Germeni de cereale (germinare la borcan)

      Vorbeam la Atelier despre germeni si vlastari, am adus si cate ceva din "gradina" mea si am promis cat mai repede sa va pun frumos metoda si pasii. Uitati ca a venit si momentul cand am terminat testele, pozele, pot sa spun ca stiu 100% ce trebuie de facut ca sa va iasa perfect si sper sa va ajut si pe voi sa aveti curajul sa faceti la fel. Avand asa o doza de germeni periodic in frigider o sa va asigurati intotdeauna plusul de vitamine, minerale, proteine necesare familiei dvs, mai ales in perioada de iarna, cand sunt putine legume natural crescute.

Cateva plusuri despre germeni:

- germenii de cereale au proprietati unice, specifice, aceasta pentru ca in starea de germen, mai exact atunci cand samanta se dezvolta incercand sa dea nastere plantei al carui material genetic il poarta, germenul inmagazineaza o serie de substante cu potential maxim astfel sa poata suplini necesarul imens de energie de care ar avea nevoie ca sa devina planta. Exista chiar o ramura a medicinii naturiste numita gemoterapie;

- sunt foarte bogate in minerale, vitamine, proteine si enzime;

- mai multe vedeti pe site-ul Ligiei Pop, articolul despre germeni.

Deci este de bine, asa ca m-am apucat si eu de treaba - am tot lasat pentru ca mi se parea ca fara germinatori si aparate speciale nu reusesc si tot asteptam momentul sa fac o gaura in buget pt aceasta cauza. Dar m-am mai uitat pe net, pe niste video si am zis sa incep asa, fara mari ustensile moderne, s-o iau cu inceputurile, si am mers bine. Pana la urma mi-am dat seama ca este mult mai simpla, ieftina si comoda germinarea la borcane, sigur nu mai cumpar nici un fel de germinator.

Urmati pasii de mai jos si sigur o sa aveti cei mai sanatosi si siguri germeni de cereale.

Ingrediente

Seminte de cereale bio, pentru germinare
1 linguri
eu am aici in pasi 5 feluri de cereale: linte, mazare verde, lucerna, trifoi, hrisca.

Instrumente

Borcane de 700-800ml
Elastice(se gasesc la raionul de birotica))
Comprese sterile(tifon)
de la farmacie

Pasi de urmat

1

Aici sunt semintele pentru germinare pe care le-am luat de la un magazin online www.eldorplant.ro.

In Bucuresti mi le-au adus in aceeasi zi, 10 lei a costat livrarea, in plus la ce am dat pe seminte.

2

Am pregatit borcanele, elasticele si compresele sterile.

3

In fiecare borcan puneti cate 1-2 linguri din fiecare fel de cereale care le veti germina.

Mai mult de atat nu puneti, sa fie loc suficient pentru crestere in borcan.

4

Turnati apa sa umpleti borcanele.

5

Si in asa fel "montati" tifonul cu elastic.

6

Puneti-le la un loc ferit si lasati 8-10 ore la inmuiat, sau peste noapte.

7

A 2-a zi scurgeti apa prin tifon, asa cum vedeti in poza.

8

Turnati iar apa in borcan, la fel prin tifon.

9

Si iar o scurgeti - in asa fel se vor spala/clati bine semintele. Unele din ele lasa parca putina spuma, altele fac apa mai cleioasa.

Clatiti in asa fel de 2-3 ori pana aveti apa curata.

10

Dupa ce ati scurs ultima apa curata, borcanele se pun in pozitie inclinata(cam 45 grade) cu gura in jos.

Perfect pentru asa pozitie este suportul pentru scurs vasele(farfuriile), la mine este unul luat din Ikea.

Daca nu aveti loc pentru a tine vasele la scurs si borcanele cu germeni impreuna, puneti asa un suport de vase intr-un lighean mai mare si il puteti depozita oriunde in casa.

11

Aici avei o poza mai de aproape, observati ca cerealele cand raman in borcan fara apa nu trebuie sa acopere gura borcanului.

Aveti grija sa ramana loc pentru a intra aer in borcan.

Lasati asa borcanele peste noapte, sau eventual acoperite cu un prosop(la intuneric germineaza mai repede). Si de acum incolo va arat evolutia in fiecare zi, cum se dezvolta semintele.

12

Prima zi dimineata: luati fiecare borcan si faceti procedura cu clatitul de mai sus, chiar de 2-3 ori, si asa in fiecare dimineata si seara - inainte de somn, dimineata inainte de a merge la servici, de exemplu.

Semintele de lucerna aici, au dat deja colti.

13

Aici mazarea incoltita.

14

A 2-a zi dimineata: nu uitati sa clatiti seara si dimineata semintele, le puneti la loc de fiecare data, cu capul in jos sa se scurga excesul de apa.

Aici lucerna, deja incoltita bine, poate fi consumata de cand apar primii germeni.

15

Si mazarea crescuta frumos.

16

A 3-a zi dimineata: cred ca si ultima, mai mult de atat mai bine sa nu le cresteti.

Lucerna a umplut borcanul dintr-o lingura de seminte, celelalte se umfla dar nu chiar atat.

17

Mazarea gata.

18

Aici trifoiul.

19

Lintea.

20

Si Hrisca.

Intreg procesul de germinare este bine sa nu fie la soare, puneti borcanele la intuneric sau lumina zilei indirecta.

21

Toti germenii le-am mai clatit ultima data in a 3-a zi dimineata, am lasat vreo ora sa se scurga de apa si le-am pus intr-un bol/casoleta cu capac.

22

Acoperiti cu capac si puneti la frigider, le puteti consuma timp de 2-3 zile, pe cele din magazin scrie 7 zile valabilitate.

23

Urmeaza sa va arat cum faceti vlastarii de floarea soarelui, si alte cereale, cu pamant, la tava.

Si bineinteles, cea mai tare - iarba de grau si sucul din ea.

24

Aici toata "roada" impreuna cu vlastarii de floarea soarelui.

Germenii le puteti folosi in salate, sandwishuri, supe(calde sau reci, nu fierbinti), macinate in dulciurile pentru copii, budinci, etc. Deci dati drumu la imaginatie, un pic de miscare si aveti cele mai sigure surse de vitamine in casa, foarte sanatoase si gustoase.

Pofta Buna!

Cantitate: 200 g ()
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 15 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

igorbt
igorbt (26 October 2012, 11:24)

Imi iau in fiecare zi la servici o salata din legume clasice in jumate cu un amestec din astfel de germeni si, pe langa ca e gustos, simti ca este o salata proaspata si sanatoasa.

Iti multumesc mult ca ai grija de sanatatea mea

elenabordianu
elenabordianu (26 October 2012, 19:14)

lena, itimultumesc taree mult,chiar ma gindeam zilele astea  sa vad asa ceva pe net, incerc si vin cu comentarii. Borcanele cam ce volum au,700ml?

lena
lena (26 October 2012, 19:16)

Vezi ca am mentionat la Instrumente - de 700-800ml.

elenabordianu
elenabordianu (26 October 2012, 20:06)

lena, semintele germinate se pot folosi in retele de copturi postate de tine?

lena
lena (26 October 2012, 20:13)

Nu as recomanda sa le tratezi termic pentru ca isi pierd multe din vitamine, dar daca tare vrei poti sa pui, bineinteles.

anabalmus (27 October 2012, 17:15)

Super ca poti germina fara aparate speciale. Sigur am sa incerc si eu.

 

elenabordianu
elenabordianu (01 August 2013, 13:13)

buna Lena, de curind am nascut si as vrea sa stiu daca germenii te pot ajuta ca laptele sa fie mai "gras", si inca ceva, daca iau cereale simple si nu de la magazine specializate, e ok?????

 

lena
lena (01 August 2013, 13:36)

Iti doresc multa sanatate, un bebe sanatos si cuminte Elena!

Germenii nu ajuta sa fie laptele mai gras, dar sigur va fi plin de vitamine si nutrienti - de fapt ceea ce trebuie pt bebe si tine, ca sa te recuperezi repede dupa nastere.

Poti sa iei si cereale simple, ai grija sa nu fie prelucrate chimic si sa fie integrale.

ratzzusca (19 November 2013, 01:16)

 Lena, este extraordinar ca ai postat aceasta reteta! Nici nu sti cat de utila mi se pare, mie, care gaseam ca este extrem de dificil sa ai in casa germeni din diverse plante. Iti multumesc mult!

Diana90 (02 February 2014, 12:33)

 Pt germenii de floarea soarelui se pot folosi semintele decojite?

 

 

lena
lena (02 February 2014, 15:42)

Din seminte de f.soarelui se pot face doar vlastari, decojite nu sunt bune.

Diana90 (02 February 2014, 18:21)

Multumesc pt raspuns. Eu am pus niste seminte decojite de floarea soarelui la germinat, si acum, dupa 5 zile au un gust iute. Nu stiu ce gust ar trebui sa aiba pt ca nu am mai incercat pana acum

 

 
alina80 (13 March 2014, 17:43)

buna sunt noua pe aici dar tare as vrea sa stiu cum sa fac sucul din iarba de grau si cum sa-l incoltesc .Astept raspuns cu nerabdare

mara.d (08 August 2014, 16:40)

E foarte buna metoda asta de germinat. Mi-a reusit in afara de semintele de lucerna si creson. Le-am pus pe ambele intr-un borcan cu apa dar s-a format o chestie mucilaginoasa de nici nu se mai putea scurge apa prin tifon, s-au si lipit de tifon si nu am mai putut face nimic. Plus ca a doua zi mirosea cam urat. Am mai incercat o data cu o sita speciala de germinat dar am patit la fel. Ce solutie ai pentru asta? merci

lena
lena (09 August 2014, 20:55)

Ciudat, cele de lucerna sunt bine, poate din cauza caldurii acum vara trebuie mai des sa le clatiti si schimbati apa.

bl4ckr0s3 (09 September 2014, 21:56)
Sautare! Util articol! Spune-mi te rog ce se intampla daca lasi germenii expusi la lumina soarelui indirecta vs intr-un dulap( eu asa ii lasam la scurs/germinat) cu usa deschisa... Care este cea mai ok? Iar la iarba de grau, trebuue sa fie la fel ferita de soare?eu prima productie am lasat-o pe pervaz.... Multumesc!
lena
lena (10 September 2014, 15:41)

Ferit de soare ar fi ca totusi are ceva lumina, in dulap s-ar putea sa le fie cam putina, sa creasca mai incet.

Iarba trebuie ferita de soare, se va ingalbeni - dar  trebuie si udata bine periodic, in incapere aerisita bine - se fac musculite si putrezeste altfel.

ANIBEITA (01 October 2014, 10:03)

Ai facut si germeni de soia?

lena
lena (01 October 2014, 12:48)

Nu, dar cred ca sunt la fel ca cei de mazare.