Placinta cu mere de post

Ma gandeam acum cand puneam titlul retetei, cum sa-l fac mai sugestiv - pentru ca mi se pare prea putin spus "Placinta cu mere.."  si daca mai zic ca este de post sigur majoritatea sunt sceptici.... Dupa mine, as numi-o " Placinta cu mere cu aluat pufos si moale, frageda si aromata " - dar am zis ca va uitati si mai jos de titlu, si poza feliei va convinge sa vedeti mai jos descrierea.

Placinta este inspirata din bucataria ruseasca (este reteta de la o manastire), acolo placintele cu mere se fac cu aluat dospit si se numesc "Pirog". Impresionant este aluatul,  banal de simplu dar foarte potrivit, moale, pufos si placut de lucrat. Gustul placintei este deosebit - aluatul moale si fraged, un pic pufos, merele aromate.... combinatie perfecta.

Din cantitatile de mai jos de aluat eu am facut o placinta cu mere si 2 cozonaci, deci aveti grija la proportii daca vreti sa faceti doar placinta - micsorati cantitatile minim in jumatate. Promit luni sa va arat si cozonacii din acest aluat, foarte buni si moi.

Asa, am si uitat sa spun - placinta nici nu zici ca este de post, eu o voi face neaparat si asa cand am chef de placinta buna, este si mai buna decat orice placinta simpla cu mere.

Ingrediente

Apa
1.5 pah
pahar de 300ml
Zahar
0.5 pah
plus 100g pentru mere
Sare
0.25 lingurite
un varf de lingurita
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
Faina alba calitate superioara
1 kg
Drojdie proaspata
25 g
Mere
4 buc
Scortisoara
0.25 lingurite
optional

Pasi de urmat

1

Deci cum am spus, voi da proportiile asa cum le-am facut, desi iese mai mult aluat cat pt o placinta - va las pe voi sau sa faceti mai putin aluat (respectand proportiile) sau sa mai faceti ceva cu restul de aluat - este foarte bun pentru orice coptura de post.

Amestecati apa calda cu zaharul (0.5 pahar) si sarea.

2

Adaugati drojdia si amestecati pana se dizolva.

3

Apoi urmeaza uleiul. il amestecati putin.

4

Acum adaugati faina, amestecati bine totul si framantati aluatul. Aici puteti sa lucrati sau cu mainile sau si mai repede in masina de facut paine la regimul de framantare aluat (pt Pasta).

5

Aluatul framantat bine il puneti intr-un bol uns cu ulei, ungeti si aluatul deasupra cu ulei, acoperiti bolul cu o folie sau prosop si lasati la cald sa dospeasca.

6

Dupa ce s-a ridicat bine, il mai framantati o data pe masa.

7

Iarasi il puneti la dospit, uns cu ulei si acoperit.

8

Dupa ce a crescut, il portionati in jumatate, daca ati facut intreaga cantitate din reteta - din una faceti placinta, cealalta puteti s-o congelati sau sa faceti cozonac sau cornuri de post.

Jumatatea de aluat pt placinta o mai impartiti in 2 (una un pic mai mare decat cealalta) si faceti 2 bile de aluat. Le lasati 10 min sa se odihneasca.

9

Bila cea mai mare de aluat o intindeti intr-o foaie subtire, de 5mm - o puneti intr-o tava mai adanca de placinta asa ca sa iasa un pic bordurile inafara - cam 1.5-2 cm. Resturile care mai sunt in plus fata de acei 1.5-2 cm puteti sa le taiati cu un cutit sau foarfeca. Lasati tava deoparte si pana mai creste putin blatul vom face umplutura cu mere.

10

Merele se dau prin razatoare (nu le-am curatat de coaja, doar de cotor) se aduaga zaharul si dupa preferinta putina scortisoara si suc de lamaie. Amestecati-le bine.

11

Puneti merele peste blat, aveti grija sa le scurgeti bine de sucul care il lasa. Bordurile care erau inafara le intindeti usor cu degetele si le puneti un pic peste marginea placintei - vedeti ca in poza.

12

Cealalta bila de aluat ramasa o intindeti intr-o foaie subtire de 5 mm si cu un cutit sau taietor de pizza taiati dungi subtiri de aluat pentru a face partea de deasupra a placintei.

13

Faceti din acele dungi de aluat plasa de deasupra placintei. Lasati placinta 15-20 de min sa se odihneasca, in acest timp incalziti cuptorul la 180 grade.

14

Dupa acest timp, ungeti placinta cu ulei sau  o infuzie de ceai negru, indulcita f.f. bine - cam la 100ml de ceai 2 linguri de zahar. Este optional pentru a face sa se rumeneasca placinta mai frumos - in mod clasic se unge cu oua, in post se unge cu infuzie de ceai sau ulei.

Puneti placinta la cuptor la 180-200 de grade, cand se rumeneste faceti focul mai mic si mai lasati 15 min - aproximativ la 150 grade.

15

Dupa ce o scoateti se mai unge o data cu infuzie de ceai pe toata suprafata.

16

Apoi o acoperiti si lasati sa sa racoreasca bine(perfect ar fi s-o lasati vreo 4-5 ore sa se raceasca bine aluatul, dar este delicioasa si calda).

Se serveste cu orice va place, cred ca aici nu este cazul sa va scriu instructiuni de mancare a unei placinte cu mere :)

Pofta Buna!

17

Si aici poza cu principalul amator si degustator de placinta cu mere, a contribuit si ea la proces :)

Cantitate: 1 kg (10 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (6 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 34

Ioana Mihalache
Ioana Mihalache 12 dec 2015, 20:12

Multumim pentru toate retetele, sa va dea Dumnezeu sanatate! Sus, la ingrediente ati scris un pahar de 300 ml, iar la comentarii ati scris ca trebuie un pahar de 250 ml. De care folosim pana la urma? Multumesc mult, sa aveti seara linistita!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Ioana Mihalache 12 dec 2015, 21:50

Da, puneti 300 ml, cum amscris la ingrediente, am gresit in comentariu :)

DiaEmilia
DiaEmilia 10 mar 2015, 22:52

Multumesc, esti o scumpete! Acum pun placinta in cuptor! Multumesc!

DiaEmilia
DiaEmilia 10 mar 2015, 20:12

Buna, foarte interesanta receta, chiar vreau foarte mult s-o incerc, insa intrebarea mea era: apa un pahar jumate- adica 450 ml?

Toate recetele super, nu comentez din rusine, de facut avem buna inspiratie- multumesc Lena

lena
Elena (lena) DiaEmilia 10 mar 2015, 21:08

Nu, 1 pahar are 250ml, deci 1.5 pah ar fi 375ml.

ryana
ryana 30 nov 2013, 00:28

:)

Poza mea pentru reteta:
ryana
ryana 30 nov 2013, 00:27

.

Poza mea pentru reteta:
ryana
ryana 26 nov 2013, 21:13

Am descoperit site-ul de 3 zile si am decis...acest site va fi cartea mea  virtuala de bucate  

Duminica am facut si eu reteta asta, delicioasa.Toata lumea a cerut "bis" drept urmare in acest moment am inca una in cuptor :D

Poza mea pentru reteta:
crismi
crismi 02 feb 2012, 20:16

Este o placinta neasteptat de buna, la ce ingrediente are.  O voi face nu numai in zilele de post. ai facut-o si foarte artistic, mi-a placut si modul de asamblare cu acele dungi care formeaza plasa. Chiar e foarte gustoasa.Multumesc pentru reteta

Poza mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 11 dec 2010, 19:30

Lena ai o mandrete de copil.

sa va traiasca!

Nota mea pentru reteta:
Lilicica
Lilia (Lilicica) 11 dec 2010, 15:33

Din fericire, de data asta am fost si noi degustatori ai preparatelor Lenei.

Desi Lena nu era multumita de aspectul primei placinte ( cea din poza e alta), pot insa sa confirm ca a fost foarte buna, delicioasa. A mers foarte bine, dimineata la ceai.

Multumesc mult, Lena!

Nota mea pentru reteta:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 10 dec 2010, 23:51

multumim pt reteta sigur e gustoasa   sa va traiasca fetita e frumoasa si eu am un baietel de un an si 9 luni

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile