Branza de vaci de casa

      Dupa mai multe intrebari a utilizatorilor site-ului despre cum se face branza de vaci de casa (in unele tari nu se gaseste in comert) am zis ca acum este momentul cel mai potrivit sa postez si reteta de branza de vaci preparata in casa.

Ati observat ca retetele se posteaza un pic mai rar decat de obicei, este din cauza ca am luat o mica pauza de la aglomeratia orasului si am venit la tzara la parinti, sa mai acumulez liniste si inspiratie, plus sa mai imunizez fetitza. Si fiindca avem multi vecini care au vaca si respectiv lapte, am zis ca este pacat sa nu-mi fac singura branza si smantana.

Asa am hotarat sa ma adaptez conditiilor si sa va arat cum se face branza de vaci la tzara, asa cum m-a invatat mama. Va recomand sa o incercati pentru ca la gust si consistenta nu se compara deloc cu cea din comert, chiar si sotul meu a recunoscut acest lucru. Aici am facut din lapte integral de vaca, daca ar fi sa incercati sa faceti din cel de comert, alegeti unul cu procent de grasime mai mare.

Ingrediente

Lapte integral de vaca
3 l
am zis 3 litri pentru ca asa am avut borcanul de sticla, puteti incerca si din mai putin lapte

Pasi de urmat

1

Laptele se pune intr-un borcan si se lasa o noapte la frigider, apoi se scoate si se lasa la temperatura camerei 2-3 zile, veti observa cum se alege smantana sus, este un strat  mai diferit la culoare.

2

Dupa 2-3 zile (vara se face mai repede, iarna mai greu), cu o lingura scoateti atent smantana de deasupra.

Dupa ce ati scos smantana  veti observa ca laptele de mai jos s-a inacrit (asa se spune la noi in sat), adica este de consistenta unui iaurt sau chefir. Daca este mai lichid va trebui sa-l mai lasati pana are consistenta respectiva, altfel nu se face branza.

3

Se toarna acest lapte inacrit intr-o cratita, se amesteca usor si se pune pe foc. Amestecati periodic, dar aveti grija sa amestecati atent.

4

In timp ce se incalzeste laptele pregatiti o panza de bumbac de 1 mp sau tifon, sau sita mai densa - pe care o puneti intr-un lighean lasand mult la margini.

5

Consistenta la branza finala depinde cat de mult incalziti laptele inacrit. Deci:

1. Daca este abia cald - va fi o branza moale care se topeste in gura - asta o fac eu de obicei.

2. Daca este cald bine - branza este mai uscata - buna de folosit la placinte si coltunasi.

3. Daca este foarte fierbinte - branza este foarte uscata, la consistenta ca un cauciuc - deci aveti grija, aici inseamna ca ati cam stricat-o. Ati putea s-o folositi doar la vreo placinta, dar tot nu cu mare succes.

Deci recomand sa stati pe aproape cat incalziti  laptele si sa verificati periodic, dupa fiecare amestecare, cu degetul, daca s-a incalzt suficient branza.

6

Dupa ce ati stins focul mai puteti sa lasati vreo 5 min laptele sa se patrunda un pic, inainte sa-l puneti la scurs.

Apoi il turnati in ligheanul/sita acoperit cu tifon sau bumbac.

7

Adunati marginile bumbacului, un pic agitati ca sa se scurga zerul, inodati marginile si gasiti undeva sa agatati toata "constructia" vreo 3-4 ore pana se scurge bine tot zerul. Am vazut undeva ca se vand site speciale pentru branza, dar sincera sa fiu nu le-am incercat.

8

Branza se poate servi imediat ce s-a scurs, sau se poate congela si folosi atunci cand avti nevoie.

Este buna la de toate, dar si foarte delicioasa proaspata cu miere sau cu smantana.

Sper ca v-a fost utila prezentarea.

Pofta buna!

Cantitate: 1 kg (din 3 litri de lapte ies aproximativ 600-700g )
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Natali (23 June 2010, 12:19)

Arata spectaculos! Cu siguranta iese atit de buna numai din lapte de tara. Din cel din magazin deja s-au extras toate bunatatile.

Lilicica (23 June 2010, 14:43)

Arata foarte bine. Exact asa o fac si eu ( am facut si recent) si da, pot confirma, ca iese delicioasa. Asa ca, urmati cu incredere si pofta, indicatiile Lenei, branza iese deosebita :)

aliona.garciu (23 June 2010, 18:24)

chiar zilele astea ma gandeam sa caut reteta pt branza de vaci, merci mult. 

am, insa, o intrebare, daca e din lapte proaspat muls, laptele trebuie fiert sau nu inainte de a-l pune la prins?

lena
lena (23 June 2010, 18:28)

Nu, laptele proaspat se foloseste, nu trebuie fiert.

aliona.garciu (23 June 2010, 18:44)

merci mult

mita
mita (23 June 2010, 23:14)

Multumesc mult imi aminteam ceva ,dar nu am incercat niciodata am sa-mi fac timp,cu toate ca ma cam indoiesc de consistenta laptelui din magazin.E prea departe pana la tara ...

sarian (24 June 2010, 00:15)

da, arata frumos ca br\nza de la tarani de acum 30 de ani, era un deliciu!  Se vede dupa cum se rupe de frumos. dar laptele de oras nu stiu cum se comporta, ramane sa incerc. multumiri.

Karen (24 June 2010, 01:07)

Zile frumoase la tara si sa va fie sanatoasa fetita!

eu sunt una din cele plecate din tara si duc dorul aceste minunatii de branza si nu unmai... In tara imi faceam si eu din lapte proaspat de vaca dar acum am doar pasteurizat :( Ati incercat si cu acest lapte sa o faceti?   este la fel procedeul? multumesc . va citesc si prepar retetele cu mare drag

lena
lena (24 June 2010, 08:09)

Multumesc mult Karen, nu am incercat inca sa fac cu lapte din comert, dar promit ca o voi face

alisa (24 June 2010, 08:10)

Este extraordinar de buna si sanatoasa.Vreau sa iti spun Lena ca si bunica mea face de foarte mult timp si o face exact cum ai scris tu dupa aceeasi reteta.Eu niciodata nu o cumpar din magazin.Felicitari

Lilicica (24 June 2010, 08:48)

Pentru cei care au rezerve in legatura cu laptele proaspat ( stiu ca unii care nu au sursa sigura, au o frica in legatura cu salmonella care ar putea exista), eu stiu ca branza se poate face si din lapte fiert. Doar ca dureaza mai mult pana se face el iaurt si are un gust usor diferit. Dar mi s-a parut foarte buna si branza din lapte fiert. Ca sa se prinda mai repede, il mai amestec cu un pic de iaurt gata facut, sau ii pun un pic de suc de lamaie.

 

nina (24 June 2010, 10:40)

super ,da  !!!asa se face branza dulce adevarata!11!

nina (24 June 2010, 10:43)

as dori si o reteta de iaurt,lapte acru cum i se spune la noi la tara ,ca putini stiu sa il faca ,eu nu pre reusesc,ori e pre acru ,nu se lega ,ori e pre lichid??!!!

Elena.M
Elena.M (24 June 2010, 22:33)

Buna,seara!chiar aceste lucruri atat de esentiale nu le stiam.cu siguranta sunt bine venite.si referitor la ceea ce spune natali are dreptate ca o branza este mai buna atunci cand este facuta din lapte de vaca de la tara.are perfecta dreptate.

dasca
dasca (08 July 2010, 18:01)

mda ms pentru recete

alincic (08 August 2010, 06:40)

Brinza arata delicos..... bravo Lena. Si eu o fac la fel, si am folosit si laptele din comert (pasteurizat) de 4%  a fost buna.

claudia1976 (02 September 2010, 08:07)

E foarte buna si sanatoasă acestă brânzică. Mai ales pentru copilaşi, dar eu o pun si in prăjitură amestecată cu ou şi zahăr sau/şi zahăr vanilat. Într-adevăr e indicat laptele de ţară. Nu are acelaşi gust dacă preparaţi din lapte cumpărat...

amalia80 (14 September 2010, 09:19)

Bunica mea spunea ca lapte acru pentru branza este incazit cand s-a ridicat deasupra branza si dedesubt a ramas zerul. Zicea ca daca o amesteci nu mai iese pufoasa. Am incercat de zeci de ori si am aflat secretul pana la urma - focul cat de mic si apoi lasata sa se raceasca un pic. Ea o facea pe soba si o punea pe marginea plitei la incalzit, la noi e mai complicat la aragaz.

MariaP (23 September 2010, 19:25)

Nimic nu se compara cu un produs natural preparat in propria gospodarie! Sanatate curata! Prezentarea m-a dus cu gandul la copilarie, la vacantele petrecute la bunici, la tara. Ce vremuri...

Galia
Galia (29 November 2010, 19:08)

Mi-e dor atat de mult de gustul acesta de branza de casa...nu se compara cu ce gasim la supermarket...

gabidari
gabidari (20 February 2011, 13:31)

si eu imi doresc sa fac brinza de vaci..dar de unde lapte proaspat de vaca...nu din comert?? ati incercat pina la urma iese si cu asta din comert??

Veronika (16 April 2011, 09:29)

Lena, spine-mi te rog cum as putea sa prepar iaurt de casa, multumesc anticipat.

gabriela29sv
gabriela29sv (16 May 2012, 09:27)

Draga Lena eu fac branza cu lapte din comert,cu 3,5% grasime, bineinteles respectandu-ti reteta si imi iese super bine...sunt atat de mandra ca imi fac singura branza ;)

Eu pun la prins 11 L de lapte si imi iese cam 2,3 kg de branza,pe care o portionez si o pun in pungi,apoi in congelator...asa am branza mai mult timp.pupici

mariana370 (19 August 2012, 14:51)

Buna Gabriela dar de ce nu incerci sa cumperi lapte natural de vaca,oaie sau capra nu gasesti prin piata? Eu cred ca ar iesi mult mai buna si mai sanatoasa si chiar mai ieftina!!!

 

MAS (09 September 2012, 10:46)

 pentru cei care cumpara lapte din piata...am vazut personal cum a venit un boschetar rapanos cu un sac murdar plin de sticle de plastic, probabil culese din tomberoanele de gunoi...le vindea cu 10 bani celor care aveau lapte si credeti-ma era bataie pe sticle.Am urmarit cum taranii le-au clatit putin la chiuveta din piata si apoi le-au umplu cu lapte.Nu am putut sa nu ma gandesc la cate lucruri puteau fi in acele sticle,, clatite''.Pur si simplu nu mai pot din acea zi sa cumpar lapte din piata..atata timp cat am constientizat ce se poate intampla...totul s-a intamplat in Iasi dar cred ca e o practica generala.Daca nu aveti o sursa sigura de lapte cred ca e bine sa va abtineti.Stiu ca eram si eu indignata cand UE impunea bietului taran sa respecte anumite chestii...ma gandeam ca nu le mai da voie sa vanda in piata...realitatea e ca daca toata lumea ar fi corecta ar fi bine.Ne miram ca ne imbolnavim mai mult decat bunicii nostri, dar uitam anumite greseli si practici pe care ei nu le faceau

mirela balasea
mirela balasea (18 September 2012, 13:00)

buna lena si multumesc pentru toate retetele pe care le gatesti cu drag si le impartasesti cu noi "muritorii de rand" care asteptam cate o idee cate un sfat mereu de la tine!imi place foarte mult reteta ta de branzica proaspata facuta in casa dar am o problema...copii mei(copilul si sotul)  nu vor decat branzica sarata si cum nu locuim in romania ne lipseste foarte mult branzica buna rau de tot de la noi!cum pot face aceasta minunata reteta de branzica sarata?pun sare in lapte de la inceput sau cand deja s-a prins un picut si o pun la incalzit!astept raspunsul tau cat mai repede..vreau sa le fac o surpriza zilele astea!te pup si numai bine

lena
lena (18 September 2012, 18:22)

Salutare Mirela! Multumesc mult de apreciere si ma bucur ca va place site-ul si retetele:)

Ref la branzica cu sare - o pui simplu in branza gata, amestecata eventual cu putina smantana si lasa vreo jumate de ora sa se patrunda.

Cati (21 November 2012, 21:58)

 Buna. Mai exista varianta in care se pune la cuptor borcanul, dupa ce a fost curatat de smantana. Astfel, branza se ridica deasupra si se scurge mai usor si ramane intreaga, nu este sfaramicioasa. Asa facea mama mea :). In rest Lena, faci o treaba minunata. Felicitari !!!

Draculina969
Draculina969 (29 January 2013, 16:04)

saptamana viitoare ma bate gandul sa fac si eu niste branza...si mie tot sarata imi place.

nu am mai facut branza...dar parca imi aduc aminte din copilarie ca strabunica punea sare in zerul ce ramanea si cand era gata branza, "o punea la sarat"..

nu sunt sigura daca o fi fost vorba de zer sau de apa....si zerul parca sa zic ca il pastra si punea putin la urmatoarea branza ca sa se faca mai repejor..

ce ziceti?in weekend as vrea sa iau laptele sa il pun la acrit...

LicaStar
LicaStar (18 March 2013, 17:25)

Lena, cata branza (aproximativ) ti-a iesit din borcanul de 3 litri?

lena
lena (18 March 2013, 18:46)

Cam jumate de kg, poate putin mai mult, dar depinde si de calitatea laptelui, grasimea, etc.

LicaStar
LicaStar (19 March 2013, 08:16)

Multumesc, Lena. Da, ma refeream la laptele de vaci, ca eu folosesc doar din ala, fiind la tzara. Am incercat cu mult timp in urma sa fac cu ala din comert, dar nu mi-a iesit nimic, e foarte adevarat  ca important e sa fie laptele gras. Voi pune chiar azi la inacrit, vreau sa folosesc branza la clatite, cum faceam si acasa, dar atunci aveam branza cumparata de la piata din Moldova, ceea ce aici, in Romania, nu gasesc. Inca o data MULTUMESC si sa ai o zi buna

 

tanicelu (19 June 2013, 09:38)

Buna Lena. am asa o intrebare: am cumparat lapte din comert si cind l-am pus la fiert s-a brinzit. cum crezi pot face din el brinza? sau cum sa-l folosesc macar? multumesc anticipat. astept raspuns cu nerabdare

lena
lena (19 June 2013, 10:49)

Da, poti face branza din el.

tanicelu (19 June 2013, 13:16)

multumesc pentru raspuns. presupun ca urmez pasii din reteta si tot va iesi

Vali2013 (17 September 2013, 12:57)

Laptele trebuie tinut numai in borcan de sticla? Imi este foarte greu sa gasesc borcan mai maricel. Imi puteti spune ce alte recipiente as putea sa folosesc?

Multumesc mult .

lena
lena (17 September 2013, 21:48)

Pentru cantitati mai mari eu folosesc o cratita emailata.

Olesya
Olesya (10 October 2013, 17:05)

Salut Lena! Eu am facut aceasta brianza numai ca din lapte pasteurizat....s-a primit dar la gust e cam acra....asa si trebuie sa fie? Eu locuiesc in India si vad cum mama-soacra face iaurtul (curd). Ea mai intii fierbe laptele..il lasa sa se racoreasca la temperatura camerei si a doua zi scoate smantina de deasupra. Oare e acea smantana pe care o scoatem noi de la laptele nefiert fermentat 2 zile? si la ea nu iese asa de acru iaurtul (curd) da la mine e cam acrisor. Mersi.

lena
lena (10 October 2013, 20:01)

Probabil ca prin fierbere se mai opreste procesul de fermentare a bacteriilor si de asta nu e asa de acru. Laptele crud fermenteaza mai repede decat cel fiert.

Probabil si smantana scoasa de ea este mai dulce, nu asa fermentata ca a noastra de la tzara.

Oli Rusu (12 October 2013, 02:59)

 Mi s-a inacrit laptele prea tare si dupa ce l-am pus in tifon, nu s-a mai legat in veci. Consistenta... prea acra ca sa o numesc branza. Aveti cumva o idee ce am facut gresit?

 

 

lena
lena (12 October 2013, 18:43)

Cred ca ceva nu era in regula cu laptele, daca este prea gras sau pasteurizat.

Oli Rusu (12 October 2013, 18:51)

A fost lapte direct de la vaca. Poate prea gras. Multumesc!

 

 

lena
lena (12 October 2013, 20:34)

Cate zile l-ai lasat sa se acreasca?

Oli Rusu (14 October 2013, 23:18)

 Am gasit care era buba!!! Eu stau la tropic si e foarte cald si umed. Am lasat laptele intr-o camera care nu era aer conditionat si la umiditatea si caldura aia am lasat 3 zile. S-a acrit si rasacrit la 40 de grade...
Am cumparat alt lapte si am pus in aceeasi camera, de seara pana dimneata. Consistenta PERFECTA. Gust DELICIOS! Na, acum stiu! 
Iti multumesc mult pentru timpul care ti-l faci sa ne raspunzi... cand fac ceva de pe site-ul tau, ii spun familiei "Azi, pranz de la Lena" si ei zambesc... stiu ca urmeaza ceva bun ♥


 

timotei
timotei (12 December 2013, 19:33)

 Am facut din brinza ,vreau sa fac coltunasi cu brinza si placinte ca la  mama soacra de la tine 

timotei
timotei (12 December 2013, 19:33)

 Am vrut sa spyn ca am facut brinza

pisellino (11 February 2014, 09:23)

 Lena ce putem face cu zerul ramas?merge la framantat paine sau ccum il putem folosi?mi-e jale sa-l arunc :)

lena
lena (11 February 2014, 09:24)

Dap, merge foarte bine in paine, clatite, gogosi, etc.

pisellino (11 February 2014, 09:35)

 

lauraorban123 (23 February 2014, 14:36)

 eu fac branza cu iaurt. pun laptele la incalzit si cand este cald il iau de pe foc si il amestec cu iaurt. il mai las o zi in oala pana se prinde bine si il pun iar la fiert, pana se separa branza si apoi il scurg in tifon sau un prosop de bucatarie . iasa o branza foarte buna. si folosesc laptele din comert.

 

 

KtB1AnKa (14 April 2014, 13:20)

 Buna!  foarte gustoase si bune toate retetele Lena. Si eu vroiam sa incerc pasca cu ciocolata si cea simpla, dar find in Italia nu gasesc decat lapte pasteurizat, vreau sa pun in aplicare sfatul laureiorban, dar ma intrebam daca e ok sa inlocuiesc branza cu ricotta? in caz ca nu-mi iese sau iese prea putin??

lena
lena (14 April 2014, 16:44)

Da, sigur poti completa cu ricotta.

Kobayashi Alice (06 August 2014, 10:11)
Buna ! Am si eu o intrebare Cand punem laptele in recipient la prins trebuie lasat descoperit ?
lena
lena (06 August 2014, 10:46)

Da, ar fi bine de acoperit din motive strict igienice - se prinde el sigur cu sau fara capac, dar sa nu ajunga praf, musculite, etc - mai bine il acoperiti cu ceva.

Kobayashi Alice (06 August 2014, 10:55)
Multumesc mult!
Kobayashi Alice (06 August 2014, 10:59)
Vreau sa iti Multumesc deasemenea si pentru Rețetele minunate pe care le postezi ! Datorită tie am învățat sa gătesc si sunt fericita pentru ca nu credeam ca voi reuși vreodată :)