Crema de zahăr ars Rețetă VIDEO

Crema de zahăr ars

Foarte delicioasă și simplu de preparat această rețetă de cremă de zahăr ars. Am încercat mai multe variante de rețete, dar aceasta este combinația pentru cea mai reușită cremă de zahăr ars - gustoasă și frumoasă. Puteți improviza așa și un tort de cremă de zahăr ars, este simplu, rapid și de mare efect.

Mai nou, vedeți că am pus și rețeta video de cremă de zahăr ars, acolo am topit zahărul ars separat și l-am turnat în tava de sticlă pentru a evita orice risc de ciobire a tăvii.

Aveți grijă dacă folosiți vas de sticlă termorezistent ca în rețetă - am înțeles că se poate ciobi pe foc de aragaz. Îl încălziți la flacără mică sau topiți în tigaie și turnați zahărul topit în tavă.

Ingrediente

Lapte de vacă
1 l
   
Zahăr
250 g
+ 150g de zahăr pentru caramelul topit
Ouă
7 buc
   
Esență de vanilie
1 buc
sau puteți folosi esență de rom, coajă de lămâie în cazul în care nu vreți să se simtă gustul de ouă

Pași de urmat

Pas 1

Se fierbe laptele și se lasă să se răcească. Dacă vreți să-l răciți rapid, puneți castronul cu lapte într-un castron mai mare cu apă rece și schimbați de 2-3 ori apa.

Observați că în rețeta video am sărit acest pas și nu am observat nicio diferență, deci vedeți și voi dacă puneți laptele crud sau prefiert - el din comerț oricum este deja pasteurizat.

Crema de zahăr ars - Pas 1
Pas 2

Într-o cratiță puneți 150g de zahăr și îl topiți încet la foc mic până este de un maroniu închis, dar nu ars!

Crema de zahăr ars - Pas 2
Pas 3

Imediat cum este gata îl turnați fierbinte în tava de cuptor(aici 20x20cm) și îl distribuiți foarte repede cu o lingură pe toată suprafața și puțin pe pereți.

Dacă nu vă mișcați repede caramelul se întărește și nu reușiți să-l întindeți, în acest caz trebuie cumva reîncălzit puțin în cuptor.

Crema de zahăr ars - Pas 3
Pas 4

În cazul în care topiți zahărul chiar în tavă aveți mare grijă, dacă e de sticlă, să nu se ciobească. Oricum topiți la foc mic și atent, sau folosiți o cratiță sau tavă de metal.

Avantajul aici este că se distribuie mai uniform caramelul pe suprafața tăvii.

Cum ați terminat treaba cu zahărul ars, dați tava la o parte pentru 10 minute.

Crema de zahăr ars - Pas 4
Pas 5

Într-un vas adânc mixați bine 7 ouă cu 250g de zahăr și esența de vanilie.

Crema de zahăr ars - Pas 5
Pas 6

Se adaugă laptele răcit și se amestecă cu telul.

Crema de zahăr ars - Pas 6
Pas 7

Se toarnă compoziția în vasul cu pereții caramelizați.

Într-o tavă mai mare de cuptor(suficient de mare ca să încapă vasul cu cremă) se toarnă apă cât cuprinde și se pune vasul cu compoziția de cremă. Este foarte bine să respectați acest pas, altfel crema poate să se coacă prea mult prin părți și la fund, și are o textură poroasă.

Se pune tava cu apă și vasul în ea la cuptor preîncălzit la 160 de grade pentru 40-45 de minute.

Crema de zahăr ars - Pas 7
Pas 8

Crema este gata când se rumenește puțin deasupra și este fermă la atingere. Lăsați să se răcească complet la temperatura camerei.

Crema de zahăr ars - Pas 8
Pas 10

Pe urmă se acoperă cu niște folie de plastic și se mai pune câteva ore la frigider.

Așa crema va fi mai fermă, va lăsa puțină zeamă și se va forma acel caramel delicios la bază.

Crema de zahăr ars - Pas 10
Pas 11

Apoi se porționează și se servește cu sosul caramel din tavă.

Poftă Bună!

Crema de zahăr ars - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 20 min
Data publicării:
Notă: 5 (28 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 174

DaLia269
Da Lia (DaLia269) 03 Dec 2017, 19:01

crema de zahar ars imi faceam singura,cand eram copil ...ma trimitea mama sa adun ouale din cuibar si cum nu era atenta,imi puneam de-o crema la cuptor! lapte aveam ca traiam in ferma de vaci,oua aveam,zahar era,vanilie...reteta am vazut-o la mama de "n" ori cum ne-o facea,ca eram trei copilasi la parinti si...

LunguAdrian663
Lungu Adrian (LunguAdrian663) 14 Oct 2017, 14:35

Arata bine. Dar, cum vine: timp de preparare:30 min, timp de pregatire:20 min? Ce facem cu " se pune tava... pentru 40-45 de minute"?

Sin Elena
Sin Elena 14 Oct 2017, 11:52

PENTRU CONCURS

Poza mea pentru rețetă:
CristinaBubulina902
Cristina Bubulina (CristinaBubulina902) 30 Sep 2016, 13:23

Un deliciu :* iti multumesc pt toate retetele.Nu sunt o gospodina desavarsita,dar datorita retetelor tale totul pare usor

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Cristina Bubulina (CristinaBubulina902) 30 Sep 2016, 14:37

Cu mare placere, sa aveti pofta buna!

Radu79
Radu (Radu79) 17 Mar 2015, 22:56

Mi-a iesit ok;eu sunt multumit.Este o reteta care se prepara usor;suplimentar am adaugat amidon alimentar si smantana 25% grasime ptr cremozitate(acest truc il stiu de la un maestru bucatar).Va rog sa comentati poza mea si sunt dispus sa va dau sfaturi celor care au nevoie.Lena ce nota imi dai?

Poza mea pentru rețetă:
Magdutza
Magdutza Radu (Radu79) 16 Jul 2016, 13:20

Buna!Imi poti spune cat amidon di cata smantana ai adaugat?multumesc!

Radu79
Radu (Radu79) Magdutza 12 Aug 2016, 17:26

Buna!Am folosit urmatoarele cantitati:

1.lapte 1,5 L

2.oua 12 buc

3.amidon 3 linguri(linguri mari de ciorba)

4.smantana 25% 2 linguri(acelasi tip de lingura folosita la amidon)5.

5.zahar 350 g ptr crema si 150-200g ptr caramel

6.esenta de vanilie 2 buc

Ca sa-ti iasa bine,vasul in care pui sa fie bun,focul sa nu fie iute si nu in ultimul rand ouale sa fie bine batute.Sper ca sa-ti fie de folos,ti-am raspuns asa tarziu ptr ca am fost plecat.

Spor la treaba!

Mikisorr
Mikisorr 08 Nov 2013, 12:52

Eu spun ca mi.a iesit:)

Poza mea pentru rețetă:
Flory93
Flory93 25 Oct 2013, 15:13

doamna Lena va multumesc din suflet pentru reteta aceasta...e o reteta cu efect sentimental pentru mine ..numai bunica mea facea asa ceva si eram ca mieluseii pe langa ea ...am facut-o aseara si savurand-o mi-a trecut prin fata toata compilaria mea. ce mai pot sa spun?..sunteti minunata

Poza mea pentru rețetă:
crismi
crismi 27 May 2012, 16:26

Iar aici e inca in cratita.

Poza mea pentru rețetă:
crismi
crismi 27 May 2012, 16:25

Un desert extraordinar de delicios. Eu o fac la fel, dar pun in loc de 7 oua,opt,si o coc intr-o cratita, direct pe gratarul de la cuptor, fara a o pune intr-o tava cu apa.De asemenea caramelizez 8 linguri cu zahar si adaug alte 8 linguri in compozitie. Iese foarte buna si pot sa o tai si o rastorn fara probleme. Ca si observatie, crema de zahar ars se mananca rece, din frigider. Daca o mancati calda va doare burta.

Poza mea pentru rețetă:
Cori
Cori 14 Jan 2012, 15:26

Mmmm, un dulce foarte bun si usor de facut . Fie cu esenta de vanilie, fie cu rom dupa cum prefera fiecare, e buna oricum. Numai ca eu caramelizez mai mult zahar. 

Poza mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile