Branza de vaci de casa

Branza de vaci de casa

Dupa mai multe intrebari a utilizatorilor site-ului despre cum se face branza de vaci de casa (in unele tari nu se gaseste in comert) am zis ca acum este momentul cel mai potrivit sa postez si reteta de branza de vaci preparata in casa.

Ati observat ca retetele se posteaza un pic mai rar decat de obicei, este din cauza ca am luat o mica pauza de la aglomeratia orasului si am venit la tzara la parinti, sa mai acumulez liniste si inspiratie, plus sa mai imunizez fetitza. Si fiindca avem multi vecini care au vaca si respectiv lapte, am zis ca este pacat sa nu-mi fac singura branza si smantana.

Asa am hotarat sa ma adaptez conditiilor si sa va arat cum se face branza de vaci la tzara, asa cum m-a invatat mama. Va recomand sa o incercati pentru ca la gust si consistenta nu se compara deloc cu cea din comert, chiar si sotul meu a recunoscut acest lucru. Aici am facut din lapte integral de vaca, daca ar fi sa incercati sa faceti din cel de comert, alegeti unul cu procent de grasime mai mare.

Ingrediente

Lapte integral de vaca
3 l
am zis 3 litri pentru ca asa am avut borcanul de sticla, puteti incerca si din mai putin lapte

Pasi de urmat

Pas 1

Laptele se pune intr-un borcan si se lasa o noapte la frigider, apoi se scoate si se lasa la temperatura camerei 2-3 zile, veti observa cum se alege smantana sus, este un strat  mai diferit la culoare.

Branza de vaci de casa - Pas 1
Pas 2

Dupa 2-3 zile (vara se face mai repede, iarna mai greu), cu o lingura scoateti atent smantana de deasupra.

Dupa ce ati scos smantana  veti observa ca laptele de mai jos s-a inacrit (asa se spune la noi in sat), adica este de consistenta unui iaurt sau chefir. Daca este mai lichid va trebui sa-l mai lasati pana are consistenta respectiva, altfel nu se face branza.

Branza de vaci de casa - Pas 2
Pas 3

Se toarna acest lapte inacrit intr-o cratita, se amesteca usor si se pune pe foc. Amestecati periodic, dar aveti grija sa amestecati atent.

Branza de vaci de casa - Pas 3
Pas 4

In timp ce se incalzeste laptele pregatiti o panza de bumbac de 1 mp sau tifon, sau sita mai densa - pe care o puneti intr-un lighean lasand mult la margini.

Branza de vaci de casa - Pas 4
Pas 5

Consistenta la branza finala depinde cat de mult incalziti laptele inacrit. Deci:

1. Daca este abia cald - va fi o branza moale care se topeste in gura - asta o fac eu de obicei.

2. Daca este cald bine - branza este mai uscata - buna de folosit la placinte si coltunasi.

3. Daca este foarte fierbinte - branza este foarte uscata, la consistenta ca un cauciuc - deci aveti grija, aici inseamna ca ati cam stricat-o. Ati putea s-o folositi doar la vreo placinta, dar tot nu cu mare succes.

Deci recomand sa stati pe aproape cat incalziti  laptele si sa verificati periodic, dupa fiecare amestecare, cu degetul, daca s-a incalzt suficient branza.

Branza de vaci de casa - Pas 5
Pas 6

Dupa ce ati stins focul mai puteti sa lasati vreo 5 min laptele sa se patrunda un pic, inainte sa-l puneti la scurs.

Apoi il turnati in ligheanul/sita acoperit cu tifon sau bumbac.

Branza de vaci de casa - Pas 6
Pas 7

Adunati marginile bumbacului, un pic agitati ca sa se scurga zerul, inodati marginile si gasiti undeva sa agatati toata "constructia" vreo 3-4 ore pana se scurge bine tot zerul. Am vazut undeva ca se vand site speciale pentru branza, dar sincera sa fiu nu le-am incercat.

Branza de vaci de casa - Pas 7
Pas 8

Branza se poate servi imediat ce s-a scurs, sau se poate congela si folosi atunci cand avti nevoie.

Este buna la de toate, dar si foarte delicioasa proaspata cu miere sau cu smantana.

Sper ca v-a fost utila prezentarea.

Pofta buna!

Branza de vaci de casa - Pas 8

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (din 3 litri de lapte ies aproximativ 600-700g )
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min
Data publicarii:
Nota: 5 (12 voturi)
Colectii: Branza

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 73

IoanaRalucaVisoiu634
Ioana Raluca Visoiu (IoanaRalucaVisoiu634) 11 Oct 2020, 02:59

Buna! Laptele folosit este crud sau pasteurizat/fiert și răcit?

Mulțumesc

lena
Elena (lena) Ioana Raluca Visoiu (IoanaRalucaVisoiu634) 11 Oct 2020, 10:37

A fost crud, direct de la vaca.

FedorLesnik895
Fedor Lesnik (FedorLesnik895) 18 Mar 2017, 22:46

Pentru un rezultat mai bun , tratarea termica se va face intr-o cratita cu apa(baie de aburi).Caldura se distribuie uniform deci riscul  de a  strica produsul e mai mic .Daca gatiti o branza fina , moale ,nu mestecati laptele ...deloc,deasemenea evitati mestecarea lui cand il  turnati la strecurat asa va avea o textura foarte frumoasa,potrivit pentru deserte.           Tratarea termica se mai poate face si la cuptor , adica in rola .

Issa
Issa 24 Nov 2016, 14:36

Bine mersi 

Kobayashi Alice
Kobayashi Alice 06 Aug 2014, 10:11

Buna !

Am si eu o intrebare

Cand punem laptele in recipient la prins trebuie lasat descoperit ?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Kobayashi Alice 06 Aug 2014, 10:46

Da, ar fi bine de acoperit din motive strict igienice - se prinde el sigur cu sau fara capac, dar sa nu ajunga praf, musculite, etc - mai bine il acoperiti cu ceva.

timotei
timotei 12 Dec 2013, 19:33

Am facut din brinza ,vreau sa fac coltunasi cu brinza si placinte ca la  mama soacra de la tine 

Poza mea pentru reteta:
Vali2013
Vali2013 17 Sep 2013, 12:57

Laptele trebuie tinut numai in borcan de sticla? Imi este foarte greu sa gasesc borcan mai maricel. Imi puteti spune ce alte recipiente as putea sa folosesc?

Multumesc mult .

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Vali2013 17 Sep 2013, 21:48

Pentru cantitati mai mari eu folosesc o cratita emailata.

gabriela29sv
gabriela29sv 16 May 2012, 09:27

Draga Lena eu fac branza cu lapte din comert,cu 3,5% grasime, bineinteles respectandu-ti reteta si imi iese super bine...sunt atat de mandra ca imi fac singura branza ;)

Eu pun la prins 11 L de lapte si imi iese cam 2,3 kg de branza,pe care o portionez si o pun in pungi,apoi in congelator...asa am branza mai mult timp.pupici

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Galia
Galia 29 Nov 2010, 19:08

Mi-e dor atat de mult de gustul acesta de branza de casa...nu se compara cu ce gasim la supermarket...

Nota mea pentru reteta:
claudia1976
claudia1976 02 Sep 2010, 08:07

E foarte buna si sanatoasă acestă brânzică. Mai ales pentru copilaşi, dar eu o pun si in prăjitură amestecată cu ou şi zahăr sau/şi zahăr vanilat. Într-adevăr e indicat laptele de ţară. Nu are acelaşi gust dacă preparaţi din lapte cumpărat...

Nota mea pentru reteta:
Lilicica
Lilia (Lilicica) 23 Jun 2010, 14:43

Arata foarte bine. Exact asa o fac si eu ( am facut si recent) si da, pot confirma, ca iese delicioasa. Asa ca, urmati cu incredere si pofta, indicatiile Lenei, branza iese deosebita :)

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile