Pandispan de ciocolata

Pandispan de ciocolata

Pandispanul de care m-am indragostit din prima - stiti senzatia cand iti iese ceva "exact asta, anume asa vroiam eu sa fie pandispanul si tortul!". Si moale, si ciocolatos, si pufos, si nu trebuie insiropat (numa daca tare va place) si plus la toate se face repede si simplu. Nu necesita si timp de "asezare" ca la pandispanul clasic, deci chiar pacat sa nu-l incercati.

Merge si servit ca un chec simplu, pudrat cu putin zahar sau ca cel mai delicios si reusit blat de tort. Se poate umple cu orice crema va place - eu la prima incercare nu m-am complicat si l-am umplut cu o crema de smantana (din aceea de 32%), amestecata simplu cu zahar si vanilie. Acum vreau sa incerc ceva mai delicat, urmeaza si reteta :)

Natalia, merci mult de asa o reteta geniala, esti tare ca intotdeauna

Atentie! Reteta trebuie obligatoriu salvata in caietul cu retete, recomand pentru ca si lalena.ro este un fel de caiet de retete pentru mine - retetele bune le postez aici ca sa am acces la ele oriunde as fi - si bineinteles si voi :)

Ingrediente

Cacao pudra
0.5 pahare
sau 60g
Apa clocotita
180 ml
Oua
6 buc
Zahar
300 g
Ulei de floarea soarelui
120 ml
Faina alba calitate superioara
280 g
Praf de copt
10 g
1 plic

Pasi de urmat

Pas 1

Se pregatesc toate ingredientele pentru reteta - am masurat toate ingredientele, zaharul l-am impratit in 2 boluri mici a cate 150g in fiecare. Faina se amesteca cu praful de copt.

Pandispan de ciocolata - Pas 1
Pas 2

Apa clocotita se adauga la cacao si cu un tel sau lingura se amesteca bine sa nu mai fie cocoloase.

Pandispan de ciocolata - Pas 2
Pas 3

Separati albusurile de galbenusuri - in 2 boluri mai mari.

Pandispan de ciocolata - Pas 3
Pas 4

Albusurile se bat spuma - cand se intaresc putin, adaugati in reprize 150g de zahar. Trebuie sa fie spuma mai tare, cam ca la bezele.

Pandispan de ciocolata - Pas 4
Pas 5

Galbenusurile se bat spuma cu 150g de zahar. Adaugati cate putin uleiul, sa se incorporeze complet.

Pandispan de ciocolata - Pas 5
Pas 6

Apoi incorporati compozitia de cacao, racita putin.

Pandispan de ciocolata - Pas 6
Pas 7

Si ultima este faina si praful de copt  - amestecati bine cu telul sau mixerul sa nu fie cocoloase.

Pandispan de ciocolata - Pas 7
Pas 8

Adaugati aceasta compozitie la albusurile batute spuma - sau le adaugati in vreo 2-3 reprize - si amestecati incet cu miscari de sus in jos, sa nu se dezumfle albusurile.

Pandispan de ciocolata - Pas 8
Pas 9

Turnati aluatul intr-o forma rotunda de 28 cm diametru, asternuta cu hartie de copt, sau unsa cu unt si tapetata cu faina. Usor (2-3 ori) scuturati tava de masa, ca sa se uniformizeze aluatul si sa iasa bulele de aer la suprafata.

Pandispan de ciocolata - Pas 9
Pas 10

Puneti tava la cuptor  la 180 de grade, temperatura medie - se lasa cam 40 de minute - pana nu trece testul cu scobitoarea - vedeti in poza, sa fie curata.

Pandispan de ciocolata - Pas 10
Pas 11

Dupa ce s-a racorit putin il scoateti din tava si lasati sa se raceasca complet.

Inainte de ornare, daca a format un cocolos deasupra il taiati atent cu un cutit subtire - sa aveti uniform tortul.

Pandispan de ciocolata - Pas 11
Pas 12

Si aici o poza cu el in sectiune, taiat, pregatit pentru asamblare.

Pandispan de ciocolata - Pas 12
Pas 13

Asa arata cu fundul in sus - eu prefer ca aceasta sa fie partea care vine deasupra, este perfect neteda si comoda pentru ornare.

Pofta Buna!

Pandispan de ciocolata - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (1pandispan de 28 cm diametru)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (28 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 178

Cristina Re
Cristina RE (Cristina Re) 29 Nov 2021, 15:12

Mulțumesc pentru răspuns , o sa probez din nou pandispanul 🙏🏻

lena
Elena (lena) Cristina RE (Cristina Re) 29 Nov 2021, 15:13

Da, nu renuntati, chiar este deosebit de bun.😉👍

Cristina Re
Cristina RE (Cristina Re) 29 Nov 2021, 14:39

Azi am făcut acest pandispan etapa după etapa, și din păcate am eșuat , am aruncat produsele in coșul cu gunoi, tot a mers perfect pina la etapa cu cacao, 120 gr de cacao nu sunt 5-6 linguri cum era scris mai jos in mesaje de d. Elena , și nu corespund la 50 gr de cacao. Eu cred ca ar fi exact de schimbat Ingredientele in rețeta.

lena
Elena (lena) Cristina RE (Cristina Re) 29 Nov 2021, 14:56

Ok, am modificat acum cantitatea, sa fie mai clar si sa nu fie confuzii pe viitor..

Deci in reteta scrie ca este nevoie de 0.5 pahar de cacao(paharul are 240-250ml NU grame!).

Acum am masurat - 120ml sunt 60g.

Atentie la ml vs grame.

Alina1987
Alina1987 23 Feb 2020, 14:18

Multumesc mult

IuliaDanilov892
Iulia Danilov (IuliaDanilov892) 12 Jul 2019, 23:23

Tare bine a crescut,măcar că am deschis de 2 ori aragazul. Suuuper. Aștept cu nerăbdare ziua de mîine să-l gustăm☺️

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Gabbe
Gabbe 30 Jan 2017, 13:05

Multumesc pentru reteta! Foarte bun SI rapid de facut!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
mariana  simion
mariana simion 03 Nov 2015, 14:38

Am facut acest pandispan cu ciocolata si a iesit ff bun, urmaresc acest blog , am incercat si alte retete , atasez si poza cu blatul facut 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
viki-viorica
viki-viorica 02 Jun 2014, 13:49
  • Îți mulțumesc mult pentru rețetă, e cel mai bun pandișpan pe care l-am făcut pina acum. Era cam multa compoziție pentru tava mea și am făcut de 2 ori iar în a doua am pus și nuci pisate este acum în cuptor sper sa îmi iasă la fel de bine și bun ca și acesta. Mersi mult!
Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Veronica Ella
Veronica Ella 02 Sep 2013, 21:53

Buna! Buna!!! Am revenit cu poze :) a iesit minunat la gust, dar la compozitie...cred ca am gresit undeva ca a iesit cam gros si nu a crescut atat de mult....dar acolo e greseala mea! Reteta e minunata si gustul la fel :) data viitoare va fi mai bine :)  

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
sara33
sara33 16 Jan 2013, 16:19

buna lena!am refacut reteta de pandispan,si uite ce frumusete a iesit!l-am umplut cu crema ganache,facuta cu crema de cocos(un fel de smantana de cocos) in locul smantanii pt frisk si cu cioco alba si neagra,apoi glazura tot de p site.a iesit o nebunie!pupici!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Lucica68
Lucica (Lucica68) 07 Jan 2013, 18:00

Ceau Lena,am facut acest pandispan cu crema ganache nuca stafide caramelizate si fierte in lapte,l-am insiropat,a iesit un deliciu de ciocolata,am mai incercat retete de prajituri postate pe site-ul tau,toate au iesit super(nu prea le am cu ornatul) sant super incantata de tortul meu cu pandispanul tau,merci pentru reteta!

P.S.s-a rup un pic,am tras de hartie prea tare :( dar in rest a iesit super!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile