Negresa de post cu gem

     Negresa cred ca este unul din cele mai bune deserturi in post - am incercat sa gasesc mai multe variante pe Google dar tot m-am intors la varianta Laurei Sava, foarte, foarte simpla si deosebit de gustoasa.

Pajitura este foarte buna, ciocolatoasa, un pic umeda, destul de consistenta de la gem si fructe uscate, nucile ii dau nota finala..... Si dupa toate astea, mancand din prajitura, ma tot gandeam - Oare de ce se inventeaza atatea retete de chec-uri si prajituri, daca din asa ingrediente simple iese asa o buntatate de desert?....

Si bineinteles a trecut testul cu brio la cel mai sofisticat degustatot de dulciuri din casa, nu s-a dezlipit pitica mea de farfuria cu negresa pana nu a mancat vreo 3 felii ca cea din poza :) Imi tot crestea inima cand ma gandeam ce bine ca am pus si nuci si caise uscate si prune.... cat mai multe vitamine in acest sezon rece.

Ingrediente

Apa
1 pah
eu am folosit un pahar de 300 ml pt toate ingredientele
Zahar
1 pah
Ulei de floarea soarelui
0.5 pah
Gem de casa
4 linguri
sau dulceata - eu am pus dulceata de cirese
Cacao pudra
3 linguri
Praf de copt
1 lingurite
Faina alba calitate superioara
2 pah
tot de 300 ml
Fructe uscate(stafide, caise, prune, etc)
1 pah
Puneti sau amestec sau unul din ele care va place mai mult - puteti sa nu le puneti deloc daca nu aveti sau nu va place
Nuci
100 g
o mana de nuci pisate sau nuca de cocos

Pasi de urmat

1

Amestecati apa, zaharul si uleiul.

2

Faina se amesteca cu praful de copt si cacao si se adauga la amestecul de mai sus.

3

Amestecati bine cu un tel sau mixer sa nu fie cocoloase, apoi adaugati gemul si mai amestecati o data.

4

Urmeaza nucile pisate si fructele uscate taiate bucati mai mici, dupa preferinta. Eu am pus caise si prune uscate. Amesetcati bine toata compozitia.

5

Turnati aluatul intr-o tava de cuptor adanca asternuta cu hartie de copt - eu am folosit o tava rotunda de 28 cm diametru.

Daca vreti cantitate mai mare de prajitura dublati cantitatea de ingrediente.

6

Puneti tava la cuptor pt 35-40 de min la o temperatura medie, eu am pus 200 de grade. Probati cu o scobitoare inainte s-o scoateti.

Dupa ce s-a copt o lasati sa se raceasca complet apoi o taiati.

7

Se poate servi cu zahar pudra deasupra, scortisoara, nuca de cocos sau ciocolata de post topita.

Cea mai buna varianta dupa noi, a fost asa simpla fara nimic, dar na... trebuie sa o facem si putin frumoasa :)

Pofta Buna!

PS. Recent am descoperit si aceasta reteta de prajitura negresa pe site-ul samancam.ro

Cantitate: 1 kg (10 portii)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Ellena
Ellena (03 December 2010, 10:25)

Iami, negresa ta arata f.bine si este bine venita in postul Craciunului!

Emma (03 December 2010, 12:52)

Arata perfect! Multumesc, am gasit prajitura pentru duminica asta!

nona
nona (03 December 2010, 18:31)

am sa o fac si eu , arata ff bine!

nona
nona (03 December 2010, 18:31)

larissa
larissa (03 December 2010, 18:48)

ffoarte gustoasa arata am sa incerc

bocsa (03 December 2010, 23:26)

Chiar astazi am facut si eu negresa cu gem, dar nu de post;am pus iaurt in loc de apa.

lucia (03 December 2010, 23:35)

da-ti incolo de treabaca ma innebuniti cu retetele astea,mi e pofta si nu pot sa fac si eu

nona
nona (04 December 2010, 13:50)

buna , tocmai am facut o napolitana cu ciocolata

am cumparat foi de napolitane si am facut o crema dupa cum urmeaza:

am pus 4 oua , 300gr. de zahar si 3 linguri de cacao pe foc mic pana s-a ingrosat apoi am adaugat un pachet de margarina rama de 250gr. si am inchis ochiul la aragaz , am amestecat pana s-a topit margarina si am dat la rece dupa care am umplut un rand de napolitana si iar crema si tot asa cca 5 foi, apoi am dat la frigider vro 3 ore, acum astept sa o tai si ca savuram. am gustat din crema si este fff buna . puteti incerca si voi/ desigur si aceasta prajitura a lelenei este fff buna . va pup

amelittat (04 December 2010, 20:34)

minunata reteta ta Lena, ca toate celelalte, esti o minune pt noi , eu sincer te ador ca si toate retetele tale(ovo lacto vege), d-zeu sa-ti dea sanatate, o seara minunata....

Ellena
Ellena (04 December 2010, 21:23)

Uf, ce bine arata negresa ta Lena!am facut si eu azi si mi-ai iesit turtoi!nu stiu ce s-a intamplat, nu mi-a crescut deloc , dar a iesit dulce,este buna!

Lavi
Lavi (04 December 2010, 21:42)

pana acum foloseam doar fructe uscate, data viitoare pun si gem, e o idee interesanta

bubulina (08 December 2010, 10:17)

Am facut reteta intocmai, numai ca nu am avut decat stafide in casa, deci nu am mai pus caise sau prune uscate. La gust parea ok, dar cam crud inauntru...coca se stransese.

gabriela29sv
gabriela29sv (08 December 2010, 17:23)

DELICIOASA !!! Am facut-o astazi si mi-a iesit super buna, toata familia a mancat si m-au felicitat. O s-o mai fac cu siguranta, este foarta usoara de facut si rapida.Multumesc  pentru reteta si chiar mai astept si altele ,tot de post deocamdata .

nusica (10 February 2011, 10:18)

Offf,nu mi-a iesit,m-am gandit;ce sa o lege,fara oua,fara unt;am stricat materia prima,mi-e tare necaz,nu stiu unde am gresit.

lena
lena (10 February 2011, 10:22)

Ce anume nu a iesit? Nu s-a copt, este tare? Asa mi-as da seama ce nu ai facut bine.

nusica (10 February 2011, 10:32)

Da,Lena,nu s-a copt si era tare,nu era pufos;multumesc,altfel sunt o mare admiratoare a ta

lena
lena (10 February 2011, 11:23)

Sa pui mai mult praf de copt si sa ai grija ce fel de faina folosesti, cred ca aici este problema.

valerica
valerica (10 February 2011, 12:29)

Am facut aseara, delicioasa. Le-a placut mai tare copiilor si sotului (mie imi plac mai mult copturile mai uscate), mai ales ca deasupra i-am turnat ciocolata topita: o minunatie! Diseara o repet , multumim frumos si spor la gatit.

gabriela29sv
gabriela29sv (10 February 2011, 14:05)

Vin si eu iar cu un comentariu pentru ca, chiar nu inteleg de ce unora le-a iesit negresa tare sau nelegata  ...mie mi-a iesit foarte pufoasa ,am urmat exact reteta Lenei.Ma gandeam ....poate nu puneti gem de calitate sau faina ? Bafta tuturor gospodinelor si spor la gatit

 

marya
marya (20 February 2011, 12:15)

Arata foarte bine imi aduce aminte de cand eram mica stiu ca ne facea mama mereu.o sa incerc sa o fac si eu astazi sper sa-mi iasa...ms mult Lena pt reteta

adelyna (22 February 2011, 16:42)

azi am facut.. si eu  e foarte gustoasa... nu  am folosit  fructe uscate.. am pus doar  nuci  si  niste gem de fructe de padure... mam speriat  la inceput. nu  crestea..apoi a crescut,,, astept sa vina iubitul acasa sa o  guste,,, multumesc.in loc de hartie de copt am pus coala a4.. nui  diferenta,, 

TeodoraCandrea (07 March 2011, 15:07)

Acum am taiat-o!A iesit tare gustoasa chiar daca am pus doar gem si nuci!

Merci,Lena!

Laura Teodora
Laura Teodora (12 March 2011, 13:19)

 Acum am bagat-o la cuptor, sper sa-mi iasa ca am observat ca multora nu le-a crescut, iesind turtoi,,,,sper sa-mi iasaaaaaa

Laura Teodora
Laura Teodora (12 March 2011, 20:09)

 A iesit super buna negresa! Sotul meu a ramas placut impresionat ! Iti multumesc din suflet Lena pentru retetele tale!

lena
lena (12 March 2011, 20:33)

Bravo Laura, ma bucur mult ca ti-a iesit buna

lelushor (22 March 2011, 15:30)

buna tuturor!

am facut si eu reteta de mai sus si mi-a iesit f buna-pufoasa si bine legata..

daca nu v-a iesit inseamna ca e de vina faina-de proasta calitate si atunci se lipeste si nu e buna de nimic-sau praf de copt putin.

felicitari pt toate retetele de pe site.sunt retete foarte bine explicate-practice.

 

Veronika (17 April 2011, 19:38)

o reteta de nota zece, foarte gustoasa.

cornelia popa (11 November 2011, 20:11)

eu stiu reteta aceasta de la bunica mea numai ca prajesc miezul de nuca si pun doar gem de pune (magiun).este o prajitura delicioasa.iti multumesc draga Lena pt ajutorul de nadejde ce mi-l acorzi in fiecare zi.

nusica (22 November 2011, 19:25)

Lena am facut iar aceasta reteta,respectand intocmai pasii indicati de tine si a iesit chia ca in poza ta,pufoasa,crescuta,nu mi-a venit sa cred ca de data asta am reusit.deasupra i-am facut o glazura din margarina,cacao ,zahar si apa,e chiar minunata.

nusica (22 November 2011, 19:27)

Inauntru am pus gem de corcoduse,caise uscate,prune uscate,taiate ,stafide si miez de nuca pisat si putin prajit,o minune si buna si multa

mamaMIHAELA (17 December 2011, 21:36)

Aceasta prajitura a devenit vedeta in familia mea, in acest post.  E delicioasa, foarte usor de facut, cu ingrediente simple, iar rezultatul e de maxim efect. Multumesc ! As fi postat o  fotografie, dar ... tocmai ce am terminat-o  :) de mancat., pe toata  !

vicusha
vicusha (17 January 2012, 15:36)

O prajitura de nota 10

auratop (30 January 2012, 14:07)

Buna ziua!

Am facut reteta,de nenumarate ori si de fiecare data am avut succes cu ea! Am adus si la servici (unde am 11 colegi)! Acasa,nu mai spun ce laudata sunt cand o pregatesc! Respect intocmai cantitatile (ieri,nu am mai pus gem,ci numai stafide,dar a iesit la fel de gustoasa! Nici nu spui ca e de post). Pentru ca sotul meu imi tot spune sa va felicit si sa va multumesc pt reteta, mi-am luat inima in dinti sa va scriu!  E grozava! Va multumesc!

auratop (30 January 2012, 14:08)

Buna ziua!

Am facut reteta,de nenumarate ori si de fiecare data am avut succes cu ea! Am adus si la servici (unde am 11 colegi)! Acasa,nu mai spun ce laudata sunt cand o pregatesc! Respect intocmai cantitatile (ieri,nu am mai pus gem,ci numai stafide,dar a iesit la fel de gustoasa! Nici nu spui ca e de post). Pentru ca sotul meu imi tot spune sa va felicit si sa va multumesc pt reteta, mi-am luat inima in dinti sa va scriu! E grozava! Va multumesc!

lena
lena (30 January 2012, 20:21)

Auratop,

Multumesc de comentariu si ma bucur mult ca va place

flori17 (09 February 2012, 10:40)

Este exceptionala!! Am pregatit-o prima data in postrul Craciunului, dar a devenit o mica vedeta, fiind solicitata si pentru sarbatorile de Anul Nou. Pana la a treia incercare am acumulat o serie de "completari", respectiv  am folosit hartie de copt in tava dreptunghiulara, am pus tot plicul de praf de copt, pentru ca am pus mai multa dulceata de cirese negre si in loc de caise am pus visine din aspirina, alaturi de nuci si stafide. Un succes total pentru copii nu tocmai mici, dar destul de mofturosi.  Multumesc, Lena!

vicusha
vicusha (14 March 2012, 12:48)

Am facut-o pentu a doua oara, de data aceasta nu am uitat de gem. A iesit pur si simplu delicioasa!!!!

marietka
marietka (01 April 2012, 19:21)

am facut si aceasta prajitura,a iesit minunata,nu am avut fructe uscate si am facut fara ,in schimb am folosit si gem si dulceata(dulc visine si gem gutui)si am pudrato cu scortisoara in loc de zahar,e absolut senzationala.

marietka
marietka (01 April 2012, 19:22)

Multumesc Lena!

gabriela29sv
gabriela29sv (03 April 2012, 11:04)

Dintre toate prajiturile de post asta e preferata mea....delicioasa!!!Multumesc Lena

Asa mi-a iesit mie ...eu am pus nuca macinata pe deasupra...

ovi one (08 April 2012, 23:52)

Am facut si eu reteta , desi am folosit faina fara gluten mi-a iesit super buna, pufoasa si extrem de gustoasa, am servit cu placere in ziua de Florii aceasta prajitura pentru  absolut toata familia.Nu am pus gem caci sotului meu nu-i place gemul, am pus migdale si fructe tropicale uscate tocate mai marunt.Multumesc pentru reteta si pentru site-ul minunat,mi-am zapacit toate prietenele cu site-ul acesta , in ficare zi il consultam cand avem nevoie de un sfat sau de o idee de mancare.Super !!! Multa sanatate Lena esti foarte priceputa la gatit.

Elizabeth
Elizabeth (02 July 2012, 14:54)

Delicios!!!!!! 

Valentine
Valentine (30 November 2012, 15:03)

Buna ziua, am facut si eu acum in post o reteta asemanatoare de negresa:

1 cana (250 ml) zahar

1 cana nuci macinate

o juma de cana ulei

3 linguri de cacao

2 cani faina

1 cana apa

1 cana gem (decare avem in casa)

1 lingura bicarbonat stins in otet sau lamaie

In timp ce se cocea negresa am facut o glazura de post:

3 linguri zahar

3 linguri apa

3 linguri cacao

3 linguri margarina (le-am pus intrun bol la foc mic pana sa facut glazura)

Am turnat-o pe negresa dupa ce s-a racit un pic.

Pofta buna!

 

Valentine
Valentine (30 November 2012, 15:05)

Din pacate nu pot incarca poza nu stiu de ce :(

Herra (17 November 2013, 11:39)

 buna ziua,

ce faina folositi, care este cea mai buna pentru prajituri?

 

 

 

 

 

Herra (17 November 2013, 11:40)

 negresa e la cuptor de 30 de minute, a crescut dar nu spectaculos. si mai trebuie sa stea, am incercat-o cu scobitoarea si nu e gata. am emotii :)

lena
lena (17 November 2013, 13:32)

Folosesc de obicei faina Baneasa sau Dobrogea, cele simple de tip OOO.

Va fi bine, daca ai urmat reteta nu are cum sa fie altfel :)

Herra (25 November 2013, 10:45)

 a iesit super, multumesc!

HDorina
HDorina (28 November 2013, 13:30)

 Deci nu pot exprima in scris cat de minunata e aceasta reteta, ce textura are... Nu va ramane decat sa o incercati. Merita! Multumesc draga Lena!

susulina
susulina (11 December 2013, 15:21)

 Multumim Laurei caci are retete deosebite insa si tie. Iti urmaresc mereu retetele delicioase si mi le salvez pe alea preparate, nu ne ajunge o viata sa le incercam pe toate cate sunt. Am facut-o si eu doar ca am inbunatatit-o cu arome cuisoare, anason, ghimbir etc

Andreea cj (07 March 2014, 15:15)

 Am facut azi aceasta praji am respectat toate ingredientele dar nu a crescut deloc si e ca un aluat crud! Adica clicoasa! Pacat de ingrediente!! Andreea

susulina
susulina (07 March 2014, 19:48)

 Are aspectul asta pt ca nu are oua.

lena
lena (07 March 2014, 19:53)

Nu, are asa aspect si structura cleioasa pentru ca nu si-a facut efectul praful de copt.

elys (31 March 2014, 17:00)

Buna!Sunt o incepatoare in ale bucatariei dar, citind despre aceasta reteta ca ar fi una gustoasa si simpla , m-am gandit sa o incerc. Am respectat reteta si acum e in cuptor. Stau cu emotii, urati-mi va rog succes  ! O intrebare mai am: cand o scoatem din cuptor o lasam sa se raceasca in tava? sau o scoatem direct din tava? Ca am inteles ca trebuie taiata cand e racita, dar nu s-a specificat mai mult. Multumesc! Sper sa-mi raspunda cineva pana o scot din cuptor...

susulina
susulina (31 March 2014, 17:12)

 Elys cam nici o prajitura nu e bine sa fie scoasa imediat din forma, dupa ce s-a racit bine o scoti, o feliezi si o degusti, atentie sa nu fie cruda la mijloc, proba cu scobitoarea

elys (31 March 2014, 17:29)

 Multumesc frumos pentru raspuns si pentru promptitudine! Unele dintre noi suntem chiar la inceput si e bine ca cineva sa ne avertizeze cu privire la micile secrete. O zi frumoasa iti doresc. 

elys (31 March 2014, 20:38)

 Wow! Niciodata pana acum nu mi-a iesit o prajitura de post atat de pufoasa. Multumesc, Lena! Si Susulinei ca mi-a raspuns atat d repede la intrebare; probabil de asta mi se cruzeau toate prajiturile de post. Nu stiam pontul cu formele. O seara buna tuturor. 

elys (01 April 2014, 11:12)

 Si aici dovada: 

sara33 (15 April 2014, 08:19)

 buna lena ! duminica afost ziua mea si am avut si invitati care tineau post , asa ca am executat rapid aceasta super negresa , atat de rapid k am uitat sa pun dulceata , dar kiar si asa a iesit buna , delicioasa chiar , am pus nuci stafidde si merisoare ,atat de agitata am fost inkt aveam in frigi cumparat lapte de soia sa fac maio de post si nu m-am gandit sa fii pus in loc de apa , m-am gandit dupa ce era deja in cuptor . a crescut super , si mi-a iesit exact cum imi place , putin crocanta pe margini , si putin umeda in exterior , nici nu spuneai k e de post , am pus si o vanilie in aluat , facultativ. foarte buna merita incercata ,nu numai in post!

pupici lena!

 

GiuDav (18 April 2014, 16:58)

Buna Lena!

 

Multumim  pentru retetele delicioase! Recunosc faptul ca nu e prima reteta pe care o imprumut de la tine, dar acum vreau sa iti multumesc pentru toate retetele! A iesit super negresa de post! Eu am pus apa incalzita (asa este reteta mea de negresa, cu lapte cald si cred ca e un lucru care ajuta) si a iesit minunat! Nu a crescut nemaipomenit de mult, dar e exact cum ai spus: umeda si ciocolatoasa! P.S. Am pus o faina normala, si am cernut-o de 2 ori impreuna cu cacaoa. Mutumesc inca o data! Sarbatori frumoase tuturor! Paste fericit!

Dana M.
Dana M. (03 October 2014, 18:30)

 

Am incercat si aceasta reteta, din pacate am avut doar dulceata. Asteptam sa se raceasca. :)) revin cu impresii

Dana M.
Dana M. (03 October 2014, 20:45)

 

Da, am savurat cu placere toti 3. Daca avea si fructe cred ca era si mai delicioasa. O reteta perfecta , am mai facut si alte retete, dar a ta a fost  un deluciu. De obicei se faramita, dar asta a iesit bine legata. Multumesc!

MaryCostea (10 October 2014, 00:53)

eu stiam ca praful de copt se stinge in 2 linguri de otet

MaryCostea (10 October 2014, 01:00)

altfel nu creste aluatul,am facut facut si cu praful de copt pus direct  in aluat si nu mi-a crescut deloc ,si cand mi-a zis o prietena ca trebuie stins in otet am incercat si de-atunci doar asa fac,sting praful de copt in otet si mmmm delicios

MaryCostea (10 October 2014, 01:14)

in rest reteta Lenei e ok.,zilele viitoare fac si eu negerese  azi am facut covrigi cu mac ca aici in Anglia nu se gasesc deloc covrigi normali doar pretzel si aia sunt prea uscati

andra13 (15 November 2014, 17:23)
Am făcut și eu. Și am doar 13 ani. Mama e mulțumită de mine. :) a ieșit foarte bun.