Galeta "Ratatouille"

Galeta "Ratatouille"

Așteptam acest sezon de dovlecei și vinete pentru a testa galeta tare lăudată pe multe bloguri - pe lângă faptul că este simplă și bună pentru vegetarieni/post(și nu numai) este extraordinar de frumoasă și gustoasă. Aluatul crocant, legumele aromate și fragede, efectiv se topește în gură și mai cere și următoarea bucată :)

Recomand s-o încercați neapărat, eu am fost sceptică până am gustat din ea - abia atunci mi-am dat seama că laudele au fost chiar pe merit. Inclusiv și soțul a apreciat-o mult, în doi am terminat-o practic în câteva ore. La ultimul pas aveți și o secțiune, eu zic destul de relevantă :)

Ingrediente

Ulei de floarea soarelui
75 ml
   
Apa clocotita
75 ml
   
Faina alba
200 g
   
Sare
0.5 lingurite
   
Vinete
1 buc
   
Dovlecei
1 buc
   
Rosii
3 buc
   
Ardei gras
0.5 buc
   
Ceapa (mica)
1 buc
   
Usturoi (catei)
2 buc
   
Patrunjel verde
2 buc
2 fire
Ulei de masline
2 linguri
   
Ierburi de provence
0.5 lingurite
opțional

Pasi de urmat

Pas 1

Într-un bol amestecați apa fierbinte cu uleiul și un vârf de cuțit de sare.

Galeta "Ratatouille" - Pas 1
Pas 2

Adăugați făina și amestecați aluatul cu o lingură.

Galeta "Ratatouille" - Pas 2
Pas 3

Apoi îl frământați puțin cu mâinile, să se uniformizeze. Chiar dacă este uleios, nu vă speriați, așa e și normal, că doar conține ulei.

Lăsați să se odihnească vreo 20-30 de minute.

Galeta "Ratatouille" - Pas 3
Pas 4

După acest timp observați că aluatul se mai înmoaie și lasă puțin ulei - presărați puțină făină pe masă și îl mai frământați puțin, apoi lăsați la o parte până pregătiți legumele.

Galeta "Ratatouille" - Pas 4
Pas 5

Cât aluatul se odihnește prima și a doua oară pregătim legumele.

Mai întâi facem un sos de legume:

- într-un bol mic puneți 1 roșie, jumătate de ardei, 1 ceapă mică, 2 căței de usturoi, pătrunjel și puțină sare.

Galeta "Ratatouille" - Pas 5
Pas 6

- facem piure din ele cu blenderul, potriviți de sare după gust.

Galeta "Ratatouille" - Pas 6
Pas 7

Dovlecelul, 2 roșii și vânăta se taie felii subțiri.

Galeta "Ratatouille" - Pas 7
Pas 8

Feliile de vinete le prăjiți puțin, pe grătar sau tigaie - eu le-am făcut simplu, fără ulei.

Dovlecelul și roșiile se lasă crude.

Galeta "Ratatouille" - Pas 8
Pas 9

Aluatul se întinde cu sucitorul și îl puneți într-o tavă - aveți grijă să aveți bordurile puțin mai mari lăsate.

Galeta "Ratatouille" - Pas 9
Pas 10

Puneți sos din abundență peste aluat.

Galeta "Ratatouille" - Pas 10
Pas 11

Și începeți să aranjați în evantai, alternativ, feliile de roșii, dovlecei și vinete pregătite anterior.

Galeta "Ratatouille" - Pas 11
Pas 12

Cam așa arată ale mele gata aranjate - le stropiți cu puțin ulei de măsline, presărați un pic de sare și dacă aveți ierburi de provence uscate.

Galeta "Ratatouille" - Pas 12
Pas 13

Trageți bordurile puțin peste legume, ca în poză.

Puneți tava la cuptor preîncălzit la 200 de grade pentru 40-45 de minute.

Galeta "Ratatouille" - Pas 13
Pas 14

După ce se rumenește frumos, o scoateți din cuptor și lăsați măcar o oră să se pătrundă.

Galeta "Ratatouille" - Pas 14
Pas 15

Este la fel de bună caldă și rece, aluatul este crocant, legumele foarte bine făcute și aromate.

Poftă Bună!

Galeta "Ratatouille" - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (6-8 porții)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 15

Anamaria.87
Anamaria.87 06 Nov 2017, 11:01

Buna Lena, tot gătesc minunatele tale retete, aceasta fiind printre preferate. As vrea sa folosesc făina integrala, și as dori sa-mi spui care ar fi cantitățile pe care ar trebui sa le folosesc, ma gândesc ca făina integrala absoarbe mai multă apa. Tu stii mai bine😉. Mulțumesc frumos!

lena
Elena (lena) Anamaria.87 06 Nov 2017, 11:03

Pentru inceput inlocuieste doar jumate de cantitate cu faina integrala, apa adaugi poate vreo 20g in plus :)

Anamaria.87
Anamaria.87 Elena (lena) 06 Nov 2017, 11:09

Mulțumesc frumos pentru răspuns! O zi buna!

Carmen Mistreanu
Carmen Mistreanu 25 Aug 2016, 15:07

Neasteptat de buna! Multumim de reteta!

adyna
adyna 14 Jul 2014, 23:29

wow arata super

stiuca
stiuca 14 Jul 2014, 09:43

Merii ,cu privire la lasarea aluatului .

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 13 Jul 2014, 12:04

Buna. Ieri a fost ziua Ratatouillor. Hahaha. Am facut si aceasta Galeta si cea "Improvizata". Toate din cauza ca am avut si dovlecel galben. Eeee, acest aluat minunat, mi-a cam dat de furca. Era asa elastic, il intindeam pe marginea tavii si se strangea. Abia am reusit sa-l trag putin peste si noroc ca nu s-a rupt. Nu stiu ce a fost cu mine de am uitat de poze. Arata asa de bine in tava si nu am pozat, apoi ne-am apucat de mancat si cand a mai ramas numai aceasta felie mi-am amintit si am pozat-o. Tare mult ne-a placut. Multumesc de tot. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
stiuca
stiuca 12 Jul 2014, 21:08

 Dupa o operatie de fiere este IDEAL ,si o sa trecem la fapte 

Issa
Issa 11 Jul 2014, 20:54

Buna Lena ce diametru are tava ta?

lena
Elena (lena) Issa 11 Jul 2014, 21:57

Are 30cm.

violeta.nuky
violeta.nuky 11 Jul 2014, 14:42

Lena, spune-mi te rog, dovlecelul se face bine in modul asta sau ramane cam crud?Cu stima, Violeta

lena
Elena (lena) violeta.nuky 11 Jul 2014, 14:45

Irina, este cam acelasi aluat, doar ca fara praf de copt, la fel e crocant si fraged.

Violeta, toate legumele, inclusiv dovlecelul sunt moi si bune.

irina stefania
irina stefania 11 Jul 2014, 13:36

Buna , Lena ! Am invatat  de la tine acest aluat minunat si il folosesc des cu diverse umpluturi. Am observat insa ca de data aceasta nu ai mai pus praf de copt. Iese mai bine asa ? Abia astept sa -l fac si cu aceasta umputura . Toate cele bune iti doresc ! 

tiki
tiki 11 Jul 2014, 13:05

Lena , eu cred că ţie-ţi arde de joacă. Eu nu mai prididesc. Am nişte musafiri, mâine-poimâine si deja meniul e făcut si apari tu cu alte minunaţii. Am tot necesarul, dar timpul imi joaca feste. EŞTI O SCUMPĂ.   Te pup.

Arata toate comentariile