Ciorba de sfecla rosie cu linte
Ideea acestei retete de ciorba cu legume este una improvizata de mine dupa pofta si imaginatie. Demult vroiam o ciorba de legume, asa mai densa, si fiindca eram in perioada detoxifianta dupa sarbatori, fara carne, am pus doar linte pentru consistenta si gust. Si a fost neasteptat de buna, am mancat-o cu multa pofta toti, inclusiv si Mariuca. Puteti s-o dregeti cu smantana sau iaurt dupa gust, restul recomand sa nu le omiteti daca vreti o ciorbita sanatoasa si gustoasa.
Am zis in denumire ca este cu sfecla si linte, dar de fapt am pus si multe alte legume - le puteti regla dupa preferinte si posibilitati - dar sfecla si lintea sunt vedete, prima pentru culoare si vitamine, a 2-a pentru gust in plus si satietate.
Ingrediente
●
Linte verde/maro
3 linguri
puteti s-o inlocuiti cu fasole, naut, mazare verde
●
Varza alba
300 g
cam un sfert de varza medie
●
Rosii cuburi din conserva
3 linguri
sau putina pasta de tomate/ardei
●
Bors acru
200 ml
dupa gust
●
Sare
1 lingura
dupa gust
●
Patrunjel verde
1 buc
1 legatura
●
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Curatati, spalati si pregatiti toate legumele.
Pas 2
Intr-o tigaie mai adanca incingeti un pic de ulei, adaugati 1 ceapa si ardeiul tocate marunt, morcovul dat prin razatoare.
Amestecati si caliti 5 minute.
Pas 3
Apoi adaugati varza tocata marunt, amestecati si mai caliti 10 minute la foc mediu.
Pas 4
Cam asa arata legumele gata sotate putin, nu le prajiti tare, doar un pic calite.
Pas 5
Treceti legumele sotate in cratita de ciorba(cam de 3-4 litri volum), adaugati dovleceii cubulete.
Pas 6
Adaugati apa, cat sa acopere bine legumele si puneti oala pe foc.
Pas 7
Cand incepe sa fiarba adaugati lintea spalata bine, amestecati.
Pas 8
Nu uitati si frunza de dafin, faceti focul mic si lasati sa fiarba incet 30-40 de minute, pana este gata fiarta lintea.
Pas 9
Pana fierb legumele, pregatim si sfecla.
Intr-o tigaie caliti putin o jumatate de ceapa cu ulei, apoi adaugati rosiile cubulete si mai lasati 5 minute.
Pas 10
Adaugati in tigaie sfecla rosie, amestecati, faceti focul mic si sotati incet cam 10-15 minute amestecand periodic.
Pas 11
Sfecla trebuie sa fie bine gatita dupa acest timp.
Pas 12
Cand au fiert legumele si lintea din oala adaugati la ele sfecla din tigaie.
Pas 13
Dregeti ciorba cu bors acru, sare dupa gust - lasati sa fiarba 5 minute.
La final adaugati patrunjelul tocat marunt, usturoiul pisat si o jumatate de ceapa cruda mica tocata marunt.
Amestecati bine, lasati sa dea un clocot si inchideti focul sub oala.
Pas 14
Lasati oala acoperita cu capac, dupa ce ati oprit focul, macar 15 minute sa se patrunda bine toate ingredientele si aromele.
Apoi serviti cu putina smantana sau iaurt daca va place.
Pofta Buna!
Cantitate:
3 l
(6-7 portii)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
15 min
Data publicarii:
Nota:
5 (2 voturi)