Cozonac de post Tupperware

Cozonac de post Tupperware

M-am trezit azi destul de dimineata ca sa reusesc sa va arat aceasta reteta, va dati seama ca am avut si de ce.... Este una geniala, dupa mine - ingredientele sunt minime, grasimi putine da cozonacul mi-a iesit pufos si aromat ca nu prea as mai face din ala clasic.

Reteta este din cartea de retete Tupperware si presupune grabirea procesului de dospire intr-un vas special - si cum eu am descoperit ca vasul meu este de fapt la altcineva a trebuit sa am rabdare cu dospitul, deci am folosit un bol simplu. La fel reteta presupune ca nu trebuie sa bagati mana in aluat, eu nu am rezistat si l-am mototolit vreo 2-3 minute ca sa-l simt in maini :)

Deci, cozonacul l-am pregatiti anume pt azi, sa-l gustati la Atelierul 2, alte detalii despre rezervare si meniu aveti aici.

Poze si o mica descriere la ce am facut la Atelierul 1 aveti aici.

Ingrediente

Fanta
250 ml
Zahar
6 linguri
3 pentru aluat si 3 pt umplutura
Ulei de floarea soarelui
5 linguri
Drojdie proaspata
50 g
eu am pus Budafok la 50g, puteti sa incercati si Pakmaya de 25g
Faina alba calitate superioara
500 g
Sare
0.5 lingurite
Arome
2 linguri
eu am pus esenta de portocale si vanilie
Nuci macinate
100 g
Mac
2 linguri
Cacao pudra
2 linguri
Miere
2 linguri

Pasi de urmat

Pas 1

Fanta se aduce la punctul de fierbere.

Cozonac de post Tupperware - Pas 1
Pas 2

O luati de pe foc si turnati intr-un bol, perfect este cel de la Tupperware bineinteles.

Adaugati aromele si 3 linguri de zahar, amestecati bine pana se dizolva zaharul.

Cozonac de post Tupperware - Pas 2
Pas 3

Apoi urmeaza 5 linguri de ulei, sarea si aici as recomanda sa lasati putin amestecul sa se racoreasca, altfel opariti droijdiile si nu va creste aluatul.

Cozonac de post Tupperware - Pas 3
Pas 4

Urmeaza drojdia, amestecati bine pana se dizolva.

Cozonac de post Tupperware - Pas 4
Pas 5

Si faina - se aduna aluatul cu o spatula si ar cam trebui sa terminati aici daca faceti cu vasul Tupperware. Puneti capacul pe vas si lasati sa sara de 3 ori, adunand putin aluatul cu paleta.

Cozonac de post Tupperware - Pas 5
Pas 6

Eu am fost mai "gospodina" si am bagat putin mana in el, l-am mai nivelat 3-5 minute pe masa apoi l-am lasat la dospit sub prosop.

Cozonac de post Tupperware - Pas 6
Pas 7

Se lasa la crescut, l-am mai framantat dupa ce a crescut prima data(puneti niste ulei pe maini si se lucreaza f.bine aluatul) - si l-am mai lasat o tura sa creasca.

Cozonac de post Tupperware - Pas 7
Pas 8

Am impartit aluatul in 2 bile, le-am lasat la odihnit 5 minute.

Cozonac de post Tupperware - Pas 8
Pas 9

In acest timp am pregatit umplutura - am macinat putin nucile si macul, am adaugat cacao.

Cozonac de post Tupperware - Pas 9
Pas 10

Apoi 3 lg de zahar - amestecatti.

Cozonac de post Tupperware - Pas 10
Pas 11

Si 2 linguri de miere pentru a lega compozitia - toate amestecate si va iese o umplutura de nota 10.

Cozonac de post Tupperware - Pas 11
Pas 12

Se intinde prima bila de aluat, se pune umplutura si se ruleaza.

Cozonac de post Tupperware - Pas 12
Pas 13

La fel faceti si cu a 2-a bila, ambele rulouri se impletesc formand cozonacul.

Cozonac de post Tupperware - Pas 13
Pas 14

Se pune aluatul la dospit in tava asternuta cu hartie de copt sau tava de silicon.

Cozonac de post Tupperware - Pas 14
Pas 15

Il lasati pana creste cam de 2 ori si il puneti la cuptor, la 180 de grade pentru 45 de minute. Daca se rumeneste prea repede puneti o foile de aluminiu deasupra.

Cozonac de post Tupperware - Pas 15
Pas 16

Se lasa la racorit pus putin pe o parte si usor scos din tava.

Cozonac de post Tupperware - Pas 16
Pas 17

Este perfect sa-l taiati cand s-a racit complet, dupa 3-5 ore, dar la o pofta merge si cald :)

Pofta Buna!

PS. Am promis ca daca pun retete din retetetarul Tupperware voi pune si date de contact la reprezentantul cu care colaborez, deci: Toate produsele in care si cu care s-a gatit Tupperware - pentru detalii si comenzi un mail la [email protected], 0723590128 - Elena

Cozonac de post Tupperware - Pas 17

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 cozonac mai mare)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Ralucuta
raluca (Ralucuta) 28 Nov 2011, 12:54

super!! abia astept sa l incerc vineri..:)

Sorin
Ionel Popovici (Sorin) 28 Nov 2011, 13:54

La cun arata, merita sa incerc sa-l fac. Sa vedem cand.

rody
rody 28 Nov 2011, 18:11

Arata de nu se poate! Esti minunata Lena  

nuta cocutza
nuta cocutza 28 Nov 2011, 19:00

Salut Elena! Cozonacul arata de nota 10 ! Poti te rog sa ma lamuresti ce este "Fanta"? este bautura aia colorata carbogazoasa? Sau eu incurc ceva...

Sorin
Ionel Popovici (Sorin) 28 Nov 2011, 20:18

M-am hotarat sa prepar cozonacul sambata. Daca-mi iese la fel de bun cum mi-a iesit reteta Flan cu banane sunt un om fericit.

elenush
elenush 29 Nov 2011, 10:07

am inceput sa salivez vazind cum arata,sigur incerc reteta sfirsitul asta de saptamina

Nota mea pentru reteta:
liubca
scaun liuba (liubca) 29 Nov 2011, 16:41

Multumesc Lena pentru reteta,dar daca nu avem vasul Tupperware ,cum procedam la pasul 5?

Tu acolo mentionezi,ca punem capacul si lasam sa sara de vreo 3 ori.Nu inteleg.Mersi.

lena
Elena (lena) scaun liuba (liubca) 29 Nov 2011, 16:41

Liubca citeste atent reteta te rog.