Tort "Chocolat"

Am ajuns într-un final la rețeta tortului de ciocolată perfect - moale, fraged, cu cremă fină și cu aromă intensă de ciocolată. Mi s-a spus că a fost cel mai bun tort de ciocolată mâncat vreodată, și sunt sigură că așa și este, vi-l recomand - se face destul de simplu dar este foarte de efect.

Aici am folosit Cremă de ciocolată rapidă, care se potrivește perfect cu textura pandișpanului, dar pentru ceva și mai deosebit puteți face Cremă Ganache de ciocolată(mai ales pt ornat și moțuri). Sosul de ciocolată este cam obligatoriu, puteți să-l mai aromatizați cu cafea. Pentru persoanele care nu agreează cantitatea de ulei, chiar insist să folosiți Ganache-ul la cremă.

Apropo, se poate realiza acest tort și într-o variantă de post, frumusețile din ciocolată amăruie și sosul de ciocolată aplicate la fel la Prajitură de ciocolată de post.

Semipreparate
1000 g
pentru un tort vă trebuie 2 porții de cremă
500 g
   
500 g
pentru ornat
Ingrediente
Pandișpan de ciocolată
1 buc
rețeta de pe site
Ciocolată neagră/amăruie
100 g
pentru ornamente
Pași de urmat
Pas 1

Mai întâi pregătiți semipreparatele pentru tort:

1. Cremă de ciocolată și Ganache-ul

2. Pandișpanul de ciocolată

3. Sosul de ciocolată, dizolvat cu puțină apă caldă sau cafea, pentru însiropare.

Puteți să le faceți cu o zi înainte de montarea tortului.

Tort "Chocolat" - Pas 1
Pas 2

Când le avem pe toate gata ne apucăm de partea cea mai frumoasă, montăm tortul:

- Pandișpanul se taie în 3 foi egale.

- Prima foaie(cea care a fost vârful pandișpanului) se pune la bază pe o farfurie așternută pe margini cu hârtie de copt.

Tort "Chocolat" - Pas 2
Pas 3

- Se insiropează bine cu sosul de ciocolată.

Tort "Chocolat" - Pas 3
Pas 4

- Apoi se unge un strat gros de cremă de ciocolată(rapidă sau ganache).

Tort "Chocolat" - Pas 4
Pas 5

Așa continuați cu fiecare foaie de pandișpan, ungeți marginile și bordurile și tortul este aproape gata.

Cremă de ciocolată rapidă este perfectă pt a unge marginile și finisa suprafața pt că rămâne lucioasă și foarte netedă, se lucrează foarte bine spre surprinderea mea.

Lăsați tortul la rece câteva ore să se pătrundă bine.

Tort "Chocolat" - Pas 5
Pas 6

După acest timp îl mai nivelați dacă este nevoie și scoateți bordurile de hârtie - rămâne farfuria curată și frumoasă, gata de înfrumusețat tortul.

Tort "Chocolat" - Pas 6
Pas 7

Faceți moțuri de preferat cu cremă ganache.

Eu am făcut de 3 ori acest tort și am observat că moțurile cu cremă rapidă s-au lăsat și pleoștit, cele cu cremă ganache rămân ferme și frumoase.

În poza pasului este ganache, în poza de prezentare și mai jos este cremă rapidă, vedeți diferența.

Tort "Chocolat" - Pas 7
Pas 8

Și acum partea care este opțională - ornamente de ciocolată:

- am topit ciocolata la microunde sau pe baie de aburi.

- se așterne hârtie de copt pe un fund sau tavă de cuptor

- puneți câte jumătate de linguriță de ciocolată topită pe hârtie și faceți raze cu o scobitoare.

Tort "Chocolat" - Pas 8
Pas 9

Am făcut cam 23 de steluțe pt un tort și o bandă de ciocolată din care se fac spirale.

Lăsați la rece aproximativ o oră.

Tort "Chocolat" - Pas 9
Pas 10

După acest timp ciocolata se întărește și vedeți că se iau frumos ornamentele de pe hârtie.

Tort "Chocolat" - Pas 10
Pas 11

Le aranjați pe bordurile tortului, câteva în mijloc deasupra și faceți opțional spirale de ciocolată(se taie felii cam de 1 cm bandă de ciocolată întărită și ușor se îndoaie în formă de spirală, dacă s-a întărit prea tare lăsați puțin la temperatura camerei, se va înmuia și lucra mai bine).

Tort "Chocolat" - Pas 11
Pas 12

Așa arată tortul gata ornat și finalizat.

Tort "Chocolat" - Pas 12
Pas 13

Bineînțeles și o secțiune delicioasă pentru cei pofticioși :)

Poftă Bună!

Tort "Chocolat" - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (10-12 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 180 min