Prajitura cu banane si ciocolata

       "Chocolate banana cake" - asta-i denumirea originala, o luati sau ca tort sau ca prajitura - depinde cum il formati. Eu am zis ca ar fi un tort perfect si rapid, sau o prajitura foarte, foarte buna - prea buna pentru a fi doar prajitura :) Sa stiti ca cel mai greu pas la reteta a fost sa-i fac poza finala - am facut mai mult de 20 de poze, si niciuna nu-mi placea cum iese - niciuna nu putea sa arate perfect culoarea, textura si perfectiunea prajiturii.

Deci un pic despre gustul prajiturii - moale, pufoasa, un pic umeda, aroma intensa de ciocolata plus toate astea unse cu o glazura care efectiv se topeste in gura. In plus ingredientele sunt simple, nimic complicat la preparare, totul banal si repede.

Va recomand neaparat s-o incercati, chiar merita mai mult decat oricare alta.

Ingrediente

Zahar
400 g
Faina alba calitate superioara
245 g
Cacao pudra
75 g
Praf de copt
1.5 lingurite
Bicarbonat de sodiu
1 lingurite
Sare
0.5 lingurite
Oua
2 buc
Banane
2 buc
Apa
240 ml
apa calda
Lapte
120 ml
Ulei fara miros
120 ml
Esenta de vanilie
1 buc
1 fiola
Ciocolata neagra/amaruie
200 g
Smantana dulce 32%(Dorna/Milli)
170 ml
Unt
14 g
1 lingura de unt

Pasi de urmat

1

Preincalziti cuptorul la 180 grade, sau o temperatura medie pentru cei fara termometru la cuptor.

Mixati intr-un bol toate ingredientele uscate - faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul, cacao si sarea.

2

Intr-un alt bol pisati bine bananele.

3

Adaugati ouale si amestecati cu un tel.

4

Adaugati apa calda, uleiul, laptele si esenta de vanilie - mixati bine cu telul.

5

Apoi adaugati ingredientele uscate la cele umede - amestecati bine cu telul sa nu fie cocoloase. Va iesi un aluat mai lichid si uniform.

6

Ungeti cu unt sau ulei o tava adanca de cuptor - eu am folosit una rotunda cu diametrul de 28 cm. Puteti sa folositi si una dreptunghiulara de maxim  23x33cm.

7

Turnati aluatul in tava si puneti la cuptor pentru 40-45 de min.

8

Este gata dupa ce o testati cu o scobitoare. O scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet.

9

Dupa ce s-a mai racit i-am scos si peretii detasabili - asa este gata de ornat cu crema de ciocolata.

10

Acum pregatim crema de ciocolata.

Ciocolata se rupe bucatele si se pune intr-un bol mai mare si adanc.

11

Puneti intr-o cratita smantana dulce si untul, lasati pana incepe usor sa fiarba - mai amestecati cu telul si stingeti. Nu o lasati sa fiarba, doar sa ajunga la temperatura de fierbere.

12

Turnati amestecul asa fierbinte peste ciocolata bucatele - amestecati cu o lingura de lemn sau paleta pana se dizolva complet ciocolata in amestecul de smantana cu unt - va rezulta o crema de ciocolata uniforma si lucioasa.

13

Apoi bateti bine amestecul cu mixerul la viteza mai mare -  crema se mai uniformizeaza si devine mai pufoasa.

14

Turnati crema peste blatul racit si o nivelati cu cutitul sau lingura. Eu am folosit o paleta din aceea pentru a orna torturile.

Puneti prajitura la rece sa se intareasca putin crema.

15

Se poate servi imediat ce s-a mai intarit putin crema. Delicioasa cu cafea, lapte sau ceai - pentru amatorii de ciocolata si asa, fara nimic :)

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Ellena
Ellena (23 December 2010, 12:47)

Lena ma lasi fara cuvinte! ce bine arata! cred ca f.delicios! Bravo!

Iti urez Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi!!!

hanna
hanna (23 December 2010, 13:12)

foarte usor de preparat

hanna
hanna (23 December 2010, 13:13)

crezi ca blatul ar ramane la fel de bun daca s-ar coace mai repede cu cateva zile?

lena
lena (23 December 2010, 13:25)

Cu cateva zile mai bine nu trebuie, dar de pe o zi pe alta sigur merge.

larissa
larissa (23 December 2010, 14:21)

super prajitura

razvanbulgaru
razvanbulgaru (23 December 2010, 16:23)

Hmm ce bine arata :)

Emma (23 December 2010, 16:44)

Prea frumoasa ca sa fie adevarata! Multumesc, Lena, o sa incerc si eu s-o fac.

Olga37 (25 December 2010, 14:28)

Arata delicios.Am sa incerc si eu sa-l fac,sper sa-mi iese si mie la fel de bun si frumos.Lena esti o adevarata gospodina te felicit din toata inima.Sarbatori fericite!!!!

pop simona
pop simona (25 December 2010, 15:25)

am facut-o si eu e foarte delicioasa

t3odora (29 January 2011, 15:20)

am facut si eu reteta si e delicioasa

madalina21 (29 June 2011, 17:54)

daca la celelalte retete am fost ca de piatra la asta salivez de-a dreptul! acum am terminat de facut prajitura cu mere,care a iesit minunata! ai retete deliciose si simple! un mare 10

Dianna (09 September 2011, 12:34)

Am preparat si eu reteta asta :X. A fost foarte usoara si delicioasa ! Blatul mi s.a parut identic cu Prajitura Casei de la Alka :d. Multumim Lena pentru ca impartasesti retele cu noi  >:D<

veruncik1990 (08 November 2011, 08:50)

spuneti va rog cu ce pot inlocui praful de copt?

lena
lena (08 November 2011, 09:25)

Aici chiar cu nimic - daca pui mai mult bicarbonat va mirosi tare in prajitura.

nusica (03 January 2012, 11:30)

Am facut aceasta prajitura pe post de tort,de revelion,foarte buna,ciocolatoasa,nu mi-a iesit prezentarea asa frumoasa ca la tine,Lena,de aceea i-am pus trandafirasi,dar era foarte buna.

lena
lena (03 January 2012, 11:38)

Arata f.bine Nusica, eu am facut acele valuri cu o spatula zimtata - mai greu de repetat cu ustensilele simple de acasa dar la gust sigur nu influenteaza. Multumesc de poza

Dianna (18 January 2012, 18:21)

Eu am facut modelul cu furculita si mi se pare destul de estetica, avand in vedere ca e primul meu tortulet :)) 

camelia dobre
camelia dobre (17 February 2012, 20:21)

dementiala este putin spus nota 10 la gust, la coacere am lasat-o mai mult in cuptor decat scrie in reteta

Dianna (24 March 2012, 16:46)

Am refacut aceasta prajiturica ! Este preferata familiei  

Birza andreea (29 April 2012, 18:12)

ciocolata pe care ai folosit-o este ciocolata normala, sau din aia menaj ( sau cum i-o spune0 :P ???? 

mersi mult 

simona.blondy
simona.blondy (14 June 2012, 22:40)

 Buna seara,Lena ! Superba reteta,vreau s o fac maine,dar pe post de tort ! Am o singura nelamurire,cantitatea de unt este bine scrisa?Adica o lingura(14 grame) ? Intreb doar pt k mi se pare in poza mai mult dekt o lingura de unt !Astept rasp kt se poate de repede,dak se poate !  Felicitari pt site si multumesc pt reteta !

maria T (28 October 2012, 09:13)

 Lena, prajitura asta e nemaipomenita, se face foarte repede si nu ai ce sa gresesti la ea. Am facut-o de doua ori si a doua oara am pus in loc de cacao pudra de roscove. Este mult mai sanatoasa in primul rand pentru copii pt. ca cacaoa nu e recomandata la varste mici. La ornat am folosit  si eu  o spatula zimtata de la un gratar electric si mi-a iesit la fe ca la tine. Datorita tie am inceput sa fac prajituri. Iti doresc numai bine

 

maria T (14 November 2012, 22:02)

Am vrut sa va arat prajitura cu banane si cu roscove in loc de cacao. Credeti-ma ca e superrrr...

simona.blondy
simona.blondy (15 November 2012, 00:35)

 buna seara ,Lena,imi poti raspunde la intrebarea d mai sus legata d unt ?Ms 

lena
lena (15 November 2012, 07:46)

Simona, este bine cantitatea de unt, eu am pus la ochi, poate de asta mi-a scapat un pic mai mult.

simona.blondy
simona.blondy (15 November 2012, 16:11)

 ok,merci frumos ,Lena,m am gandit s nu fii gresit cantitatea,voi incerk s fac aceasta reteta cu prima okzie,nu am facut o pana aqum pt k eram in dubiu cu mesajul legat d unt !o zi frumoasa :*

alex91 (12 December 2012, 17:32)

eu chiar acum fac aceasta prajitura....este de 50 min la cuptor...m-am uitat acum la ea si blatul este foarte moale...apos :((...si am respectat intocmai cantitatile de ingrediente

lena
lena (12 December 2012, 17:43)

Poate este mai slab cuptorul, mai tine-o. Daca iese la altii si tie nu, problema nu este in reteta - vezi bine toti pasii si ai grija la temperatura cuptorului.

alinaa
alinaa (08 February 2013, 22:13)

 Imi lasa apa in gura ! Maine o voi face , mai ales ca am o gramada de banane ( pe care nimeni nu le mananca ) . Lena, cu ajutorul tau am devenit o mini specialista in prajituri. MUltumesc. Pentru mine esti cea mai importanta " carte " de bucate, 

bianca.florea
bianca.florea (12 June 2013, 13:52)

 l-am incercat si a iesit super

si foarte usor de facut

semiramida
semiramida (01 July 2013, 15:00)

 Lena, spune-mi te rog cum arata smintina dulce, daca cunosti produsele din R.M. cu ce ar trebui sa o inlocuiesc?

lena
lena (01 July 2013, 17:56)

In R.M se numeste  "Сливки", se gasesc peste tot, chiar si la piata. Este ca un lapte gros si mai galben.

Katrin
Katrin (11 September 2013, 16:13)

Inca nu am incercat nici o prajiturica cu banane, dar am mancat la o prietena si mi-a parut asa aromata si finuta....era fara nici o crema nimic....

Lena, spune-mi, te rog, cu ce as putea inlocui crema de ciocolata? Si daca nu pun nici cacao e stranic tare oare?  Mie nu mi se poate cioco si nici o alta derivata de-a ei....

lena
lena (11 September 2013, 16:18)

Nu stiu daca merge fara cacao, nu am incercat - poti folosi si carob, este mai naturist si chiar recomandat.

Si poti pune o crema de vanille sau lapte condensat fiert(dulce de leche).

Katrin
Katrin (11 September 2013, 16:19)

As putea oare imprumuta crema de la tortul Bounty?  Aroma de lapte condensat cocos si banane... 

Katrin
Katrin (11 September 2013, 16:27)

Aha, multumesc Lena pentru raspunsul prompt!! Nu am mai auzit pana acum de carob, dar ma documentez eu...se gaseste oare in Chisinau...

Eu ma gandeam la cicoare ca inlocuitor...Trebuie sa incerc..pana nu incerc nu stiu :) 

andry (28 January 2014, 21:18)

 Tocmai am incercat aceasta reteta si e super-delicioasa.bLATUL e foarte asemanator cu cel al prajiturii alka din comert(deci ff bun si pufos),iar crema mi-a iesit destul de fina,desi nu am folosit smantana dulce ci am indulcit-o cu miere.Recomand prajitura. de altfel am incercat si checul cu ciocolata care a fost delicios dar momentan ma declar fana a prajiturii.Multumesc Lalena!

Valeriam (17 February 2014, 19:17)

 Eu am facut portie dubla , intre straturi am pus crema si banane, iar deasupra am pus ciocolata alba. P.S. am facut acest tort de 4 ori in jumatate de an .

vasileveronica (14 March 2014, 17:33)

 SUPER,SUPER DELICIOASA!Nota 10 , Lena!Cea mai buna prajitura a mea de pana acum.

Valentina P. (08 May 2014, 17:18)

 Foarte bun si ușor de preparat, gustul este fantastic

 

Tanneostahii
Tanneostahii (21 June 2014, 18:24)

 salut..dar daca voi inlocui smintina dulce cu iaurtul se va primi tortul?

lena
lena (21 June 2014, 18:56)

 Nu stiu, puteti incerca - poate mai bine cu lapte.