Cozonac cu nuca si cacao

Un cozonac foarte bun, cu multa umplutura, moale si pufos. Am folosit aceeasi reteta de aluat ca si la cornurile cu gem - un aluat simplu de preparat si gustos.

Ingrediente

Unt
100 g
Oua
2 buc
Drojdie proaspata
50 g
Zahar
100 g
pentru aluat
Lapte de vaca
200 ml
Sare
0.25 lingurite
Un varf de lingurita
Faina alba calitate superioara
600 g
Folositi faina cat va lua aluatul, ca sa nu se lipeasca de maini.
Nuci
500 g
Cacao pudra
4 linguri
Zahar
5 linguri
pt umplutura
Lapte praf
3 linguri
nu este un ingredient obligatoriu

Instrumente

Tava pentru chec si cozonac
pentru aceasta reteta veti avea nevoie de 3 tavi

Pasi de urmat

1

Preparam mai intai aluatul:

Topim untul intr-o cratita, la foc mic. Dupe ce stingeti focul, lasati sa se racoreasca.

2

Cu o lingura mixati bine drojdia cu ouale si sarea, pana se omogenizeaza.

3

Turnati zaharul si laptele in untul topit fierbinte - amestecati bine.

4

Adaugati laptele+zahar+unt la ouale cu drojdie.

5

Adaugati faina si framantati un aluat moale care sa nu se lipeasca de maini.

6

Acoperiti bolul cu aluat cu o folie alimentara si lasati la un loc cald aproximativ o ora, pana creste in volum de 2 ori.

7

Impartiti aluatul in 3 parti.

8

Apoi fiecare parte o taiati in 2 si formati in total 6 bile de aluat.

9

Nucile le maruntiti bine, fie cu facaletul, sau masina de tocat, sau alte ustensile.

10

Adaugati pudra de cacao, amestecati.

11

Apoi zaharul, amestecati.

12

Si laptele praf, amestecati bine.

13

Cu putin lapte sau apa fiarta, diluati compozitia de nuci - adaugati cate putin si amestecati pana nu devine o compozitie omogena si groasa, ca un gem.

14

Ungeti cu ulei tavile pentru cozonac.

15

Fiecare bila, pe rand, o intindeti cu facaletul intr-o foaie subtire si ovala.

16

Puneti 2 linguri de umplutura si o intindeti uniform pe toata suprafata foii, mai putin pe margini.

Aici puteti adauga si bucatele de rahat, va fi mult mai frumos si gustos.

17

Rulati foaia, apasand uspr marginile, ca sa nu iasa umplutura. La fel mai intindeti si mai rulati o foaie de aluat.

18

Aceste 2 rulade le impletiti in forma de spirala.

 

19

Acesta va fi un cozonac, pe care il puneti intr-o tava de copt pregatita mai inainte, si il lasati la un loc cald ca sa creasca bine.

In asa fel formati inca 2 cozonaci.

20

Dupa aproximativ o ora, cand cozonacii au crescut bine, le ungeti cu o pensula, cu galbenus de ou - si le puneti la cuptor la temperatura medie.

 

21

Cand se rumenesc bine le scoateti din cuptor si le lasati sa se racoreasca putin.

22

Apoi le scoateti din tavi si le lasati  sa se raceasca bine cateva ore, sau daca le faceti seara le lasati pana dimineata. Vor fi mult mai buni si mai pufosi.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (3 cozonaci)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 80 min
Publicata:
Nota: 5 (35 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 200

Pashutza25
Pashutza25 06 mai 2016, 10:44

Iata si o poza

Poza mea pentru reteta:
Pashutza25
Pashutza25 06 mai 2016, 10:43

Am facut si eu prima data cozonac acasa.foarte pufos si gustos.doar ca mama a zis ca cu atita umplutura e mai mult o invirtita decit cozonac.

Anca13
Anca13 29 apr 2016, 11:24

E singura reteta de cozonac pe care o fac in fiecare an de Paste si Craciun. Mi a iesit de fiecare data delicios. Si e usor de facut chiar si pt incepatori. Multumesc mult!

Paste fericit!

Nota mea pentru reteta:
Alina Heering
Alina Heering 24 mar 2016, 19:54

Atunci e laptele,ce e drept l-am luat de pe foc si imediat am pus peste oul cu drojdia. Faina nu are de ce sa fie ptr ca folosesc aceasi faina de ani buni. Asta e,data viitoare voi fi mai atenta. Multumesc de raspuns,seara frumoasa

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
marryeu
marryeu 26 apr 2014, 09:42

Am incercat reteta si au iesit cei mai bestiali cozonaci.Am facut si cu nuca,stafide,rahat.Au crescut frumos si sa nu uit am primit cele mai multe laude.Multumesc mult de tot Lena pentru reteta.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
gabrielavargabv
gabrielavargabv 19 apr 2014, 13:09

Azi l-am facut si a iesit foarte bun si pufos. Am pus si niste poze. Multumim pt reteta.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
mihaelaadelina
mihaelaadelina 09 dec 2013, 15:47

Buna !!! Eu sunt plecata din tara si fiind insarcinata am poftit la cozonac dar cei de aici nu-mi plac asa ca am decis sa fac eu un cozonac(pentru prima data). Au iesit destul de buni si de acum o sa fac aceasta reteta de cozonaci mereu, mai ales ca se apropie sarbatorile. Multumesc pentru reteta.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Issa
Issa 26 dec 2012, 12:47

 Acum de sarbatori acest cozonac e o minune. Tuturor va urez sarbatori fericite si un Craciun magic. Lena pentru tot ce faci multumiri din suflet si cele mai frumoase ganduri te imbratisam pupici si La Multi Ani!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
crismi
crismi 25 apr 2012, 22:36

Mi-au iesit cozonacii foarte-foarte buni.Eu le-am mai pus si rahat taiat bucatele. Pufosi si foarte aromati. De o suta de ori mai buni decat cei de la magazin. Se fac si foarte usor, dar si mai usor la masina de paine..Multumim,caci tuturor ne-a placut, Lena !!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 24 dec 2011, 12:43

Pentru prima oara am facut si eu cozonac  Imi place ca are multa nuca, nu ca cei din comert pe ici pe colo. Se fac usor chiar. Insa mi se pare ca e putin uscat, sa fie din cauza ca i-am lasat la racit peste noapte neacoperiti? sau oi fi gresit eu ceva cine stie... nu-i bai sunt faini  Mersi pentru toate retetele cu care imi faci un Craciun deosebit Lena. Iti doresc sarbatori fericite si linistite... dupa atata gateala 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile