Vinete "dumnezeieşti"

Vinete "dumnezeieşti"

Am observat demult această rețetă de vinete la cuptor pe blogurile românești, dar am încercat-o abia acum câteva săptămâni. Deja sunt dependentă de ele, am avut zile în care la cină mâncam doar o jumătate din asta, deci chiar sunt delicioase vinetele "dumnezeieşti".

Cel mai mult mă surprinde raportul de efort vs gust - mai simplu de atât nu se poate de gătit vinetele. Deseori le suceam în multe feluri până era gata mâncarea de vinete, dar aici le-aţi pus în cuptor, şi într-o oră savuraţi. Nici salata de vinete nu mă mai atrage aşa de mult, le prefer pe acestea, ceva mai fresh şi rapide. Neapărat le serviţi cu iaurt mai gros, de preferat grecesc, şi atât!

Mi-am dat cuvântul că le voi găti în fiecare săptămână până se termină sezonul, pentru că sunt prea bune, prea "dumnezeieşti".

Ingrediente

Vinete
3 buc
luaţi câte vreţi, la mine atâtea încap în tava de cuptor
Sare
1 lingura
   
Ierburi de provence uscate
1 lingura
este opțional, le-am gătit şi fără ele
Ulei de măsline extravirgin
200 ml
   
Iaurt grecesc
400 g
pentru servire, îl puteţi combina cu usturoi pisat

Pași de urmat

Pas 1

Vinetele le spălaţi, ştergeţi şi tăiaţi în jumătate pe lungime.

Vinete "dumnezeieşti" - Pas 1
Pas 2

Cu vârful cuţitului crestaţi mijlocul fiecărei jumătăţi, ca în poză.

Vinete "dumnezeieşti" - Pas 2
Pas 3

Aranjaţi jumătăţile de vinete în tava de cuptor.

Vinete "dumnezeieşti" - Pas 3
Pas 4

Le presăraţi cu sare şi verdeţuri uscate - încercaţi să le desfaceţi uşor cu mâinile, ca mirodeniile să ajungă mai în interiorul lor, nu doar deasupra.

Vinete "dumnezeieşti" - Pas 4
Pas 5

Apoi le stropiţi din abundenţă cu ulei de măsline, şi aici să nu vă fie frică, turnaţi fără milă, şi mai în interior.

Uleiul de măsline este cel care le dă gust după coacere şi datorită lui se rumenesc aşa fain.

Vinete "dumnezeieşti" - Pas 5
Pas 6

Puneţi tava cu vinete în cuptorul preîncălzit la 200 de grade (de preferat cu ventilaţie dacă o aveţi în opţiunile cuptorului), pentru aproximativ 45 de minute.

Vinete "dumnezeieşti" - Pas 6
Pas 7

Oricum timpul de coacere poate fi diferit de la un cuptor la altul, vinetele sunt gata când se rumenesc frumos şi uniform deasupra.

Mie îmi place să le mai las după cuptor aşa în tavă (vreo 15 minute), să se mai liniştească şi să se pătrundă cu aromele coapte.

Vinete "dumnezeieşti" - Pas 7
Pas 8

Apoi le serviţi calde, obligatoriu cu mult iaurt grecesc deasupra.

Se mai pot combina cu usturoi, dar eu le prefer cât mai natur, eventual nişte fulgi de sare peste iaurt.

Bineînţeles că pot fi servite ca o garnitură la carne, peşte, sau combinate cu nişte ton din conservă tot merg minunat.

Poftă Bună!

Vinete "dumnezeieşti" - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 portii
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 10 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Zino
Max Berner (Zino) 20 Sep 2019, 12:17

Eu fac de mult timp această reţetă şi este într-adevăr "dumnezeiască". Dar ca să fie şi mai bună , peste vânătă puneţi ardei copt, ceapă, dovlecei şi roşii iar la urmă iaurt cu usturoi .

Nota mea pentru rețetă:
MarianaMisiru-Rotari941
Mariana Misiru-Rotari (MarianaMisiru-Rotari941) 21 Sep 2019, 13:32

Pot inlocui iaurtul grecesc cu smintina?

lena
Elena (lena) Mariana Misiru-Rotari (MarianaMisiru-Rotari941) 21 Sep 2019, 13:53

Incercati.

eduardu
Eduardu (eduardu) 19 Oct 2019, 17:07

Foarte gustoase,nu stiam de asa reteta! Le fac a doua oara deja. Alte retete cu vinete am incercat dar aceasta este cea mai buna dintre toate. Recomand,neaparat cu usturoi!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
eduardu
Eduardu (eduardu) 19 Oct 2019, 17:24

Foarte gustoase,nu stiam de asa reteta! Le fac a doua oara deja. Alte retete cu vinete am incercat dar aceasta este cea mai buna dintre toate. Recomand,neaparat cu usturoi!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Albanezu
Constantin [email protected] (Albanezu) 26 Feb 2020, 15:41

Foarte bune eu le-am combinat cu roșii și slănină

Poza mea pentru rețetă:
mogaldeata
mogaldeata 10 Oct 2020, 01:25

Si eu fac asa, doar ca la final le ung generos cu bulion si ierburi de provence, apoi le presor parmezan sau branza de oi si le mai dau 5-10 min la cuptor.

Nota mea pentru rețetă:
Diada
Diana Daria (Diada) 11 Nov 2021, 13:26

Dar cum procedam cu zeama vinetelor, care se spune ca e toxica si trebuie scursa?

lena
Elena (lena) Diana Daria (Diada) 11 Nov 2021, 15:52

Nu este toxica, poate fi amara. Dar de cate ori am facut vinete, nu am avut rabdare sa scot acea zeama si diferenta nu am simtit-o.