+Nuci(500)+CacaoZaharLaptePraf(max300)=1950grame de ingrediente. Acum eu nu inteleg fie este pentru un cozonac, fie este pentru trei cozonaci si lipseste cantitatea de 1050 de grame fie reteta este scrisa in bataie de joc si toti care au incercat-o sunt fraieri care-au avut incredere in cineva superficial. Eu unul NU VOI INCERCA SA O FAC!

lena
lena (12 December 2010, 20:42)

Peakoil, se pare ca ai intrat aici in reteta doar ca sa carcotesti - oricum multumesc pentru 2 corectii care le-ai facut la reteta - da intr-adevar sunt 2 kg de aluat si 3 cozonaci  si da, am incurcat cuvantul ulei cu unt.

Am corectat in reteta, dar era mai simplu sa ma intrebi de ce sunt cantitatile astea, nu? Sau este mai simplu din start sa spui CA TU UNUL NU VEI INCERCA ACEASTA RETETA.

Ce sa facem, site-ul este public si avem de-a face cu orice lume.... spre deosebire de alte site-uri aceasta reteta chiar a fost incercata si nu numai de mine, nu a fost copiata de undeva doar pt a da bine ca am un cozonac pe site.

Sunt multe alte site-uri si sunt sigura ca vei gasi o reteta pe care o vei incerca vreodata.

DdelyaD
DdelyaD (25 April 2011, 17:50)

Buna!

Felicitari si mii de multumiri pt aceasta reteta! O fac de la Pastele de anul trecut si de atunci numai pe ea o folosesc, imi ies cozonacii grozav de buni, si asa cum imi plac mie, cremosi!

Alt avantaj al acestei retete este ca merge de minune la masina de facut paine, programul pt aluaturi dulci. Este singura reteta care mi-a iesit bine la masinuta, intr-adevar nu pun decat nuca, rahat si stafide, dar creste grozav. Copiii sunt innebuniti dupa cozonacelul din masinuta.

Anul acesta am facut si pasca cu aluatul acesta si mi-a iesit absolut grozava.

Pentru cele aveti masina de facut paine, cu incredere puneti aluatul la framantat si la dospit in ea, iese foarte pufos, nelipicios, elastic si face multe basicute la intins.

Felcitari inca o data!

C.Alina
C.Alina (28 April 2011, 13:06)

Doamnee cat de bine arata :-X azi mi-am propus sa fac si eu,sa vedem ce o iesi,am sa fac pana imi v-a iesii...ceva bun de mancat :)) eu sunt innebunita dupa dulciuri. iti voi spune diseara sau cel tarziu maine ce a iesit.

taty (06 May 2011, 20:30)

Lenka si mie mi-a iesit bine aceasta reteta...iti multumesc.

Gabry Mng
Gabry Mng (12 December 2011, 16:49)

Ciao!Increc sa printez reteta cu poze si nu reusesc!Ma trimite la pate de fasole sau cam asa ceva :((

lena
lena (12 December 2011, 16:51)

Merci de informatie, o sa rezolvam cat mai repede problema!

lena
lena (12 December 2011, 17:04)

Gata, s-a rezolvat!

Gabry Mng
Gabry Mng (12 December 2011, 17:34)

Cautam o reteta de cozonac cu rahat dar nu o gasesc.Oare daca fac acelasi aluat dar  in loc de umpluura pun doar rahat iese bine??

lena
lena (12 December 2011, 17:36)

Sigur ca iese

Gabry Mng
Gabry Mng (12 December 2011, 17:54)

O ultima intrebare si nu mai deranjez:reteta de piftie sau racitura cum i se mai zice aveti pe aici?sunt in Italia si chiar nu am pe cine sa intreb...

lena
lena (12 December 2011, 18:08)

Gabry, uite aici reteta de Piftie.

Gabry Mng
Gabry Mng (18 December 2011, 17:37)

Salut!Am reusit intr-un final sa fac o' proba' a cozonacului pt Craciun.Aveti si niste poze.Eu pot spune ca sunt destul de multumita de el:)

Gabry Mng
Gabry Mng (18 December 2011, 17:38)

Si mai am una(din pacate e deja inceput:()

GabrielaD (19 December 2011, 23:04)

 100g unt, 2 oua, 50 gr drojdie, 100 g zahar, 200 ml lapte, 2 kg faina, toate aceste ingrediente sunt pentru 3 cozonaci? Vreau sa stiu dc am inteles bine ca vreau sa incerc reteta. Multumesc.

lena
lena (19 December 2011, 23:07)

Da, Gabriela, sunt pentru 3 cozonaci nu chiar mari - daca vrei mai mari vezi Reteta de cozonac cu nuci.

Pau Buli
Pau Buli (24 December 2011, 12:43)

 Pentru prima oara am facut si eu cozonac  Imi place ca are multa nuca, nu ca cei din comert pe ici pe colo. Se fac usor chiar. Insa mi se pare ca e putin uscat, sa fie din cauza ca i-am lasat la racit peste noapte neacoperiti? sau oi fi gresit eu ceva cine stie... nu-i bai sunt faini  Mersi pentru toate retetele cu care imi faci un Craciun deosebit Lena. Iti doresc sarbatori fericite si linistite... dupa atata gateala 

sara33 (26 February 2012, 15:52)

 buna lena!azi am facut ceva bun de care imi era de mult pofta!cozonac cu nuca si cacao!il ador!iti arat si cum a iesit,imens,cu toate ca am facut jumatate de reteta sa vad cum e si apoi am sa fac reteta intreaga de paste!uite-l!nu e foarte aspectuos k aveam ocupate celelalte tavi si asa k l-am facut intr-una mai mare!astept expertul sa-mi spuna dak ii place!te-am pupacit!pe maine!

sara33 (27 February 2012, 08:08)

 buna dimineata!am lasat la racit si patruns cozonacelul,cateva ore si apoi am taiat sa gust si am cazut pe spate!!e moale,aromat gustos ca cel al mamei(eu am mai adaugat esente

sara33 (27 February 2012, 08:20)

 am pus o esenta de floare de portocal,aici se foloseste mult da un gust si miros tare bun,razatura de lamaie si portocala,stafide ,zahar vanilat si rom in umplutura(am pus si lapte si un albus in umplutura,galbenusul la uns si mac am pus deasupra).asa facea mamikta mea si eram innebuniti dupa cozonacelul ei,nimeni nu facea mai bun ca ea(numai ca ea framanta mult timp si facea mai mult,poate ca al ei iesea mai pufos putin dak imi aduc bine aminte,dar gustul este acelasi)!observ ca e simplu de facut si foarte bun,pufos,nu este uscat,e super reteta si ce m-a uimit este ca nu se framanta mult si este foarte bun k nu e asa gras(gretos),merci ca existi si ca imi aduci aminte de ea de fiecare data cand iti vizitez site-ul!e cam des in ultima vreme,cam in fiecare zii!o zii buna si numai bine!sau mai bine spus pe mai tarziu ca nu stiu ce sa gatesc azi si poate pana la urma ca in ultima vreme,ma inspir din site!te-am pupat lena!

marietka
marietka (01 April 2012, 19:28)

E buna reteta ,am incercato si eu si mi-a reusit .

Trebuie sa aveti mai multa incredere in voi si ve-ti reusi.Eu am incercat multe retete de la Lena si mi-au reusit toate.Succes si ii multumesc Lenei!

adina  mariana
adina mariana (09 April 2012, 23:38)

 Buna sunt noua pe acest forum am facut acest cozonac si a iesit  foarte bun , lena mulumesc pt reteta

adina  mariana
adina mariana (09 April 2012, 23:41)

 

roberta (12 April 2012, 16:46)

lena , ai spus ca untul se lasa la racit , apoi la pct.3 ca se toarna peste untul fierbinte . cum este defapt?

 

 

lena
lena (12 April 2012, 19:29)

Untul a fost pus deoparte(un pic sa se racoreasca, nu raceasca) sa nu aiba chiar 100 de grade - cand pui in el restul ingredientelor el inca este fierbinte- nu apuca chiar sa fie rece. M-am exprimat mai gresit, dar se intelege - oricum mai bine ca ai intrebat, decat sa nu iasa :)

roberta (13 April 2012, 09:58)

Multumesc pt raspuns . Daca nu te superi , te rog sa-mi spui 50 gr. de drojdie nu este mult pt 600 gr. faina ? Acum de Paste , adica miine vreau sa fac cozonac si sa incerc reteta asta, dar este putin diferita de reteta mea si inca stau pe ginduri daca sa-o incerc sau nu . Daca reusesti sa-mi raspunzi pina mine m-as bucura daca nu, iti doresc un Paste linistit .

lena
lena (13 April 2012, 10:01)

Roberta, nu este mult - pune cu incredere, la cozonaci de obicei merge mai multa drojdie.

roberta (13 April 2012, 10:12)

Multumesc pentru raspuns . Voi incerca reteta si iti voi spune cum a iesit , dar voi face 2 cozonaci in loc de 3 pt ca am tavi mai mari (sper ca nu-i nici o problema ).

lacra06
lacra06 (13 April 2012, 17:56)

am facut astazi acest cozonac...extraordinar a iesit ... nu am mancat niciodata un cozonac de casa asa pufos si gustos...

 

Ellena
Ellena (14 April 2012, 02:19)

Buna Lena, imi poti spune te rog la ce temperatura coci cozonaci? si cam cat dureaza?mersi

P.S  Din cate stiu eu, aluatul de cozonac nu se intinde cu facaletul, pentru ca nu mai iese asa pufos, si trebuie sa fie putin mai uleios sa il poti intinde cu mainile...

Il voi face si eu si va anunt cum mi-au iesit!

irina D.
irina D. (14 April 2012, 17:07)

Multumesc pentru reteta....Este foarte bun...Asta mi-a iesit

roberta (14 April 2012, 22:24)

am facut cozonacii dar nu stiu de ce s-a intimplat de s-a lasat aluatul in cuptor . la inceput a crescut f frumos apoi s-a lasat . la gust este ff bun

 

camelia dobre
camelia dobre (15 April 2012, 00:40)

 fff buni,recomand reteta din toata inima

gabriela29sv
gabriela29sv (17 April 2012, 16:33)

Cozonacul e preferatul meu de sarbatori asa ca l-am facut si acum.Este o reteta f reusita.Multumesc Lena.

gabriela29sv
gabriela29sv (17 April 2012, 16:34)

Am uitat de poza ;)

gabriela29sv
gabriela29sv (17 April 2012, 16:36)

Si aici in tava imediat dupa ce i-am scos din cuptor :)

gabriela29sv
gabriela29sv (17 April 2012, 16:41)

Sunt atat de incantata de cum a iesit incat vreau sa mai postez o foto, cu cozonacul alaturi de pasca cu branza traditionala(facuta din acelasi aluat).Numai bine la toata lumea ;)

crismi (25 April 2012, 22:36)

Mi-au iesit cozonacii foarte-foarte buni.Eu le-am mai pus si rahat taiat bucatele. Pufosi si foarte aromati. De o suta de ori mai buni decat cei de la magazin. Se fac si foarte usor, dar si mai usor la masina de paine..Multumim,caci tuturor ne-a placut, Lena !!!

Cori
Cori (28 April 2012, 17:15)

E, ce ziceti e pufosenie? Acum va puteti mira, ca nu mai da inapoi

Cori
Cori (28 April 2012, 17:18)

Si o poza cu o parte din cozonacii facuti. Deliciosi!!! O sa te tin minte mereu, Lena, ca de la tine am invatat sa fac cozonaci!

m4r1n4 (02 June 2012, 20:19)

este grozav !!! l-am facut cu mare incredere datorita rezultatelor avute la alte retete explicate de tine si, asa cum speram, si de data asta a iesit bine. aceasta reteta de cozonac se alatura placintei cu pui care este una din preferatele mele. iti multumesc pentru ceea ce faci si te servesc cu mare drag cu o felie de cozonac ;)

Natalitsa (03 August 2012, 16:32)

 Draga Lena, multumesc mult pentru aceasta receta. Am incercat, si din prima mi s-a primit. Am facut un cozonac cu nuca si cacao si celalalt cu dulceata din petale de trandafir si nuca. S-au primit deliciosi!!! 

viky71988
viky71988 (12 August 2012, 18:27)

 Tin sa te anunt ca am facut pentru prima oara din viata mea cozonac si am folosit reteta ta(dar am adaugat esenta de vanilie la compozitia ptr cozonac si am mai adaugat stafide la cea cu nuci ) si mi-au iesit perfect cozonacii,sper sa nu fie norocul incepatorului,si pe aceasta cale iti multumesc,si bineinteles o sa incesc si alte retete si te voi anunta(cozonacul din poza este doar ce mi-a ramas ca restul sa mancat).pupici

Lena

Dori Stefi (12 November 2012, 17:18)

Buna Lena. Sunt o admiratoare de a ta si am facut cateva prajituri care au iesit de fiecare data. Acum insa am o problema, nu am facut niciodata cozonac si tocmai de accea am ales  reteta  ta stiind ca ies perfect. Imi sunt insa neclare doua aspecte la aceasta reteta: untul trebuie sa fie racorit sau fierbinte? Iar cea de-a doua, nu imi este clar daca  toate cantitatile de mai sus de 100 gr unt, 2 oua, 200 gr lapte, zahar 100 gr sunt pentru cantitatea de 600 gr faina sau pentru 2 kg faina...? Mi-as dori sa "exersez" inainte de Craciuna reteta... MULTUMESC ANTICIPAT ! TE PUP SI TOATE CELE BUNE!   

lena
lena (12 November 2012, 21:36)

Dori, multumesc de aprecierea site-ului - ref. la reteta de cozonac - vezi pasul 3 la intrebarea cu untul si faina se pune cat scrie in reteta - 600g.

Cele 2 kg sunt total masa la cozonaci, cu umplutura si altele din reteta, aproximativ calculata de mine. Vezi si reteta de Cozonac cu nuca, foarte reusita si aia, doar ca acolo trebuie sa framanti mai mult in aluat.

florentina.t (17 November 2012, 21:54)

foarte bun,abia l-am scos de la cuptor,foarte usor de preparat,nu se framanta mult!

iti multumim pt retetele minunate,am mai incercat painea de casa si conopida gratinata,au iesit super!!!

 

elia (27 November 2012, 12:05)

Am facut cozonaci dupa reteta de mai sus si au iesit extraordinari. Multumesc pt retete ! 

tatinela (04 December 2012, 19:21)

 Cozonacul asta l-am facut de Pasti,anul asta...ce sa zic,prima mea incercare,nici nu m-am asteptat sa iasa sa gustos,plus ca se prepara ft usor...anul asta il fac si de Craciun!

Dorotheia
Dorotheia (11 December 2012, 12:53)

 Azi am făcut cozonacul după reteta de mai sus si au ieșit deliciosi si buni!!!complimenti pt retetasărbători fericite la toți !!!!

cezar
cezar (13 December 2012, 21:30)

Lena buna seara!  intrebarea mea este  as putea inlocui zaharul cu mierea?

lena
lena (13 December 2012, 22:00)

Zaharul din aluat nu as recomanda sa-l inlocuiesti total, dar in umplutura dupa placerea ta:)

cezar
cezar (13 December 2012, 23:12)

Multumesc mult!

LORINDA
LORINDA (23 December 2012, 03:37)

heyyy..stiu ca e o ora tarzie dar acum am terminat cozonaceii dupa reteta ta combinata un pic cu cea a mamei si impletind in 3 nu in spirala...as fi pus fotografii pe pasi..dar am sa pun doar pe cea finala.. multumesc  mult Lena.!

LORINDA
LORINDA (23 December 2012, 03:40)

abia astept sa il tai...am emotii..am pus cam multa nuca.. :)

Issa
Issa (26 December 2012, 12:47)

 Acum de sarbatori acest cozonac e o minune. Tuturor va urez sarbatori fericite si un Craciun magic. Lena pentru tot ce faci multumiri din suflet si cele mai frumoase ganduri te imbratisam pupici si La Multi Ani!!!

maditzu
maditzu (05 January 2013, 21:50)

 buna vroiam sa iti spun ca la toate retetele nu se mai vede primul ingredien scris in totalitate si la prima etapa la fel este acoperit din scri te rog daca ai putea sa rezolvi aceasta problema pt ca sun o mare fana a retetelor tale chiar daca nu am facut nici un comentariu am facut multe din retele tale si as vrea sa continui sa mai fac dar nu se mai intelege acum.    multumesc si sa o ti in continuare tot asa ,felicitari

 

 

lena
lena (05 January 2013, 21:55)

Multumesc de sesizare, spune-mi te rog ce browser de Internet folosesti? Firefox, Chrome, Internet Explorer?

maditzu
maditzu (06 January 2013, 21:58)

 google chrome

cor-y
cor-y (16 January 2013, 04:58)

Buna Lena, sper ca ai esti pe-aici sa-mi poti raspunde .Umblant pe net, am gasit reteta ta de cozonac si sincer, am fost foarte incantata pentru ca, in sfarsit  am crezut ca am gasit si eu o reteta de cozonac usor de facut, asa ca m-am apucat si eu pentru prima data in viata sa  fac cozonac. Am respectat reteta intocmai, insa la 600gr de faina, mi-a iesit un aluat foarte moale, si lipicios (de maini), incat nu l-am putut framanta, asa ca am mai adaugat faina pana nu s-a mai lipit (asa cum ai scris si tu in reteta), insa s-a ingrosat prea tare si nu a mai crescut.care-i problema? este vre-un secret la framantat?stiu ca maica-mea, in timp ce framanta, (cam 1 ora) adauga treptat grasime (ulei), dar la aceasta reteta cum se procedeaza? a, si inca o mica remarca: nu ai zis nimic de arome, nu se foloseste nimic?

lena
lena (16 January 2013, 09:45)

Da, atunci cand pui faina in plus, la framantat, trebuie sa ia grija sa nu fie prea multa. De obicei te panichezi ca-i moale si ai tendinta sa pui mai multa faina.

Pui cate putin, atat cat sa-l poti framanta. La aceasta reteta nu se pune ulei la framantat.

cor-y
cor-y (16 January 2013, 10:18)

Multumesc pentru raspuns, sper ca data viitoare sa-mi iasa ca pare tare bun si simplu de facut. Acum, sincera sa fiu, cred ca nici faina nu m-a ajutat deloc, ba chiar cred ca mi-am pus bete in roate deoarece, am folosit faina de moara si sincer, nu cred ca este chiar de cea mai buna calitate. Dar mai am o intrebare: stiu ca maica-mea, pune de cu seara toate ingredientele la loc caldut, pentru a nu fi prea reci dimineata, cand se apuca de cozonaci; la aceasta reteta este importanta temperatura ingredientelor, sau nu?  de ex. ouale, le pot folosi direct din frigider, sau trebuie sa le las sa ajunga la temperatura camerei?

lena
lena (16 January 2013, 10:27)

Asta-i si farmecul retetei - este un cozonac mai putin pretentios, il faci dupa pasi si nu te complici tare.

Daca vrei unul mai clasic, cu toate regulile pe care zici ca le respecta mama ta - este Cozonacul cu nuca, asta l-am facut in mod traditional.

cor-y
cor-y (16 January 2013, 11:10)

Pai tocmai asta e, ca nu vreau; vreau ceva simplu, si rapid, de aceea, m-a atras reteta ta, dar, aveam cateva nedumeriri. multumesc pentru raspunsuri, si-ti doresc sa ai o zi buna!

cor-y
cor-y (24 January 2013, 22:48)

Am facut, si a iesit super bun. Multumesc pentru reteta....

 

Ionela oana
Ionela oana (26 January 2013, 15:43)

M-ai cucerit cu reteta asta,am mai facut cozonac,nu mi-a iesit si deja renuntasem la ideea de a mai incerca!!! Am vazut ca reteta ta are poze la orice pas (ceea ce pentru o incepatoare e ffff important) si am zis:mai incerc o data si bine am facut ;) acum e singurul site de gatit pe care il folosesc, MULTUMESC

Ionela oana
Ionela oana (26 January 2013, 16:04)

Ii trebuia mai multa umplutura,dar acum stiu ce am de facut :))) !!!

 

Corina S.
Corina S. (06 March 2013, 10:49)

 buna Lena, te rog sa-mi zici daca ai incercat sa faci acest aluat la masina de facut paine. multumesc.

lena
lena (06 March 2013, 10:51)

Da, merge.

cor-y
cor-y (09 March 2013, 13:21)

Buna Lena, si-ti doresc o primavara frumoasa, cu multe realizari. Am facut acest cozonac de multe ori; este minunat; insa am observat ca are totusi o hiba, si anume: se usuca tare repede desi i-l tin acoperit; ce sa-i fac? Multumesc mult, si-ti doresc o zi buna si o primavara frumoasa.Buna Lena, si-ti doresc o primavara frumoasa, cu multe realizari. Am facut acest cozonac de multe ori; este minunat; insa am observat ca are totusi o hiba, si anume: se usuca tare repede desi i-l tin acoperit; ce sa-i fac?

lipitan (19 March 2013, 07:36)

Exceptionali! Fac cozonaci dupa reteta bunicii, de 13 ani. Am facut cozonacii acestia sambata ,fara efort , mi-au iesit 2 buc., pentru ca am formele mai lungi. Au fost deliciosi. Multumim pentru reteta!

ELLENI (31 March 2013, 16:55)

 Salut fetelor. Am asa o intrebare, deoarece sant in grecia nu pot sa fac rost de lapte praf pe care sa il pun in compozitia cu nuca si cacao, ce pun in loc? 

lena
lena (31 March 2013, 16:58)

Poti sa nu-l mai pui, sau in loc de lapte simplu poti adauga lapte condensat.

ELLENI (01 April 2013, 13:02)

 mersi mult iubita

sara33 (05 May 2013, 14:30)

hristos a inviat!astia sunt cozonaceii de anul asta!

sara33 (05 May 2013, 14:31)

 si pasca!

sara33 (05 May 2013, 14:46)

 au iesit super pufosi! multa lumina si pace in suflet! paste fericit!

 

lena
lena (05 May 2013, 19:57)

Adevarat a Inviat Sara! Arata foarte bine, bravo!

Paste Fericit si voua!

Cori
Cori (06 May 2013, 09:42)

Uite si cozonacii mei de anul acesta

Paste fericit !

dianka (08 May 2013, 11:59)

 Mi-a iesit delicios, este prima dat cind fac cozonac, si toti m-au laudat merciiii

anad (20 May 2013, 15:03)

Este excelenta reteta. Nu aveam nuca dar am dat rahat si lamaie pe masina(ca pentru umplutura de napolitane), l-am subtiat putin cu lapte. A iesit delicios cozonacul. Daca aveti o reteta pentru o umplutura buna pt foi de nappolitana va multumesc mult. Fac des dulciuri dar dej este prea cald sa mai coc , vreau niste retete mai "racoroase". Multumesc pentru ajutor

carmen99 (06 June 2013, 13:16)

 felicitari pentru site!! A devenit cartea mea de bucate!! Retete delicioase si usor de pregatit!!

sanda-anka (20 October 2013, 14:38)

 Am facut si eu ieri aceasta reteata de cozonac pt prima data.ca prima expeienta  pot sa zic ca mi-a iesit  destul de bn,atat doar ca s-au crepat  putin caci am pus prea multa compozitie.i-am facut cu cacao si stafide  pt ca sunt plecata din tara si aici nuca e destul de scumpa iar mac nu am gasit.oricum multumesc de retata Lena si o recomand cu incredere tuturor!adaug si poza:)))

olaru madalina (27 November 2013, 06:24)

Multumesc pentru aceasta reteta minunata

 

mihaelaadelina (09 December 2013, 15:47)

 Buna !!! Eu sunt plecata din tara si fiind insarcinata am poftit la cozonac dar cei de aici nu-mi plac asa ca am decis sa fac eu un cozonac(pentru prima data). Au iesit destul de buni si de acum o sa fac aceasta reteta de cozonaci mereu, mai ales ca se apropie sarbatorile. Multumesc pentru reteta.

mihaelaadelina (09 December 2013, 15:49)
theotocu (19 December 2013, 08:31)

 Buna Lena draga! Este nemaipomenit! Si cand ma gandesc la faptul ca framantam cozonacul de se abureau peretii, pentru ca asa era reteta de la mama! A iesit o minunatie de cozonac! Trebuie sa recunosc, am fost putin sceptica de aceea am facut doar jumatate de compozitie! Cu siguranta voi repeta experienta! Felicitari! Multumim pentru retetele facile si delicioase!

Elenix (24 December 2013, 20:58)

e prima oara cand fac cozonaci si sper sa imi iasa buni. m-am ingrijorat putin pentru ca am pus cam multa compozitie si aluatul s-a mai rupt pe ici pe colo cand l-am rasucit... nu am avut ce'i face... banuiesc ca imi va iesi compozitia destul de rau...

multumesc oricum pentru reteta...abia astept sa mancam din ei in ziua de Craciun 

 

bijou (31 December 2013, 02:02)

 Super reteta cozonac ,mersi Lena mi-a iesit super

Mariostudios (03 January 2014, 22:56)

 Hmmm, ff imp citit reteta pana jos, fac io linistit reteta si ma trezesc cu 3 cozonaci... Am luat tava de yena si tot perfect!!

Mariostudios (03 January 2014, 23:08)

 Apropae am uitar... Poooze!

Expat99 (04 January 2014, 20:33)

Draga Lena,

Extraordinara reteta si nu mi s-a parut deloc grea - trebuie doar sa respecti reteta - au iesit minunati, imi aminteste de mama Dumnezeu sa o odihneasca, demult n-am mai vazut asemenea cozonaci - multumesc foarte mult pentru ce faci!

Daniela B.
Daniela B. (11 January 2014, 22:22)

 Multumesc mult pentru aceasta receta Lena, e super super, sa primit asa gustos, de cind vreau sa fac cozonac si uite ca am gasit reteta potrivita, pufos si moale! Baietelul meu de 4 ani, numai 10 minute daca a trecut de cind l-am scos din cuptor si cerea, i-am zis ca mine dimineata si o zis ca e prea mult pina dimineata, i-am dat si o savurat si o mai cerut. Asa ma bucur, ca s-au primit, alta data incerc sa fac cu brinza de vaci sunt sigura ca o sa fie gustos! Mesc mult inca odata!

lavy23 (21 March 2014, 18:21)

 Din cantitatea asta de ingrediente ies 3 cozonaci?

lena
lena (21 March 2014, 18:22)

Da.

lucianahdu
lucianahdu (01 April 2014, 17:58)

 ce cantitati mi-ar trebui pt un singur cozonac??vreau sa fac unul asa si unul cu nuca,tot reteta ta.noi suntem 2 persoane la masa de Paste si nu ne trebuie mai mult,doar ca nu imi pot da seama de cantitati pt un singur cozonac la nici una din retete si nu vreau sa stric ceva.te rog din suflet sa iti rupi putin din timp si sa-mi raspunzi.iti multumesc mult pt toate retetele."cu tine" am invatat sa gatesc!

lena
lena (01 April 2014, 20:44)

Sunt 3 cozonaci la ambele retete. Daca faci jumate din cantitati iese un cozonac mare. Sau imparti totul la 3 si faci 1 cozonac mai mediu/mic.

aleja (10 April 2014, 12:46)

Buna, poti sa-mi spui te rog la cuptorul electric, la ce temperatura trebuie copt, pe ce treapta a cuptorului si daca trebuie sa fie pornite ambele rezistente, atat cea de sus cat si cea de jos? Multumesc

lena
lena (10 April 2014, 21:50)

La cuptor electric temepratura medie este de 180-200 grade, trebuie pornite ambele rezistente si puneti tavile cu cozonac pe nivelul din mijloc.

laura99 (17 April 2014, 20:58)

Am facut azi cozonacii, este o reteta extraordinar de buna, nu numai ca sunt foarte gustosi dar au un aspect foarte frumos, sunt ca cei de patiserie, eu sunt incepatoare si pentru mine este un real succes. Imi pare rau ca nu pot posta poze.

Recomand reteta din toata inima.

oxanan (18 April 2014, 19:46)

in cit timp apr0ximativ se c0c???

oxanan (18 April 2014, 19:49)
laura99 (18 April 2014, 19:58)

se coc in aproximativ 30 - 35 de minute, eu am aragaz obisnuit, pe gaz, poate ca la cuptorul electric e altfel, nu stiu. Flacara la aragaz trebuie sa fie potrivita.

paula88 (18 April 2014, 22:07)

 Am incercat aceasta reteta pentru primul meu cozonac si a iesit extraordinar de bun si pufos.Felicitari!

biancadiana (18 April 2014, 23:23)

 pot fac compozitia la masina de facut paine ? pun aceleasi cantitatii ? multumesc mult.

AlexandraR87 (19 April 2014, 06:33)

 Stimata Lena, am inceput sa fac cozonaci conform retetei, dar aluatul nu a crescut in 1 ora ;( am folosit drojdie uscata si nu am adaugat apa calda ca sa o inmoi , oare asta e cauza? Si inca ceva, cind am adaugat laptele si zaharul la untul topit s-au facut cocoloase. Sunt foarte trista, am vrut sa ii fac sotului o surpriza (locuim in SUA). Merci anticipat

gabrielavargabv (19 April 2014, 13:09)

 Azi l-am facut si a iesit foarte bun si pufos. Am pus si niste poze. Multumim pt reteta.

sonycica
sonycica (19 April 2014, 13:25)

 lena, spune-mi te rog daca pot inlocui untul cu ulei?

gabrielavargabv (19 April 2014, 13:27)

L-am facut si eu azi si a iesit foarte bun si pufos. Multumim pentru reteta.

Ana. C (19 April 2014, 14:48)

 multumit pentru receta !

lena
lena (19 April 2014, 21:05)

Sonycica, tehnic poti, dar nu va avea aroma frumoasa de unt cozonacul.

lena
lena (19 April 2014, 21:11)

Alexandra, imi cer scuze pentru raspunsul intarziat, a fost o problema tehnica pe site cu postare si vizibilitatea comentariilor.

Cred ca problema a fost una singura, drojdia, poate nu a fost asa activa si nu este nimic grav daca o lasi si 2 ore sa creasca. Cocoloasele sunt normale, se mai intareste untul.

lena
lena (19 April 2014, 21:12)

Biancadiana, da, poti face si la masina de paine, aceleasi cantitati.

marryeu (26 April 2014, 09:42)

 Am incercat reteta si au iesit cei mai bestiali cozonaci.Am facut si cu nuca,stafide,rahat.Au crescut frumos si sa nu uit am primit cele mai multe laude.Multumesc mult de tot Lena pentru reteta.

delia-miruna (08 May 2014, 10:13)

am facut pt prima data in viata mea cozonac dupa reteta ta, si pot sa spun ca sunt extrem de fericita ca mi-au iesit mai buni decat m-as fi asteptat. Desi la inceput am fost foarte dezamagita cand am vazut ca aluatul nu creste, dar l-am lasat mai mult timp ( aproape 2 ore) si a iesit perfect. multumesc din suflet pt reteta. :) :)

LUMI71
LUMI71 (17 August 2014, 21:30)
Se poate folosi margarina pentru prajituri in loc de unt?Multumesc anticipat!
lena
lena (18 August 2014, 08:51)

Da, puteti.

vio2011
vio2011 (12 October 2014, 22:05)
Este f bun dar ii lipsesc aromele,eu am avut grija și am pus vanilie și rom,stafide.Tăvile mele sunt de 30 cm lungime,au ieșit doar doi cozonaci.multumim Lena
laura99 (19 October 2014, 11:17)

reteta este foarte buna, as putea spune chiar cea mai buna reteta de cozonac pentru ca a fost prima data in viata mea cand am facut cozonac si mi-au iesit perfect, iata si o poza mai mult decat elocvanta. Multumim Lena!

gyagya (24 October 2014, 17:28)
Peakoil Domer sincer nu am inteles dc te ai bagat sa comentezi ai facut dupa reteta si nu ti a iesit sau esti invidios pe cei care au reusit sa faca? Noi doar ce am facut au iesit superrrrrrr multumim ptr reteta
misha vanghelicescu (24 October 2014, 17:35)
Fffffff bun
cristinik (10 November 2014, 17:27)

 Buna Lena, am si eu o intrebare, daca nu am tavi pentru cozonac le pot coace in tava de yena sau in tava de ceramica? Am auzit ca nu se coc bine in astfel de tavi si mi-e teama sa incerc.

 

 

lena
lena (11 November 2014, 13:35)

Merge si in tava de yena/ceramica, de ce nu, doar sa aiba forma portivita.

Eu de 2 ani folosesc tavi de yena pt cozonac si sunt multumita.

cricri (27 November 2014, 10:31)

buna dimineata,a incercat careva saa puna cappuccino (plic nu lichid) in loc de cacao?

 

laura99 (10 December 2014, 14:27)

in loc de nuca si cacao pot sa pun fructe confiate? Se preteaza acest aluat si la fructe confiate? Multumesc anticipat

lena
lena (10 December 2014, 16:56)

Puteti sa-l faceti cu orice umplutura va place, chiar si cu gem mai gros.

laura99 (10 December 2014, 18:28)

Multumesc pentru raspuns, Sarbatori Fericite!

roxana12 (20 December 2014, 09:06)

 Pot pune si drojdie uscata?cam cate pliculete/ grame?

Multumesc!

 

lena
lena (20 December 2014, 17:51)
Da, merge si uscata, cam 20g - s-o dizolvi cu cateva linguri de lapte cald inainte.