Cuptorul cu lemne a fost principala ustensilă de gătit a bunicii și mamei mele - pâinea, cozonacii, plăcintele, toate mâncărurile importante de sărbători, acolo le făceau. Eu eram prea mică să înțeleg toate detaliile acestui proces, dar de când avem cuptorul cu lemne de la căsuța de vacanță a trebuit să învăț. Principalul sfătuitor a fost tatăl meu, care încă mai ține minte cum făceau ei focul în cuptorul nostru cel mare, de acasă.
Astfel, după 2 ani de teste și lucru la cuptorul mic cu lemne, pot să vă sfătuiesc și să vă arăt cum îl folosim noi și ne bucurăm de mâncăruri delicioase și deosebite. La orice cuptor cu lemne ați folosi - cumpărat, sau construit cu mâinile proprii (apropo sunt foarte multe video în engleză pe YouTube cum să-l faceți singuri) - să știți că sunt reguli universale, dar oricum poate avea mici particularități pe care veți învăța să le gestionați în timp.
Citiți până la sfârșit toți pașii să vedeți câte mâncăruri delicioase puteți face dintr-un singur foc, la propriu!
Eu am luat cuptorul de pe internet, l-a construit un domn pasionat și dibaci, dacă dați căutare pe Google cu siguranță îl veți găsi.
Așa arată cuptorul pe care îl avem noi, nu este mare, are sus în față coșul de fum sau hogeagul și gurarul cu care se închide, opțional poate avea un termometru montat pe el.
La început arata mai frumos, în timp s-a mai murdărit de funingine, a ruginit ușa și coșul, dar așa vedeți că este folosit destul de des și chiar știu despre ce vorbesc.
Deci, pregătiți lemnele de foc, să fie uscate și despicate în bucăți mai groase și mai subțiri.
Lăsați ușa cuptorului la o parte, aveți grijă să fie pus sus coșul de fum/hogeagul.
La gura cuptorului aranjați, cum vedeți în poză, 4 lemne puțin mai groase, să formeze sub ele un loc mai gol.
Apoi peste aceste lemne mai puneți 3-4 bucăți, iar în locul gol format jos îndesați niște hârtie/carton, eventual și niște crenguțe uscate mai subțiri.
Aprindeți hârtiile cu chibrituri, noi mai nou folosim aprinzătorul acesta mare cu gaz la butelii mici, este mult mai comod și rapid.
Dar și chibriturile sunt bune, vreun an doar cu ele am lucrat.
Când focul începe să ardă mai aprig împingeți atent cu o sapaligă toată construcția de lemne în fundul cuptorului.
Noi am adaptat o sapă de grădină ca ustensilă de manevrat focul și cărbunii fierbinți din cuptor.
Îi distribuiți atent în fundul cuptorului și puțin spre laterale.
Nu încărcați cuptorul cu lemne prea multe care ard împreună, maxim 4-5 bucăți. Pe parcurs le adăugați și mențineți focul activ în cuptor.
Când observați că spatele cuptorului devine alb, nu negru de la fum, ușor mișcați lemnele arzând spre mijlocul cuptorului și gura.
Continuați să mențineți focul și în zona din față, până bolta și pereții cuptorului se înălbesc.
Acest proces de înălbire înseamnă că toate cărămizile au o temperatură potrivit de fierbinte, de la care chiar și funinginea arde. Este principalul indicator că aveți cuptorul încins bine și procesul merge cum trebuie.
Acum lăsați toate lemnele să ardă complet, apoi întindeți cărbunii fierbinți pe toată partea de jos a cuptorului (pe vatră) și lăsați așa 10 minute.
Apoi scoateți cu sapaligă toți cărbunii într-un recipient de fier sau inox, aranjat sub gura cuptorului.
Noi le scoatem într-un grătar mic, apoi le folosim să facem niște carne, shașlâc/frigărui, cartofi copți, etc., ca la orice grătar clasic.
Coșul de fum se dă la o parte (aveți grijă că este foarte fierbinte, să vă protejați mâinile cu vreun prosop mai gros) gura de evacuare a fumului se închide cât mai ermetic cu o cărămidă termorezistentă.
Mai jos veți observa că la procesul de coacere a pizzei, coșul de fum rămâne, nu trebuie scos.
Puneți în cuptor carnea, sarmale, plăcinte, pâine, etc.
Aici am pus un pui întreg cu cartofi și niște Haciapuri cu cașcaval și brânză.
Carnea și sarmalele merg întotdeauna puse primele, chiar și în cuptorul super-încins, dar pâinea și plăcintele recomand să le întârziați cu vreo 15 minute, să nu le ardeți. Dar asta reglați în timp după puterea cuptorului dvs.
Închideți cuptorul cu gurarul metalic și așteptați. Din când în când verificați cum se coc mâncărurile, dacă vi se pare că se rumenesc prea repede puteți regla temperatura din cuptor deschizând puțin gurarul.
Dacă planificați să faceți pizza la cuptor cu lemne, procesul este la fel până la pasul 9. Dar în continuare trebuie să procedați puțin altfel:
- când cuptorul este încins bine și gata, totuși lăsați să ardă în continuare în el 2 lemne, nu așteptați până focul se stinge complet;
- trageți cu sapaligă din cuptor în grătarul metalic toți cărbunii fierbinți, dar lăsați în cuptor cele 2 lemne arzând în continuare lângă peretele stâng;
- l-am rugat pe domnul cu cuptorul să-mi meșterească din fier așa o chestie îndoită cu găuri pe lateral;
Este opțional, dar protejează pizza de cărbunii fierbinți care pot sări de la lemne.
- o pun în cuptor ca să cuprindă lemnele arzând și astfel am o zonă de foc, puțin izolată, dar care va menține permanent temperatura constantă de aproximativ 350 grade în cuptor, perfect pentru pizza artizanală adevărată, pe vatră.
Periodic mai adaug câte 1-2 lemne să ardă cât prepar și coc pizza, deci acolo în stânga trebuie să fie permanent un foc mediu.
- am văzut cum un pizzaiola italian șterge vatra înainte de a coace pizza cu un prosop umezit bine în apă. Așa fac și eu, înmoi un prosop mare în apă rece, scurg bine și învelesc cu el spatula de pizza. Apoi șterg bine cu el vatra și astfel am scăpat de eventualele bucăți de cărbuni de la baza cuptorului.
Astfel aveți cuptorul gata de copt pizza, focul arde pe lateral protejat, vatra este curată și obligatoriu coșul de fum să fie pus sus la locul lui, să aibă pe unde ieși fumul de la lemnele arzând.
Pizza în acest cuptor cu lemne trebuie să se coacă foarte repede, în 3-4 minute este gata, ca adevărata pizza italiană pe vatră. Dar despre pizza în special voi face o altă postare, cu toate detaliile necesare, deocamdată aici trebuie doar să știți cum pregătiți cuptorul pentru ea.
Așa arată pizza mea din cuptorul cu lemne, este extrem de bună (cum zic toți cei care au gustat-o), în 2 zile revin cu rețeta.
După ce ați terminat cu pizza, scoateți din cuptor grătarul metalic pentru focul de pizza și restul cărbunilor.
Dați la o parte coșul de fum și închideți hogeagul cu cărămida termoizolantă, ca în pașii 10-11 de mai sus. Puneți în cuptor orice mâncare vreți și îl închideți cu gurarul metalic.
Aici am pus la copt într-un vas de sticlă termorezistentă niște cotlet și mușchiuleț întreg cu mirodenii.
După vreo 3 ore arată așa, la gust...excepțional!
Am adus din Moldova oala din lut pentru sarmale a bunicii, le coc ca în orice oală de lut, doar că nu are capac și o acopăr sus cu hârtie de copt umezită, să nu se ardă sarmalele deasupra.
Și aici frigărui pe cărbunii care au încălzit cuptorul.
După cum vă spuneam - totul dintr-un foc - frigărui, pizza, sarmale, carne, desert, etc. Este foarte eficient acest proces, doar că aveți nevoie de puțină organizare dinainte, și să vă învățați cuptorul!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.