Placinta cu mere de post

       Ma gandeam acum cand puneam titlul retetei, cum sa-l fac mai sugestiv - pentru ca mi se pare prea putin spus "Placinta cu mere.."  si daca mai zic ca este de post sigur majoritatea sunt sceptici.... Dupa mine, as numi-o " Placinta cu mere cu aluat pufos si moale, frageda si aromata " - dar am zis ca va uitati si mai jos de titlu, si poza feliei va convinge sa vedeti mai jos descrierea.

Placinta este inspirata din bucataria ruseasca (este reteta de la o manastire), acolo placintele cu mere se fac cu aluat dospit si se numesc "Pirog". Impresionant este aluatul,  banal de simplu dar foarte potrivit, moale, pufos si placut de lucrat.   Gustul placintei este deosebit - aluatul moale si fraged, un pic pufos, merele aromate.... combinatie perfecta.

Din cantitatile de mai jos de aluat eu am facut o placinta cu mere si 2 cozonaci, deci aveti grija la proportii daca vreti sa faceti doar placinta - micsorati cantitatile minim in jumatate. Promit luni sa va arat si cozonacii din acest aluat, foarte buni si moi.

Asa, am si uitat sa spun - placinta nici nu zici ca este de post, eu o voi face neaparat si asa cand am chef de placinta buna, este si mai buna decat orice placinta simpla cu mere.

Ingrediente

Apa
1.5 pah
pahar de 300ml
Zahar
0.5 pah
plus 100g pentru mere
Sare
0.25 lingurite
un varf de lingurita
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
Faina alba calitate superioara
1 kg
Drojdie proaspata
25 g
Mere
4 buc
Scortisoara
0.25 lingurite
optional

Pasi de urmat

1

Deci cum am spus, voi da proportiile asa cum le-am facut, desi iese mai mult aluat cat pt o placinta - va las pe voi sau sa faceti mai putin aluat (respectand proportiile) sau sa mai faceti ceva cu restul de aluat - este foarte bun pentru orice coptura de post.

Amestecati apa calda cu zaharul (0.5 pahar) si sarea.

2

Adaugati drojdia si amestecati pana se dizolva.

3

Apoi urmeaza uleiul. il amestecati putin.

4

Acum adaugati faina, amestecati bine totul si framantati aluatul. Aici puteti sa lucrati sau cu mainile sau si mai repede in masina de facut paine la regimul de framantare aluat (pt Pasta).

5

Aluatul framantat bine il puneti intr-un bol uns cu ulei, ungeti si aluatul deasupra cu ulei, acoperiti bolul cu o folie sau prosop si lasati la cald sa dospeasca.

6

Dupa ce s-a ridicat bine, il mai framantati o data pe masa.

7

Iarasi il puneti la dospit, uns cu ulei si acoperit.

8

Dupa ce a crescut, il portionati in jumatate, daca ati facut intreaga cantitate din reteta - din una faceti placinta, cealalta puteti s-o congelati sau sa faceti cozonac sau cornuri de post.

Jumatatea de aluat pt placinta o mai impartiti in 2 (una un pic mai mare decat cealalta) si faceti 2 bile de aluat. Le lasati 10 min sa se odihneasca.

9

Bila cea mai mare de aluat o intindeti intr-o foaie subtire, de 5mm - o puneti intr-o tava mai adanca de placinta asa ca sa iasa un pic bordurile inafara - cam 1.5-2 cm. Resturile care mai sunt in plus fata de acei 1.5-2 cm puteti sa le taiati cu un cutit sau foarfeca. Lasati tava deoparte si pana mai creste putin blatul vom face umplutura cu mere.

10

Merele se dau prin razatoare (nu le-am curatat de coaja, doar de cotor) se aduaga zaharul si dupa preferinta putina scortisoara si suc de lamaie. Amestecati-le bine.

11

Puneti merele peste blat, aveti grija sa le scurgeti bine de sucul care il lasa. Bordurile care erau inafara le intindeti usor cu degetele si le puneti un pic peste marginea placintei - vedeti ca in poza.

12

Cealalta bila de aluat ramasa o intindeti intr-o foaie subtire de 5 mm si cu un cutit sau taietor de pizza taiati dungi subtiri de aluat pentru a face partea de deasupra a placintei.

13

Faceti din acele dungi de aluat plasa de deasupra placintei. Lasati placinta 15-20 de min sa se odihneasca, in acest timp incalziti cuptorul la 180 grade.

14

Dupa acest timp, ungeti placinta cu ulei sau  o infuzie de ceai negru, indulcita f.f. bine - cam la 100ml de ceai 2 linguri de zahar. Este optional pentru a face sa se rumeneasca placinta mai frumos - in mod clasic se unge cu oua, in post se unge cu infuzie de ceai sau ulei.

Puneti placinta la cuptor la 180-200 de grade, cand se rumeneste faceti focul mai mic si mai lasati 15 min - aproximativ la 150 grade.

15

Dupa ce o scoateti se mai unge o data cu infuzie de ceai pe toata suprafata.

16

Apoi o acoperiti si lasati sa sa racoreasca bine(perfect ar fi s-o lasati vreo 4-5 ore sa se raceasca bine aluatul, dar este delicioasa si calda).

Se serveste cu orice va place, cred ca aici nu este cazul sa va scriu instructiuni de mancare a unei placinte cu mere :)

Pofta Buna!

17

Si aici poza cu principalul amator si degustator de placinta cu mere, a contribuit si ea la proces :)

Cantitate: 1 kg (10 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

adrianamo (10 December 2010, 12:34)

Mama mea facea asa ceva,dar nu in forma de tarta ,facea placinta rulata,este gustul copilariei mele..:) 

Pe vremea aia mai greu cu ouale,laptele,deci voiai sau nu ,mancai placinte de post.

Vad ca ai o mandrete de ajutor..si degustator..sa-ti traiasca!

lena
lena (10 December 2010, 12:39)

Multumesc Adrianamo! Da este de mare "ajutor"

Elena.M
Elena.M (10 December 2010, 15:46)

Maine promit ca o voi face.Si asa nu stiam ce sa fac in week-end si mai ales sa fie si de post.Multumesc Lena.Arata foarte bine.Eu as incerca altadata bineinteles sa inlocuiesc merele  cu bostan,cu scortisoara.Iti voi spune pe site cum o sa imi iasa.Ai o fetita foarte frumoasa.Ma bucur pt tine.Si eu si sotul meu ne dorim o fetita enorm de mult.....Sa iti traiasca,sa te bucuri de ea.Multa sanatate.

lena
lena (10 December 2010, 16:47)

Multumesc mult Elena, va doresc sa vi se implineasca dorinta (si noi am asteptat-o mult pe a noastra, cu multe probleme si lacrimi) - important este sa fiti sanatosi si optimisti. Multa sanatate

crina
crina (10 December 2010, 17:08)

Da, este o reteta foarte atragatoare si aratoasa pentru masa de Craciun .La noi in familie placinta cu mere este nelipsita la masa de Craciun tocmai pentru aroma ei de mere coapte si scortisoara. Am sa o fac intocmai si am sa magindesc la tine atunci cand o vom savura . Multumesc inca odata pentru retetele si sfaturile tale , papusica din fotografie sa-i dea Dumnezeu sanatate si noroc si sa va bucurati de ea si de realizarile ei. Te pup .

chety
chety (10 December 2010, 18:32)

Sarbatori fericite draga Lena,,,,,,si multa sanatate tie si printesei alei mici ,,,,,,

SANATATE

Ellena
Ellena (10 December 2010, 18:57)

Arata f.bine placinta ta Lena! Este f.aspectoasa! eu o pot numi si crostata cu mere la felul cum arata! iar daca fetita ta si-a dat verdictul ca este buna, atunci trebuie sa incerc, dar am in plan prima data Cheescake fara foc! sa iti traiasca fetita frumusica!

 

bocsa (10 December 2010, 22:29)

Ce bine arata.

larissa
larissa (10 December 2010, 23:51)

multumim pt reteta sigur e gustoasa   sa va traiasca fetita e frumoasa si eu am un baietel de un an si 9 luni

Olga37 (11 December 2010, 00:54)

Multumesc  foarte mult Lena.Placinta arata foarte bine si sunt sigura ca este si foarte gustoasa.

Lilicica (11 December 2010, 15:33)

Din fericire, de data asta am fost si noi degustatori ai preparatelor Lenei.

Desi Lena nu era multumita de aspectul primei placinte ( cea din poza e alta), pot insa sa confirm ca a fost foarte buna, delicioasa. A mers foarte bine, dimineata la ceai.

Multumesc mult, Lena!

 

 

Lavi
Lavi (11 December 2010, 19:30)

Lena ai o mandrete de copil.

sa va traiasca!

 

Karen (13 December 2010, 02:39)

Desi  prepar aproape totate retetele,multe le tot repet,scriu comentarii doar daca am intrebari... Acum nu am putut sa nu va felicit pentru dulceata de fetita :) sa fie sanatoasa si sa va umple viata de bucurii!!  

nona
nona (13 December 2010, 10:10)

buna , am facut aeasta prajitura si este ff buna ! merita sa incercati este usor de facut si rapida , de gust nu mai vb ! bafta multa lena si la mai multe retete. te pup

nona
nona (13 December 2010, 10:13)

nu am putut sa nu remarc si scumpica e fetita 1 !

marceluta
marceluta (13 December 2010, 21:11)

Sunt fara cuvinte ,superba e putin spus ,sa va traiasca angerasul e frumoasa foc ,multa sanatate|!

dann (15 April 2011, 22:19)

Super reteta!! Urmeaza sa o incerc!! Sa-ti traiasca "pricipalul amator"!!!

lena
lena (15 April 2011, 23:23)

Multumesc mult Dann, astept si impresiile de la placinta

crismi (02 February 2012, 20:16)

Este o placinta neasteptat de buna, la ce ingrediente are.  O voi face nu numai in zilele de post. ai facut-o si foarte artistic, mi-a placut si modul de asamblare cu acele dungi care formeaza plasa. Chiar e foarte gustoasa.Multumesc pentru reteta

Dara
Dara (11 February 2012, 13:51)

Am facut si eu aceasta reteta minunata, si nu ma asteptam din asa putine ingrediente sa iasa un aluat asa de moale bun si modelabil.I-am facut o surpriza mamei mele cu aceasta placinta, deci iti multumesc mult Lena!Ai o fetita tare scumpa, si un urmas tare harnic.D-zeu sa va binecuvanteze!

andreeaiasi (06 October 2012, 22:50)

Lena, ai scris in reteta framantat bine, cat inseamna asta/ cat timp? Eu nu ma pricep la framantat, evit pe cat pot de mult retetele ce implica framantat, prefer prajiturile cu praf de copt.dar arata prea bine si as vrea sa o incerc si eu ..Merci

lena
lena (06 October 2012, 23:23)

 Framantat bine ca orice aluat de acest tip, adica vreo 5 minute, dar nici ca cel de cozonaci. Fara grija incearca-l.

ryana (26 November 2013, 21:13)

 Am descoperit site-ul de 3 zile si am decis...acest site va fi cartea mea  virtuala de bucate  

Duminica am facut si eu reteta asta, delicioasa.Toata lumea a cerut "bis" drept urmare in acest moment am inca una in cuptor :D

 

lena
lena (26 November 2013, 21:36)

Ma bucur mult Ryana! Sa aveti spor la gatit si pofta buna!

ryana (30 November 2013, 00:25)

 din acelasi aluat cornulete si pungulite cu gem de visine :)  o bunatate

ryana (30 November 2013, 00:27)

 .

ryana (30 November 2013, 00:28)

 :)