Ciorbă de sfeclă roșie cu linte
Ideea acestei rețete de ciorbă cu legume este una improvizată de mine după pofta și imaginație. Demult vroiam o ciorbă de legume, așa mai densă, și fiindcă eram în perioada detoxifiantă după sărbători, fără carne, am pus doar linte pentru consistență și gust. Și a fost neașteptat de bună, am mâncat-o cu multă poftă toți, inclusiv și Măriuca. Puteți s-o dregeți cu smântână sau iaurt după gust, restul recomand să nu le omiteți dacă vreți o ciorbiță sănătoasă și gustoasă.
Am zis în denumire că este cu sfeclă și linte, dar de fapt am pus și multe alte legume - le puteți regla după preferințe și posibilități - dar sfecla și lintea sunt vedete, prima pentru culoare și vitamine, a doua pentru gust în plus și sațietate.
Ingrediente
●
Linte verde/maro
3 linguri
puteți s-o înlocuiți cu fasole, năut, mazăre verde
●
Varză albă
300 g
cam un sfert de varză medie
●
Roșii cuburi din conservă
3 linguri
sau puțină pastă de tomate/ardei
●
Borș acru
200 ml
după gust
●
Sare
1 lingura
după gust
●
Pătrunjel verde
1 buc
1 legătură
●
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Curățați, spălați și pregătiți toate legumele.
Pas 2
Într-o tigaie mai adâncă încingeți un pic de ulei, adăugați 1 ceapă și ardeiul tocate mărunt, morcovul dat prin răzătoare.
Amestecați și căliți 5 minute.
Pas 3
Apoi adăugați varza tocată mărunt, amestecați și mai căliți 10 minute la foc mediu.
Pas 4
Cam așa arată legumele gata șotate puțin, nu le prăjiți tare, doar un pic călite.
Pas 5
Treceți legumele șotate în cratița de ciorbă(cam de 3-4 litri volum), adăugați dovleceii cubulețe.
Pas 6
Adăugați apă, cât să acopere bine legumele și puneți oala pe foc.
Pas 7
Când începe să fiarbă adăugați lintea spălată bine, amestecați.
Pas 8
Nu uitați și frunza de dafin, faceți focul mic și lăsați să fiarbă încet 30-40 de minute, până este gata fiartă lintea.
Pas 9
Până fierb legumele, pregătim și sfecla.
Într-o tigaie căliți puțin o jumătate de ceapă cu ulei, apoi adăugați roșiile cubulețe și mai lăsați 5 minute.
Pas 10
Adăugați în tigaie sfecla roșie, amestecați, faceți focul mic și șotați încet cam 10-15 minute amestecând periodic.
Pas 11
Sfecla trebuie să fie bine gătită după acest timp.
Pas 12
Când au fiert legumele și lintea din oală adăugați la ele sfecla din tigaie.
Pas 13
Dregeți ciorba cu borș acru, sare după gust - lăsați să fiarbă 5 minute.
La final adăugați pătrunjelul tocat mărunt, usturoiul pisat și o jumătate de ceapă crudă mică tocată mărunt.
Amestecați bine, lăsați să dea un clocot și închideți focul sub oală.
Pas 14
Lăsați oala acoperită cu capac, după ce ați oprit focul, măcar 15 minute să se pătrundă bine toate ingredientele și aromele.
Apoi serviți cu puțină smântână sau iaurt dacă vă place.
Poftă Bună!
Cantitate:
3 l
(6-7 porții)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
15 min
Data publicării:
Notă:
5 (2 voturi)