Pandispan de ciocolata

Pandispanul de care m-am indragostit din prima - stiti senzatia cand iti iese ceva "exact asta, anume asa vroiam eu sa fie pandispanul si tortul!". Si moale, si ciocolatos, si pufos, si nu trebuie insiropat (numa daca tare va place) si plus la toate se face repede si simplu.  Nu necesita si timp de "asezare" ca la pandispanul clasic, deci chiar pacat sa nu-l incercati.

Merge si servit ca un chec simplu, pudrat cu putin zahar sau ca cel mai delicios si reusit blat de tort. Se poate umple cu orice crema va place - eu la prima incercare nu m-am complicat si l-am umplut cu o crema de smantana (din aceea de 32%), amestecata simplu cu zahar si vanilie. Acum vreau sa incerc ceva mai delicat, urmeaza si reteta :)

Natalia, merci mult de asa o reteta geniala, esti tare ca intotdeauna

Atentie! Reteta trebuie obligatoriu salvata in caietul cu retete, recomand pentru ca si lalena.ro este un fel de caiet de retete pentru mine - retetele bune le postez aici ca sa am acces la ele oriunde as fi - si bineinteles si voi :)

Ingrediente

Cacao pudra
0.5 pah
pahar de 240ml
Apa clocotita
180 ml
Oua
6 buc
Zahar
300 g
Ulei de floarea soarelui
120 ml
Faina alba calitate superioara
280 g
Praf de copt
10 g
1 plic

Pasi de urmat

1

Se pregatesc toate ingredientele pentru reteta - am masurat toate ingredientele, zaharul l-am impratit in 2 boluri mici a cate 150g in fiecare. Faina se amesteca cu praful de copt.

2

Apa clocotita se adauga la cacao si cu un tel sau lingura se amesteca bine sa nu mai fie cocoloase.

3

Separati albusurile de galbenusuri - in 2 boluri mai mari.

4

Albusurile se bat spuma - cand se intaresc putin, adaugati in reprize 150g de zahar. Trebuie sa fie spuma mai tare, cam ca la bezele.

5

Galbenusurile se bat spuma cu 150g de zahar. Adaugati cate putin uleiul, sa se incorporeze complet.

6

Apoi incorporati compozitia de cacao, racita putin.

7

Si ultima este faina si praful de copt  - amestecati bine cu telul sau mixerul sa nu fie cocoloase.

8

Adaugati aceasta compozitie la albusurile batute spuma - sau le adaugati in vreo 2-3 reprize - si amestecati incet cu miscari de sus in jos, sa nu se dezumfle albusurile.

9

Turnati aluatul intr-o forma rotunda de 28 cm diametru, asternuta cu hartie de copt, sau unsa cu unt si tapetata cu faina. Usor (2-3 ori) scuturati tava de masa, ca sa se uniformizeze aluatul si sa iasa bulele de aer la suprafata.

10

Puneti tava la cuptor  la 180 de grade, temperatura medie - se lasa cam 40 de minute - pana nu trece testul cu scobitoarea - vedeti in poza, sa fie curata.

11

Dupa ce s-a racorit putin il scoateti din tava si lasati sa se raceasca complet.

Inainte de ornare, daca a format un cocolos deasupra il taiati atent cu un cutit subtire - sa aveti uniform tortul.

12

Si aici o poza cu el in sectiune, taiat, pregatit pentru asamblare.

13

Asa arata cu fundul in sus - eu prefer ca aceasta sa fie partea care vine deasupra, este perfect neteda si comoda pentru ornare.

Pofta Buna!

Cantitate: 500 g (1pandispan de 28 cm diametru)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Publicata:
Nota: 5 (25 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 161

Ellly
Ellly 23 aug 2016, 11:41

buna LENA!  intr-o tava de 22 de cm ar trebui sa injumatatesc ingredientele ?

Elisa.C
Elisa.C 19 apr 2016, 19:46

Oare as putea congela acest padispan? Isi pastreaza astfel calitatile?  Va multumesc! 

lena
Elena (lena) Elisa.C 20 apr 2016, 19:26

Sigur merge congelat, fara grija si va fi la fel de bun.

ETA
ETA 24 ian 2016, 13:45

In sfârșit pot încarcă si eu poza cu o felie din tortul meu facut cu pandișpanul acesta minunat, dar cu carob. Multumim Lena!

Poza mea pentru reteta:
Ina S
Ina S 13 dec 2015, 23:46

Va multumesc din suflet pentru toate retele delicioase postate. Sper sa reusesc sa le incerc pe toate. Fiind departe de casa de ceva timp ma bucur sa incerc din cand in cand cate o reteta traditionala. Pandispanul mereu mi-a iesit grozav. Am primit laude pentru toate retele incercate. Dintre torturi nu m-am aventurat mai departe de " Chocolat" pana recent. Tortul "Bounty" ( cel din poza ) mi-a dat emotii vazand procesul, dar a iesit minunat. A disparut mai repede decat tortul Chocolat sau asa mi s-a parut mie. :) 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
mariana  simion
mariana simion 03 nov 2015, 14:38

Am facut acest pandispan cu ciocolata si a iesit ff bun, urmaresc acest blog , am incercat si alte retete , atasez si poza cu blatul facut 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
viki-viorica
viki-viorica 02 iun 2014, 13:49
  • Îți mulțumesc mult pentru rețetă, e cel mai bun pandișpan pe care l-am făcut pina acum. Era cam multa compoziție pentru tava mea și am făcut de 2 ori iar în a doua am pus și nuci pisate este acum în cuptor sper sa îmi iasă la fel de bine și bun ca și acesta. Mersi mult!
Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Veronica Ella
Veronica Ella 02 sep 2013, 21:53

Buna! Buna!!! Am revenit cu poze :) a iesit minunat la gust, dar la compozitie...cred ca am gresit undeva ca a iesit cam gros si nu a crescut atat de mult....dar acolo e greseala mea! Reteta e minunata si gustul la fel :) data viitoare va fi mai bine :)  

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
LicaStar
Lica (LicaStar) 27 mar 2013, 18:24

Ce sa mai... reusita de nota 10, multumita Lenei si saitului ei

Poza mea pentru reteta:
sara33
sara33 16 ian 2013, 16:19

buna lena!am refacut reteta de pandispan,si uite ce frumusete a iesit!l-am umplut cu crema ganache,facuta cu crema de cocos(un fel de smantana de cocos) in locul smantanii pt frisk si cu cioco alba si neagra,apoi glazura tot de p site.a iesit o nebunie!pupici!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Lucica68
Lucica (Lucica68) 07 ian 2013, 18:00

Ceau Lena,am facut acest pandispan cu crema ganache nuca stafide caramelizate si fierte in lapte,l-am insiropat,a iesit un deliciu de ciocolata,am mai incercat retete de prajituri postate pe site-ul tau,toate au iesit super(nu prea le am cu ornatul) sant super incantata de tortul meu cu pandispanul tau,merci pentru reteta!

P.S.s-a rup un pic,am tras de hartie prea tare :( dar in rest a iesit super!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile