Tort Egiptean
Demult vroiam sa incerc reteta de Tort Egiptean si imi pare rau ca nu am facut-o mai inainte. Tortul este o combinatie minunata de bezea cu nuci, caramel, crema de lapte si frisca - deci va dati seama numai dupa ingrediente cat de bun este. Aceasta reteta de tort este foarte populara pe site-urile culinare, acum inteleg si de ce :)
Sa stiti ca tortul nu este foarte mare, mai mediu ca marime, dar fiind consistent la gust, portiile le faceti mai moderate, si totul va fi perfect.
Dragile mele gospodine, sa aveti un 8 Martie frumos, plin de recunostinta, iubire si apreciere!
Ingrediente
●
Zahar
200 g
+ 12 linguri de zahar pentru blat si crema de galbenusuri
●
Nuci macinate
300 g
sau alune
●
Unt
170 g
unt de 82%, sa fie moale la temperatura camerei
●
Smantana dulce pentru frisca(32-35%)
200 ml
●
Esenta de vanilie
1 buc
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
FOILE
Pregatiti ingrediente pentru blaturile de bezea si nuca:
- am luat 3 boluri mici, in fiecare am pus 2 albusuri - galbenusurile le puneti pe toate impreuna separat in alt bol
- in alte 3 boluri mici am cantarit in fiecare cate 50g nuca macinata si am adaugat 0.5 lingura de faina
Pas 2
Luati 3 bucati de foi de copt, pe fiecare desenati 3 cercuri de circa 26-28 cm diametru. Eu am folosit baza formei detasabile rotunde, sa fie mai repede :)
Pas 3
Facem pe rand blaturile astfel(cat se coace un blat il pregatiti pe urmatorul, dupa instructiunile de mai jos):
- bateti 2 albusuri spuma alba tare, adaugati cate putin 2 linguri de zahar, mixati pana se topeste complet, apoi adaugati cele 50g de nuci macinate si 0.5 lg faina din bolul mic. Le incorporati atent cu o spatula, sa nu se lase bezeaua
- treceti aceasta compozitie pe hartia de copt si o intindeti atent cu lingura, exact pe forma de cerc desenata. Nu e grav daca nu va ies perfect marginile :)
Pas 4
Se coc la foc moderat, pana se rumenesc bine.
Pas 5
Lasati-le sa se raceasca complet, apoi scoateti hartia de copt atent.
Data viitoare voi unge hartia cu putin ulei inainte sa pun blatul de bezea, poate se vor lua mai usor.
Pas 6
In acelasi mod coaceti si celelalte 2 foi.
Nu sunt groase, chiar mai subtirele, dar asa si trebuie, in acest tort mai mult crema e vedeta.
Aici le-am pus una peste alta, dar abia dupa ce s-au racit complet.
Pas 7
CREMA 1:
Intr-un bol amestecati bine cele 6 galbenusuri cu 6 linguri de zahar si 3 linguri de faina sau amidon.
Apoi turnati laptele si amestecati bine cu un tel sau mixer sa nu fie cocoloase.
Pas 8
Turnati acest amestec intr-o oala cu fund gros, puneti pe foc si amestecati periodic pana incepe sa fiarba.
Se va ingrosa imediat cum incepe sa fiarba, o luati de pe foc si lasati sa se raceasca complet.
Pas 9
Apoi adaugati in 2-3 runde untul moale si il incorporati bine cu mixerul.
Crema e gata.
Pas 10
CREMA 2:
Intr-o crattia topiti 200g de zahar, eu am pus un pic mai mult, ca sa fac caramel si pentru ornat.
Turnati caramelul fierbinte pe o foaie de copt unsa cu putin ulei, lasati sa se raceasca complet.
Pas 11
Il scoateti atent de pe hartie si il rupeti, maruntiti bucatele.
Eu am lasat partea de caramel pentru ornat bucatele mai mari.
Pas 12
Restul de caramel l-am maruntit bine - se poate in robot, sau intr-un prosop batut bine cu facaletul.
Nu conteaza marimea, oricum se va topi in crema de frisca.
Pas 13
Smantana de frisca trebuie sa fie rece bine, de la frigider.
Se bate spuma tare cu mixerul la viteza maxima.
Pas 14
Adaugati caramelul maruntit bine si 150g de nuci maruntite bine.
Amestecati atent.
Pas 15
Cand avem cremele si blaturile gata, ne apucam de montat tortul.
Pas 16
MONTAM TORTUL:
Puneti 2-3 bucati de hartie de copt pe marginile platoului de tort - sa nu murdarim excesiv marginile.
Luam prima foaie de tort, o ungem cu 3-4 linguri din Crema1 - de lapte si unt.
Pas 17
Apoi puneti 3-4 linguri din CREMA2, de frisca, nivelati bine.
Faceti la fel si cu al 2-lea blat - puneti Crema1 apoi Crema2.
Pas 18
La ultimul blat, cel care e deasupra, eu am schimbat ordinea cremelor - pentru a nivela mai bine si orna mai usor tortul.
Crema de frisca este mai grunjoasa de la nuci si caramel si nu are o textura mai uniforma. Asa ca am pus crema de lapte ultima.
Pas 19
Dupa ce ati terminat cu foile, ungeti bine tortul deasupra si pe lateral cu crema de lapte.
Nivelati cat mai bine.
Pas 20
Apoi puteti orna dupa preferinte.
Cel mai simplu este sa aveti putin mai multa nuca macinata si o presarati pe marginile tortului.
Pas 21
In mijloc se poate orna cu caramelul rupt bucati mai mari.
Cand ati terminat de orna, scoateti atent hartia de copt, pe care ati pus-o pe marginle platoului de tort.
Observati ca nu mai trebuie sa va chinuiti si sa le stergeti.
Pas 22
Lasati sa se patrunda in frigider 5-6 ore inainte de servire.
Pas 23
Si o felie sa vedeti sectiunea.
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(8-10 portii)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (6 voturi)