Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post)

Un tort neasteptat de bun, chiar am fost foarte sceptica, nu aveam mari asteptari de la el - dar dupa degustare.... am zis ca nu am mancat asa tort bun demult, chiar si nu de post. Pandispanul se poate face si nu numai in aceasta reteta, puteti sa-l combinati cu orice alta crema. Are textura moale, poroasa si un pic umeda - deci pefect.

Multumesc mult Laurei S. pentru reteta - foarte, foarte buna si neaparat de salvat si de copiat in caietele :)

Ingrediente

Zahar
1 pah
de 300ml
Ulei fara miros
1 pah
am folosit ulei de samburi de struguri, dar puteti pune si de floarea-soarelui
Apa minerala
1 pah
Praf de copt
1 buc
1 pliculet sau 2 lingurite
Cacao pudra
2 linguri
Esenta de vanilie
2 buc
Scortisoara
1 lingurite
Faina alba calitate superioara
2 pah
am pus atat cat sa-l fac ca o smantana - deci aveti grija, daca este prea lichid aluatul mai adaugati putina faina
Praf de budinca de vanilie
2 buc
2 plicuri - am luat de la dr.oetker acum
Lapte de soia
800 ml
Puteti folosi si lapte de orez sau suc de fructe.
Banane
2 buc
Lamaie
1 buc
Ciocolata neagra/amaruie
1 buc
Bicarbonat de amoniu
2 lingurite
puteti incerca sa faceti si fara el, dar nu stiu daca va fi la fel de poros

Pasi de urmat

1

Amestecati bine cu un tel, uleiul, zaharul si apa minerala - pana se dizolva zaharul.

2

Treceti prin sita faina, pudra de cacao, praful de copt, bicarbonatul de amoniu si scortisoara.

3

Adaugati acest amestec la cel lichid, puneti si esenta de vanilie - amestecati bine cu un tel sa nu fie cocoloase.

4

Taiati o hartie de copt dupa metoda de aici. Va recomand daca aveti tava cu bordurile care se pot demonta, sa taiati hartia nu chiar de la margine, sa lasati un pic sa iasa pe margini.

5

Turnati aluatul in tava si puneti la cuptor, aproximativ 40-50 de min la temperatura medie. Faceti testul scobitorii dupa acest timp si daca mai trebuie il lasati inca putin.

6

Dupa ce este gata lasati pandispanul sa se raceasca complet - conditie obligatorie cand folositi bicarbonat de amoniu, acesta se evapora in tot acest timp. Cand este racit blatul nu mai este cazul sa va faceti griji. Daca nu vreti sa-l folositi, puteti incerca si fara el, si imi spuneti cum a fost.

7

Dupa ce s-a racit blatul, incepeti sa faceti crema.

Se pune la fiert laptele de soia, adaugati in el esenta de vanilie si amestecati. Sau cumparati lapte de soia cu vanilie.

8

Preparati budinca dupa instructiunile de pe plic - puneti zahar cat scrie acolo sau mai putin daca il vreti mai putin dulce.

9

Lasati pe foc cateva minute pana se ingroasa bine budinca. Apoi stingeti focul si lasati sa se racoreasca putin.

10

Daca blatul a iesit mai gros il taiati in jumate, sa fie 2 foi - daca va iese mai subtire nu il  mai taiati, puneti crema doar deasupra.

Mie mi-a iesit mai gros si am zis sa-l tai, deci am uns cu jumate de crema prima foaie.

11

Apoi atent treceti a 2-a foaie peste prima, eu am reusit s-o rup, pentru ca este mai fragil pandispanul.

Puneti restul de crema si intindeti pe toata suprafata.

12

Bananele le taiati rondele si ungeti bine pe ambele parti cu suc de lamaie, ca sa nu se innegreasca pe tort.

13

Apoi le aranjati peste crema.

14

Topiti ciocolata la baie de aburi sau 2-3 minute la microunde.

15

Cu o lingura turnati haotic ciocolata peste banane. Puneti apoi tortul la frigider pentru cateva ore.

16

Aici aveti si o sectiune - am zis ca asta merita sa fie poza de prezentare. Se vede perfect structura blatului si cred ca reprezinta clar gustul tortului.

Puteti sa faceti  crema si cu lapte de vaca, sau orice alta crema va place - tot va fi f.bun, in budinca puteti adauga si un pic de unt.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (10 felii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

igorbt
igorbt (19 March 2010, 12:07)

Foarte frumos si destul de gustos pentru un tort de post! E mai putin dulce decat alte torturi, dar aceasta e perfect pentru mine, pentru ca sincer nu pot sa suport torturile din comert care sunt exagerat de dulci.

andra (19 March 2010, 12:42)

Cand prepari budinca, pe plic se spune sa folosesti 500 ml lapte, iar tu ai folosit 800 ml pt 2 plicuri, banuiesc pentru a fi mai groasa budinca, asa este? Il voi incerca cat de curand, cand voi avea musafiri, iar blatul este minunat si pentru alte combinatii. Spor in toate, Lena!

lena
lena (19 March 2010, 13:05)

Corect Andra, am folosit mai putin lapte sa fie ma groasa.

Lilicica (19 March 2010, 15:13)

Am avut si noi ocazia sa gustam din acest tort si pot confirma ca e delicios. Eu personal, nu am fost sceptica nici o clipa.. numai cand l-am vazut cum arata si deja imi lasa gura apa

hanna
hanna (20 March 2010, 14:23)

faina 3 pahare de 300 ml?

lena
lena (20 March 2010, 14:31)

Da, de 300ml

hanna
hanna (20 March 2010, 14:37)

multumesc!il fac acum

Galia
Galia (23 March 2010, 15:41)

Mereu imi era frica sa fac un tort  si nu ma apucam.Aceasta reteta mi s-a parut usoara si am incercat : a fost extraordinar!

Nu am pus bicarbonat de amoniu, dar a crescut fff mult. Nu tin post si am folosit lapte de vaca in loc de laptele de soia.

Chiar va recomand sa incercati reteta, cred ca o sa va placa sa faceti torturi  (cum mi-a placut si mie)

olivica
olivica (29 March 2010, 14:51)

Am facut si eu tortul, dar mi-a iesit foarte uscat si  destul de tare, poate trebuia sa pun mai putina faina?

lena
lena (29 March 2010, 14:55)

Dap, am testat si eu reteta inca o data, intr-adevar iese mai tare daca nu se pune bicarbonat de amoniu. Voi corecta cantitatea de faina in reteta, deci important este sa fie un aluat lichid, dar nu foarte gros. In plus daca tot este mai tare blatul, se poate insiropa cu suc sau ceai dulce, asa am facut eu si a fost f.bun.

olivica
olivica (29 March 2010, 15:05)

Mi-am dat si eu seama ca trebuia insiropat, dar era prea tarziu .

anysoara (05 June 2010, 20:15)

a fost foarte gustos!

Karen (31 July 2010, 23:57)

DELICIOS!!! am pus bicarbonat de sodiu si am insiropat putin marginile,in mijloc a fost ok. eu am pus banane si in mijloc si cele de deasupra tortului sub stratul de crema ca sa nu le mai dau cu lamaie....

o sa-l mai fac si cand nu e post ,merita din plin! e super bun :)

sirius
sirius (04 January 2011, 21:10)

offffff!nu mi-a iesit asa de frumos...gustos,da,dar la aspect....prima data,ca l-am facut de 2 ori, am incercat sa-l tai in doua....ca la tine,si cand sa-l tai,incet cu grija,s-a faramitat,s-a rupt ...ca m-am enervat si l-am aruncat.m-am apucat iar de el si nu l-am mai taiat,dar nu a fost asa aspectos si frumos...dar a fost delicios...a mancat toata familia mea.

Karen (06 January 2011, 02:44)

ca sa nu va mai chinuiti cu taiatul...merge ffff bine intr-o tava dreptunghiulara si dupa ce e racit il taiati pe lung (adica in doua,nu ca la cel rotund) si asa veti suprapune doua blaturi si este excelent!!! eu fac blatul acesta de ffff multe ori si il umplu cu diverse creme,nici nu se observa ca nu e cu ou(e si mai bun!!!)   PS .eu folosesc tava maree de aragaz 

Grisinica (28 November 2013, 18:48)

Acum l-am incercat si eu. Multumesc de idee. Eu l-am taiat in trei si mi s-a cam faramitat la asamblare dar e din cauza ca nu are oua sa-l tina. Crema eu am facut din comert, tot cu lapte de post. La budinca de vanilie merge pusa o margarina Unirea cat e inca fierbinte si amestecata bine, bine. Iese mai cremoasa asa.

Multumesc mult

elena niculescu (11 February 2014, 17:40)

 foarte reusita reteta-a avut un succes foarte mare de ziua sotului meu, care a cazut intro vineri. vreau sa mentionez ca budinca de vanilie de la Dr. Oetker are lapte( nu este de post) asa ca am facut crema cu budinca de cacao si suc de fructe. a iesit delicios. multumesc frumos pentru reteta

 

  

Sara-Ioana (03 March 2014, 12:23)

o sa incerc si eu reteta....fetita mea cea mica are intoleranta la proteina din laptele de vaca si soia si e alergica la albusul de ou, deci nu prea avem multe optiuni pt desert..va trebui sa caut o crema dar cred ca va fi foarte bun.

 

gabriela.mmm (08 March 2014, 15:57)

 Buna acum am scos tortul din cuptor a crescut frumos desi nu ma asteptam deoarece nu am avut bicarbonat si nici apa minerala asa ca am folosit apa plata si praf de copt,acum mai imi ramane sa-i fac o crema si gata....imi pare rau dar aparatul meu foto face figuri daca reusesc revin cu o poza...mersi lena ptr reteta....

sanzi (04 April 2014, 14:15)

Buna ziua, nu am inteles pana la urma cata faina trebuie pusa? 1 pahar de 300 de ml sau 3 pahare de 300 de ml?ca in reteta scrie 1 iar aici printre comentarii am vazut ca scrie 3...sper sa imi raspundeti cat de curand pt ca peste cateva zile este ziua mamei mele si vreau sa il fac! Va multumesc anticipat

 

lena
lena (04 April 2014, 17:45)

Faina 2 pahare, nu va luati dupa comentarii - eu am confirmat ca sunt de 300ml dar n-am fost atenta ca spunea doamna de 3 pahare.

Important sa fie aluatul ca smantana groasa.

sanzi (05 April 2014, 11:14)

multumesc pentru raspuns!

Sara-Ioana (16 April 2014, 20:00)

Crezi ca voi putea face crema cu suc de fructe si amidon? Budinca are lapte sau urme de lapte..deci nu pot sa ii fac fetitei mele....ma gandeam sa fac un suc din cateva portocale si sa folosesc amidon alimentar in loc de budinca..:D...ai putea sa imi raspunzi repede?

 

lena
lena (16 April 2014, 20:12)

Da, sigur ca puteti.