Am ajuns intr-un final la reteta tortului de ciocolata perfect - moale, fraged, cu crema fina si cu aroma intensa de ciocolata. Mi s-a spus ca a fost cel mai bun tort de ciocolata mancat vreodata, si sunt sigura ca asa si este, vi-l recomand - se face destul de simplu dar este foarte de efect.
Aici am folosit Crema de ciocolata rapida, care se potriveste perfect cu textura pandispanului, dar pentru ceva si mai deosebit puteti face Crema Ganache de ciocolata(mai ales pt ornat si motzuri). Sosul de ciocolata este cam obligatoriu, puteti sa-l mai aromati cu cafea. Pentru persoanele care nu agreeaza cantitatea de ulei, chiar insist sa folositi Ganache-ul la crema.
Apropo, se poate realiza acest tort si intr-o varianta de post, frumusestile din ciocolata amaruie si sosul de ciocolata aplicate la fel la Prajitura de ciocolata de post.
Mai intai pregatiti semipreparatele pentru tort:
1. Crema de ciocolata si Ganache-ul
3. Sosul de ciocolata, dizolvat cu putina apa calda sau cafea, pentru insiropare.
Puteti sa le faceti cu o zi inainte de montarea tortului.
Cand le avem pe toate gata ne apucam de partea cea mai frumoasa, montam tortul:
- Pandispanul se taie in 3 foi egale.
- Prima foaie(cea care a fost varful pandispanului) se pune la baza pe o farfurie asternuta pe margini cu hartie de copt.
- Se insiropeaza bine cu sosul de ciocolata.
- Apoi se unge un strat gros de crema de ciocolata(rapida sau ganache).
Asa continuati cu fiecare foaie de pandispan, ungeti marginile si bordurile si tortul este aproape gata.
Crema de ciocolata rapida este perfecta pt a unge marginile si finisa suprafata pt ca ramane lucioasa si foarte neteda, se lucreaza foarte bine spre surprinderea mea.
Lasati tortul la rece cateva ore sa se patrunda bine.
Dupa acest timp il mai nivelati daca este nevoie si scoateti bordurile de hartie - ramane farfuria curata si frumoasa, gata de infrumusetat tortul.
Faceti motzuri de preferat cu crema ganache.
Eu am facut de 3 ori acest tort si am observat ca motzurile cu crema rapida s-au lasat si pleoshtit, cele cu crema ganache raman ferme si frumoase.
In poza pasului este ganache, in poza de prezentare si mai jos este crema rapida, vedeti diferenta.
Si acum partea care este optionala - ornamente de ciocolata:
- am topit cicolata la microunde sau pe baie de aburi.
- se asterne hartie de copt pe un fund sau tava de cuptor
- puneti cate jumate de lingurita de ciocolata topita pe hartie si faceti raze cu o scobitoare.
Am facut cam 23 de stelute pt un tort si o banda de ciocolata din care se fac spirale.
Lasati la rece aproximativ o ora.
Dupa acest timp ciocolata se intareste si vedeti ca se iau frumos ornamentele de pe hartie.
Le aranjati pe bordurile tortului, cateva in mijloc deasupra si faceti optional spirale de ciocolata(se taie felii cam de 1 cm banda de ciocolata intarita si usor se indoaie in forma de spirala, daca s-a intarit prea tare lasati putin la temperatura camerei, se va inmuia si lucra mai bine).
Asa arata tortul gata ornat si finalizat.
Bineinteles si o sectiune delicioasa pentru cei pofticiosi :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.