Deoarece folosim Youtube (oferit de Google) pentru reteta video, avem nevoie de consimtamantul tau in categoriile
- Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv
- Selectarea reclamelor de bază
- Crearea unui profil de reclame personalizate
- Selectarea reclamelor personalizate
- Măsurarea performanței reclamelor
- Aplicarea cercetărilor de piață pentru a genera informații despre audiență
- Dezvoltarea și îmbunătățirea produselor
in
Centrul de preferinte pentru confidentialitate
Ingrediente
●
Faina alba calitate superioara
1 kg
cernuta bine dinainte
●
Drojdie proaspata
50 g
sau 25g drojdie uscata
●
Coaja de portocala si lamaie rasa
1 lingura
●
Esenta de vanilie
1 buc
●
Esenta de rom
1 lingura
●
Unt
200 g
topit si racorit
●
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Puneti la fiert 200ml de lapte si cand incepe sa fiarba il turnati intr-un bol cu 3 linguri de faina.
Pas 2
Amestecati bine si lasati la o parte pana compozitia se raceste si este abia calda(mare grija sa nu fie fierbinte!)
Pas 3
Intr-un alt bol puneti 1 lingura de zahar, drojdia si turnati 200ml de lapte cald, amestecati bine.
Pas 4
Apoi turnati acest amestec de drojdie cu lapte peste faina oparita si racita.
Pas 5
Omogenizati bine acest amestec, puteti incerca si cu telul eu am rezolvat mai repede cu blenderul vertical.
Pas 6
Faceti o adancitura cu mainile in bolul de faina, turnati acolo compozitia de drojdie si lasati 20-30 de minute sa creasca si sa se umfle.
Pas 7
Cam asa a crescut maiaua mea.
Pas 8
Intr-o farfurie amestecati bine 7 galbenusuri cu sarea, coaja de portocala si 250g de zahar.
Pas 9
Turnati acest amestec peste maia si faina, adaugati inca 200ml lapte cald si vanilia.
Pas 10
Incepeti sa amestecati cu o lingura de lemn sau spatula, putin incorporati ingredientele cu faina.
Pas 11
Bateti spuma tare 4 albusuri si le adaugati in aluat.
Pas 12
Incepem sa framantam cu mainile.
Pas 13
Amestecati untul topit cu 3 linguri de ulei si turnati 1/3 din acest amestec peste aluat.
Continuati sa framantati ca la aluatul de cozonac clasic - ii dati pumne, intoarceti, loviti, adunati, etc.
Pas 15
Peste vreo 10 minute de framantat mai adaugati jumatate din unt cu ulei.
Pe parcurs va ungeti mainile cu restul de unt ca sa va fie mai usor de manevrat aluatul.
Pas 16
Aluatul va deveni tot mai neted si uniform dar putin lipicios, este normal sa fie asa.
Pas 17
La final il adunati usor sub forma de bila si este gata.
Pas 18
Acoperit cu prosop si lasati sa creasca la loc cald pana isi tripleaza volumul.
Pas 19
In acest timp pregatim umplutura:
- Intr-un bol puneti nucile macinate, 250g de zahar, 2 linguri de cacao si 3 albusuri crude de ou.
Pas 20
Optional puteti adauga si putina esenta de rom.
Pas 22
Acum aluatul este gata, ne apucam de modelat cozonacii.
Pas 23
Ungeti bine mainile si masa cu ulei.
Pas 24
Treceti aluatul din bol pe masa.
Pas 25
Il adunati putin si taiati in 4 bucati egale.
Pas 26
Luati fiecare bucata, intindeti bine cu mainile intr-un dreptunghi cam de 6-7mm grosime.
Pas 27
Puneti 1/4 din umplutura de nuci si rahat daca va place.
Pas 29
La fel mai faceti un rulou din alta bucata de aluat, le impletiti si formati 1 cozonac.
Pas 30
Il mutati intr-o tava de cozonac mare(ale mele au 30x15cm si adanci de 10cm).
Pas 31
La fel mai faceti un cozonac din alte 2 rulouri.
Lasati tavile cu cozonac la loc cald, acoperite cu prosop sa creasca minim 1 ora.
Pas 32
Dupa acest timp le ungeti cu ou batut deasupra.
Pas 33
Si puneti in cuptor preincalzit la 180 de grade timp de 50 de minute in total.
Pas 34
Dupa 10 minute veti observa ca se rumenesc cam repede cozonacii.
Pas 35
Recomand sa-i acoperiti cu folie de aluminiu si lasati sa se mai coaca 30 de minute asa.
Pas 36
Dupa 30 de minute scoateti folia si lasati ultimele 10 minute la cuptor sa se mai coaca.
Pas 37
Scoateti cozonacii din cuptor si lasati-i 15 minute in tavi.
Pas 38
Apoi ii trageti usor de hartia de copt si scoateti din tavi.
Pas 39
Acoperiti bine cu un prosop si lasati sa se raceasca complet inainte de servire.
Pas 40
Taiati cu un cutit bine ascutit si savurati cei mai deliciosi si pufosi cozonaci.
Pofta Buna!
Cantitate:
4 kg
(2 cozonaci mari)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
120 min
Data publicarii:
Nota:
5 (3 voturi)