Păstăi cu cartofi noi și smântână

Păstăi cu cartofi noi și smântână

Pe lângă păstăile cu cartofi și usturoi la noi acasă era cam obligatoriu în sezon să facem și mâncarea de păstăi a bunicii, cu smântână și cartofi. Pentru mine asta-i gustul copilăriei dar și una din mâncărurile preferate. Am reușit să fac rețeta și pozele chiar la mama acasă, cu păstăi și smântână proprii - un deliciu cu gust complet și perfect!

Chiar și Sofia mănâncă păstăile în așa formă fără nici un comentariu, deci vă dați seama cât de gustoase sunt.

Recomand să folosiți smântână de țară, smântână mai grasă din comerț(care știți sigur că nu se brânzește la fiert) sau smântână dulce.

Ingrediente

Fasole galbenă păstăi
500 g
sau fasole verde
Cartofi noi
300 g
cantitatea de cartofi o reglați după gust și preferințe
Smântână
500 g
ca să acopere toată cantitatea de cartofi și păstăi, puteți pune și mai puțină, vă dau detalii la ultimii pași
Ceapă albă
1 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Sare
1 lingura
după gust

Pași de urmat

Pas 1

Într-un ceaun sau cratiță mai mare puneți fasolea păstăi curățată, spălată și ruptă bucăți medii.

Păstăi cu cartofi noi și smântână - Pas 1
Pas 2

Deasupra puneți cartofii curățați și tăiați cubulețe.

Turnați apă cât să acopere păstăile și cartofii - puneți oala pe foc.

Păstăi cu cartofi noi și smântână - Pas 2
Pas 3

Când începe să fiarbă faceți focul mic, acoperiți cu capac și lăsați 20-25 minute.

Păstăi cu cartofi noi și smântână - Pas 3
Pas 4

După acest timp verificați dacă sunt fierți cartofii și păstăile, scurgeți toată apa din oală și turnați smântâna în loc.

Dacă aveți puțină smântână, nu scurgeți toată apa, mai lăsați cam jumate și adăugați smântâna. În acest caz va trebui la sigur să îngroșați sosul cu puțină făină.

Păstăi cu cartofi noi și smântână - Pas 4
Pas 5

Amestecați bine păstăile cu smântâna, lăsați să fiarbă vreo 5-10 minute.

Apoi adăugați ceapa călită în ulei.

Și la urmă, dacă vreți să fie sosul mai gros puțin(dacă nu se îngroașă la fiert) - amestecați 1 lingură de făină cu 3-4 liguri apă și turnați în oală. Mai lăsați să fiarbă, cam 2-3 minute - potriviți de sare și opriți focul.

Păstăi cu cartofi noi și smântână - Pas 5
Pas 6

Se servește imediat, nu lăsați mâncarea mai mult de 20 de minute după fierbere să stea - va fi gustoasă, dar nu vor mai fi așa de moi și cremoși cartofii.

Eu mă apuc s-o fac întotdeauna cu o oră înainte de timpul mesei și este exact cum trebuie.

Poftă Bună!

Păstăi cu cartofi noi și smântână - Pas 6

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 25 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

zatara
zatara 08 Jul 2013, 11:51

mi se pare o reteta super .......Lena crezi ca pot folosi si pastai la conserva ?......presupun ca trebuie sa fierb separat cartofii in acest caz si apoi impreuna cu pastaile cand adaug si smantana

Vali-Mihaela
Vali-Mihaela 08 Jul 2013, 16:16

Felicitari pentru o noua reteta de sezon!  Simpla, gustoasa si satioasa ,dar mai ales, apreciata si de micii mofturosi ai casei.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 08 Jul 2013, 16:22

Zatara, ai dreptate, fierbi cartofii si adaugi la urma pastaile din conserva, smantana si lasa s fiarba impreuna.

Multumesc Vali-Mihaela, sa aveti pofta buna!

RusuNarcisa119
Narcisa Rusu (RusuNarcisa119) Elena (lena) 12 May 2018, 12:34
 
 

 Si cu pastaile congelate cum trebuie procedat?

Larisica
Larisica 08 Jul 2013, 21:00

Vai! Mancare ca acasa! Si eu o stiu din copilarie. Cateodata am senzatia ca am foste vecine 

lena
Elena (lena) 09 Jul 2013, 14:16

Poate am si fost! Ma bucur ca va sunt pe plac retetele, sa aveti spor la gatit si pofta buna!

Larisica
Larisica 09 Jul 2013, 16:18

Merci! Cu asa retete nu ai cum sa nu ai pofta buna!

tina P
tina P 31 Oct 2015, 17:11

N-a mai mancat de mult pastai si reteta asta n-o stiam. Am avut incredere in tine si a iesit DELICIOASA. Am facut jumatate de portie, ca papam singura si...am ras oala :) Multumiri!!

cristinaaa
cristinaaa 03 Nov 2018, 14:56

Ca intotdeauna, sunteti muza mea in bucatarie (unde n-am nici talent, si nici inspiratie :) )! A iesit super, urmand intocmai reteta, ca de fiecare data. Multumesc frumos ca existati! 

lena
Elena (lena) cristinaaa 03 Nov 2018, 15:16

Cu mare drag! 😘